Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

A pak věřte novinám!

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
K večeři jsem si otevřel dnešní (pardon, vlastně včerejší) MF Dnes a koukám, příloha Internet. To by mohlo být zajímavé. Zase nějaká osvěta. Té není nikdy dost. Příjemně naladěn jsem začal požívat polévku, když tu náhle mi začínal tuhnout úsměv a prvotní nadšení se obrátilo v hněv. I má oblíbená dršťková polévka mi přestala chutnat. Update 16.1.2003: Byl jsem nucen odstranit logo MF Dnes, které zde vpravo bylo k vidění. Jeho vystavení prý bylo neoprávněné, protože je registrovanou ochrannou známkou Mafra, a.s., jak mne upozornil pan Petr Stuchlík, obchodní a marketingový ředitel iDNES. Za jeho neformální upozornění děkuji a logo tedy odstraňuji.

Ptáte se proč? Důvod je prostý. Mezi články je i pár tabulek. Mezi nimi jedna s nadpisem Nejnavštěvovanější servery v Česku: Technické servery. Si říkám, tak konečně budeme v novinách. Ale ouha! Jsou tam jen některé. Chybíme nejen my, ale i Žive, nebo Svět namodro. Rozhodně si nemyslím, že by to byly nějaké podprůměrně navštěvované servery. Co ale nechybí, jsou dva servery ze stáje iDnes na prvních dvou místech! Jako zdroj byl označen iAudit z prosince 2002.

Pořadí Server Tisíce uživatelů za měsíc
1. Mobil.cz 170
2. Technet.cz 87
3. Svethardware.cz 49
4. Lupa.cz 40
5. Root.cz 31

Že si na Lupě dlouho mysleli, že CDR.CZ je něco s Corelem, jsme si s nimi snad už vysvětlili, ale že bychom se do této tabulky také nevešli? Vždyť když se podívám na Navrcholu, je Technet stále za námi i s jeho mohutnou podporou od iDnes. Že bychom vypadli se statistiky iAuditu? No možné to je. Živě třeba jistou dobu sledováno nebylo, tak jsem si vysvětloval jeho absenci. I nelenil jsem a hned jsem se na prosincové výsledky podíval. Stáhnout si je můžete i vy. Zde jsem objevil jeden kardinální problém. Když si tam stáhnete XLS, sice budete mít ZIP s názvem 200212CZ_REPORT.xls, ovšem data tam najdete listopadová. Správné informace jsou jen PDF (hled vedle). Z PDF vypreparujete sice shodné informace s novinami, ale zjistíte, že chybí Živě, že tam není jeho Mobilmania (když už tedy uvádějí Mobil), že náš server ve statistice úplně chybí atd. V tu chvíli by měl pečlivý novinář zbystřit a hledat příčinu. Určitě by ho mělo napadnout se podívat do on-line statistik, které sice neveřejné nejsou, ale měly by obsahovat všechna data. A je tomu opravdu tak. Výsledek by měl proto být následující:

Pořadí Server Tisíce uživatelů za měsíc
1. Mobil 170
2. Živě 94
3. CD-R server 92
4. Technet 87
5. Mobilmania 79
6. Světhardware 49
7. Lupa 40
8. Root 31

To už je jiná káva! Jestli vám v tabulce chybí Svět namodro, tak to je proto, že Telecom jej z iAuditu stáhl. Jak sami vidíte, není pozice WEBů z iDnes tak výborná, jak se jeví z první tabulky. To už přece nemůže být samo s sebou!

Samozřejmě, že jsem hned žhavil telefon a redakci MF Dnes své rozhořčení vyjádřil. Domnívám se totiž, že na stránkách nejčtenějších novin u nás není možné vydávat nepravdivé a neúplné informace, potažmo protěžující jejich servery. Uvidíme, jestli se objeví nějaká tisková oprava.

V hlavě začara šťourat myšlenka, proč MF Dnes tu tabulku vystavila tak jak ji vystavila. Že by ten člověk nebyl tak obeznámený s tím, co do této kategorie zařadit? Je to možné, ale věřite se tomu nechce. Jenže pak jsem se na to začal dívat jinak. Proč nevystavit jen ty WEBy, které patří firmě? Navíc, když i ten druhý v pořadí má jednou tak velkou návštěvu před třetím? To jistě musí případné čtenáře i inzerenty zaujmout!

Celý text si dovolím zakončit větou, kterou jsem začal. "A pak věřte novinám!"

P.S. Moc by mne zajímalo, jak by výsledek vypadal, kdyby se z Mobilu odfiltrovalo použití SMS brány.

Diskuse ke článku A pak věřte novinám!

Žádné komentáře.