Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 5nm Nvidia Hopper vznikne rovnou na pokročilejším N5P procesu TSMC

Ne a ne a ne, neni mozny, ze by NVidia byla Samsungem tak znechucena, ze uz od nej zadny dalsi graficky cip nechce a pristoupi na jakekoli podminky, ktere si TSMC nadiktuje, hlavne mit nejlepsi aktualni proces od TSMC. :-D

Zase mel ten Redmax pravdu. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak nvidia si mohla myslet, i díky turingu, že jí bude stačit horší (oproti 7nm) výrobní proces proti amd, ale jak se ukazuje, tak nestačí. Nvidia dělá všechno proto, aby neskončila jako intel a taky ukrojí z celkové kapacity 5nm tsmc velký kus koláče, takže amd bude muset se spoustou produktů zůstat na 7nm déle.
amd i třeba apple je důkaz, že na procesu záleží a hodně

jinak se čeká "vždycky" na tu druhou generaci procesu (N7P např.) u těhlech velkých výkonných jader ne?
trochu OT: šušká se, že radeonů asi bude málo jako ampere a do konce roku se situace nezlepší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeonů bude málo, protože Ampery nejsou vůbec. Zájem se přesune na Radeony a nebudou je stačit vyrábět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem celkove pocty kusu, bez ohledu na poptavku, pro UK je pry pripraveno 1200 kusů, poptavka vystreli ceny jenom vys nez by vystrelila pri dostupnosti nvidie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od jednoho týpka jsem se dozvěděl, že poslední proces co ještě jakžtakž splňoval požadavek na nějakou maximální zmetkovitost v automotiv (řídící jednotky, AI) byl 28nm. Vzhledem k tomu, že se životnost aut snižuje, tak to doteď asi moc nevadilo, ale ta hustota na 5nm je už takový skok i proti modernímu/citlivému 7nm procesu, že už asi ani záloha zálohy nebude stačit. Pro armádní a vesmírné nasazení to bude ještě větší maso. Žádný strom neroste až do nebe a po nějaké době to chce začít s něčím opravdu novým.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No ja ti nevim, nejvice nasazenym resenim je Nvidia PX2 (napr v Tesla HW 2.0-2.5, GP106 ma 16nm a (1-2)xTX2 je taky 16nm TSMC). Novejsi HW3 je jejich 2x Tesla FSD pecena na Samsung 14nm a jsou nejake drby ze pro HW4 by sli na 7nm TSMC. Ve VAG se ta nvidie taky nasazuje, sice ne pro rizeni, ale jen pro asistenci.. a je to ta sama TX2.

O jake vyrobky se jedna ve tvem >=28nm limitu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

on ale neřeší co se jak vyrábí, ale že přijatelná spolehlivost v ztížených podmínkách byla naposledny při užití výrobního procesu 28nm (má to svou logiku, protože jemnější struktury jsou náchylnější na externí vlivy i např. migraci materiálů apod. ) = s menší strukturou časem umře víc čipů ze 100 než u 28nm

dobré je, když to rovnou umře(případy kdy nečekaně umírají řídíci jednotky a vůz se musel odstavit, protože byl nepojízdný se začínají množit i u relativně nových aut), ale když se jen poškodí tak, že začne nenápadně špatně počítat a ničit data v DB, tak to zrovna u "chytrých/autonomních" aut nechcete jako vlastnost..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Díky za čtení myšlenek, ani nemusím psát odpověď. Nedávno jsem se nedobrovolně zbavoval 22 let starého auta, kvůli myšce hryzalce, která kompletně zabila elektroniku.

Bylo to vyjímečné auto, protože jsem v celé ČR nenašel opotřebovanější kousek daného typu a to jsem hledal i mezi auty na náhradní díly. Musím obdivovat kolik cyklů extrémních veder (pravidelné parkování na sluníčku, žádná garáž) a naopak zim, to auto přežilo a zároveň si uvědomuji, že už nic takového neseženu. Až do poslední chvíle se v tom autě nepodělalo nic z elektra, přitom mělo nejvyšší výbavu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tipuju, že to byl japonec :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Benzínová Laguna:). Asi štěstí. Mechanicky byla tak vylágrovaná (prověšené dveře, koroze ze které jsem si mohl dělat jenom srandu - i po vyvaření aj. hrátkách v minulosti, už kdysi opravovaná převodovka vydávala strašidelné zvuky, klíč se v zámcích občas jen protáčel, chybějící první díl sání), ale elektro bylo 100% funkční.

A ne, není to zdaleka jen tím, že toho elektra tam je méně než u nových aut, protože např. stahování okýnek, elektro palubní desky, imobilizér, alternátor, startér, syntetizátor řeči, elektromotor stěrače, páčky pod volantem, ABS/motor ŘJ, topení + větrák, palivové čerpadlo se podělávají i u mnohem novějších aut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to neni schopen podlozit odkazem na studii, tak je to bohuzel jedna pani / jeden kamarad povidal.
Degradace neni otazkou fyzickeho rozmeru, ale pracovniho bodu, ktery muze byt v automotive nastaven o dost konzervativneji, nez v prumyslove elektronice, ktera je porad konzervativnejsi nez spotrebni elektronika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to není jedna paní povídala, to je prostě fakt, že přepětí, statická, elektřina, vysoká proudová hustota, teplota, otřesy, různé typy záření mají vliv na degradaci >> ano vhodným návrhem se dá degradace zpomalit, ale to je asi tak vše ..

.. za svůj život jsem to zašil jen párkrát u serveru(nic milého, když něco nenápadně ničí DB a navenek vypadá vše OK) a u automotive produktů taky (umřel čip řídící jednotky a paměťový čip v rádiu za 70 tisíc ;) )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro 8 let dělám v polovodičovém průmyslu a mohu ti říct, že není žádná korelace mezi velikosti výrobní technologie a degradací polovodičů. Když navrhuješ čip tak řešíš jeho životnost. Některé struktury s menší technologii můžeš zmenšit jiné však nikoliv. Řekneme že navrhuješ bezdrátové SoC které má integrovaný výkonový zesilovač (PA). Tuto sekci prostě zmenšit moc nemůžeš ať už z důvodu impedančního přizpůsobení či samotného tepelného vyzařování. Pokud bych připustil fakt že nějaký čip na menší technologii je méně spolehlivý, tak je to chyba jeho návrhu.

Pokud se budeme bavit o ESD a přepětí tak zrovna toto u komplexních CPU/MCU v autech vůbec žádnou roli nehraje. Protože kolem těchto čipů je celá spousta ochran. Teplota jako taková způsobuje degradaci skoro všeho. Součástky jsou kvalifikované na danou životnost při dané teplotě. A otřesy, ty hrajou roli pro pájené spoje, krystaly a MEMS nikoliv pro běžné čipy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zajisté děláš pro Intel a byl jsi v týmu co makal na atomech a nebo jsi byl u zavádění pasty ;)

"Pokud se budeme bavit o ESD a přepětí tak zrovna toto u komplexních CPU/MCU v autech vůbec žádnou roli nehraje."
tohle už jsem slyšl tolikrát a pak to odejde do křemíkového nebe (žádná ochrana není bezlimitní a 100% spolehlivá za všech okolností)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv u Intelu, ale u firmy která dělala polovodiče když ještě žádný Intel neexistoval.

Mohu se zeptat jak tedy ESD ovlivňuje životnost CPU/MCU? ESD ochrana digitálních vstupů je většinou realizována jako clamp dioda do napájení či podobná struktura. Ta je navržena že dokáže dissipovat určité množství energie ESD pulsu. V autech před vstupy CPU/MCU je sousta dalších ochran (od spark gaps přes RC články, transily až po specializované obvody). Pokud tyto obvody přepětí či ESD nezachytí tak samotnému COU/MCU už ni nepomůže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdybys uměl číst, tak se tak neptáš ;) je hezké, že umíš vytrhávat z kontextu jednu věc, ale vyignoruješ ten zbytek a pak sám potvrdíš, že je to problém :D no já ti nevím :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na toto "to není jedna paní povídala, to je prostě fakt, že přepětí, statická, elektřina, vysoká proudová hustota, teplota, otřesy, různé typy záření mají vliv na degradaci". Můžeš mi tedy říct jak třeba ESD působí degradaci polovodičů? To že "usmažíš" nějaké struktury v čipu opravdu degradace není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK tak podle tebe to není :D ale to se potom vrať do základní školy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá diskuze byla v kontextu, že k vyšší degradaci polovodičů v komplexních čipech dochází díky menší výrobní technologii a to tím mají čipy menší životnost. Není jediný důvod, proč by díky menší výrobní technologii měly být čipy více náchylné na ESD.
Ale jde vidět, že už ti došky jakékoliv argumenty a uchyluješ se k osobním výpadům. Což je ale běžné u žvanilů bez jakýchkoliv zkušeností a znalostí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to jedna pani povidala, dokud nedodas odkaz na studii.

A co to probuh byl za server? Slusnej server kde na datech opravdu zalezi, mel za ery pentii RAS a dva cpu / kopie pameti, stejne tak Power muze jet v lockstepu. A novejsi Intel cipy, ktere neumoznuji parovani maji hromadu MCE vyjimek, takze nejaky error to hodi. Bylo by totiz zvlastni, ze se vam pravidelne kazdi data, ale kod bezi vesele dal - bez jedineho segfaultu v OS. To jsou minimalne tri technologie, ale vam hnijou data.. jestli to nebude diskem/kabelama, nez kremikem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

server s Xeony na 22nm a jednalo se o DB, kde probíhaly změny v řádu desítek tisíc udajů real-time(a samozřejmě muselo obsloužit několik tisíc uživatelů zároveň a to bez prodlev...)

na 100% to bylo křemíkem > přehodili jsme to na jiné servery a několik dnů se hledal problém ..CPU jsme si nechali bohužel nakonec, protože ani diagnotické nástroje neukazovali žádný problém

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže na základě toho, že se ti polámal jeden server a ani nevíš co to bylo, usuzuješ, že to bylo dáno degradací polovodičů díky jejich výrobní technologii. Tak tvoji fantazii bych chtěl mít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

100% to bylo CPU .. ohledně mého dalšího případu(pamětí) závěr vyvodil výrobce čipů z vlastního výzkumu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I pokud bylo CPU vadné jak zrovna víš že to bylo degradací polovodiče? Na takovém komplexním výrobku jako je CPU může být kolik různých vad, že by se ti o tom ani nesnilo. Ono se ti možná nezdá, ale samotné pouzdření je velká věda. A může tam být tolik "intermittent faults"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kde tvrdím něco o polovodiči ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"na 100% to bylo křemíkem"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano to je jediná věc, která se může pokazit :D :D :D i ty kujóne :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si myslíš, že v CPU se může pokazit jedině křemík a nedokážeš pochopit, že spousta závad je spojená s pouzdřením, tak si nemá cenu dále diskutovat. Protože je to jako se snažit vysvětlit funkci proudového motoru tapírovi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V klasickem pripadu masoveho selhavani grafik u Apple notebooku jsou na vine microbumps mezi kremikem a substratem pouzdra grafiky. Tj. presne to, na co se J D snazi poukazat - pouzdreni. Neselhava ani pajeni do koncoveho zarizeni a ani samotny vychozi kremik.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že co píše je hloupost. Před lety jsem začínal na rad-hard zdrojích a nějaká degradace polovodičů je vůbec to poslední čím si musíš lámat hlavu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je hezké vědět, že 5nm čipy s námi budou stovky let a v podstatě nedegradují ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čipy vydrží tak dlouho jak mají navrženou životnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takže jsi schopen vyrobit např. ryzen na 7nm se stejným výkonem i spotřebou, tak aby vydržel minimálně 100 let při plné zátěži ? ANO-NE

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to mělo vydržet 100 let? To to dřív morálně zastará, odejde deska, RAM, nebudou ani náhradní díly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina realnych problemu se resi kompromisem. To, co vy chcete je podobna blbost jako levne+rychle+kvalitne. Proste si vyberte par vlastnosti, a dalsi jsou pak zavisla na hodnote tech prvnich. Takze prosim: vykon/spotreba/nm/zivotnost.

Vy snad chcete rict, ze na 28nm dosahnete stejneho vykonu i spotreby jako na 7nm, pri zachovani zivotnosti? to jste kouzelnik!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne zrejme aj ano, ak by to nebola otazka penazi, hradla by sa roztahali na 10x taky kremik a podobne. Akurat by si to nezaplatil. ;) Znas tu storku o Osram-Philips-Tungsram, nebo jaky trojuholnik to bol o domluve delat wolframovky dimenzovane na cca 1000 hodin, aby ziarovka za 2Kcs nemohla vydrzat 40 rokov, aj ked to technologia umoznovala? A pak tu dalsiu o tom, jak jedna a ta stejna vlaknovka, stale svieti u poziarnikov asi 100 rokov? :)

//Prepac, uz je to 119 rokov, to bola jedna z tych, pred spiknutim oligopolu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Longest-lasting_light_bulbs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad s Konope?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže se nám potvrzuje MCM nejen u RDNA3, ale i u Hopper. Jsem rád že Nvidia není Intel a nechrápe. Příští generace bude opravdu revoluce narozdíl od té současné předražené nudy

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj, bude zajímavé sledovat výkonovou bitku a boj o zákazníky. Profitovat budeme nejspíše my, zákazníci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si obě firmy přisadí ke každému segmentu +20% ceny a už to tak růžové nebude. Ostatně pořád nevíme co stojí za neschopností dostat nVidia karty na trh v dostatečném množství a něco podobného se šušká i o AMD. Třeba jsou ty paper lunche trendy do budoucna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vime, Samsung ma tragickou vyteznost vyroby, takze od jde k vyrobcum rekordne male mnozstvi cipu NVidia. U TSMC je zase problem, ze je vytezuje zaroven Sony, Microsoft, Apple, AMD s procesorama i s grafikama a jeste par dalsich zakazniku. U NVidie se zlepseni neocekava, u AMD holt budou grafiky bezne v obchodech o neco pozdeji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nvidia s tou dostupnosti nic neudela tak nepocitej ze radeony budou zacatkem roku v pohode k dostani, bude jich malo (pocty kusu) a ta poptavka po cemkoliv co bude skladem se zvetsuje kazdy tyden jak neni/nebude nic skladem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak trh zas neskurvia tažiari, nakoľko cena kryptomien ide hore :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, zatím s náma pěkně zametají :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nemůže to prostě být tak, že první Hopper na 5nm bude výpočetní čip, podobně jako A100, který je, světe div se, vyráběný na 7nm procesu u TSMC? Ve spotřebním segmentu nVidia uvede Ampere na 7nm TSMC, což by s nějakými úpravami mohlo dát nějakých 20-30% výkonu navrch.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.