Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Aldebaran / Instinct MI200 je čipletový, dual-GPU karta vyloučena

Konfigurace nové generace výpočetních GPU AMD nebude v žádném ohledu připomínat podobu stávajícího řešení Arcturus / Instinct MI100 (na snímku), které je nejspíš posledním monolitem…

Když se minulý týden objevila informace nastiňující nasazení čipletů s generací Aldebaran

Performance Determinism is a new mode in Aldebaran where PMFW tries to maintain sustained performance level. It can be enabled on a per-die basis on aldebaran. To guarantee that it remains within the power cap, a max GFX frequency needs to be specified in this mode.

…objevily se názor, že to nic neznamená, že může jít o kartu s více GPU, která půjde konfigurovat nezávisle a podobně. Tyto teorie lze ale hned ze tří důvodů vyloučit.

První důvod tkví ve faktu, že - máme-li GPU o TDP 300 wattů - těžko na jeho základě postavíme vícečipovou kartu, protože 600wattové monstrum klasickým dvouslotem obvyklým pro profesionální karty nelze uchladit. Pokud bychom připustili třeba čtyřslot, nedává opět vznik dvoučipové karty smysl, neboť do stejných čtyř slotů by se vešly dvě standardní karty - každá po jednom čipu a dvouslotovém chladiči.

shora, zdola, z boku

Druhý důvod spočívá ve faktu, že Aldebaran není PCIe karta, ale OAM modul. OAM znamená OCP Accelerator Module (podobu vidíte na snímku výše a specifikace je dostupná např. zde). V případě OAM nedává použitím více GPU v samostatných pouzdrech smysl, není pro ně prostor (nejde o 30 cm dlouhou kartu, ale modul 165 × 102 milimetrů).

Třetím důvodem je kód hovořící výslovně o kouscích křemíku (nikoli o GPU, pouzdrech, čipech ap.).

Podle redakce webu VideoCardz by pouzdro mělo nést ještě třetí (IO) čiplet, takže půjde o konfiguraci trochu podobnou např. desktopovým Ryzenům. Jen poměr proporcí bude odlišný a jádra budou lemována HBM2E pamětmi.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Aldebaran / Instinct MI200 je čipletový, dual-GPU karta vyloučena

Středa, 10 Březen 2021 - 14:17 | no-X | Odkaz zprovozněn. Díky.
Středa, 10 Březen 2021 - 12:10 | hor411 | "...specifikace je dostupná např. zde...

Zobrazit diskusi