Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Alder Lake: Hardwarový scheduler a o 20 % vyšší jednojádrový výkon potvrzen

Vážně mají ty Atomy "70-80% IPC Rocket Lake" ? Spíš bych řekl že tak ~60%, když i 14nm 2C Athlon 200GE si namaže na chleba 4C Atom ("Pentium") J3710. A není to jen o vyšší frekvenci (2,6 vs. 3,2). Leda by ty Atomy běžely na 6GHz :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam se řeší, jak bude dosaženo „až dvojnásobného“ výkonu, takže jde o ilustraci nejlepší situace. V průměru samozřejmě bude IPC Gracemontu nižší, uvádělo se tuším 70-80 % IPC Skylake, ale rozhodně to nebude ořezávátko, Gracemont podporuje i AVX2.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože to není Silvermont (J3710), ale Gracemont (2 generace, pokud dobře vidím, jsou mezi nimi).

"In actual fact, the Gracemont architecture could provide around the same performance levels as Intel delivered with Skylake"
https://www.techradar.com/news/intel-alder-lake-cpus-could-be-more-power...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

REALITA 400W......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Také se tím Intel může vypořádat s faktem, že instrukční sady u velkých a malých jader nejsou totožné a např. AVX-512 je podporováno jen na velkých."

O tom dost pochybujem. Scheduler nema info, ktory proces potrebuje ake instukcie.
Proces/program si schopnosti CPU zistuje pri starte cez CPUID a na zaklade toho sa rozhoduje, co a ako spusti. Nie naopak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já si to představuju tak, že procesor bude hlásit, že AVX-512 prostě umí. No a když si to proces vyžádá a pojede přitom reálně na malém jádře, tak ho ten HW scheduler transparentně (i pro win scheduler) přehodí na velké. No a když pak nějakou dobu proces AVX-512 nepoužije a nebude nic zásadního dělat, zase ho interně přehodí na malé jádro (což ale mimo jiné znamená někam si uložit stav přislušných dlouhých registrů).
Pak je samozřejmě otázka, jak se to bude chovat, když se tam takových procesů, resp. vláken, co jinak "nic nedělají", ale sem tam provedou AVX-512, sejde víc.

A a nakonec zbývá ta možnost, že se bude dát podpora AVX-512 kompletně vypnout v "BIOSu" a tyhle opičárny nebudou potřeba - všechna jádra budou z hlediska instr. sady rovnocenná.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je dost samozrejme dost blbost. Take chovanie by sposobovalo masakralne zdrzania a neprekonatelne problemy operacnym systemom.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby si toho u Windows někdo všimnul (bez použití benchmarku) ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť ono to takhle už v podstatě funguje v hardwaru... Moderní procesory "podporují" AVX takovým způsobem, že ho vlastně nepodporují, dokud se příslušné instrukce nedostanou do dekodérů, a až pak se obtěžují příslušné obvody zapnout. To taky chviličku trvá.

Horší to asi bude s registrovými sadami, plus vždycky můžou nastat nějaké bizarní problémy při integraci dvou typů jader (viz třeba https://www.mono-project.com/news/2016/09/12/arm64-icache/).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypinanie nepotrebnych obvodov (resp. gatovanie clocku do casti procesora, ktore sa nepouzivaju), je uplne bezna strategia, ktora sa pouziva roky rokuce a zdaleka nie je obmedzena na x86 a AVX.

Vypinanie nepotrebnych obvodov je ale na hony vzdialene od toho, ze by si procesor svojvolne (a este idealne bez vedomia operacneho systemu) presunul thread na ine jadro. Ak niekto take (plne HW) riesenie poznate a dokaze aspon v myslienkovom experimente funkcne obstat na plne vytazenom procesore, odporucam urychlene spisat a zabehnut na patentovy urad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardwarový scheduler nekomentuji, to mi přijde jako docela blbost (jádra OS nejsou složitá pro nic za nic, a hodně z toho je zapotřebí k ošetření hromady "účetnictví" související s plánováním) a ani netuším, proč jste k tomu odbočil. Pouze říkám, že zachycení problémové situace typu "k provedení je následující instrukce je zapotřebí prostředek, který teď nemám" není nic nového. K tomu není zapotřebí, aby procesor cokoli sám přesouval (ani nevím, jak by to mělo fungovat), stačí, aby dal vědět operačnímu systému, že je zapotřebí něco ošetřit, a je pak na jádru OS, jak se s tím popere. To přeci máte úplně stejné jako s výpadky stránek RAM apod. - je zapotřebí načíst/alokovat, správně namapovat a vrátit se do procesu tak, aby si proces ani nevšiml, že byl vlastně přerušen něčím, co by jinak byla fatální chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co na Twitteru kolovaly testy prvních uniklých ES, a to možná i dřívější generace, tak ty podporu HGS buď neměly, nebo na to OS/testeři neuměli ještě sáhnout, a pak se CPU choval dvěma způsoby:

Byly-li v BIOSu povoleny malé jádra, CPU hlásil globálně jen podporu instrukcí které uměly všechny.
Pokud se v BIOSu malé jádra vyply, CPU začal hlásit i AVX-512 etc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje používají přesnější termín "Harware guided scheduling". Takže jde o hardwarem vedený/řízený scheduler, který spolupracuje se schedulerem operačního systému (konkrétně udávají Windows 10, podporu ostatních verzí lze téměř vyloučit a situace s ostatními OS je jeden velký otazník). Tento problém rozhodně řešitelný je. Jinak by ho nevyřešili a byla by jen podpora instrukcí malých jader. Otázkou zůstává, jak efektivní a spolehlivé to bude a jestli mezi novým kusem hardwaru, jádry a OS nebude zase nějaký postranní kanál. Mohl by se jmenovat třeba #paininthebackside

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vzhladom k tomu, ze AMD uz davno interne funguje ako NUMA stroj a Linux to uz take dobre 2 dekady podporuje, asi to bude chodit rovnako dobre ako chodi Linux na Ryzenoch v porovnani s Widlami. Cela ta saskarna bude moct byt vypnuta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Unix like OS máme signál
SIGILL P1990 Core Illegal Instruction

a teda stačí zmeniť plánovač tak aby pri SIGILL, overil, o akú inštrukciu ide, a ak je to tá dostupná len na veľkých jadrách to urobíme to ,že presunieme proces do stavu waitning so splnenou podmienkou čakania s --IP

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

#AMDisoverparty

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD ešte len party mať bude

AMD and Xilinx Special Meetings of Stockholders to be Held on April 7, 2021
Share this page
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook
Share to TwitterShare to PinterestShare to EmailShare to More
Open shopping cart

Recommend Stockholders Vote “For” the Acquisition and Other Proposals Set Forth in the Definitive Proxy Statement
SILICON VALLEY, Calif.
03/08/2021
AMD and Xilinx stockholders of record as of the close of business on Feb. 10, 2021 will be entitled to vote at their respective Special Meetings, both of which will be held virtually on Wednesday, Apr. 7, 2021 at 9:30 a.m. Pacific Time.

https://www.amd.com/en/press-releases/2021-03-08-amd-and-xilinx-special-...

Inak majú súhlas s prevzatím Xilixu a teda trh u FPGA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro nové osazenstvo diskuze - je to redaktor a klíčové slovo je nadsázka (...ad absurdum).

Samozřejmě všichni chceme co nejtvrdší konkurenci mezi výrobci a tlak na cenu. Oh wait... it's a duopoly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha, 1. dubna bude až za pár dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže si to srhňme:
1) pokud takto opravdu vzroste IPC, tak Intel nebude mít nijak zásadní ztrátu za AMD
2) 10nm SuperFIN se stále vyvíjí, uvidíme, kam se pohne energetická efektivita (čekal bych velmi solidní posuv vpřed oproti Rocketu)
3) hw scheduler je super. Věřím, že si tam uhlídají všechna úskalí (a jistě jej půjde ladit úpravami mikrokódu, případně nějakými sw obezličkami, které nakonec budou postupně putovat do Linux kernelu apod.
4) PCIe5 + (LP)DDR5 + USB 3.2 2x2 + WiFi6E +TB4 ... co víc si přát?
5) DMI gen4 - prüma
6) jako bonus Intel LAN + Optane ... proč ne.

Pokud bude dobrá cena, tak to sice nebude možná lepší než AMD, ale nebude to natolik horší, aby lidi v eshopech honili těch pár kousků AMD CPU, co se tu a tam někde objevují, nemluvěo velkých stavitelích á la Dell.

Já jsem fakt zvědavej. A to tohle ještě není vývoj pod Patem, tohle je teprv výsledek firmy vedené pánem s nejzářivějším úsměvem v tomto vesmíru.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

- je úplně jedno, jakou bude mít 10+++ proces efektivitu, když to v zátěži poženou na PL2 (251 W)
- po hodně dlouhé době budou mít u Intelu opravdu moderní podvozek, to souhlasím
- cena bude intelovská, za 8+8 budou koštovat tolik jako AMD za plnohodnotný 16j
- přiznej, že jsi byl uplacen Intelem, jinak nechápu, jak Ježkova socka, co nakupuje HW z druhé ruky, podporuje myšlenku svobodného a otevřeného SW, tu slintá nad produkty firmy, která jde obráceným směrem a nebojí se křiváckých praktik, tj. etika naruby

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Krásné shrnutí. Jen těch "když," "opravdu" a "pokud" je tam na můj vkus moc. :-)
Jinak já bych na tvém místě byl velmi ostražitý u toho scheduleru - jedno vejce ve dvou košíčcích (MS + Intel), to nezní moc spolehlivě.

A poslední věc, očekáváš, že se AMD do roka neposune? Pokud budou mít taky těch cca 20%, tak v singlu to bude zase optická plichta, ale v multi dostanou inteláci opět těžce na prdel. A to nepočítám možnost u AMD navýšit spotřebu na úroveň Intelu....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"PCIe5 + (LP)DDR5 + USB 3.2 2x2 + WiFi6E +TB4 ... co víc si přát?"
Hádam len to, aby k tomu Intel dodal aj funkčné sw ovládače, ktoré to zvládnu obslúžiť bez problémov.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V okamžiku, kdy to nebude propadák, to bude opět nedostupné. Zatímco AMD se s nedostupností potýká teprve od začátku zimy 2020/2021, Intel měl problémy od roku 2018, kdy byl nedostupný Coffee Lake, následně 2019 Coffee Lake-refresh a po něm 2020 Comet Lake, kdy Intel ještě v srpnu vydával Core i9-10850K s nižšími takty, aby nějak nahradil nedostupné Core i9-10900K.

Nedá se čekat, že by 10nm linky, ze kterých dosud nepadalo více než malá mobilní čtyřjádra, najednou zvládaly pokrýt celý mobilní (Tiger Lake-U, Tiger Lake-H35, Tiger Lake-H), desktopový (Alder Lake-S) a serverový (Ice Lake-SP) trh lépe než vyladěné 14nm linky.

Současná dostupnost procesorů Intelu je pouze důsledkem nízké poptávky po nich, protože skladem dostupný Ryzen 7 5800X je výkonnější než prakticky cokoli, co má Intel momentálně na trhu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Navšew AMD navyšuje kapacitu 7n wafferov na H2 2021 o 80%
https://www.youtube.com/watch?v=c2asOyi7izE&t=80s

Amd to už ňnavšovala

2019 -100%
2020 -200% (+100% medziročne)
2021 -300% (+50% meziročne)

takže v H2 2021 bude produkcia

300*1.80=540% kapacity H2 roku 2019

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

3) - jen aby z toho nebyla zas nějaká bezpečnostní díra jak vrata od hangáru...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to v nějakém security updatu vypnou a zůstane ti 8 velkých jader (proti AMD 16jádru). Stejně jako to bylo s HT. Ale u novinářů si vynutí, že se bude i později testovat bez záplat ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HW scheduler je marketingový blábol. Nic takového tam není a nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vcelku ocekavam, ze ten HW planovac bude velka bolistka, mozna ne primo on, ale vse co k jeho zprovozneni bude potreba bude pod drobnohledem a vidim to tak, ze objevi mrte "duchu" ;)

Pak to zase bude o tom, ze nezazaplatovany Intel bude mit +- stejny vykon jako AMD, ale po zaplatach jen 80%.

Dobrou cenu bych fakt necekal :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si prosim pral podporu ECC pameti, at uz DDR5 nebo DDR4.
Myslim, ze obecne by to uz mel byt standard uz vsech vyrobcu pro rok 2022 - jak RAM, desek tak i CPU.

Proste ne ECC sestavy uz poslat nekam do historie.

A samo servery at maji klidne nejake lepsi ECC2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten ST i MT výkon je jako potvrzen tím, že to někdo nechal uniknout na obrázku?
Asi si pod pojmem "potvrzení" představuju něco jiného ... třeba ... nějaký důvěryhodný benchmark?
Takhle je ten výkon pořád jen "tvrzen" a tvrdit si může kdo chce co chce, marketingu Intelu (= tzv. "únik" slidu) nevěřím ani pozdrav.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je těžké. Někteří uživatelé nepovažují za věrohodné neoficiální zvěsti, jiní nepovažují za věrohodné oficiální informace. Nelze se zavděčit všem najednou :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Marketingové materiály, snad žádné firmy neobsahují informace, které by nebylo možné replikovat kýmkoli jiným, samozřejmě při dodržení všech podmínek, které jsou součástí těch prezentací vřdy někde uvedené. Pak je otázkou zda příjemce informace stojí právě o takové srovnání, nebo ho zajímá srovnání zcela něčeho jiného, za jiné situace, atd.

Viz srovnání efektivity Ampere a Turingu a "bulharské" konstanty 1.9x, která platí v případě že srovnáváme nejméně efetivní GPU Turingu při specifické situaci - 60 FPS v konkrétní hře. Pro mě třeba super infromace, protože hraju právě v 60FPS a hra je má oblíbená, ten kdo tlačí každý FPS navrch a hraje široké spektrum her se dostane možná na 1.2x. To ale nijak nezpochybňuje těch 1.9. 1.9 ale zní v prezentaci lépe než 1.2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jistý "obdivovatel" "modré stáje" dodal odkaz na testy Lakefield využívajího "údajný" zlepšený sheduler Windows.

Za povšimnutí stojí hlavně MT Geekbench
1627 - Pentium N5000 (4T/4T Tremont)
1758 - Intel Core i5-L16G7 (4T/4T Tremont + 1C/2T Suny Cove)

Jak by řekl klasik: "Tolika práce a přitom taková blbost"

https://www.techpowerup.com/270010/windows-10-scheduler-aware-of-lakefie...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkouší všechno možné, ale řekl bych, že mrtvého chodit nenaučíš :D
Architektura Core se přežila, stejně jako Atom a měli by přijít raději s něčím novým. Naskýtá se otázka, jestli na něčem takovém už v hloubce laboratoří pracují - nebo jestli tato agónie, doprovázená šaškovskými marketingovými kampaněmi bude trvat další pětiletku!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se obávám, že další pětiletka už by jim nemusela vyjít......nejen finančně. :-P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten hardwarovy scheduler, to se Intelu vazne povedlo, holt tam nedelaji zadni blbci. V podstate to vypadalo jako neresitelna vec a sbohem Windows, ale hw scheduler optimalizovani vytezovani jednotlivych malych a velkych jader rozhodne resi.

Vidim tam ted jen dva problemy: rezije, kterou si tohle reseni vezme, ta muze byt dost velka a spekulace v clanku, ze 125W nebude stacit ani na papire, je dost mozna.
Druhym problemem je zpozdeni, ktere si vyzada scheduler pri prepinani jader. Ikdyz je to trochu neco jineho, dalo by se to prirovnat k cipletovemu problemu AMD, kdyz prvni generace Zenu to nemela moc vyladene a mohlo tam dochazet k okamzitym propadum vykonu. Vlastne az Zen 3 problem resi optimalne. Takze ani neocekavam, ze Intelu by se "novinka" hw scheduler, podarila vyladit hned na poprve. AMD muze byt v klidu a uvidime, kolik mezitim pohne s vykonem Zen 4.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HW scheduler nemá tolik informací jako SW scheduler. Takže ho chápu spíše jako obezličku, protože Windows není OS na míru HW, ale musí to s ním aspoň nějak fungovat. Jiné OS nemají problém mít na konkrétním HW specifický kód - např. OS na míru (macOS) např. patche do obecného OS (do Linux kernelu patche pro Android, resp. SoC pro mobil).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

The processor will support ‘Hardware Guided Scheduling’ (HGS), which works with the Windows 10 scheduler to intelligently assign tasks to cores and threads. Čti to furt dokola, dokud to nepochopíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten hw scheduler budou jen dalsi ACPI tabulky, aby pak soft mohl zaujmout to spravne stanovisko.
Je to videt z toho, ze tam pletou ty W10... jako wtf? Pokud je to HW, ma to byt OS independent.
Ale ono to neni... je to jen "informace o slozeni hw", coz bych za hw scheduler neoznacil. A "hw assisted scheduler" jsou prave ony tabulky - neco na zpusob NUMA organizace u multi-socket / multi-die reseni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi mate pravdu, vychazel jsem z clanku na diitu.
Kazdopadne uz jen obycejne multicore dava windowsovskemu scheduleru zabrat, je to videt jak u Ryzenu, kde se musi delat ruzne kejkle, aby to vubec nejak fungovalo, tak u Intelu uz od Skylaku, kde jsme se s tim potkali poprve. A od te doby ubehlo spousta vody, Microsoft to zjevne schopen spravit neni a do toho prijde Intel s biglittle. Treba se mylim, ale pokud to fakt bude nakonec jen par prevodnich tabulek, tak to proste bude fungovat minimalne stejne blbe jako ted, ale s o dost vetsi pravdepodobnosti to bude u biglittle jeste horsi.
Pro Intel smula, vykonovej naskok Ryzenu na Windows nedozenou. Ale zase bude prdel, az prijde Intel s tim, ze jediny spravny testy se musi delat na linuxu! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(duplicate post? - removed)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX: HW scheduler má už Lakefield

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.