Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC vyvrátila fámy, 3nm továrna v Baoshanu pro Intel se nechystá

je fajn, že se stále posouváme dál a dál, ale já bych si rád koupil 7nm grafiku ano toho 7nm, který měl v roce 2018 apple v iphonu

trochu pro pobavení nad dnešní situací na trhu grafik:
https://imgur.com/a/wQ12kaz

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně, ale pro člověka bez grafiky to je smrt. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v situaci, že se může soustředit hlavně na své kapacity a tak je to správně, tak to má být (pro Intel). Zakázka pro TSMC by ho v dlouhodobé perspektivě oslabila. Stejně AMD nemá kapacity, takže může jet ještě dlouho dlouhatánsky na svých 10 nm a nějakými těmi zabranými 5nm kapacitami jen škodit AMD. .

Zase se potvrdilo, že ředitel Intelu může být klidně šimpanz a i tak nebude problém se ziskem. Závidím mu, ideální odpočinková pozice na předdůchodové období. Pro zákazníky velký špatný, ale na to už si zvykli. Pro antimonopolní úřady už delší dobu platí - hraná konkurence, taky konkurence.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však Intel na těch 10 nm pojede dlouho (viz chystaný RaptorLake koncem 2022, stále na 10 nm). Jenže on ten 10nm proces má pořád slabou výtěžnost a údajně už nad tím zlomili hůl, že by se jim podařilo to vytáhnout přes 60 %. Proto potřebují outsourcovat, minimálně ty zbytné grafiky Xe. Co se týče spuštění 7nm výroby, tak to zatím vypadá na přelom 2022/2023.

Pro celé odvětví by bylo nejlepší, kdyby:
a) Intel do dvou let najel na svůj 7nm proces, který by přinesl velmi dobrou výtěžnost,
b) opadl by každoroční zájem o nové iPhony, iNěco alespoň o 10 %,
c) pomine koronakrize (lidé se vrátí do kanclů, budou trávit čas venku).

Potom bude mít AMD šanci navýšit kapacity, resp. podíl na trhu, bude-li mít stále atraktivní produkty.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

10nm je pořád nevyladěné, zlomili nad ním hůl a zároveň na něm pojedou hodně dlouho? Dále když vidím ta čísla spojená s hustotou trandíků a současné teploty 7nm Ryzenů, tak jsem zvědavý jak to půjde frekvenčně-tepelně u 5nm. Je šance, že retro móda přijde i do něčeho tak ultraprogresivistického jako jsou křemíkové nanometry - u CPU si to fakt umím představit. Obří cache nezachrání ani zdaleka vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne jim nerikejte, ze vyroba 3mm oplatek ma v ceskych laznich tradici :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oplatkove talire jsou zabavne :-)
Kdyz jsem v 90. letech minuleho tisicileti brigadnicil v ceskem polovodicovem prumyslu (pohrobek Tesly Roznov, prehistoricke zarizeni a vyrobni procesy ale stejne zajimavy vhled do tech procesu), rikalo se "waferum" salamky. Mel jsem za to, ze to je zazity termin, takze musim rict, ze mi dodneska wafery tahaji usi. Konecne, ceska wikipedia tomu rika stejne - https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99em%C3%ADk

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Říkalo se tomu salámky ještě před 90. lety, totiž, rozměr waferu byl "kdysi dávno" právě skoro na úrovni kolečka salámu. Navíc onen kýžený monokrystal, který se po vytažení přebrousí a nakrájí, právě evokuje šišku salámu. Celou salámovou patálii nabořil jeden "problém", že výrobci potřebovali vyrobit víc a víc polovodičů, a rozměrnějších, takže se zvětšovalo i ono kolečko salámu, až se z něho stala taková menší pizza, jen "projítá" mandlem.

Mimochodem, rožnov funguje furt, jen to změnilo několikrát jméno a pokud vím, nevyrábí se tam, ale primárně se tam koná výzkum, samozřejmě s výrobou vzorků. Na fakultě před "pár" roky jsem měl několik přednášek/cvik právě s jedním pánem z rožnova. Velmi zajímavé i pro mně, jako ne-chemika, ale vývojáře. Vyvijí se tam něco z opačného spektra než kam míří tasemnice a další firmy, konkrétně speciální VF tranzistory a různé další spínací prvky a tak. Tam je stále co vylepšovat, ti se za "nanometry" honit nemusí ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.