Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe chystá revoluci, nezbavujte se rozmazaných fotek

super. pravda je ze video je viac ako audio. pri tomto videu zvlast :) asi by som toho cloveka na prezentaciu nabuduce nevybral :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě vyřešit zaostření neostrých fotek :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi uniklo, kde vezmou ty parametry, co nahrával před každou analýzou a když před každou fotkou to musel nahrát, proč je to na další kartě a ne hned nazačátku..., říkal o tom něco?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak som to spravne pochopil su to iba ciselne parametre ktore zadavas cez GUI. Asi nechcel pocas prezentacie hladat "tie spravne cisla" aby bol vysledok co najlepsi.
Predpokladam ze vysledok bude hodne zavisiet od spravneho nastavenia nejakych hodnot, tak ako pri pouziti takmer kazdeho sofistikovanejsieho filtra na odstranovanie sumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, "perfektně ostré" je hodně silné slovo, to není možné už z principu a dle "zákona zachování detailů" .o)
Technlogie to bude určitě dobrá pro jakouž takouž záchranu zmršené cenné momentky, ale nepřeceňoval bych to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám zákon o zachování informace a podle toho jde spětně zrekonstruovat všechno (akorát to není v lidských silách), o "zákonu zachování detailů" jsem nikdy neslyšel ;) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to skvěle, ale pochybuji, že to běží na pretty slow computer. Na druhou stranu si bych si na záchranu 10MPx fotky klidně i 10 minut počkal :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

upřímně řečeno, tyhle aplikace už pořádně na takové mašiny ani nejsou stavěné ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wtf "Příliš dlouhé ohnisko, příliš dlouhý čas závěrky, příliš třesoucí se ruka" ??? kdo pouziva slusny kapesni fotak, takove problemy nema

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze fotis zasadne venku za slunecneho dne kolem poledne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušels někdy fotit v interiéru bez blesku nebo večerní panoramata?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na vecerni panoramata existuje takova sikovna vec, jmenuje se to stativ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to pochopil, tak jde pouze o fotky rozmazane diky pohybu ruky (prilis dlouhy cas apod.). Algoritmus zjistuje, jaka je presna trajektorie pohybu fotaku behem expozice a pak to zkusi vratit zpet. Na videu je myslim videt zrovna ta vysledna trajektorie v takovem tom malem policku.
Vysledky jsou velmi pekne, ostazka je jak to bude fungovat na jinych, nez peclive vybranych fotografiich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, podla mna to dokaze zrekonstruovat len taku fotku, ked bol pri expozicii objektiv zaostreny a rozmazanie vzniklo "roztrasenim ruky", pretoze v takej fotke detaily su, len su rozflaknute po nejakej trajektorii. Ale myslim, ze ak na pociatku nebol snimok zaostreny, tak to uz zrekonstruovat nedokaze, pretoze tam uz ziadne detaily nevyanalyzuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Ještě jedno využití mě napadá - protože se vzorek dělá z menšího výřezu snímku - mělo by být možné předělat máznuté auto před ostrým pozadím na ostré auto před máznutým pozadím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bravo, pochopil jste to, co reportáž pregnantně vysvětluje -.-

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to takhle pochopil, a vlastne je otazne, jakto ze dosud s tim nikdo neprisel. Nebo mozna prisel, ale moc se o tom nevi .. mozna to taky chce solidni kus vykonu. Mozna to bude casem nova SW feature kterou pujde udrzet i 10EV :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, zejména co s tím udělá šum, na který je dekonvoluce hodně citlivá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim jiz s recenym nazorem, ze tohle je fajn vec, ale bude fungovat jen na urcitych fotkach za urcitych podminek. Nezaostrenou fotku to podle me nijak zrekonstruovat nemuze bo tam ty detajly proste nejsou a kde nic nejni ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, schválně jsem se podíval, kolik mám z ještě neprotřízené karty vhodně rozmazaných fotek pro tento filtr - tzn. celkový pohyb přes celý snímek - a z nějakých dvou set kousků jsou to tři, které fotila malá Venďa (3 roky) a jedna, kterou jsem fotil já. Na druhou stranu je ve vzorku hodně fotek, kde bych potřeboval odrozmazat obličeje (ostatní končetiny nevadí), takže by to možná nějaké uplatnění mít mohlo, kdyby to umělo být takto selektivní. Ale já mám maximální (přepočítané) ohnisko 120mm, takže možná jenom nejsem správná cílová skupina...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle by se mi mohlo hodit na foceni planet a mlhovin, kdyz se sklada nekolik napr. 30minutovych expozic a lehce se to "hne"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam už se to dávno používá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj, dekonvoluce je mocný nástroj. Spíš mě zaráží, že se s něčím podobným vytasili až teď. Matematický aparát je na to známý už dost dlouho. Asi to bude tím, že až teď se to dá spočítat v relativně krátkém čase. Největší problém je správně spočítat tu "šablonu" rozmazání (nejspíš pomocí nějaké varianty 2D autokorelace). Rekonstruovat obraz podle známého typu a tvaru rozmazání je už trivka. Ale nemyslím si, že by to mělo fungovat jen na rozostření pohybem. V takovém případě jen bude mít šablona tvar čáry/křivky o tloušťce ~1 pixel (jako je vidět na videu u prvního obrázku). V případě rozostření objektivu bude mít tvar kruhu, nebo šestiúhelníku (podle clony ve foťáku). Typ rozostření ale musí být po celém obrázku stejný, jinak to samozřejmě nebude fungovat správně. Třeba rozostření otočením foťáku, nebo zoomem, nebo fotka přes přední sklo auta za jízdy, kdy je každá část snímku rozmázlá jiným směrem, takto opravit nepůjde. Prosím nějakého matematika, aby mě doplnil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Algoritmus bude samozrejme fungovat i pro rozostreni objektivu, akorat vysledna fotka bude porad nepouzitelna protoze tam ty detaily proste nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To právě není až tak úplně pravda. Ty detaily tam jsou, ale každý původní pixel je rozprostřený do větší plochy, takže se jeví rozostřeně. Pokud známe přesně proces jak došlo k rozostření, jsme shopni ho do jisté míry vrátit zpět právě pomocí dekonvoluce. Samozřejmě se nějaké detaily ztratí, ale není jich až zas tak moc, jak si myslíte. Závisí to hlavně na míře rozostření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, softy od adobe uz teraz maju v sebe urcitu databazu najrozsiresejsich objektivov kvoli uprave skreslenia. viem si predstavit ze by tam pribudli udaje na pokrocilu korekciu neostrosti.

v sucasnom stave to vidim skorej ako softverovu variantu optickej stabilizacie, kde sa v podstate deje to iste, t.j. posuva sa opticky element v opacnom smere ako pohyb fotaku. to technologia od Lytros znie ovela slubnejsie, samozrejme to bude musiet byt priamo vo fotaku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Muze se to zdat neuveritelny, ale ta informace i v zasumenem snimku je tolikanasobne vyssi. Jakmile je neco konstantni, da se to zmerit a ­"odecist­". Ne, ze bych se v tom ja vyznal, ale tady se v tom vyznaji definitivne: http:­/­/zoi.utia.cas.cz­/research http://zoi.utia.cas.cz/restoration.html . Priklady jsou fakt pusobive.
Je to jen o tom dostat to pouzitelne do praxe. Docela si dovedu predstavit, ze obycejne kompakty ci mobily, se stavajicimi cipy a optikou, sestavi 50 mpx snimek ­(ve smyslu mnozstvi detailu­) proste tak, ze ­"zasvenkujete­" fotoaparatem kolem dokola sebe. Vysledkem bude treba 120 snimku ­(4 sekundy * 30 fps­), algoritmus zarovna snimky, vyhodnoti a odstrani rozostreni pohybem, zkoriguje perspektivu, sum odstrani zprumerovanim prekryvajicich se casti, vyhleda pohybujici se objekty, odstrani jejich pohybovou neostrost, necha ten nejlepsi a ostatni vymaskuje okolim nebo z snimku, kde nebyl. Je to spousta matematiky, ale verim, ze je to mozne a ze to prijde. Uz dnes je v kompaktech pouzita adaptivni korekce soudkovitosti, aberace, samozrejme odsumeni, zaostreni, hdr­/skladani snimku, panorama poskladane z videa ­(Sony­) atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tak to nefunguje, rozlišení tím zvýšit nejde. (rozlšení se tak dá zvýšit pokud je objektiv kvalitnější než snímač, ale u běžné elektroniky je to výrazne naopak) Navíc to nebude fungovat pro fotky v JPG, protože tam se potřebné informace zahodí. Také je to omezené dostupnou bitovou hloubkou a šumem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak urcite zajimave, bohuzel v podani Adobe to bude zas stat o nicem:( Jinak vzpominam jak se opravovaly snimky z hubblova teleskopu, celkem uspesne. Kazdopadne to maji fakt hodne pomale, nedovedu si predstavit, ze jakakoliv analyza na 4jadrovem i7 v rozliseni jake ukazoval by mohla trvat tak dlouho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Něco velmi podobného jsem viděl obhajovat před dvěma lety na matfyzu jako diplomku - ten člověk pak odjížděl k někomu na stáž do US (Google, MS nebo něco podobného).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.