Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k A10-7870K bude tak trochu Kaveri i Godavari. Smysl zůstává nejasný.

nějaké zvýšení taktů je určitě fajn, co je ale blbý, že rozbitý powermanagement z původního Kaveri zůstává u Godavari nezměněný a stále dochází k podtaktovávání CPU bez ohledu na nastavení BIOSU :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím o co jse v tomto konkrétním případě, ale není spíše chyba v BIOSu? Nebo v nastavení Power managementu ve Windows?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne neni. Zde neni řeč o FX throttlingu kterej jde vyřadit (když je dobrej bios) vypnutim APM + C6E, toto se týká pouze Kaveri a jedná se o stav, že když se vytíží integrované GPU, letí dolu takt CPU, bez ohledu na nastavení biosu, nejvíce to zamrzí když člověk taktuje CPU, na defaultu je to defakto normal jev aby se čip udržel ve svém TDP, bohužel nemožnost zablokování tohoto jevu je rána pod pás co se týče OC.

Toto se týká pouze APU provozu s IGP, pokud je integravaná GPU vypnutá či se použije Athlon, tak tento problém zmizí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jo aha, TDP management. APU je holt něco za něco.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tohle chování se dá pochopit u nějakého notebookového čipu, ale naprosto nepochopitelné je to u K edicí čipu určených k přetaktování. Jaký to má potom smysl ? U Trinity APU ani Richlandu tento problém neexistoval a tyto čipy také mají svůj "smart" power management. Nekontrolovatelné podtaktování při zátěži GPU je záležitostí pouze Kaveri čipů :(

PS: dlužno ale také říct, že podtaktování CPU nemá vliv na výkon iGPU ve hrách, protože hlavní bottleneck zůstává paměťová propustnost GPU.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Originally Posted by Thevenin View Post
Steamroller designs will lock the CPU frequency to levels below the advertized base clock frequency when there is GPU activity.

This "feature" cannot be turned off and it has nothing to do with the power limitations.

Even when the CPU is sitting in idle and the GPU is stressed slightly (let´s say worth 50% of it´s TDP allocation) the CPU will be throttled down immediately. The CPU frequency will stay locked until the GPU stress is released.

The only way around it is to reconfigure the "throttling to pstate" to the same frequency and voltage setting as the base frequency pstate.

The normal throttling behavior is completely different.
When the CPU exceeds it´s power allocation it will start shuffling down the available pstates until the power consumption has fallen below the set threshold.

The GPU throttling will cause the CPU pstate to jump (instead of shuffling) immediately from 0 to 4.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tohle bude nevyváženější procesor, co existuje
v podstatě nemá smysl kupovat něco jiného, tohle utáhne i GTA5 v nižších detailech, jako utáhne i 7850K (vyzkoušeno) v mnohem lepší kvalitě než herní konzole

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jako fakt, jo? Teda pravda že jsem koukal a detaily tam jdou dost silně měnit.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

jasně, už otestováno
GTA5 udržitelné na 30FPS, což bohatě stačí

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"v podstatě nemá smysl kupovat něco jiného"

No za tie €€€ a na hranie...

...X4 740K + R7 250X + 8GB "obyčajných" 1333/1600MHz RAM = (cenovo) 7850K + 8GB RAM 2133/2400MHz.

Dovi dopo.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

nezapomeň na spotřebu, tento procesor je špička v kombinaci = GPU+CPU+spotřeba

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

...no a to je asi tak všetko.

Sorry, ale takto "výkonné" CPU/GPU riešenie zabalené v APU je vzhľadom k cene a najme výkonu zaujímavé pre 0,1% trhu.

"sociálny" hráč si za tie €€€ kúpi 2x tak silné spomínané riešenie 250X/740K, hráči so samostatnou PCI grafikou po APU za 150€ ani nemrknú, do kanclu je to naprostá hovadina a na prehrávanie 1080p/youtube stačí o 3 triedy slabšia iGPU.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nech je v priemere spotreba vyssia o 20W, ale mozno ani tolko nie, v IDLE to bude 5-10W.... a nech nam bezi PC 6h denne.... tak za rok to mame: 7,5 euro...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

(test) prosim po precteni smazat (nejde mi vkladat komentare pod clanek o Canon 35mm)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Šlo o výpadek serveru, který způsobil drobnou komplikaci (při ukládání se ztratila dokončená revize článku a došlo k částečné publikaci předešlé). Už to snad bude ok, článek jsem napsal znovu a měla by fungovat i diskuse.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc AMD nasilu cpe Kaveri-Refresh do 8000 rady produktu APU kdyz je to jenom pretocene Kaveri a jeste to prejmenovavat na Godavari aby to zbytecne matlo zakazniky jakoze se jedna o novou architekturu mi pride proste odporne. Kdyz Intel vydal produkty rodiny Haswell-Refresh tak jenom pozmenil 2 posledni cisla(4670/4690K - 4770/4790K + Pentia a dal...) a pohoda, AMD ne, lhat je proste lepsi.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To z casu na cas robi kazdy. Napr. vo velkej oblube to ma nVidia. Neviem nakolko bude Godavari iba Kaveri refresh a co to vlastne znamena. To vie v podstate len par ludi na planete a ti sa spolu nikdy nestratnu a nam to nepovedia. Mozno Kaveri/Godavari nevyhovuje neskutocne vágnej definicii ani intelovskeho TOCKu ani TICKu, lebo sa nezmeni vyrobny proces ani sa vyznamne nezlepsi architektura. Ale v moznostiach cipu sa nieco rozhodne zmeni. Co nazyvat refresom a co novou pol-generaciou ci štvrt-generaciou, ci osminkovou ci šesnastinovou generaciou je fuzzy neurcite.

Ja si osobne nemozem pomoct, ale na vsetky dnesne Ci7/Ci5/Ci3 sa pozeram ako na Nehalemy z roku pana 2009, ked vznikla obchodna znacka Ci7 a prvucicke Nehalemy Ci7. V podstate pre mna su tu DVE (este raz DVE) generacie post-Netburstovskej ery: 2003-2008: Core (1)/Pentium M/Centrino + Core 2 Duo a Quad a druha generacia od 2009 vsetkych 5-6 rodin Ci7/Ci5/Ci3. Este raz: to co je nova architektira je fuzzy nelusne neurcite, lebo Haswell je z hladiska architektury v podstate to iste co IvyB, ci sa nam to paci alebo nie. Nie je to ziadny novy prevratny koncept, iba 1 promile zmeny v 99,9% rovnakeho. Zvysilo sa IPC o 50-80%? Samozrejme ze nie. Ani o 5%. Prepracoval sa cache system ako pri prechode od PRVEJ generacie Core 2 based k DRUHEJ generacii Ci7/Ci5/Ci3 based? Ta PRVA (Core 2 based) mala mamutie L2 cache (2-3-4-6-12 MiB) a absolutne ziadne L3. Ta DRUHA (Ci7/Ci5/Ci3 based) ma mini-pidi L2 (nejakych 256 kiB) a mamutiu L3. Je ina pipeline, napr. s 2x vacsou dlzkou? Samozrejme taky ze ne, to sa nemoze spravit len tak, lebo to ma hlboke architektonicke priciny .... atd atd atd.

Takze pre mna su to DVE generacie post-Netburstovskej ery. Vsetko ostatne su rodiny, alebo pol-generacie ci štvrt-generacie, ci osminkové ci šesnastinové generacie - nazvime si to ako chceme. V podstate v extreme mozne ist k Pentiu III P6 (na tom su dnesne CPU Intelu zalozene, kedze z Pentia 4 sa pouzilo len ozaj co malo uzitok), odtial k Pentiu P5, odtial k 80486/80386/80286, odtial k 8086 a odtial k 8008/4004 a prehlasit, ze Ci7 je poriadne upraveny 4004.
Aj ked vono tak fuzzy neurcito citime, ze zastavit sa treba pri tom Pentiu III P6, na ktorom su dnesne CPU Intelu zalozene. Asi ako fuzzy neurcito citime, ze jedno zrnko piesku neni kopa piesku. Ani dve zrnka, ani tri, ani 4 ... ani 1000 ... ani kybel piesku neni kopa, ani tacky/furik piesku neni kopa ... multikara a dvoma metrakmi, no to uz je neco a cela tatrovka to uz je kopisko. Napiek tomu kopa piesku exituje. Hranica je fuzzy neurcita, neostra a nedefinovatelna. Detto nikto vlastne nevie, co je nova aechitektura a co refresh a ci sa zastavit pri PentiuIII P6, alebo ist k PentiuII a PentiuI P5 alebo aj dalej ...

Kedysi generacny a aj architektonicky skok predstavovala nova obchodna znacka, resp. jej nova verzia.
80486-Pentium P5, zmena v architekture jak svina, aj ked 486 neni obchodna znacka
Pentium P6 - Pentium II/III P6 detto zmena v architekture
Pentium II/III P6 - Pentium 4 Netburst zmena v architekture jak svina
Pentium 4 Netburst - Core 2 Duo/Quad zmena v architekture jak svina
Core 2 - Ci7/Ci5/Ci3 detto zmena v architekture

Z tohoto pohladu su vsetky Ci7/Ci5/Ci3 pre mna ako Pentium 4 Willamette, Northwood A, Northwood B, Prescott, Prescott 2M, CedarMill. Proste jedna obchodna znacka, rozne revizie/zdokonalenia jadra. Lama BFU netusi ze existuje 6 "druhov" Ci7.

Ked pride riadne iné Ci4/Ci6/Ci8, potom mozme rozpravat o novej post-Netburst generacii. Teprve TRETEJ.

Toz dnes je taka moderna doba. Service pack predstavovat ako cely novy OS. A nove revizie ci vylespene verzia jadra ako "nove architerktury". Ak by k tomu mala byt priradena nova cislovka obchodnej znacky, alebo nova obchodna znacka, to by sme uz v 2005 mali asi Pentium 10, alebo Sextium/Septium/Octium/Nonium/Dekanium.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.