Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Alder Lake se bude potýkat s podobným omezením jako Lakefield

Bude možné si vybírat aktivní jádra? Tak tohle bych zvýraznil ve slajdu jako markeťák Intelu... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže výkon nižší atomu nebo výkon čtyřjádra. Asi bych si měl koupit nějaké akcie AMD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi nebude problém vypnout ta malá jádra v UEFI, stejně jako jde vypnout HT, a frčet na těch 8 silných GoldenCove jádrech. Kdyby to šlo aktivovat/deaktivovat přímo v prostředí OS, tak bych si dokázal představit, že si to uživatel bude řídit dle typu zátěže - ale i tak je to vopruz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ten OS je v tomhle případě asi primární problém. Technicky není moc problém, aby jádra byla asymetrická, problém s tím má os a knihovny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro slusny OS to neni problem. Stejny pripad jako kdyz date pocitac uspat (suspend to ram) a nejake PCI ci USB zarizeni nepodporuje power saving... proste se pocitac neuspi.

Tady se muze povolovat upgrade na vyssi jadra, ale vypnuti vyssich jader by bylo blokovano, dokud bezi proces ktery je vyuziva.

Slabym clankem je jenom zjisteni, zda nejaky proces tyto instrukce pouzil, resp. zda je nekde ve fazi mezi get(CPUID) a faktickym pouzitim specialnich instrukci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto slepence od intelu jsem považoval za konkurenci k chipletovému návrhu AMD. Ale zatím co AMD úspěšně vyřešila problém s odváděním tepla, tak intel jde opačným směrem. Vrství to na sebe a teplo se hromadí.
Další výhoda je že AMD šetří plochu drahého 7nm křemíku a část funkcí přesouvá na levnou 12nm výrobu. Tady jde intel zase opačným směrem. Plýtvá křemík na instrukce/jádra které se nepoužijí.
Intel by udělal líp, kdyby začal kopírovat AMD. A nebo to nejde kvůli patentům?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím si sám. Toto není konkurence pro AMD ale pro ARM. Potom ale barevná tabulka nedává smysl. Nebo že by ARM se cpal do desktopu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, z čeho jste usoudil, že u Alder Lake budou jádra na sobě. Ono když člověku něco nedává smysl, tak je dost možné, že si to jen blbě myslí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by Intel od vrstvení utíkal? IMHO Alder Lake bude stejně jako Lakefield používat vrstvení Foveros. A odvod tepla skrz tenoučký plátek křemíku nevidím tragicky (a Intel zřejmě také ne)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono utíkat od vrstvení a cpát vrstvení za každou cenu hned i do desktopového čipu, je celkem rozdíl.
Daleko logičtější je použití EMIB můstků, když už by chtěl jít cestou více křemíků. Ale těch pár jader co plánuje, je celkem zbytečné kouskovat. Spíše by se nabízelo rozdělení jader a grafické části.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono EMIB je sice "levny" (maly plochou), ale ten vyrobni postup nebude jednodussi, spis slozitejsi - je nutno mustek umistit na spravnou vysku + zajistit provozni tepelnou roztaznost.. v tom totiz pasivni kremikovy interposer ma vyhodu - bude se roztahovat stejne jako aktivni cipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to mně nenapadlo že by je mohl dát vedle sebe. A konec konců to může být jeden velký chip. Ale furt mi nedává smysl kombinace malých jader v desktopu. Malá jadra jsou v desktopu na nic. No možná plánují cortanu na provoz 24/7. Ale to se dá řešit jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ďalšie jazero. A čo takto už konečne nejaké more, alebo oceán ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Práve naopak, Intel ide z kaluže do blata.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne a ta tabulka je desiva pri predstave, ze se to toci vicemene kolem jedne litografie :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bože... A nebylo by lepší, kdyby Intel ty "velké" jádra prostě podtaktoval aby měly požadované TDP a hotovo? A nebo když už, tak ať ty "pomalé" jádra jsou taky velké ale na nízké frekvenci a ty "rychlé" normálně na vyšší... Takhle je to paskvil jaksviň :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta velká jádra můžete sice podtaktovat, ale stejně se bavíme o spotřebě v řádech W. Ta malá jádra jsou koncipována na o několik řádů menší spotřebu (jednotky mW) a plány jsou takové, že procesor bude moci v počítači běžet, i když bude počítač "vypnutý", stejně jako dneska běží základní systém na motherboardu. Tím se rozšíří možnosti, co může ten vypnutý počítač dělat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi to zni zvlastne, ale ja chci, aby kdyz neco vypnu, tak to bylo vypnute.
Pokud bych nekdy potreboval, aby "vypnuty" pocitac neco delal, tak ho proste necham zapnuty.

Jeste beru za uzitecnou vec Wake on LAN, to ma svuj smysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co chcete vy, je asi úplně nepodstatné.
Cíl je dosáhnout téhož, jako u mobilů. Tedy, aby třeba notebook vydržel v pohotovostním stavu týden nebo i víc (můj Redmi Note 7 vydrží 14 dní naprosto v pohodě) a byl připraven k práci okamžitě po stisknutí klávesy. Vy se tomu sice můžete vysmívat a můžete to hanět, ale stejně to tak dopadne. A asi vám nikdo nebude bránit vypnout zařízení úplně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen jestli hlavním cílem ve skutečnosti není, aby byl komp dostupný furt pro NSA - ten parazitní Minix 3 like, co jede v Intel ME...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To z toho vyplýva, že AMD si môže vyložiť nohy na stôl a chrochtať blahom min 2 roky (neviem ako na tom bude Rocket lake s pomerom výkon/spotreba)? AMD má v desktope až 16 jadier na dobrých frekv., s fajn TDP a dobrou cenou, Intel má až 10 jadier na poriadne vysokých frekv., s vysokým TDP a vyššou cenou a ako následníka (ďalší socket) bude mať prdítko? Intel chce AMD dobehnúť (nie ani tak výkonom ako pomerom výkon/spotreba) až násleníkom Alder lake? A ak bude Alder lake defakto úsporný, odhadujem, že aj jeho následník bude hybdrid (AL bude mať asi nízke TDP, tak dosky asi nebudú stavené na 180W CPU) a potom má AMD náskok aspoň do Zen 4. Nechápem zmysel hybridu v desktope. Aký výkon sa dá u RL očakávať?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A AES-NI? Bez toho je ten procesor prakticky nepoužitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To frazovani je dosti matouci a psal to asi nejaky netechnicky marketak, srovnejte:

... instruction sets are available only when the big cores are enabled:
... instruction sets are available when only the big cores are enabled:

Nebo snad novinari se snazi delat z komara velblouda? Podle toho co je tam napsano, to chapu ze AVX512 funguje jen na velkem jadru, ne v pripade, kdy je male vypnuto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ta veta sama o sobe rika, ze ty instrukce jsou zapnute pouze kdyz je zapnute velke jadro (coz ale muze znamet to, ze je zapnute male + velke dohromady).

Jenze kontext, na zaklade vet predchazejici tehle je, ze procesor muze evidentne fungovat ve 3 rezimech.

1) jen mala jadra zapnuta
2) jen velka jadra zapnuta
3) hybridni rezim

A pouze v pripade 2, tedy pouze v pripade, ze jedine aktivni jadra CPU budou ta velka, tak pouze tehdy bude plny set instrukci podporovan.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.