Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 5GHz 28jádro Intelu běželo díky 1770W průmyslovému chladiči

>Demonstrace byla postavena na 28jádrovém Xeonu Platinum Skylake-SP pro
>LGA3647 socket, který byl přetaktován z výchozích 2,5 GHz (při nichž má TDP
>200 wattů) na hodnoty prezentované v demu. Ještě zajímavější bylo použití
>1600W zdroje.

To vôbec nie je zaujímavé lebo je to logické a možno aj podhodnotené

5GHz/2GHz = 2

spotreba CMOS

P=nCU^(2)f

kde
n = počet tranzistorov
C = parazitná kapacitu približne nepriamo úmerna výrobnej technológii a priamo úmerná termodynamcikej teplote čipu a efektívne nepriamo úmerná počtu stupňov pipeline čipu.
U= napáajacie napätie
f = pracovná frekvencia

A CMOS-ka je chmeleón, dokáže pracovať
A) spoľahlivo na nízkej frekvencii s nízkou spotrebou
B) NEspoľahlivo na vysokej frekvencii s nízkou spotrebou
C) spoľahlivo na vysokej frekvencii s vysokou spotrebou

a pre možnosť C) teda platí

U=kf
kde k je konštanta úmernosti

a teda

P=nCk^(2)f^(3)

teda zdvojnásobenie pracopvnej frevencie zvýši spotrebu

2^3 = 8 krát

ak mal pôvodný čip spotrebu 200W, tak na rovnakej teplote bude mať 2x taktovaný procesor sporebu

2^3 *200W=1600W, čo je presne výstupný výkon zdroja a to, čo "zožerie" okolitá elektronika to ušetrili znížením teploty CPU predimenzoaým chladením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> 1600W, čo je presne výstupný výkon zdroja a to, čo "zožerie" okolitá elektronika to ušetrili znížením teploty CPU predimenzoaým chladením.

Jakoze procak ma 1520W a elektronika 80W ? :))))

Realnejsi je spis nekde mezi 1 a 1.2kw. Ten zdroj musel byt alespon mirne predimenzovany. Kdyby jste na 1.5kw procak + 100W elektroniky dali 1.6kw zdroj, moc daleko se s tim v Cinebenchi nedostanete :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco by som sa pri zostave, ktora zerie 1.6kW daleko nedostal s 1.6kW zdrojom? Ak je to aspon trochu kvalitny zdroj, tak ten Cinebench zvladne v pohode.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lebo spotreba rastie s teplotou a benchmarky teplotu zvysuju pri obycajnom chladeni, to je nastaverne tak, aby uchladilo pri max. rozdiele teplot okolia a CPU, ale ak to silite vykonom, ta bude zostava odoberat vaic ako ma deklarovane maximum. A aj zdroj neda dlhdobo svoj max. vykon..
Pozrite si tie linkey v mojej odpovedi v tomto threade

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitni zdroje jsou stavene tak aby vydrzeli i vic nez udavaji specifikace .....neznam slusny zdroj ktery byl staveny presne na papirove maximum ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, lero TDP-TCP, ale

Ono tým podchladzovaním sa dá veľmi znížiť spotreba, pri zmene teploty jadra zo 100 na50 stupnov Celzia znížite spotrebu z 60 W na 45W.

http://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/snb_temp.png
http://blog.stuffedcow.net/wp-content/uploads/2012/10/ivb_temp.png
z blogu
http://blog.stuffedcow.net/2012/10/intel32nm-22nm-core-i5-comparison/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OPRAVTE si gigahertze !!!

Pred 1,5 dekadou neslo o intelrval 4-5 GHz ale 3-4 GHz ... po magincom prekonani 3 GHz hranice uvedenim 3,066 GHz P4 Prescott (prvy krat s HT), dovtedy vladli rozne revizie P4 Northwoodov medzi 2-3 GHz a este predtym P4 Wilamette (1,3-2,0 GHz), si Intel brusil zuby na cely interval 3-4 GHz, ale narazil uz veeeeeeeelmi skoro po uvedeni 3,400 GHz modelov, pretoze 3,600 GHz a 3,800 GHz modely boli uz riadne na hranici a proste 4,000 GHz P4rku Intel vydat jednoducho uz NEVEDEL !!! I tak še skončila GHz vojna a zacala multi-core vojna, ktora mala prestavku 2011-2017 a dnes zase ozila :)

A to uz vobec nehovorim o tom, ze mokre sny z konca 90tych rokov pri priprave Netburst archiketury hovorili o 10 GHz méte.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Intel skutečně při odhalení Prescottu mluvil o tom, že mu tato architektura umožní vydat až 5GHz procesory. V dlouhodobém horizontu mluvil i o 10 GHz, ale to už se netýkalo žádného konkrétního produktu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to je sice mozne, ale sny o 5 GHz boli v zasade rovnako vzdialene ako sny o 10 GHz - takze je uplne zbytocne a zavadzajuce ich vobec spominat, pretoze intel musel najprv prekrocit 4 GHz hranicu a ani to sa mu nepodarilo :)

preto malo v kontexte byt spomenute, ze intel mal s realnymi produktami nasliapnute pokorenie 4 GHz hranice (3,600 a 3,800 GHz 1-jadrove P4), ale proste to nevydalo ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„some European retailers claimed to be selling a Pentium 4 580, clocked at 4 GHz“
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_4

specifikace:
https://ark.intel.com/products/27510/Intel-Pentium-4-Processor-supportin...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to se kdysi Craig Barrett omlouval, že Intel neuvedl P4 na 4 GHz ;).
https://diit.cz/clanek/dvoujadrovy-xeon-bude-pozdeji-nez-dvoujadrove-ita...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa ARKu a veľkosti die (135 mm2) sa malo jednať už o Prescott-2M (+64bit, ktoré mali tie verzie implementované). Prakticky teda podľa značenia to nemal byť model 580, ale model 680 a podľa FSB by to asi bola EE verzia (nakoniec vznikla 3,73Ghz, teda s násobičom 14x). Asi ide o nejaký ranný typ... Prescott-2M nikdy nezvykol do 478. Každopádne reálny asi byť mohol (pár ES a predprodukcie...). Prescott-2M bol na tom oveľa lepšie...sám som to mohol zistil, kedy som porovnával 531 a 630, ktorú mala kamarátka. A OC šla na 4Ghz viac menej vždy, aj keď vyžadovala viac napätia (ale stále v rámci normy). Ale ešte sa to ako tak dalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a moje i5 6600k běžící na 4400MHz je co?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To nie je na netburst-e

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses fakt deblil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Snáď len poopravím, že magickú hranicu neprekonal Prescott, ale stihol ju ešte prekonať Northwood. A bol to aj prvý CPU s HT (a mal ešte 133/533Mhz FSB). Dokonca na to nepotreboval poslednú revíziu D1, ale stačila C1 (originálna B0 končila tuším niekde na hranici 2,5Ghz, možno viac...tie CPU nešli ani dobre OC, max. mali nejak na hranici, tuším s dusíkom to dal vtedy Tomshardware nad 3Ghz). Všetko ostatné je pravda. Nakoniec, Prescott trpel na absolútne zle zvládnutý výrobný 90nm proces, ktorý a všeobecne NetBurst sprevádzali... Riešil to nakoniec viac menej až Prescott 2M, čo poznáme ako sériu 6x0. Mimochodom, nebolo to nič nezvyčajné, aj keď vydali 65nm Cedar Mill. Prvé revízie napr. nemali funkčný SpeedStep... a keď keď už Intel vyladil proces a vydal 65W Pentium 4 revízie D0, bolo už neskoro a nikto to nepotreboval. Cedar Mill bol vtedy už len refresh modelov, ktoré riešili otázku spotreby, efektivity a následne mohli zvýšiť takt (čo Intel neučinil...) + išli na prim dvojjadrovým. Ale ja si stále myslím, že takýto vývojový, aj keď slepý smer bolo potrebné zažiť...aspoň sa tým overí, čo je skutočne dôležité. Nakoniec, Netburst dobré náznaky mal (špeciálne s Northwoodom, nové inštrukcie + implementáciu L3 cache u Gallatina, HT...), čo Intel určite následne využil v budúcnosti. Tak využíva teraz aj Xeon Phi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já Vám nevím, ale Intel sám tak nějak vyvrací výkřiky Intelfans, že Intel není zaskočen a že určitě má něco v šuplíku.
Už delší dobu se ukazuje, že před Ryzenem měl v šuplíku leda starou belu a že CoffeLake byl zflikovaný dost narychlo.
Mě samotného to dost překvapuje! Když si člověk uvědomí jak MOC (jako fakt) a jak dlouho dojil zákazníky nejen v home sféře, ale i enterprise(a tam jsou jinačí marže i objemy). Pakoval se jako prase a peníze za R&D zrovna moc nedával, viz evoluční krůčky IPC. Fakt jsem měl pocit, že MUSÍ mít něco v šupleti.
Jenže ono to fakt vypadá, že velmi rychle usnul na vavřínech a sic brán jako technologický leader, značně ubral a naopak většinu snahy směřoval na minimalizaci nákladů na úkor zákazníka. Pastování IHS i na Xeonech, snížený substrát procesoru u Skylake, umělá nekompatibilita chipsetů. Zapoměl jsem na něco?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

> Zapoměl jsem na něco?

Nezapomel. Je to korporace, vlastnena akcionari. Tudiz kdyz mame monopol, logicky budem minimalizovat naklady (= vcetne R&D) a maximalizovat zisk. Kdyby pred 3 lety cpali do R&D petkrat tolik, akcionari by je sedrali z kuze.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak v šuplíku(předpokládejme kancelářský) mít nic nemohli, protože do šuplíku se nevleze chladící jednotka s dusíkovou láhví.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Libore, mě to nepřekvapuje. Je to běžný omyl, ale klasická firma na čele peletonu nabírá ne dříče, ale lehkoživé pojídače koláčů, ti totiž do takových firem houfnmě lezou v představě klidného korporátního života. A tito lidé že by riskovali, dávali zelenou nevyzkoušeným možnostem, které by měly MOŽNÁ přinést zářnou budoucnost, ale taky hrozí tím, že zklamou, a akcionáři poženou zodpovědné managory k zodpovědnosti? :-) Nene, lehkoživkové chtějí klid a jistoty, ti vždy budou jen postupně vylepšovat a inovace dávkovat. A je tak logické, že nic v záloze nemají.

Mimo to, Intel nedávno opustili poslední "mohykáni" ze začátku jeho existence, lidi, kteří tak nějak věděli o čem to celé je. Ten úpadek v technologii výroby nespadl z nebe...

Jako paralelu nabízím historickou situaci v AMD, tam po Athlonu64 taky usnuli na vavřínech a vypekl je brutálně Intel s iterací izralského Core2.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím že technologicky AMD začalo Intelu trošku utíkat s Athlonem(XP), který byl cca o 10% rychlejší na stejné frekvenci, ale to Intel ještě přebil vysoce nataktovaným Pentiem 4 a kolik jste viděli kancelářských sestav s AMD v té době? Já prakticky žádnou ale všude byly shitové nepodarky Celerony 1.7 GHz co byly horší než Pentium 3.
K8 v tom zamíchala kartami a poprvé se začaly AMD procesory významněji dávat do kancelářských sestav a zejména poprvé po 20 letech "licencování" se AMD začalo trochu chovat jako Intel, tedy zvedat ceny dle své libovůle protože neexistuje alternativa, což umožňuje růst a rozjet firmu opravdu pořádně. A tak se pár chytrých hlav v Intelu dalo dohromady, sáhli na pár miliard dolarů z rezerv a ze snahy vypadlo Pentium M, Core atd. a AMD bylo opět v ( ! ) protože žádné takové rezervy nemá...
Takže si myslím že ve finále Intel jeden rok trochu pozastaví výplatu divident na 90% a to bude stačit na nalití dostatečného množství peněz aby výsledek byl opět bez konkurence. CO se nedá kouit je čas, tak holt jeden dva roky bude AMD prodávat líp a nepodarky do kancelářských krámů se lehce zlevní a připomenou se některé body smluv aby výrobci neměli nezdravé myšlenky. AMD tady má velkou nevýhodu, protože musí přijít s řadou vpravdě revolučních kroků za hubičku aby se posouvali kupředu a musí to vydržet dělat 5 let (životnost starších PC), zatímco Intel když už není zbytí vydá pár miliard navíc a má na odpověď právě ještě těch 5 let než to začne opravdu bolet. Vzhledem k tomu jak ždímali trh posledních 5-6 let bych se nebál že na to nebudou mít a bohatě se jim to vyplácí... Případ s Pentiem M to jasně deklaruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> myslím že ve finále Intel jeden rok trochu pozastaví výplatu divident na 90% a to bude stačit na nalití dostatečného množství peněz aby výsledek byl opět bez konkurence.

O tom dost pochybuji... dnesni situace je trochu jina nez pred 5/10 lety. Hlavne pochybuji ze bude stacit par miliard... ono totiz, par miliard rocne lijou uz posledni ~4 roky do slavneho 10nm a kde nic, tu nic. Mezitim ostatni Samsung+Glofo+TSMC temer zmazali jejich nekolikalety naskok ve vyrobe. BTW Samsung ted lije do R&D dokonce vic nez Intel, a drobaky to nejsou...

Dalsi vec je, v dobach Core2 slo zvedat frekvence i IPC o desitky procent za generaci, dnes u oboji s bidou daji 2-3%. Intel nema kam jit zatimco konkurence dotahuje milovymi kroky, protoze byla sto let za opicemi... a problem Intelu je, ze konkurence to dotahne na 90% intelu a odskocit jim zase o desitky procent je nerealne, i s temi miliardami. Nejaky naskok si jiste udrzi, ale omluvit 2x vyssi cenu o 10% vyssim vykonem bude problem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, bude to třeba víc než pár miliard ale při tom jejich obratu 60 miliard $ ročně a čistém zisku standardně kolem 10 miliard $.... Mají na to k dispozici pomalu víc volných finančních prostředků jak celá ČR.
S monolitem se spálilo i AMD (první Phenom) a Intel tehdy dělal funkčnější slepence, nyní se holt situace obrátila. Myslím že v dalších generacích se Intelská CPU začnou taky sestavovat ze slepenců malých čipů podobně jako to dělá AMD, protože to je evidentně se současnou technologií cesta kupředu. Že to něco bude stát? To je pro takovou firmu snesitelné, kupříkladu AMD nemá ani poloviční obrat oproti Intelově zisku, ti jsou na tom hůř když udělají botu v strategii...

Nevím komu tady vadí že je tlak aby CPU byly výkonnější a levnější a to u všech výrobců. Když nebude mít AMD procesory Intelu za zády, tak se rychle sama stane novým dodavatelem "prémiového obsahu za prémiovou cenu" já si to dobře pamatuju s prvními K8 FX procesory, kdy Intel neměl co nabídnout a cenovky za 125W jednojádro okamžitě startovaly vzhůru přes 20 tisíc a když už bylo Core 2 tak více než dvojnásobně výkonné CPU AMD prodávalo opět za 6000 s daní... I oni mají akcionáře, není dobré si žádnou komerční společost moc idealizovat, situace se nemá ve stylu zlý Intel a hodné AMD. Já mám AMD rád ale nejsem naivní blbec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Správně řečeno - konkurence se dotahuje mílovými kroky. Ale o tom to je. AMD teď konečně stáhlo dlouholetý náskok Intelu novou architekturou a co dál? Aby se jim ale celý vývoj zaplatil, musí s ní vystačit na několik let. Takže očekávat nějaký markantní nárůst výkonu, to asi musí jen optimista. Co kutí Intel, těžko říci. Osobně mám za to, že je ve skluzu z důvodu pěkného průs.ru s 10nm procesem, kde se něco očividně něco fatálně nepovedlo. Na druhou stranu jeho ztráta asi nebude nijak vysoká, vždyť doteď jen inovoval stávající architekturu, takže s poměrně malými náklady. A to hlavní, akcionáři byli (zatím) spokojení, což je pro Intel zásadní, neboť není v pozici, kdy do něj tečou milióny od několika málo investorů. Až ale tito investoři budou chtít své investice zpět, potom bude AMD v té samé pozici co Intel, tzn. nalákat co nejvíce akcionářů, kteří však budou ze svých investovaných drobných taktéž něco vidět. A to bude konec levného AMD. Nu, uvidíme, v každém případě 28 jader na 5GHz, ať už za pomoci monstrózního chlazení (vždyť i lámání rekordů v GHz není standardním řešením a všichni to oslavují jako úspěch), to je přesně to, co chtějí akcionáři slyšet. Teď je řada na AMD, vždyť není nic jednoduššího než zopakovat to samé, případně trumfnout s novým TR a rozjet 5 GHz na všech 32 jádrech. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

holt se Intel zameril na burzu a jeji grafy, co by pro akcionare neudelal, ze...
sak to dobre zname z dob nastupu novych "manazeru"...
ale ze i v US, kde sidli SAP...
kde chybi selsky rozum, ani SAP a stranicka prislusnost neni zarukou dynamickeho rozvoje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Libor: To nejhorší, co se může technologické firmě stát, je, když se do vedení dostane člověk, který se zaměří na maximalizaci dividendy. Náklady se tlumí a tím i vývoj. Ale byrokracie a přemíra zbytečných vedoucích mezičlánků zůstává. Intelí technologická vyspělost skončila s nástupem Krzanicha. Tohle by Otellini nikdy nedovolil. Možná proto tak dlouho držel Itanium nad vodou, přestože to byl ztrátový projekt.

Na druhou stranu, alespoň má AMD prostor k růstu. A zákazník větší výběr.

U Intelu stačí, aby se snesli z obláčku a v roce 2019 uvedli 10nm Icelake v 4,6 a 8jádrové variantě s IHS. To by byl dobrý začátek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neměli? Vydání Coffee Lake naopak říká že ano, kdyby to navrhovali od nuly, tak ty CPU ještě nejsou.

Intel jednoduše uvolnil vícejádrové CPU z HEDT/enterprise a to se děje i teď. 28 jader v HEDT se dalo čekat, když 28 jader měly Xeony už před Ryzenem.

AMD intel dohnalo a Intel byl připravený, vypustil konkurenceschopné procesory a vlastně se nemusel moc snažit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to placas Jiriku? Intel byl tezce na suchu v momente, kdy byl vudany ryzen. Trvalo mu v principu trictvrte roku, nez tu nabidku dorovnal. V te dobe ho zachranovalo v desktopu akorat 7700k a hordy svuch priznivcu. AMD prakticky vymazalo i jeho HEDT platformu a TR tomu dalo jen punc. Odpoved Intelu i v tomto pripade prisla az o mesice pozdeji s tim, ze v obou pripadech ontel narychlo upravoval svoje roadmapy. Tomu ty rikas byt pripraveny?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Třičtvrtě roku je nějaká dlouhá doba nebo snad doba aby z ničeho někdo udělal CPU? Ne. Je to doba kterou Intel potřeboval k úpravě Xeonů. Kdyby nebyl Intel připravený tak tu koukáme pořád na ty samé počty jader jako před rokem, rokem a půl. Do HEDT pustil jen 18 jader, když je pouštěl, bylo všem jasné že Intel neřekl poslední slovo protože v Xeonech jich měl v té době 28 jader. Tehdy nebyl důvod pro vydání více jader v HEDT, v HEDT Intel vedl a stále vede výkonem. a uvidíme jak tomu bude s i9 vs TR2 Teprve s tím 28 jádrem v HEDT si Intel vystřílí munici pro non enterprise CPU a příště už bude muset přijít s nějakou inovací.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koulam, ze netusis co znamena byt pripraveny... pripraveny je napr. NV kdyz vyda 2 mesice po AMD ten stejny vykon v danem segmentu. Tomu se rika byt pripraveny. Narychlo predelavane roadmapy urcite ne. Zbytek jsou omacky jen pro Intel fanousky jako jsi ty :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za tak krátkou dobu by, bez krizového plánu, nebyl schopen vydat nová CPU ani Intel. Jistě, AMD Intel zaskočilo, vydalo procesory, které dorovnaly výkon prastaré architektury a s jeho cenovou politikou (téměř) dumpingových cen byl poměr cena/výkon pro Intel pořádně nelichotivý. Na druhou stranu, pokud do té doby nebyly jiné alternativy, ceny byly podle toho nastaveny, zcela normální chování firmy, jejíž prioritou je generování zisku. Pokud se někdy misky vah vyváží, ať se nikdo nebojí, cena u AMD vyleze nahoru (však ty investované peníze se musí vrátit, zcela logické, že).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano zapomněl jsi na Vladimíra Mstislavoviče Pentkovského. Celá řada pentium až core je postavená na jeho vědomostech, které si převezl ze SSSR. Bohužel pro intel, v roce 2012 umřel. Další Sovětští odborníci z týmu Borise Babajana už jsou taky pod drnem nebo senilové a mladá "izraelská" generace má na to maximálně optimalizovat stávající architekturu (drobné přírůstky IPC od roku 2011).

Ostatně, Intelí nákup světových supermozků v posledních dvou letech není nic jiného než snaha se vypořádat s faktem, že sázka na armádu levných inženýrů (Intelí R&D polyká ročně kolem 10 miliard USD, tedy více, než je celá hodnota AMD) byla lichá. Ona sice teorie chaosu tvrdí, že při dostatečně velkém počtu opic s psacími stroji vznikne román jak od Victora Huga, ale ten počet opic (inženýrů) musí být astronomicky obrovský a tolik lidí na planetě není :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Co si má uživatel myslet, když se dozví, že údajná nadcházející novinka mohla být odprezentována jen díky chladícímu systému o výkonu zhruba dvaceti ledniček,

Ono je to velice jednoduche, mily Watsone. Uzivatel si ma myslet, ze pristi Intel HEDT generace bude bezet na 5ghz se vsemi 28mi jadry, prestoze to intel nikde primo nerekl, a prestoze je to kolosalni blbost po 2 vterinach zamysleni, i spousta novinaru jim naletela a vsude netem koluji titulky "pristi HEDT 5ghz 28 jader".

Cirou nahodou se cela tahle "prezentace" Intelu odehrala ve stejny den jako AMD ukazalo 32jadrovy TRipper, coz zcela jiste nesouvisi ;) ;)

A je dost mozne, ze tentokrat s TR2 bude mit Intel trochu vaznejsi problem nez s TR1. Vono totiz jejich monoliticka jadra jsou 1) brutalne drahe na vyrobu, hlavne ty velke; 2) konci na 28 jadrech, a kdovi jestli skaluji dal; 3) se hur chladi nez 4 kousky kremiku (TR2). Tudiz zatimco TR1 slo kontrovat 10-18jadrovymi monolity, jsem zvedav cim chteji kontrovat 32 jader, a hlavne za jakou cenu, protoze ty 28 jadra momentalne prodavaji jako Xeony za lidovou cenu 10k USD :) AMD do TR2 akorat hazi 2x tolik CCX nez predtim, ktere jsou vyrobne stejne drahe, takze prakticky si muzou dovolit nasadit presne 2x cenu 16jadra TR1... 32 jader za 2000 tolaru, z toho by par lidicek v intelu asi trefilo :) Soudruzi v Intelu se budou muset zamyslet a zamakat...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

presne ...

intelicek na 40 fyzickych jadier nema ziadny kremik, musel by taky kremik zbrusu vymysliet

okrem toho na 14 nm procese by 40-jadrove cpu bolo velke ako hovado a vytaznost by bola menej ako zalostna

co ma intel ake kremiky:

A1) doteraz 4C pre "APU", vsetky Ci3, Ci5, Ci7 od 2C2T az po 4C8T, neviem ci na Celery a Pentia na baze Core architektury (teda nie tie pemenovane Atom 3,14coviny) ma zvlast 2C kremik, ale tipujem ze nie

A2) uz v 2016 intel chystal 6C kremik pre 6C "APU" kedze bolo jasne ze Zen sa blizi, kedze to bolo tak skoro, 6C "inlelovke APU" mohli prist uz na konci 2017 (kavove jazera), samozrejme nema to absolutne ziadne zmenu archotektury, iba je zmeneny kremik aby mal o dva jadra viac, asi ako ked v 2010/2011 AMD vydalo Phenom II X4 a potom aj X6.

A3) po prichode Zenu velmi vela ludom v inteli padla sanka a na rozhodnutie o 8C "APU" uz bolo neskoro, pretoze v 2016 sa planovalo iba 6C "intel APU" a kedze rozhodnutie o 8C "APU" prislo az na zaciatku 2017, logickysa nemohlo objavit v tom istom case ako 6C "APU"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tu kazit grokování o Intelu ale na rozdíl od AMD, Intel poskytuje možnost sestavit až 8 CPU sestavy. Vím, že ani blázen by si to nekoupil ale AMD je momentálně silné v zejména 1P a cenově také 2P části trhu, 4P či 8P špeciálo zatím pořád ovládá Intel. Trochu se divím že nevytáhli takový stroj ale zas z pohledu nákladů... no nic :-D
AMD si architekturou CPU Zen takříkajíc "vyplácalo" počet socketů protože každé Zen CPU mimo Ryzenů je virtuálně 2P nebo 4P dle modelu TR/Epyc a dvousocket deska je virtuální 8P stroj. Takže když máte chuť, můžete si u Intela klidně pořídit 224/448 taskový počítač. Ano, padne na to roční rozpočet Zimbabwe, ano, je to blbost, ale můžete ho mít. Škoda že AMD neumožňuje mít 4P 2U servery, to by byla totiž pro superpočítače pecka vzhledem k jejich nadmíru štědré podpoře RAM oproti ořezaným Xeonům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

B) 10C kremik pre doterajsi HEDT, vsetky 6-8-10 jadrove modely

C) 18C kremik (povodne urceny pre Xeony), intel vyclenil pre novy HEDT, t.j. vsetko 12-14-16-18 jadrove je z tohoto kremika (rozne stupne "nepodarkov")

D) 28C kremik (povodne cisto urceny pre Xeony), a ako vidime a ako sa dalo cakat intel aj tento svoj posledny kusok kremika vycleni pre ultra-novy HEDT, t.j. vsetko 20-22-24-26-28 jadrove je z tohoto kremika (rozne stupne "nepodarkov")

vo svetle toho ze AMD pre Zen2 chysta upgrade ze v CCX bloku nebudu 4 jadra ale 6, pripadne az 8, znaci to maximalne 12-16 jadrove (24-32 vlaknove) Rezne, 24-32 jadrove (48-64 vlaknove) ThreadRippery a az 48-64 jadrove (96-128 vlaknove) Epicy ... https://bit.ly/2LVdsm5

preto intel jednoducho nemoze stat na 28 jadrach na 2,5-2,7 GHz a to je jakoze spicka jeho ponuky a najvykonnesjsi x86 CPU (hahaha), musi ist dalej, HEDT segmet sa opet posunie z 18-jadroveho na 28-jadrovy kremik a intel musi zacat vyrabat uplne novy kremik cisto pre servery, bude to 40-48-jadrovy kremik? kto vie. a mozno to nebude monolyt, lebo vyrabat (hoci aj na 10 nm) 48-jadrove serverovske monolyty je fakt brutus ... mozno to bude nieco modularne ako ma amd, takze intel moze mat v serveri 56-jadraky (2 ks. 28 jadrove monolyty) ... amd ma svoje 32-jadrove epicy ako 4 ks. 8 jadrove monolyty

kremiky intelu pre vykonne x86 CPU:
-------------------------------------
https://bit.ly/2LVevT3
-------------------------------------

ine kremiky intel este pred 1,5 rokom nemal! teraz pribudne 6C a 8C "APU" a musi prist nieco vykonnejsie ako 28C kremik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel by rad robil CPU ako AMD (cize MCM), ved aj preto prisiel s Meshom, ktory nahradil Ring bus. Lenze zatial nemoze, pretoze prejist z monolitu na MCM nie je len tak. Takze teraz v ochrane pred utokom AMD (ktory ho oproti TR1 v podstate nestoji ziadne peniaze naviac) musi robit taketo zufale kroky a kanibalizovat vlatnu ponuku Xeonov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> AMD do TR2 akorat hazi 2x tolik CCX nez predtim.
Nie nehodi. 4xCCX boli uz v TR1 (ziadne dummy dies alebo daco podobne neexistuje), akurat ich v TR2 na rozdiel od minulosti necha aktivne. AMD sa teraz musi Intelu strasne smiat, lebo vyrobne naklady na 32C TR2 budu priblizne rovnake, ako u 1900X, zatial co Intel bude ohromnym sposobom kanibalizovat svoje Xeony, za ktore si teraz pyta (ako tu bolo spominane) okolo 10000$.

A ano, myslim si, ze AMD na 32C TR2 nasadi batovsku cenu 1999$. Bude zaujimave potom sledovat, aka panika zavladne v Santa Clare.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Není ta kaskáda na to CPU trochu overkill :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ako sa to vezme, tu je zhodnotenie Buildzoida:

https://www.youtube.com/watch?v=eBmrlHi4s4g

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel sa evidentne snažil stiahnuť pozornosť médií na svoju stranu a prekryť uvedenie nových TR od AMD. Tých TR, ktoré budú za pár mesiacov na trhu, zatiaľ čo Intel plánuje uviesť toto 28jadro niekedy v zime. Aj ten koniec roka je ešte otázny, dobre vieme, aké je to s Intelom poslednú dobu s dodržiavaním termínov a sľubov. Mne to celé príde ako odkaz pre zákazníkov: nekupujte v lete TR2, za (možno) pár mesiacov uvedieme 28 jadrovú beštiu bežiacu na 5GHz (a snáď dovtedy niečo vymyslíme). Desperate level: Intel

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ty si cital clanok alebo nie? si normalny?

intel ziaden 28 jadrak na 5 ghz NA VSETKYCH JADRACH neuvedie, je to absolutny kilowattovy nezmysel so sucasnou technologiou akou disponujeme veeeelmi tazko realizovatelkny a ak hej, 220W 3,14covinu AMD to v 3,14covatosti prekona teda poriadne, pretoze by na to museli byt nielen over-kill chladenia, ale aj over-kill dosky a over-kill zdroje ...

tvl 28 fázové napájanie
(pre porovnanie EVGA X299 DARK ma 16 fáz a to je top#1 doska pre X299 chipset, co sa tyka napajania)
a 4x 8pin pre dosku :D :D
su vobec zdroje co maju 4x 8PIN cpu konektory?

tam je proste VSETKO OVER-KILL, toto nie je mozne vydat na trh a ked hej, tak asi v obmedzenom pocte tisic kusov, spolu s doskou, chladiacim systemom, zdrojom a cenovkou 10 tisic $

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nenormálny alebo analfabet si tu jediný ty. Ja som nikde nepísal, že Intel uvedie 28 jadro na 5GHz. Písal som, že touto divadelnou prezentáciou sa snaží v zákazníkoch vyvolať (klamlivý) dojem, že v zime uvedie 28jaro na 5GHz, aby odlákal ich pozornosť od uvedenia TR2, ktorý bude reálne dostupná za pár mesiacov, pričom ten 28 jadrový mastodont možno v zime aj dostane na trh. Bodka.
EDIT: oprava vety, vypadol mi z nej koniec

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> nekupujte v lete TR2, za (možno) pár mesiacov uvedieme 28 jadrovú beštiu bežiacu na 5GHz (a snáď dovtedy niečo vymyslíme).

tipuju ze Intel primo nic takoveho nerekl, z toho by mohl mit pravni problemy.... akorat ukazal 28mi jadro na 5ghz a nechal vsechny aby si vyvodili spatne zavery :) a 28mi na 5g jadro zcela urcite neukazou, to by museli ve vyrobe udelat vetsi pokrok nez za poslednich 5 let dokopy... pripadne v cene dodat par KW chlazeni a elektrarnu jako bonus :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Písal som niekde, že Intel niečo takéto povedal ? Ešte raz: "Mne to celé príde ako odkaz pre zákazníkov..."

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Písal som niekde, že Intel niečo takéto povedal ? Ešte raz: "Mne to celé príde ako odkaz pre zákazníkov..."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NitroLake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo by to ještě bombastičtěji? Hailea HC chiller nejsou žádné průmyslové chladiče a už vůbec ne chladiče schopné prohnat čímkoliv 4000l vody podchlazené na 4C. Stejně tak neexistuje žádný Hailea HC chiller s výkonem 1770W největší co dělají je 2HP tedy 1470W a to co je podle mého na obrázku je starší model 1000A s 1HP. To podstatné je, že jde o chladič pro akvaristy, kteří potřebuji chladit vodu v akvárku a ty 4000l je max objem vody v onom akvárku.
Pokud jde o výkon tak 1000A potřebuje k ochlazení 1m3 vody o teplotě 28C na teplotu 16C celých 20 hodin, tolik k tomu cituji "schopností prohnat přes procesor až 4000 litrů vody podchlazené na 4 °C za hodinu."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

fajn mozna mas pravdu o tech chladicich nevim vubec nic, ale co mi rika selsky rozum, tak tady rozhodne nechladili 1m3 vody ale podstatne mensi objem, ktery honili porad dokola...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„ty 4000l je max objem vody v onom akvárku“

Fajn, tady máš fotku štítku od výrobce.
https://images.anandtech.com/doci/12907/2018-06-06%2008.55.00.jpg

„We confirmed that Intel was using a water chiller in the 5 GHz demo, a Hailea HC-1000B, which is a 1 HP water chiller good for 1500-4000 liters per hour and uses the R124 refrigerant to reduce the temperature of the water to 4 degrees Celsius. Technically this unit has a cooling power of 1770W, which correlates to the fact that a Corsair AX1600i power unit was being used for the system.“
https://www.anandtech.com/show/12907/we-got-a-sneak-peak-on-intels-28cor...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče toho chladiče, ono je důležité jen to, že vodu zchladil na 5 stupňů a zajistil solidní průtok.
I kdyby ten procesor v zátěži topil nějaký 1kW, (o moc více tepla s největší pravděpodobností nevydával,) tak onen benchmark trvá řádově vteřiny, neboli i s vypnutým ventilátorem se prostě litr vody tak moc neohřeje. (a osobně pochybuji, že měli v okruhu jen litr vody a ventilátor byl vyřazen z provozu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi co pamatujeme doby kdy reproduktory napájení 12V adapterem do zásuvky nesly hrdě štítek 400W se holt nenechme zmást.
jak vidíte odhadl jsme typ zcela přesně, tohle jsou čínské hračky pro akvaristy na kterých je zajimavý jen titanový výměník což umožnuje chladit i slanou vodu.1HP což je ten na obrázku jsou jednokonové a je celkem jedno kolik W nebo MW napište někdo na štítek, stejně tak to platí pro ty ostatní hodnoty.
4C je prostě minimální teplota jaké může mit teoreticky voda protože při nižší teplotě by už chladici systém s R124 v daním zřízení nechladil protože by se chladivo neodpařovalo.
4000l je maximální objem akvárka s kterým to může pracovat
no a jak jsem již uvedl pokud budete s tímto chladičem chladit 1m3 vody o počáteční teplotě 28C tak po 20 hodinách nepřetržitého chodu ten m3 ochladite na 16C. tedy odčerpáte z ní cca 50MJ tepla tedy cca 14kWh připomínám za 20 hodin provozu
To není nějaké teorie, ale údaj z skutečného manuálu kde už u čínský výrobce uvádí nějaké ta reálná data a především jde o osobní zkušenost, těchto strojků mi prošlo rukama několik kusu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k delce testu neslo o ochlazeni kapaliny v zasobniku ale kratkodobe vykonne chlazeni CPU

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je naprosto irelevantní co chladíte, rozhodující je, že tato chladící jednotka prostě více než 700W neuchladí protože to je její maximální možný chladící výkon a je zcela jedno zda chladíte 20 hodin 1m3 vody nebo vody použijete jen 10l, to je asi tak minimum s kterým to je schopno pracovat, a chladíte procesor, pochopil?
Prostě to co je v článku uvedeno o chladící jednotce od toho že jede o promyslovou , přes data o výkonu viz nadpis 1770W po ohromující čísla o 4000l za hodinu a 4C je prostě vše nesmysl a čistá lež nebo marketingový krasožvást.
Realita je , že jednotka má výkon jedné koňské síly to je 735W v reálu je maximum mírně vyšší , ale cca 70W žere čerpadlo a zbytek cca 700W je chladící kompresor a skutečný maximální chladící výkon. Což je 2,5x méně než uvádí bombasticky nadpis článku.
Klidně vám tu jednotku půjčím ale prostě smiřte se s tím, že i v manuálu je jako maximum chladícího výkonnu uvedeno a to včetně grafu 1m3 ochladí z 28C na 16C za 20 hodin to je za 20hodin odebere 50MJ to je cca 14kWh což je za hodinu 700Wh a odpovídá to chladícímu výkonu těch 700W

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady spis nechape nekdo jiny to za jak dlouho je schopna snizit teplotu media v obehu je u tohoto konkretni testu naprosto irelevantni protoze by musel probihat mnohem delsi dobu takze cela slohovka postrada smysl a ani mne to nezajima i kdyby tam byli fakticke chyby :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve zkratce. 1HP je příkon kompresoru tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo, které by mělo chladicí/topný výkon ekvivalentní příkonu kompresoru by bylo na hovno.
Naprosto běžný je chladicí/topný výkon tepelného čerpadla 2,5 násobek příkonu kompresoru (samozřejmě v daném rozsahu teplot výměníku a okolí). Je to dáno tím, že příkon kompresoru zde v ideální rovnici teplotní stability nefiguruje. Je to ve skutečnosti "výkon" výměníku tepla a kompresibilita pracovního média (plynu) primárního chladicího okruhu.
Tedy chladící výkon 1770W je zcela možný. Tvoje výpočty jsou pak sice matematicky ok, ale fyzikálně je úvaha špatně.

Dále představa, že je chladící výkon chlazení se zásobníkem chlazeného média roven nebo menší chladícímu výkonu tepelného čerpadla, je opět špatná. Představ si jednoduchou situaci, kdy si zásobu například 2000 litrů podchladíš na 4 stupně Celsia a chceš chladit do 30 stupňů Celsia média. Pak, pokud zanedbáme omezení přenosu tepla mezi chlazeným objektem a chladícím médiem na základě tepelného odporu a nízkého teplotního gradientu, máme k dispozici 220MJ. Pokud by test při plném výkonu CPU trval například 20 minut, pak máme k dispozici chladící výkon 180kW a to se nemusí kompresor ani zapnout!
Proto je důležitý nejen údaj výkonu kompresoru, ale i čerpadla vody.

Doufám, že jsi tedy pochopil, proč obě tvé fyzikální úvahy byly špatně. Následovat by měla omluva tvým oponentům a promyslet, jestli je pro tebe vhodná přezdívka implikující, že máš IQ Seldona Coopera, protože za nepochopení výše zmíněných triviálních fyzikálních principů by jsi si od něj vyslechl velmi nelichotivou poznámku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mrknul jsem se do toho manuálu a zdá se mi, že jsi pominul tu skutečnost, že tam popisují reálnou situaci - tedy celý komplet akvárium - chladič. Je vidět, že je to ochlazení nelineární, takže nejspíš počítají s tím, že se voda taky ohřívá (nebo by musela klesat účinnost). Z grafu je vidět, že o 4 stupně se to ochladí za 3,5 hodiny - a to je pak skoro dvojnásobný výkon a vycházi z toho chladicí výkon cca 1400W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho osobniho nazoru jiz Intel mohl davno uvest realne na vzduchu provozovatelny 5GHz procesor, vzdyt nam prece vyroba pokrocila ze 130nm(prvni Pentia 4) na 14nm, i kdyby to bylo dvoujadro ale pajene dokazal by to, jenze namisto toho aby pajeni jader k IHS zachoval zachoval se presne opacne, nejen ze namisto pajky pouziva pastu a jeste k tomu silne nekvalitni, on jeste zrezal zakladovy substrat u Skylake procesoru o 1/3, kazdy vi k cemu to po-vedlo a po-vede, Intel jednoduse prilis podcenil AMD a byl k tomu prilis nenazran, kombinace ktera zabila v minulosti i hodne velke firmy, jestli se neprobudi tak zacnou od neho odchazet velci partneri kterym dojde smlouva na odebirani produktu Intel-u za vyhodnejsi cenu nebo ty partnery ktery nejsou odberem kusu na-vazany a vidi ze AMD ma nejen modernejsi, tak hlavne lacinejsi produkty a je kompatibilitou, kvalitou a zravosti uplne jinde.

Ja to rikal a psal na diit.cz jiz pred 3 lety, ctyrjadra byla v tu dobu jiz davno nedostatecna a silne prodrazena, kdyz dnes vidim jak AMD prodava Ryzen 3 2200G coby moderni ctyrjadro s moderni iGPU Vega za 90€, ta cena tech Intel-ích ctyrjadernych zmetku neni vic nez 140€ a sestijaderny CoffeLake by nemel stat vic nez 220€, to je proste cista pravda a holy fakt, navic sou ty Coffe Lake nasilne umele omezeny na kompatibilite pro jinak stale nove zakladni desky s cipsety i100 a 200, to jim jejich cenu jeste srazi o 20%, Intel to jednoduse ukazkove posral na plne care a ted se mu to silne vraci.

Sem velice zvedav na ten vosmjaderny mainstreamovy procesor co se pry pripravuje i kdyz urcite jiz davno lezi na skladech intelu, ale svuj nazor, ze to mel byt prave on ten vyrocni procesor na 40 vyroci A-x86 Intel-u nezmenim, Intel mel jednoduse vydat 8-core Core i7 - 8800/8886K a nemichat jabka s hruskama, ani sestijadro ani oznaceni 8086K nikto od neho nechcel, nechape a nepovazuje to za revolucni, je to jednoduse balast jako ted vsechno uvedene od Intel-u, vezmete treba Optane 16/32GB a nebo tridy kvality Bronze, Silver, Gold a Platinum, to znamena ze kdyz si zakoupim od Intel-u procesor provedeni ala Bronze musi to byt neskutecne strasny shit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, ale me to přijde docela zajímavé, leč v podání Intelu to působí trochu groteskne. Je fakt, že kdyby to člověk zahlédl na obrázku směřujícím na ruské fórum, asi by to budilo méně udivu.. Každopádně zpestření k marketingovým výkřikum, které obvykle na těchto akcích zaznívají. Vůbec jsem netušil, že je možné procak něčím takovým chladit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spoločnosť ktorá sa stále pasuje za jednotku vo výrobe procesorov urobí prezentáciu za ktorú by sa hanbil aj priemerný jutuber.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a to kámoš machruje že má novy komp z AMD razen :D nevím co na tom procaku všichni pořád vidíte někteří zřejmě ještě neslyšely nic o i9 > jsem zvědavy co přijde po tomhle procaku za značení

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi z češtiny propadl, že?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

o tom nic nevím zřejmě to bude naopak =)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hodně lidí navíc nevidí pořádně rozdíly v počtech jader. Hodně lidí tvrdí že třeba 8700k vs 2700X něco... jenže 8700k je 6 jader vs 8 jádrům AMD. Když pak člověk srovná 6 jader vs 6 jader, je AMD výkonově dost pozadu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A hodně lidí zase ignoruje, že Intel běží o několik set MHz výš, aby udržel vyšší výkon na jádro. Po vylepšeních Zen+ zůstal Intelu náskok IPC v průměru už jen 3 %.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo napr. jako JirkaK nerozumi pojmum vykonove pozadu. Napr. 8700 a 2600x neni vykonove dost pozadu. Rozdil je v principu jen rozdilem dosazenych frekvenci s vyjimkou her, kde AMD potrebuje navic LL pameti.
Ale kazdy samzrejme vidi to co chce videt, zvlastne nekteri fanousci urcite znacky :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"nevím co na tom procaku všichni pořád vidíte někteří zřejmě ještě neslyšely nic o i9"

Asi na tom vidíme to, že i9 je předražená mrcha, kterou se při dostupnosti Threadripperů a EPYCů většinou nevyplatí koupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to těžké když si v hlavě člověk pod jménem i9 projektuje výkon Intelova modelu s nejrychleji nataktovaným jádrem krát nejvíce dostupnými jádry dohromady a zároveň ignoruje cenovku takového CPU a jeho omezení. Intelští markeťáci si můžou udělat další zářez.

Core i9 jsou v podstatě technický nonsens a čistě snob-end kategorie. Stojí obdobně jako Xeony, jsou nataktované a tedy žerou tak, že se ekonomicky nevyplatí jejich trvalý běh a jejich nesporně veliký výkon se dá využít ne hrami a běžnými aplikacemi ale čistě jen specifickými profesionálními aplikacemi jako u všech mnohojader. Tedy běžný uživatel si hry zahraje stejně dobře i s mnohem levnějším CPU a jejich výkon pořádně nevyužije.

Zároveň profík si je nekoupí, protože oproti běžné profesionální sféře postrádají spoustu technologií, které se v ní běžně používají jako ECC, mají omezené množství PCIE linek a směšně malé množství osaditelné RAM, jen 128 GB (pro porovnání i nejlevnější Ryzen skousne 256GB...) Tedy když chcete pořádný procesor od Intela na práci, stejně si nakonec raději koupíte Xeon.

Všechno tohle mi jasně říká, že to CPU je narychlo přeznačený, přetaktovaný a pro jistotu ještě částečně ořezaný Xeon aby se dalo postavit něco proti AMD Threadripperům a nejmenovalo se to "Xeon" a snobíci měli dobrý pocit. Do 16 jader to asi šlo ale s novými 24 jádrovými modely už bych si nebyl jistý kdo zvítězí a 32 jádrové kousky co vyjdou za rok tohle core i9 roznesou na kopytech a to mají už dnes ECC, 64 PCIE linek a 2TB RAM. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.