Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 64bitové x86 procesory i od Intelu

Přece v rámci ukončení soudních sporů mezi AMD a Intelem došlo i k dohodě o vzájemném sharováním technologií již před lety. 64-bit patří skutečně AMD. A to, že ... rulez si nechám od cesty:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam taky dojem ze Intel ma trocha aj pravdu. AMD Opteron a Intel ET 64bit su procesory, ktore maju nativnu podporu pre 32bit x86, kdezto Itanium je plnohodnotny 64bit procesor, kde sa 32bit aplikacie spustaju iba v emulacii. Preto jeho informacia o nekonkurovani si ET a Itania je celkom lahko pochopitelna. Itanium je priamo urceny pre 64bit aplikacie, kdezto Opteron a ET su iba nejakymi medziclankami medzi 32 a 64bit architekturou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Este, ze Intel-ET a AMD64 budou kompatibilni - zrejme by to totiz ohrozovalo samotnou archytekturu PC od i386(to co z zustalo :D ) - pokud to bude tak, ze nejake ty rozdily vyresi par jinych souboru ve windows tak je vse v poradku (pokud se nebudou rozlisovat na 2 verze)
 
Zda se mi, ze intel ET nebude mit nic noveho proti puvodnimu 32bit jen vetsi adresovaci prostor - good luck AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to, ze MS trvalo tak dlouho vyplodit 64bit windle bylo mozna tim, ze cekali na vzorky od intelu aby mohli upravit jadro pro obe 64bit verze zaroven

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To JAMes: jestli myslíš toho ONYXe v Česaně, tak toho tam maj už rok, možná o tochu déle. Celá ta sranda má příkon 9,42 kW, pokud si to vybavuji naprosto přesně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re:Janes
Ta architektura u Itanii nema pranic spolecneho s P4. Oni tomu rika IA-64. Uvadi se, ze podle druhu kodu dokaze povest az 20 operaci behem jednoho taktu. Co se tyce vykonu v celociselnych operacich, tak je srovnatelny s ostani 64bit. spickou. Co se tyce pohyblive carky, tak je jasne nejrychlejsi na svete. 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto je posledny klinec do rakvy Itania, intel si spravil ostudu a "priste uz bude chytrejsi"
A tvrdenie ze si konkurovat Xeon - ET a Itaniom nebude je zbozne prianie a labutia piesen pre Itanium

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zacinam v tom mit chaos - rika se tomu ET, CT (Clackamas Tech) nebo IA-32e?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim ze by s itaniem bylo konec, naopak itaniim se posledni dobou velmi dari (samozdrejme ne na poli domacich hernich pocitacu), uspesne nahradil procesory jako SGI MIPS, Digital Alpha, HP PA-RISC, uspesne vytláčí procesory Sun/Fujitsu SPARC, a velmi silne konkuruje IBM Power.
Jedine co to znamena, je to, ze - bohuzel - se skvela technologie ia64 tak rychle nedostane do soho oblasti (nicmene to nemeni nic natom ze zastarala x86 to uz ma spocitane (dokonce i AMD ma v planu od ni v budoucnu ustoupit (ve prospech arhitektury VLIW (zrejme spolu s transmentou))), pouze se trochu zdrzi vyvoj)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kubik: V podstatě ano. V oficiálních materiálech to všude Intel prezentuje jako Extension Technology, proto používám zkratku ET. To CT může jednak znamenat Compatibility, ale i to Clackamas Technology. A dokumentů není IA-32e přímo označení celé té technologie, ale je to právě ten přidaný mód procesoru, kdy procesor běží na 64bitovém operačním systému ať už s 32bitovými, nebo 64bitovými aplikacemi. Ale předpokládám, že se označení IA-32e bude používat velmi volně i jako označení pro tuto technologii...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ivan: mohl bys prosím dodat nějaké odkazy na web, kde se dá dočíst o tom co AMD má v plánu? Jak si psal, že v budoucnu ustoupí od x86 (ve prospech arhitektury VLIW zrejme spolu s transmentou)? Zajímalo by mne tím pádem jestli se bude držet architektůra x86-64 nebo co teda má přijít? Předem dík. Každopádně ještě k Itaniím, jeho budoucnost je dost zajímavá neboť právě SGI jej bohatě využívá ve svých superpočítačích (viz např. info o koupi 96 procesorového clusteru naší Škodou Auto: http://www.sgi.com/newsroom/press_releases/2004/january/q2_wins.html ) a další. Jen mne překvapuje "pomalost" současných Itanií, ta využívaná SGI jsou povětšinou "jen" na 1,3GHz. Má to svůj důvod zůstávat na pomalejších frekvencích? A pokud mi můžete někdo odpovědět, v čem je tolik revoluční architektůra IA64?
Každopádně AMD rulez! Situace se pro nás koncové zákazníky v pravdě stává zajímavou na trhu PC čipů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linker: jenomze pokud vim tak Itania emuluji 32bit rezim uplne nehoraznym zpusovem, priblizne 20x pomaleji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE: James
 
Jednoduchy dovod prilis vela tranzitorov a teda prilis vela tepla...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro vsechny co se chteji dozvedet neco vic o EPIC (Explicitly Parallel Instruction Computing) architekture Itania doporucuji stahnout pdf ze stranek Intelu: http://developer.intel.com/design/itanium/downloads/idfisa.htm.
To JAMes: 64-bitove procesory zatim nedosahuji taktovacich frekvenci komoditnich procesoru typu Intel PIII, AMD Athlon atp., nicmene o vyspelosti jejich architektur jiste svedci jejich vykony.
Duvod proc se casto pouzivaji Itania s taktem 1.3GHz/3MB je prosty - procesor je cca. 4x levnejsi nez 1.5GHz/6MB. Takze za stejnou cenu dostane zakaznik vice procesoru a tim i vice vykonu u aplikaci necitlivych na velikost cache.
To fotr: SGI dosud neprodalo jedineho Onyxe s procesory rady Intel Itanium. Onyx v "Cesane" ma jiste procesory MIPS s "tradicni" RISC architekturou. JAMes mluvil o vypocetnim serveru, ONYX je "graficky superpocitac".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To PPin: diky za tip, je to vskutku pozoruhodna architektura! Omrknu jeste net o nejake dalsi informace, dost mne zajima, pokud se to da naprimo porovnavat, okolik ma Itanium architektura vetsi vykon nez tradycni Intel PIII a AMD Athlonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.