Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AM5 se Zen 4 nabídne až čtyři DisplayPort / HDMI rozhraní, umí i DisplayPort 2.0

Otazkou je zda to vyrobci desek implementuji. Dnes je porad spousta desek ktere ani nemaji USB-C konektor a ty ktere ho maji... Kolik z nich podporuje DP alt mode?

Kdyz se rozhodnout to implementovat tak to bude na desce zezadu nebo to bude mozne pouzivat i ores interni USB-C port.

Vidim spise to ze v laptopech to bude vyuzivane vic nez v desktopech

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Typicky ty lepsi NUC implementuji DP ALT mode. Protoze to nemate pod stolem a vzadu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NUC jsou ale ty pidi počítače velikosti o něco větší než flash disk apod. Já se ptal po normálních deskách. A i když jsem to neuvedl, tak těch, co mají USB-C s UBS protokolem, desky s USB-C co mají Thunderbolt to samozřejmě umí protože TB3 vyžaduje minimálně jeden 4k, TB4 dokonce dva monitory jako minimum. USB3.x a USB4 protokol podporuje monitory, ale není to vyžadovaná vlastnost . https://thunderbolttechnology.net/sites/default/files/thunderbolt4-compa...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na klasicke (ATX like) desce, kde je mista az az, nedava smysl sdilet TypeC konektor. Takze vyrobce tam mrskne dedikovany DP + dedikovany USB.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to nemělo smysl. Připojení monitoru přes USB smysl dává, můžeš tím získat například snadno dostupný USB hub i monitor jedním kabelem. Ano souhlasím že u desktopu není taková poptávka po něčem takovém jako u laptopů, ale proč tahat více kabelů než je nutno.

V případě desek s Thunderboltem to fungovat dokonce musí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi o to zakaznici nestoji - viz ten port "VirtualLink", pro VR helmy, ktery kombinoval DP+USB do typeC konektoru. Objevilo se to na par grafikach, a na pristi generaci uz ne. Proste lidi takove veci masove nechtej - je to neskutecne omezujici, ze musis mit podporovano to alternate mode kombo na obou stranach = maly vyber co si muzes poridit. Ale prece existuje plnohodnotna nahrada - aka Thunderbolt a klidne si porid TB3 ekosystem (zakladovku a monitor), v tom ti opravdu dnes nikdo nebrani :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Virtual link ale nebylo USB-C s DP Alt Mode ale cosi vlastního, Oproti tomu AMD grafiky měly/mají USB-C podporující DP Alt mode a 15W power, takže tim jde připojit každý monitor který má USB pro obrazový vstup.

Monitory s USB vstupy jsou a to i mezi nejlevnějšími. Mám 2,5 roku starý 34" LG Ultrawide monitor, v té době to byl nejlevnější 1080p 34" ultrawide který se dal sehnat a dnes pokud se nepletu je stále v prodeji a stále patří mezi nejlevnější 34" ultrawide na trhu. Kromě HDMI a DP má i USB vstup, bohužel už nemá USB hub a Power Delivery, ale M1 Macbook při kancelářské práci za 10-12 hodin v klidu nabije z nuly na 100% i těmi pár W co tam musí jít (5W).

Ale ano, není to mainstream, právě proto jsem skeptický že dnes tam nedají nenáročný DP Alt mode a najednou by tam výrobci cpali daleko náročnější DP Alt Mode 2.0, který už nutně potřebuje USB4/TB protože USB 3 s max 10GBit/s zvládá tak ten 4k displej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiříček zase hledá problém kde není.
Ale je zajímavé, že když příjde s novinkou Intel, tak to bude BOMBA, jak příjde s něčím AMD, tak to bude určitě problém.
Konkrétně tu Jiříček vychvaloval nové zdroje Intelu ATX12VO (i když je to větší sračka než DP 2)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč z toho děláš nějaký boj Intel vs AMD, bavíme se o DP Alt Mode na desktopových deskách co mají USB-C, neznám žádnou desku, která by DP Alt Mode přes USB protokol měla a je irelevnatní co je v ní za procesor. Proto se ptám zda takové existují. To že o žádné nevím nevylučuje že nejsou. Ale DP Alt Mode je pro USB 3/USB4 jen OPTIONAL nikoli REQUIRED. REQUIRED je to až pro Thunderbolt 3 https://thunderbolttechnology.net/sites/default/files/thunderbolt4-compa...

Desky s Thunderbolt 3/4 znám a opět je znám jak pro Intel, tak AMD.

DP Alt Mode se navíc používá i v jiných zařízeních, tablety, mobily... obvykle je to ale doména vlajkových lodí jako Samsung Galaxy S či Galaxy Tab S, Huawei P40 apod.. V levných zařízenách to nebývá.

A ad ATXVo12, nevím zda jsem to vychvaloval si nejsem jistý, ale nemám s tím problém, v podstatě všechny korporátní prebuild počítače od DELL, HP, Lenova, Aceru apod už dnes Vo12 zdroje mají, byť nemají standardizované konektory ale proprietární ať pro náhradu musíš za nimi. Jestli běžný ATX nebo ATXVo12 zdroj mi je volné, pokud jsou Vo12 efektivnější než běžné ATX a cenově by na tom byly stejně nebo i lépe, proč ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuješ o tom, protože hned první věta: "Otazkou je zda to vyrobci desek implementuji."
Byli by hloupí, kdyby ne (samozřejmě přechod bude postupný - high endem desek jako obvykle začnou), ale nevidím jediný důvod, proč by se nemělo postupně přejít na DP2 jako standard - obzvlášť když na to stejně přejdou všichni - AMD/Nvidia/Intel
Takže, pořád se ještě ptáš zda to výrobci implementují ???
A prosím žádné tanečky a překrucování okolo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Byli by hloupí, kdyby ne"

Poříd se bavíme o Display Port Alternate Mode 2.0 nebo o Display Port 2.0? DP 2.0. přece nijak nezpochybňuji, bavíme se o DP Alt Mode 2.0. Tzn alternativní mód USB/Thunderboltu, kdy polovina (USB) či celé (TB) přenosové pásmo může sloužit k přenosu obrazových dat.
Hloupí v takovém případě jsou, a to dlouho. Která deska umí DP Alt Mode - starší specifikaci - přes USB? High end desky mají Thuderbolt a ten vyžaduje podporu jednoho 4k ve verzi TB3, TB4 vyžaduje podporu 2x4k ale ani to neznamená že k tomu budeš schopný připojit byť jediný 5k displej, standard uvádí minimum, ne že musí podporovat vše co podporuje Display Port. Ale otázka není TB ale USB s 4x nižším pásmem

Dobrý příklad je Apple Pro XDR displej který připojuješ Thunderboltem (žádné jiné porty nemá). Ne každý počítač s Thunderboltem ten monitor umí použít v nativním 6k rozlišení protože TB specifikace nevyžaduje podporu 6k ale jen 4k. Takže i když port má dostatečný bandwidth, má podporu DP Alt Mode, tak to neznamená že bude plně podporován.

DP 2.0, potažmo DP Alt Mode 2.0 nemůže být plně podporovaný ani na nejrychlejším USB4 nebo TB4 protože mají bandwidth max jen 40GBit/s, pokud 16k displej potřebuje tok přes 70GBit/s, tak to přes ten port prostě připojit nemůžeš protože tam neproteče tolik dat. Možná to půjde propojit dvěmi porty podobně jako se připojují třeba 8k monitory dvěmi DP kabely. Ale to musíš mít na desce dva porty

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Heeej, neplet si to porad.

Type C je pouze konektor.

USB4 je jednim z alt modu na TypeC
DP2.0 je druhym z alt modu na TypeC

Pokud bude port USB4, tak se DP2.0 nekona, protoze USB4 tuneluje jenom DP1.4 v sobe. Muze koexistovat USB4+DP2.0 jako kombinovany alt mode, pak sice budes mit DP2.0 ale ne na plne rychlosti - jenom polovicni.

Pro Apple Pro XDR se imho nepouziva zadny DP alt mode, protoze jeho vstup je ciste Thunderbolt. Problem proc nejde na starsich zarizenich je spis treba hledat v rozdilu DP1.2 vs DP1.4 - tj displej vyzaduje vyssi pasmo nebo kompresi. Nic takoveho bezne zarizeni totiz nemaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si to nějak motáš

Ano USB-C je konektor a záleží co na něm implementuješ... USB 2, USB 3, USB4 nebo Thunderbolt.

Problém je že DP Alt Mode podporuje u USB jen trojka 10Gbit/s, tzn gen 2. Nebo USB4 které má minimální rychlost 20Gbit/s

USB standard ale neříká že USB 3.1 gen 2 nebo USB4 musí podporovat přenos obrazu. Mají ho jako volitelnou vlastnost, stejně jako power delivery.

Thunderbolt 3 vyžaduje aby podporoval přenos obrazu minimálně pro jeden 4k monitor, Thunderbolt 4 vyžaduje aby podporoval přenos obrazu pro dva 4k monitory.

U DP Alt Mode 1.3 se dá přes Thunderbolt 3/4 nebo USB4 procpat plný datový tok DP 1.3, takže teoreticky můžeš připojit i 8k displej, když máš Multi Stream Transport tak i 2x 4k nebo 4x 2560x1600...

Ale jak jsem psal, pokud budeš mít zařízení s USB4, tak můžeš narazit na to, že nemá vůbec DP Alt mode, protože USB4 standard to nepožaduje.

Když budeš mít Thunderbolt 4 zařízení, které aby mohlo označení TB4 používat musí umět DP Alt Mode a musí mít Multi Stream Transport, protože specifikace požaduje připojení dvou 4k monitorů. Ale ta specifikace požaduje 4k rozlišení, nevyžaduje 5k nebo vyšší, takže i když DP a DP Alt Mode 1.x přes Thunderbolt 4 nenaráží na omezenou rychlost rozhraní, nemusí být zařízení schopné Thuderboltem připojit 5k displej protože specifikace to od něj nevyžaduje.

Proto ten příklad s Apple Pro XDR 6k displejem - https://www.youtube.com/watch?v=C459uCplTY4 tady to kole 7 minuty připojuje k různým win zařízením, Dell XPS s thunderboltem to vůbec nerozjede, něco to rozjede v 5k rozlišení a třeba surface laptop 3, který nemá pro jistotu vůbec Thunderbolt ale jen USB 3.1 gen 2 to zvládne v 6k native! Tzn. ten display umí DP Alt Mode, a umět ho musí protože DP Alt Mode je právě způsob jakým se přes Thunderbolt posílá obraz. TB se ale fakticky neliší od USB, takže i Thunderbolt monitor dokáže zobrazt obraz který mu přijde z USB zařízení pokud ten datový tok stačí a evidentně 10Gbit/s na připojení jednoho 6k HDR displeje stačí

Závěr je tedy takový že i když bude mít deska USB4 tak nemusí mít DP Alt mode vůbec a pokud má deska Thuderbolt 3 nebo 4, tak DP Alt mode mít musí ale nemusí podporovat víc, než co vyžaduje minimální specifikace thunderboltu, tzn 1/2 4k monitory.

A DP 2.0 je pak složitější. Kromě toho že je to nová specifikace, tak pro použití některých podporovaných možností jako je třeba 16k displej potřebuje více jak 70Gbit/s široké pásmo, takže USB4 ani Thunderbolt 3/4 nebude v případě implementace DP Alt Mode 2.0 podporovat všechny možnosti DP 2.0.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty to motas. TB i USB4 nepouzivaji DP alt mode, ale jsou sami o sobe alt-modem. Jak TB tak USB4 routuji DP data ve vlastnich paketech a na druhe strane musi byt TB/USB4 chipset ktery vypreparuje obrazovy stream a prezentuje v nejake forme DP portu. A podobne spatne mas kazdou vetu sveho elaboratu.

Posledni chipsety na TB3 maji podporu DP1.4, tj 4x 8Gbit = 32 Gbit, coz se vejde do 40 Gbit prenosovky a na PCIe komunikaci zustava marnych 8 Gbit, pokud tam tece vymaxovane video. Bohuzel TB chipset ma ale dva takove DP vstupy, takze to nejde vymaxovat uplne - bylo to zamysleno pro DP1.2, kde 2*4*5.4Gb/s*8/10 = 34.56 Gbit/s v souctu.

TB4 je jenom marketingova specifikace, rikajici ze onen TB3 radic nesmi byt pripojen k Gen2 nebo x2 pcie, ale musi mit plnotucnych Gen3x4 - a podobne je specifikovana i displejova cast. Takze polovinu spravne implementovanych TB3 reseni lze preznacit na TB4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No..

- DP2.0 neznamena ze tam bude muset byt podporovano 80 Gbit/s, muze se jednat jenom o podporu >8Gb/s linek, tj. napr 4x10Gb/s. Jeste pak je mezistupen 13.5Gb/s a az treti rychlost je 20Gb/s na linku.

- 4x DP vystup ma jiz letita embedded rada Ryzen V1000

A jsem moc zvedav na ten externi USB4 radic - jestli opravdu umi Gen4x4 + neco z DP2.0, a umel by to i opacnym smerem, a treba i s pcie switchem at to pcie je na vice portu (tj. stejne jak to umi Intelovy TB radice)... tak se konecne muzeme tesit na poradne hracicky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ten AM5 chipset už nedává žádný smysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to tak přijde, podle toho obrázku je to víceméně už jen USB+SATA řadič.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak presne je. Uz roky, protoze to samy je chipset i na am4. Z jedny strany to dostane od procesoru 4 pci-e linky. A sam poskytuje usb, sata a pci-e linky. Ty casy kdy mel chipset nejaky dalsi vyznam jsou u amd uz roky pryc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hloupost.
Chipset je výborná věc, jak agregovat vícero pomalejších rozhraní do jednoho PCIe 4 x4 jako je SATA a USB3 a pomalejší PCIe zařízení, např. LAN.

24x PCIe u AM4 je zoufale málo (vzhledem k tomu, že je v tom zahrnuta GK - bez GK je to 16x nebo 20x podle generace...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm. To je dobra zprava. Aspon clovek muze vybirat poradny lcd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad už někdo konečně začne dělat i desky bez chipsetu. Technicky tomu nic nebrání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky tomu nebrání nic už od dob prvních Ryzenů a stejně je kromě speciálek (např Deskmini A300 nebo některé průmyslové desky) nikdo nedělá, dovolím si odhadnout že v tomto změna nenastane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technickt tomu brání to, že i 28x PCIe je prostě málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to je tak, že AM5 bude kombinovat 3x USB3/g2 s DDI/DP jako alternativu stejných fyzických linek, tak to teda potěš koště.

Těšil jsem se, že konečně nebude muset člověk volit mezi sdílenými linkami pro PCIe a video výstupem jako u AM4 (kde si APU prostě vezme 8, respektive u novějších 4 PCIe linky).

Takže nově se budou dělat desky s AM5 které buď budou mít 4x USB3/g2 přímo z procesoru, ale zato jenom jeden video výstup, nebo sice budou mít vícero video výstupů z CPU, o to ale méně USB3/g z procesoru.

Samozřejmě bude tu USB z chipsetu, ale to sdílí ubohou PCIe x4 linku, takže když tam budou navěšené úložitě, tak to bude úzké hrdlo.

Takže za mě vypadá AM5 jako velmi, velmi mírný pokrok. I těch PCIe linek mohli vyvést více.

Škoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.