Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ADSL (xDSL) co to vlastně je? - lehký úvod

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V posledních týdnech i na našem serveru můžete sledovat aktivity, které se snaží protlačit technologii DSL až k vám, obyčejným uživatelům Internetu. Že to není lehké jste už asi také vypozorovali. Víte ale co to je za technologii? To bychom vám, díky textu pana Svitáka, rádi objasnili.

Kapitoly článků

Komunikační datové sítě se dělí svou podstatou na dvě části. Jde o páteřní sítě a o rozvody vedoucí k jednotlivým uživatelům, kterým se říká poslední míle.

Páteřní rozvody (fyzicky jsou většinou realizovány prostřednictvím optických vláken) jsou mnohem rentabilnější, poněvadž po nich běží téměř neustále gigabajty dat. U rozvodů ke koncovým uživatelům je situace odlišná. Počáteční náklady na vybudování např. telefonních přípojek jsou vysoké a při velmi zřídkém používání se pak vracejí velmi pomalu. Záleží tady na místních podmínkách a na hustotě osídlení jednotlivých oblastí.

Pro výstavbu poslední míle existuje řada technologií, jako jsou např. satelitní spoje, kabelová televize, mikrovlnné spoje a především telefonní kabely, které se u nás za posledních několik let rozšířily téměř do každé domácnosti. Velice nás tedy zajímají možnosti datového přenosu po telefonních linkách. Přenos dat pomocí klasického 56K analogového modemu se časem ukázal jako zdaleka nevyhovující pro všechny aplikace. Zlepšení nastalo zavedením služeb ISDN, kde může uživatel použít dvě datové linky, každou s datovým tokem 64 Kb/s a v případě potřeby je sloučit. Teprve ale technologie xDSL přináší do přístupových sítí ke koncovým zákazníkům nové možnosti. Jde především o větší zaručenou rychlost v obou směrech.

K technologiím xDSL je nutno dodat, že novým trendem jsou (ještě lépe řečeno budou) především u nás, ve většině vyspělých zemí jsou již běžně dostupné.

DSL je zkratka Digital Subscriber Line, tedy digitální účastnická linka (přípojka) realizovaná na stávající telefonní kabeláži, tedy "obyčejném dvoudrátu". Výrazně se tak snižují náklady na zavedení technologie xDSL. Rozhodující je kvalita přístupových sítí. Větší část těchto sítí byla v Čechách vybudována převážně v posledních letech, takže pokud jde o kvalitu vedení, neměl by být s nasazením DSL technologie takový problém.

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ADSL (xDSL) co to vlastně je? - lehký úvod

Žádné komentáře.