Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

5 nejlepších smartphonů se skvělou výbavou za 3000 Kč. Který vybrat?

PR článek
Najít výkonný telefon v cenové relaci okolo 3000 Kč se může zdát jako šílený nápad. Budete se ale divit, jaké kousky si za tyto peníze můžete už dnes pořídit. Z těchto 5 telefonů se ukazateli poměru ceny a výkonu pořádně zatočí hlava. Ukažme si na ně.

Ze současné nabídky mobilních telefonů jsme vybrali celkem 5 pozoruhodných kousků, které za svoji cenu nabízejí výkon hodný obdivu. Pochopitelně jsme si stanovili určité podmínky, ze kterých byste pravděpodobně ani vy nechtěli slevit, a proto v tomto výčtu naleznete telefony s alespoň osmijádrovým procesorem, FullHD rozlišením, alespoň 5.2palcovou úhlopříčkou, čtečku otisků prstků, alespoň 3-4 GB RAMDual SIM. A světe div se, našli jsme.

#1 Huawei HONOR 6X


Začněme značkou, která je z následujícího seznamu u nás pravděpodobně nejznámější. Huawei Honor 6X v sobě skrývá procesor osmijádrový Hisilicon Kirin 655 o frekvenci 2.1 GHz, kterému sekunduje 3 GB paměti RAM a 32GB úložiště rozšířitelné o paměťovou kartu až do kapacity 128 GB. Paměťová karta sdílí slot tradičně se SIM kartou. FullHD obrazovka o rozlišení 1920x1080 se rozepíná po 5.5palcovém IPS displeji

Na zadní straně nalezneme duální fotoaparát v kombinaci čoček 12MP+2MP, pod kterým se schovává čtečka otisku prstů třetí generace. Přední fotoaparát překvapí v této relaci poměrně nevídanými 8 MP. Kapacita baterie činí solidních 3340mAh. Letos v květnu se telefon dokonce dočkal aktualizace na nejnovější Android 8.0 Oreo.

#2 Huawei P9 Lite

U značky Huawei ještě s jedním kouskem zůstaneme, protože se ke stanovené cenové hranici dostal dokonce hit loňského roku, Huawei P9 Lite. Posledních 170 kousků najdete nyní zlevněné o 95 dolarů v čínském obchodě Gearbest. Telefon pohání osmijádrový procesor Hisillicon Kirin 650 o frekvenci 2.0 GHz, kterému sekunduje 3GB paměti RAM16 GB úložištěm, rozšířitelným o MicroSD až do kapacity 128 GB. Funkce duálních SIM karet je samozřejmostí, druhý slot sdílí s paměťovkou.

Na zadní straně najdeme jednočočkový fotoaparát s 13MP, kterému oponuje přední selfie kamera o 8MP. Čtečku otisků prstů zde najdeme klasicky na zadní straně. Menší ruce může potěšit úhlopříčka 5.2 palce, která lépe padne do ruky a méně vyklouzává. Menší displej umožňuje i déletrvající chod, který zajišťuje baterie o kapacitě 3000mAh. I přesto, že jde o naprostý hit loňského roku, výše zmíněný Huawei Honor 6X jej ale ve všech ohledech zastiňuje.

#3 CUBOT X18 Plus

S další trojicí telefonů už se posouváme opravdu na divoký východ, ale snad jste nečekali v tomto seznamu iPhone nebo Samsung? CUBOT X18 Plus vás ale přesvědčí a navždy změní vaše mínění o levné třídě. Ve svém 5.99palcovém těle pakuje totiž osmijádrový procesor MTK6750T o frekvenci 1.5GHz, kterému s údivem sekunduje 4 GB RAM s 64 GB úložištěm. Takovou dvojici parametrů obvykle vídáme v cenové relaci okolo 8 tisíc Kč. Úložiště můžete rozšířit pomocí paměťové karty až do kapacity 128 GB, ve sdíleném slotu se SIM kartou.

Na zadní straně telefonu nalezneme neuvěřitelně svižnou čtečku otisků prstů a duální fotoaparát v kombinaci čoček 20MP+2MP, ze přední strany pak kamerka o 13MP. Z hlediska fotoaparátu se jedná o jasného vítěze a našeho favorita. Telefon dále zaujme takřka bezrámečkovým designem, který do svého bezmála 6palcového displeje vměstnává maximální množství obrazu. I z tohoto důvodu dosahuje IPS obrazovka rozlišení 2160x1080, tedy FullHD Plus. Android zde najdeme v nejnovější verzi 8.0.

#4 Vernee Mix 2 (M2)

Pokud si opravdu potrpíte na bezrámečkový vzhled, pak Vernee Mix 2 bude váš věrný mix. Tento kousek ze všech stran působí, jako byste za něj utratili nejméně třikrát tolik. O to větší potěšení z jeho laciné pořizovací ceny budete mít. I jeho útrobami se ale budete moci chlubit, jelikož v něm najdete osmijádrový procesor MTK6757CD o frekvenci neuvěřitelných 2.5GHz, kterému sekunduje opět 4GB RAM64 GB úložištěm.

Tělem se od předešlého telefonu v našem seznamu příliš neliší. Opět zde najdeme IPS obrazovku s rozlišením 2160x1080, která se rozprostírá po 6palcovém displeji. Ze zadní strany nad čtečkou otisků prstů najdeme duální fotoaparát v kombinaci čoček o 13MP+5MP, kterému oponuje přední kamerka o 8MP. Vernee Mix 2 výkonem poráží všechny telefony v našem seznamu, fotoaparátem vítězí naopak CUBOT X18 Plus.

#5 Bluboo S1

Tento telefon pod svým žalostně zvoleným názvem skrývá slušné parametry, které ho poměrem ceny:výkon vytlačují na vrchol našeho seznamu. Nalezneme v něm osmijádrový procesor Helio P25 o neuvěřitelné frekvenci 2.5GHz, kterému sekunduje 4GB RAM64GB úložištěm. Oproti předešlým dvěma telefonům ze seznamu může potěšit menší ruce, protože solidní výkon zabalil do 5.5palcového těla v takřka bezrámečkovém provedení při rozlišení 1920x1080.

Čtečku otisků prstů zde najdete na daleko příhodnější přední straně, takže nebudete svými prsty lovit zezadu čudlík. Na zadní straně se nachází duální fotoaparát v kombinaci čoček o 13MP+5MP, kterému oponuje přední kamerka o 5MP. Z našeho seznamu jde s přehledem o nejlevnější kousek, pouze za 2900 Kč. Nachází se navíc v českém skladu Gearbestu, ze kterého vám telefon doručí služba PPL do druhého dne!