Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

64bitové x86 procesory i od Intelu

Intel logo staré
Craig Barrett, prezident Intelu, uvedl Intel Developer Forum přednáškou, ve které odhalil, že firma plánuje 64bitové procesory postavené na architektuře x86 pro servery a pracovní stanice. Jinak řečeno, Intel se vydává stejným směrem jako AMD s Opterony. Jenže, budou navzájem 64bitové procesory od Intelu a od AMD kompatibilní (samozřejmě ze softwarového hlediska)? A co udělá uvedení dalších 64bitových procesorů se současnými Itanii? A konečně, kdy se objeví první takové procesory na trhu?

Oficiální označení pro novou 64bitovou technologii Intelu zní: „64-Bit Extension Technology“ (ET), ale mnohými je označována jako Compatibility Technology. Obě dvě označení jsou v principu rozumná, protože ona opravdu rozšiřuje současné 32bitové procesory o 64bitové instrukce, ale zároveň také jim zachovává plnou nativní kompatibilitu, což je velký rozdíl oproti Itaniím, které pro vykonávání 32bitového kódu musí používat překladač.

První procesory s ET technologií na trhu budou Xeony s jádrem Nocona, které jsou plánovány na druhé čtvrtletí letošního roku. Jde 90nm serverové procesory odvozené od již uvedeného Pentia 4 Prescott. V příštím roce samozřejmě nástupci Nocona procesorů s názvem Potomac již také v sobě ET budou mít zabudovanou. Servery to nekončí, v polovině roku by se s ET měly také objevit Prescotty pro pracovní stanice. Tady se nabízejí dvě vysvětlení. První na základě toho určení pro „pracovní stanice“ říká, že by to mohly být Pentia 4 Extreme Edition, navíc ty by Intel neměl problém vyrábět, jelikož se vlastně jedná o Xeony v pouzdře běžného Pentia 4. U této teorie poněkud pokulhává to zmíněné označení Prescott, ale procesory Xeon Nocona jsou vlastně odvozeny od Prescottů, takže by se také dalo napasovat. Druhá možnost je v tom, že přímo by se objevilo nějaké 64bitové Pentium 4 Prescott, samozřejmě zpočátku pouze na té nejvyšší frekvenci.

Já osobně si myslím, že je reálnější první varianta, ale kdo ví, necháme se překvapit. V každém případě je téměř jisté, že i do běžných desktopů se 64bitová ET dostane, i když to nebude hned, reálný odhad je příští rok. Běžně se mezi lidi rozšíří pravděpodobně s procesorem Tejas, nástupcem Pentia 4 Prescottu.

Pokud jste zvědaví, jak si vůči sobě stojí AMD64 a Intel 64-Bit Extension Technology, tak lze říci, že jsou si velmi kompatibilní, možná dokonce zcela identické. Samozřejmě od Intelu nezaznělo, že by okopíroval AMD64, ale fakt, že dle samotného Microsoftu připravovaný Windows Server 2003 a Windows XP pro AMD64 platformu poběží naprosto bez problémů i na procesorech s Intel 64-Bit Extension Technology, zní asi dost jasně. Dokonce přímo oboje tato Windows mají v názvu „for 64-Bit Extended Systems“. A jako zcela definitivní potvrzení nám může sloužit fakt, že na IDF jsou vidění počítače s procesory s ET, GeForce PCX s 64bitovými ovladači i těmito připravovanými 64bitovými Windows.

Nebudu se nyní pouštět do hodnocení toho, že Intel přijal něco vytvořené u AMD (věřím, že v diskuzi se mnozí z vás určitě vyjádří), ale spíše bych se zastavil nad tím, jaký efekt bude mít pro nás to, že Intel nabídne řešení kompatibilní s AMD. Zcela jednoznačně z toho my uživatelé budeme mít prospěch. Nebudou se totiž muset dělat duplicitně náročné věci jako odladění ovladačů pro konkrétní hardware, takže se tím ušetří jak čas (tj. peníze), tak lidské zdroje, které budou moc být využity lépe a efektivněji (např. vylaďováním ovladačů pro vyšší výkon). Zcela jistě to také potěší vývojáře software, kteří nebudou muset nabízet dvě 64bitové verze svých programů, ale vystačí si pouze s jednou atp.

Takže se zdá, že bylo dosaženo naprosto ideálního stavu, ale ono tomu není zcela tak. Minimálně pro Intel není toto odhalení nejlepší z hlediska Itania. Miliardy dolarů, které Intel do jeho vývoje vložil nyní vypadají, že asi nebudou zcela návratné. Sice nelze čekat, že by Itania z trhu zcela zmizela, ale jejich pozice na trhu bude výrazně omezena, ačkoliv Intel tvrdí, že si nové Xeony a Itania konkurovat nebudou.

Zdroje: 

Diskuse ke článku 64bitové x86 procesory i od Intelu

Pátek, 20 Únor 2004 - 22:24 | JAMes | To PPin: diky za tip, je to vskutku pozoruhodna...
Pátek, 20 Únor 2004 - 16:42 | PPin | Pro vsechny co se chteji dozvedet neco vic o EPIC...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 17:57 | Anonym | Re:Janes Ta architektura u Itanii nema pranic...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 17:50 | Anonym | To JAMes: jestli myslíš toho ONYXe v Česaně, tak...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 16:26 | Anonym | to, ze MS trvalo tak dlouho vyplodit 64bit windle...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 16:24 | Anonym | Este, ze Intel-ET a AMD64 budou kompatibilni -...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 13:05 | Peter Fodreknickfotob | RE: James   Jednoduchy dovod prilis vela...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 12:35 | Vojtech Julina | Linker: jenomze pokud vim tak Itania emuluji...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 12:00 | JAMes | ivan: mohl bys prosím dodat nějaké odkazy na web...
Čtvrtek, 19 Únor 2004 - 11:47 | Anonym | Mam taky dojem ze Intel ma trocha aj pravdu. AMD...

Zobrazit diskusi