Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Apple M1 je na úrovni Zen 3, ale dramatické změny v roadmapě nechystáme

Opravdu v článku není ani jednou zmíněná frekvence? LOL.
Přístup Apple je lepší, protože více jader je potřeba méně, než zvyšování jednojádrového výkonu při zachované efektivitě. Jestli by kvůli tomu bylo osmijádro stejně velké jako šestnáctijádro? To vůbec nevadí.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nuže doplním je. To AMD má až 4,4 GHz a M1 má až 3,2 GHz. Schválně si vemte jakýkoliv svůj moderní CPU a nalaďte je na stejné frekvence (+undervolt) ať sami vidíte co je efektivní a proč AMD-Intel tahají za kratší konec.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

nj, chcel by som vidiet, ako by sa M1 tvarila na 4,4GHz, a takisto aky vykon by mali obidva(obitry) (ryzen/intel aj M1) na 2GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 4,4GHz by se vůbec nedostala a při testu na 2GHz by graf vypadal jako pohled na pistoli z boku - M1 hlaveň, AMD/Intel jako rukojeť.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Air drzi v dlouhodobe zatezi jen 2.1GHz. na aktivne chlazeny pro nebo mini ztraci cca 15% ale pri polovicnim prikonu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty "až" cokoliv jsou dost zavádějící.
Multicore je to důlěžitější. Single je dobrej leda tak pro pařící singles.
Aktuálně se SW vyvíjí s ohledem na běh v mnoha vláknech. Na desktopech je běžné pouštět vícero aplikací souběžně, na virtuálech za běží paralelně x strojů. Prostě multicore je zásadní.
Nikdo neubírá hvězdy M1, procák je to dobrej. Dělal si jej Apple na míru. AMD dělá široce použitelné CPU pro velkou škálu PC - trochu jiná liga, byť s velkým překryvem použití.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak si představ šestijádro co bude mít výkon v multi stejný jako desetijádro - víš jak bude excelovat v singlu? Byl by to bestseller. Jen hrubý odhad, M1 je IMHO výkonově ještě lepší. Ona totiž ta hodnota vícejádráků klesá s počtem jejich jader. Když máš jednojádro, tak upgrade na dvě je bomba, z dvoujádra na čtyřjádro už je to slabší a tak můžeš pokračovat až do aleluja. I taktující hráč pitvající výkon nepozná rozdíl mezi 8 a 16 jádry, ale když mu zvýšíš výkon na jádro jen o pětinu, tak slintá, protože to už dlouho nezažil. A takhle to má velká většina VŠECH uživatelů PC.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím pane, proto se staví superpočítače se stovkami tisíců jader. Éééé. Tak nic, no.
Nepiš za "velkou většinu VŠECH", když to nemáš podložené. Já znám jak lidi, co maximálně hrají, nebo netí, tak lidi, kteří sakra poznají, rozdíl mezi 16 jádry oproti 8 jádrům, ale o 20 % výkonnější single je moc nevytrhne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A kolik znáš lidí co mají doma HPC s alespoň 300 jádrama? Oujéééééé.
Nikde jsem nepsal, že nikdo nepozná upgrade na 8 na 16 jader nebo třeba 64 jader, ale jen, že je to jasná menšina.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba každý, co si chce sestříhat video z dovolené a pak ho zkomprimovat do nějakého rozumného formátu... :P
Tisíc lidí, tisíc úloh ale určitě ne menšina....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozumný člověk zrovna tohle žene přes akcelerátor (třeba přes grafiku)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ty mají 300 „jader", tak to asi myslel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nepsal 300 jader - rozporoval jsem tvoje tvrzení o mizerném škálování výkonu s rostoucím počtem jader. Argumentoval jsem ironicky narážkou na superpočítače, kde je těch jader několik set tisíc a zjevně ten počet má své opodstatnění. Kdyby ten výkon škáloval tak mizerně, že by se nevyplatilo 16 jader oproti 8 (tvoje tvrzení "nepozná rozdíl mezi 8 a 16 jádry"), tak se nebudou dělat stroje s tisícovkou jader, natož se stovkami tisíců. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak co. Třeba renderování videa jo, ale mesh-modelling potřebuje více jader CPU. A že dneska je těch 3D modelářů, ale i domácích vývojářů docela dost. Jasně, že hromada lidí na videa jenom kouká a lozí po netu. Ti ale nepotřebují ani moc velký výkon v singlu a 6 - 8 jader je pro ně pohoda.Ti vlastně ani nepotřebují PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vazne? A z akeho dovodu?

1. Aby to vyzeralo hur
2. Aby to zaberalo vic

Diky za vysvetlenie :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Převádím 4k a 5k videa primárně přes NVenc v Handbrake. Převod na h265 (většinou z h264). 1h videa 16-20Mbit zabere na té grafice (1660ti nebo 3060) 1-3h převodu (na max kvalitu co to HW umí), jede to tak 13 - 45fps (poslední verze bety nabízela už i 2 fázový převod, tam to trvalo tak 2x -3x tolik). Problémy s kvalitou (rozumněj zhoršení) jsem reálně nezaznamenal, což souvisí hlavně s tím že pokud je problém s kvalitou videa tak už je bohužel přítomný ve zdroji...Při prakticky stejné kvalitě tím ušetřím průměrně 1/2 místa na discích. Když se pokusím totéž dělat SW cestou zabere mi to řádově nikoli hodiny na jedno video ale DNY. To mi fakt za něco co nedokáži pouhým okem vidět nestojí (je to vidět max na zastaveném videu v tmavých místech/scénách či větších jenolitých plochách s podobnými odstíny, kouřem oblaky atd)... Jo kdybych měl nějaký echt kvalitní video bez komprese tak bych si s tím tu práci třeba dal, ale to se jaksi většině lidí neděje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o masovw uzivatele. Rychlost spouateni aplikaci je vic zavisla na singlu, stejne jako nacitani stranek atd. Uzivatele potrebuji primarne burst vykon, nikoli sustain. M1 je lowendovy cip peo nejlevnejsi zarizeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Low end cip vetsi nez Ryzen ... lol.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to cip do nejslabsich apple pocitacu - domaci multimedia, studentské laptopy či zakladni all in one. Jestli je to vetsi nwbo mensi nez ryzen je fakt naprosto nepodstatné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V herním vývoji je singlecore výkon důležitý, protože DirectX11, ačkoliv podporu pro multithreading má, není příliš dobrá a vývojáři ji proto nevyužívají. Většina her s počtem jader neškáluje vůbec, nebo minimálně.

To se mění s DirectX12 Ultimate. Pěkný příklad je MSFS 2020, který při portu na konzole chodí velmi dobře.

V rozhovoru pro DF hlavní inženýr Asobo potvrdil, že podstatná část zlepšení výkonu padá na úkor vícevláknového zpracování. Také řekl, že celá hra je CPU limited. Dobře použitých 8core Zen2.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co jsem napsal neznamená, že jsem proti existenci 12-16 jader. Jde jen o to, aby se už více soustředili spíše na zmohutnění jader než další navyšování jejich počtu. Vlastnosti menších nanometrů téhle strategii také nahrávají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě bude do budoucnosti růst výkon jádra, ale očekávám spíš skoky po 10-15%. Co s volným místem je otázka. Apple nebo třeba i SoC ukazují, co dokáže specializovaný křemík v oblasti dekomprese assetů, nebo komprese videa.

RedGamingTech v jednom komentáři tvrdí, že specializovaný křemík pro dekompresi BCPack nahradí až 3core cpu. To je docela slušný zářez, pro jakýkoliv současný cpu, protože 4core pro samotnou hru a 3core pro dekompresi která krmí Sampler feedback streaming, a na zbytek zůstane 1core? Myslím, že než přihodit další 4 jádra bude levnější, do procesoru přihodit odpovídající block.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSFS ma single core rendering. Tohle nijak nevyladili. Zasadne meni praci s pameti. To je to co je spolecne s grafickym vykonem na konzoli limituje. Na series S je krasne videt horsi kvalita textur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to v tom rozhovoru někde explicitně říká. Přehlédl jsem to, můžeš dát stopáž? Proč by to jinak přepisovali na DX12?

Já vím s jistotou, že mluví o tom, že hra je cpu limited. O GPU výkonu mluví jako o dostatečném.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Padlo tam ze dx12 rozhodne nepouzivaji tak jak by mohli. Vic uprav probehlo prave na urovni pametovych naroku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že prostě kecáš a dobře to víš, proto se teď snažíš otočit debatu na to, jak moc používají DX12.

Jednoznačně v tom rozhovoru říká, že renderer vícevláknový (7:50).

K tomu dodává, že ještě nevyužívají potenciál DX12, že jde o první port.

Dál pak znovu konstatuje, že endering není limitující faktor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Series S má ovšem výrazně nižší grafický výkon, cca čtvrtinový, než jako plnohodnotný Xbox, či PS5, to vůbec nemá smysl řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To kde AMD výkonovo zaostáva za M1 je kryptografia a Fyzika. A to vyrieši FPGA od Xilinxu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aký mä zmysel porovnávať frekvencie dosť rozdielnych procesorov? Dosiahne M1 frekvenciu Ryzenu? Ak nie (alebo ano, ale pri 50W TDP), porovnanie krivá na obe nohy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD mohlo jit i vys nez 4,4Ghz u U verze. Viz 5900HX , 5900HS verze.
U techto CPU bude v nekterych ulohach i ST vyssi nez u M1. Je ale mozne, ze jabcak popozene frekvence u M1X, aby nezaostaval..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat je to casto pomalejsi. Zvlaste kdyz nemas pobliz zasuvku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Casto pomalejsi a neni treba casto rychlejsi?
Pokud se bavim o vykonu, merim jej v takovem nastaveni, kde se projevi jeho maximum. "Baterkovy" vykon si nech na jine debaty s jinyma lidma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc si nalhavat v diskuzi o laptopu provoz na baterii. Svete div se. Jsou lidi co si to kupuji prave proto ze nejsou vazani na sitove napajeni. Ale chapu ze se to nehodi do krámu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv troubo. Proc demagogicky tvrdit, ze potrebuji plny vykon pri provozu na baterku..protoze jsem demagogicky osel, ktery se jmenuje Jiri Kocman..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Opravdu v článku není ani jednou zmíněná frekvence?“

Stačí číst, o frekvenci je poslední odstavec:

„Velká jádra M1 sice mají výrazně vyšší IPC než cokoli v x86 světě, ale jejich velikost a energetické nároky vyžadují v mobilním segmentu nastavení podstatně nižších taktů, než jaké využívají x86 procesory, takže výsledný výkon je srovnatelný se současnou generací x86 produktů.“
---
„Přístup Apple je lepší, protože více jader je potřeba méně, než zvyšování jednojádrového výkonu při zachované efektivitě.“

Toto tvrzení by dávalo smysl ve chvíli, kdy by měl Apple vyšší výkon na jádro než svět x86. Apple má s 5nm M1 stejný výkon na jádro jako x86 produkty (Zen 3 a Willow Cove) s o generaci starším procesem.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mirda se prostě zase trochu nechal unést, no. :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ani moc né, chybí čísla.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tady taky par cisel chybi, muzes zacit doplnovat... ;-)
https://skolakov.eu/matematika/2-trida/numerace-do-100/stovkova-tabulka/...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz ti chybi cisla, tak se tak nerozvasnuj :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

O co je vyšší IPC, o to jsou nižší takty. Čísla se vykrátí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Apple má s 5nm M1 stejný výkon na jádro jako x86 produkty (Zen 3 a Willow Cove) s o generaci starším procesem.

...tohle, plus samozrejme Apple ty chipy vyrabi i prodava za uplne jine ceny.

Ale tyhle drobnosti iOveckam nikdy nebranili delat "ferove" srovnani s x86 a "logickej zaver" ze x86 je k zastaraly a k nicemu....

Jo a abychom nezapomeli, musime taky masturbovat nad jablcnym IPC, ze je to IPC uplne jine architektury a tudiz neni primo srovnatelne, je opet nepodstatna drobnost kterou spravna iOvecka ignoruje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

iOvecka po ilobotomii potrebuje to zarizeni pouzivat k nejakym ucelum. Pokud to dwla dobre nema smysl rewit parametry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přístup Apple je lepší ... pro Apple. Koupil by sis hypotetické Intel nebo AMD 6-jádro, kdyby stálo dnes 20 tisíc, i když by mělo o 20% lepší výkon? Asi ne, že?

U Apple jinou možnost nemáš, tam si buď koupíš to, co ti v Cupertinu nachystali, nebo jdeš úplně jinam, a s ohledem na jablečné talibance je téměř tutovka, že těch co zůstanou, bude většina (za jablečný plnovous a trochu nepohody s MěkOS těch 70 nebinárních panen na onom světě přece stojí).

Něco si už pamatuju, a tak můžu vytáhnout třeba Applí argumentaci pro PowerPC vs. Pentium-II, kdy PPC v některých (ale podstatné je, že opravdu jen některých) ohledech bylo zpočátku lepší. Kromě toho, že je z toho vidět ta silná zaujatost a ignorování nepříznivých výsledků, je to zajímavé i z jiného aspektu - jak moc v několika následujících letech platforma x86 doslova PPC "přejela." Ano, Apple je dnes nejbohatší firma, kdežto tehdy horko-těžko byla ve stadiu, kdy se zmátořila z nejhoršího a ukončila experiment s 3rd party HW (DraCo, Umax, aj.), to nicméně neříká nic o tom, zda M1 bude mít nějakého lepšího nástupce, ne jen slepence více jader. Vyvinout v jeden okamžik dobrý CPU je jedna věc, druhá je dlouhodobě zajistit kontinuální vývoj - a o tom by mohly firmy jako Cyrix/VIA/Intel/AMD, ale i Motorola/IBM (a nejen ti) vyprávět. Všichni si zažili slabé roky, ale u x86 je jedna velká výhoda: těch nezávislých vývojářů jader je prostě víc. U ARM platformy to pak vypadá, že nakonec touto cestou nepůjde a vývoj zůstane jen u samotného ARMu - všichni používají Cortexy a Apple si hraje svou starou hru na nekompatibilitu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jednoznačně pro mohutnější jádra než další zvyšování počtu jader, takže bych si za to klidně připlatil. Ztratím díky tomu možnost vysokých frekvencí? To mi tolik nevadí. Společnost Apple mě vůbec nezajímá, jde mně jen o příklad řešení problému.

„ x86 je jedna velká výhoda: těch nezávislých vývojářů jader je prostě víc."
Jsou jen dva, ostatní jsou prakticky mimo hru. U ARM je samotný ARM, dále Qualcomm, Nvidia, Google a ta společnost kam utekla Renee z Intelu. Určitě jsem na někoho zapomněl.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si takto jednoznačné soudy dovolil nevynášet. Ono se totiž ukazuje, že ne vždy je tlusté jádro s milionem funkcí to pravé řešení. Krásný příklad je AVX-512, který je v podstatě nepoužitelný a design M1 je z mého pohledu totéž, jen to ještě není tak patrné, zatím jde o poměrně nový CPU, který vše (dnes) potřebné umí akcelerovat. Jeho jednostrannost se IMHO projeví za pár let (podobně jako např. u grafik nepodpora novějších videokodeků). Pro Apple je to samozřejmě pekelná výhoda, protože bude s pomocí next-gen nástupce ukazovat, jak je v určitých (pečlivě vybraných) testech lepší, než dosavadní "vládce" M1 - úspěch je u jablečného národa téměř zaručen, hospodářské výsledky Apple rovněž. A kdo bude chtít používat M1 déle, bude označen za socku. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A neukazuje se víc, že využití nárůstu počtu jader nad určitý počet (10-12?) je už pro mnoho aplikací hodně těžké? Jen řečnická otázka, každý na to má jiný názor a pravda se ukáže až v budoucnu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takto ten problém IMHO nestojí. Více jader dává smysl v určitém segmentu computingu, ale podstata výjimečnosti M1 je přece jiná - v tom, jak jsou navržena ta velká jádra, v tom, že M1 má, pokud se pamatuju, 16 miliard tranzistorů oproti nějakým 4 u Zen3. Takže zatím co poměrně logicky a viditelně M1 vyhrává v poměru na takt, tak v poměru na tranzistor prohrává, a to dost brutálně. Znova říkám: obecně nesoudím, jen si myslím, že cesta Apple není univerzální a dřív či později se vymstí (zejména majitelům těchto strojů). Vem si třeba Sun Sparc, kromě Oraclu to byly celkem marné procesory, ale v tom Oraclu ve své době drtily vše.

Hodnota x86 je v tom, že jde o za ty roky nejvyváženější platformu (od megaserverových clusterů až po tablet, software je pak bez potíží dostupný jak na linuxu (nulové problémy s kompilací, neboť je to "domovská platforma"), tak Windows), která zvládne skoro vše, snad až na ty nejmobilnější aplikace, a tam je to zase otázka toho, že to (zatím) nikomu nestálo za to se tím přehnaně zaobírat. Těch příkladů jsou v historii spousty - C64 s 1MHz 6502+SID+VIC-II vs. Spectrum s 2MHz Z80, nebo Amiga s triem Agnus+Denise+Paula vs. PC. Ačkoli se mohly platformy se zákaznickým řešením zdát ve své době jako pokročilejší, tak ve svém důsledku vždy znamenaly nakonec dvě věci: zabetonování hardwaru (viz přechod u Amigy z OCS na AGA, a problémy s AAA čipsetem) a v konečném důsledku vítězství obecné a co nejvíce otevřené platformy. Něco málo o tom vím, C64 jsem měl, a Amigu mám jako takové vzpomínkové retro dosud (kdykoli si vymyslím, že bych si mohl koupit nějakou dražší grafiku, kouknu se na Amigu a vzpomenu si, kolik peněz jsem do ní naládoval).

:-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nedokážu odhadnout počet tranzistorů co mají jen ta velká jádra M1. Platforma x86 je zabetonovaná víc než ARM, protože ARM není jen Apple (díky bohu). Rok 2022 ukáže, rozjeté je to už teď pěkně.
Intelu skončily absurdní žně s příchodem Ryzenu a celému x86-64 skončí kvůli konkurenci mimo x86-64.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Porad tranzistory. Uz jen cache na jadro je vyssi nez.u zen3. Akceleratory multimedii i ai taky berou kremik. Stejne jako grafika, rozhrani.... Resit pocty tranzistoru je nesmysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pak je tedy také nesmysl řešit frekvenci a má smysl poměřovat jen výpočetní výkon. To jsem si ale nevšiml, že bys frekvenci odsoudil stejně jako ty tranzistory, které ovšem mají přímý vliv na výslednou cenu?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Frekvenci skutecne neresim. Kdyz si koupis neco s M1 tak muzes resit leda gpu jadra v airu. Nejde koupit M1 s ruznymi frekvencemi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"A neukazuje se víc, že využití nárůstu počtu jader nad určitý počet (10-12?) je už pro mnoho aplikací hodně těžké? "
.
toto plati pre Windows a tam je problem prave Windows a jeho scheduler + zastaraly HAL a kernel32dll
pokial sa odstrani toto hrdlo nebolo tak vyrazne v WinXP (max 4core) / Win 7 (max 32 core per CPU a max 2 cpu v 32bit a 256 core per CPU a max 2 cpu v 64bit pre verzie Professional, Enterprise, Ultimate) To bolo cca v 2012 a platne pre Win7 / Server 2008 R2, rovnako netreba zabudat ze Winxp bolo 32bit (64bit bolo dost problematicke s drivermi) a vacsina testov bola single core. v 2018 ked sa zacali objavovat viac jadrove CPU MS sekol s plnou podporou a zacal brat aj HT ako core (2c/4T bol zrazu 4 jadrovy) a obmedzovat to aj na serveroch licencne per core
v ms server 2019 je to neobmedzene vo verzii standard aj datacenter a ani s 32 core nema ziaden problem ani pokles vykonu.
v linuxe je to od zaciatku inak s podporou multicore zacali s IBM Power4.
tam je dlhodobo podpora 128 cores per cpu (max 32 cpu) v x86 a 4096 cores per cpu pre 64bit. vratane HT a ani aplikacie s tym problem nemaju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„takže bych si za to klidně připlatil. Ztratím díky tomu možnost vysokých frekvencí? To mi tolik nevadí.“

Jedna věc je napsat „já bych si klidně připlatil“ a druhá skutečně jít a dát 37 tisíc za 13" notebook (s 8 GB RAM a 512 GB SSD).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moje reakce se týkala jen procesoru. Připájeným SSD v notebooku se budu vyhýbat dokud budu moci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ssd rozsiruje malokdo. Vetsi smysl dava ta ram. I nicmene nejvic se prodavaji base modely, jsou i nejzajimavejsi pri dalsim prodeji.

A cenu nedela jen procesor, ram a disk. Hodnota M1 macbooku je vysoka. Jednak nizka cena a velice dobre vybaveny. Display, klavesnice, repro, touchpad, konstrukce, vydrz na baterii, provozni hluk. To vse se do ceny pocita.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna u Jabl notase s jeho drivejsimi konf. by se prave vymena za vetsi SSD hodilo. Musi se to pak resit treba pouzitim mSD karet pro rozs. kapacity disk prostoru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Bezni uzivatele nevycerpaji ani to co tam je. A ri co potrebuji vice si radi priplati nebo pouziji levnejsi externi reseni. Ja mam na tom disku vswchny aplikace i ootrebne dokumenty a mam cca 175GB volneho mista.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Bezni uzivatele nevycerpaji ani to co tam je"
.. ty jsi jablecny osel. Mam kamaradku, ktera ma presne pritroubly Mac mini a presne ma ten problem, kde presne potrebuje vice pameti a presne jej nema a presne ma proto mSD kartu.
To ze bude exist. uzivatel, ktery nespotrebuje treba ani 64GB neznamena, ze neexistuje uzivatel, ktery nespotrebuje vice. ALe coz, jen tva dalsi demagogicka chvilka :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MacMini. Vyborne. Jak problem za 200 dolaru dokoupit externi disk s nasobne vyssi kapacitou nez priplatek pro Apple dokonce s dockem ktery sedne designu miniho?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy se v ČR platí dolary?
A nebo bych si mohl koupit verzi s 1tb diskem ne, akorát mně to bude stát 10 000kč navíc!?! Ne raději si koupím něco kde mně nebudou chtít tak okrást...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak problem za 200 dolaru dokoupit externi disk s nasobne vyssi kapacitou nez priplatek"
.. jaky je problem, aby jsi nebyl demagogicky jablecny OSEL? :D

Kdyz by jsi aspon chvili premyslel a nevymyslel jen demagogicke kokotiny, tak by jsi vedel z praxe, ze pro nektere uzivatele je ext disk problem. Potrebuji reseni, ktere maji stale "napevno". alias mSD nebo USB flash. Idealne samozrejme vetsi int. SSD. Ale to by jsi vedel, kdy by jsi se misto tech pritroublejch nesmyslu co tady pises, delal neco uzitecneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak BFU zaplní prakticky cokoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, víc RAM by to taky chtělo, ale pak už se bavíme o 44 tisících.
V případě modelu, kde si nic později nevyměním, bych byl opatrný na to si koupit nějakého základního žebráka.
I když zrovna tady na druhé misce vah jsou ty krvavé částky, které Apple za to vylepšení chce (viz těch 14 tisíc jen za navýšení SSD 256→512 GB a RAM 8→16 GB).

„Jednak nizka cena a velice dobre vybaveny.“
Nízkou cenu mělo moje Lenovo za 17 tisíc (v té době- 2019).
Při stejných požadavcích by Apple stál 30 a pro mě jediná výhoda je, že je lehčí.

Termín „velice dobře vybavený“ u produktu zaměřeného na nízkou hmotnost za cenu očesání výbavy snad ani nebudu komentovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co jw vybava? Displej je temer spicka, klavesnice taky, touchpady jsou top stejne jako kvalita reproduktoru. Vydrz na baterii v podstate neprekonana, kvalitni konstrukce.

To je jak lidi casto vybiraji v kramu. Kouknou na display a na cedulku se strevama. Ze by si to poslwchli, napsali na tom neco nwbo jen chvili pouzivali. Ne. Pak mozna clovek budemit slusny vykon ale nwbude to moc rad pouzivat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, klávesnice je extrémně individuální záležitost, není špatná, ale IMHO Lenovo ThinkPady mají lepší, HP Probooky a Elitebooky je IMHO s Aple srovnatelná. A pro nás Čechy velmi důležitá numerika není u Apple možná. Výdrž je u pracovních notebooků také OK. Jestli vydrží Apple o pár hodin více, řeší málokdo, na tu dobu co potřebuje, mu Win notebooky také vydrží. Displej je u Apple lepší, zvláště v dnešní době, kdy LCD nejsou, takže do standardních sestav se dávají celkem šunty, ale jsou to IPS šunty, takže už použitelné. A za příplatek, který se ani zdaleka nerovná takovým pálkám jako od Apple, lze mít slušný 500nits nebo někdy i velmi dobrý 1000 nits HDR.
Touchpady nejsou proti Apple nic moc, ale už jsou naprosto použitelné na běžné používání, tam kde není myš.
A to vše za méně než poloviční cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Displej je sice špička, ale k čemu v 13" notebooku, zvláště u verze s 256Gb diskem? Na úpravy fotek je to malá uhlopříčka i disk, navíc chybí i čtečka paměťových karet, na běžnou kancelářskou práci je rozlišení na tuhle uhlopříčku zbytečně vysoké. Naopak pouhé dva USB-C porty jsou pro toho vašeho "běžného uživatele" zoufale málo, navíc nepraktické, například s USB-C flash disky jsem se v praxi ještě nesetkal.
Jinak výbava je na notebook s cenou od 30 000 celkem slabá - ethernet? Není. RAM jen 8GB. SSD pouhých 256GB. I/O? Jenom 2 USB-C porty (i když s Thunderboltem). Čtečka paměťových karet? Není. Přitom místo tam je, aspoň dva klasické USB porty a čtečka paměťových karet by se bez problému vlezly...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Koupil by sis hypotetické Intel nebo AMD 6-jádro, kdyby stálo dnes 20 tisíc, i když by mělo o 20%
>lepší výkon?

Ak tými 20 000 ks nemyslíte menu normálnej hodnoty, ale chechtáky z krajiny pôvodu tohto webu tak zjavne áno

Scalper Selling Radeon RX 6600 XT On Newegg For $1,100

1 day ago
https://www.tomshardware.com/news/scalper-sells-radeon-rx-6600-xt-newegg...

Radeon RX 6600 XT oficiálně: 15% nad GeForce RTX 3060, 160 W, $379
2. 8. 2021
https://diit.cz/clanek/radeon-rx-6600-xt-oficialne-15-nad-geforce-rtx-30...

Zjavne na to asi trh je, ak sa GPU predávajú týždeň po premiére za 300% MSRP

Edit: A pritm to má technológiu bežiacu aj na emulátore Playstation3

PlayStation 3 Emulator Adds AMD FSR Upscaling

1 day ago
https://www.tomshardware.com/news/ps3-emulator-uses-amd-fsr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jestli by kvůli tomu bylo osmijádro stejně velké jako šestnáctijádro? To vůbec nevadí.“

No, víc tranzistorů a modernější proces znamená, že ten procesor bude dražší- a přitom výkon je podobný.
Zákazníkům Apple to možná tak nevadí, ale jinak to problém je.

Celkově mi dosažení podobného výkonu s vyšším počtem tranzistorů a modernějším výrobním procesem nepřijde jako nějaká bomba.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jakeho vykonu? Tranzistory v rom cipu nejsou jen obecne vypocetni jadra. Trba ai bude mit nasobne vykony a pri praci ktera to vyuziva to jde poznat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tohle "Apple při návrhu čipu zvolil odlišný přístup. Jejich přístup tkví v dosažení vysokého jednovláknového procesorového výkon, čímž se dostali na úroveň Zen 3." bylo cílem nebo jenom kouzlem nechtěného nevím. Ale ruku na srdce doba jednovláknových procesorů je přece dávno pryč. Není tedy tohle návrat do minulosti?

PS: pěkná srovnávací tabulka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ARM se vykašlal na HT/SMT a já osobně jsem za to rád. Dnes má jabko v M1 4+4, příště se počet jader dále navýší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč se nezaměřili na spolupráci jader a excelují jednovláknově? Tohle zaměření by se jim mohlo vymstít až budou dolepovat další jádra. Tohle je taková technická kontrarevoluce od revolučního Apple.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a ty vis jak presne vykonna jsou ta 4 usporna jadra ? jestli daj dohromady 50%vykonu 1 vykonneho jadra, nebo 150% ? pokud to nevis tak ani netusis jak dobre jadra spolupracuji, muzou na tom byt klidne lip jak ZEN i intel

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protoze to je to co normalni uzivatel potrebuje. Rychle nacteni aplikaci, stranek a dokumentu. M1 je low end cip pro masy uzivatelu ne pro profesionaly co potrebuji extremne vykonne stroje.

Mimochodem M1 ma ty dolepena jadra taky. M1 je fakticky A14X. Stejne jako A12X je jen A12 s dvema vykonnymi jadry navic a s 4 jadrama grafiky navic. Uz A14 vykonove prekona vetsinu laptopu ktere lide pouzivaji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O pár příspěvků výše: "Mirda Červíček: Jsem jednoznačně pro mohutnější jádra než další zvyšování počtu jader". A teď se oháníte tím, že " příště se počet jader dále navýší.".
Chtělo by to trochu názorové konzistence alespoň v rámci jedné diskuze.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Apple má 4+4 jader - tam ať se navyšuje. AMD má v mainstream socketu 16 - tam ať přijde stagnace v počtu jader a větší mohutnost/nižší frekvence/vyšší efektivita.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

4+4 je ok pro segment pro ktery je M1 urceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4+4 je ok pro segment pro ktery je M1 urceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4+4 je ok pro segment pro ktery je M1 urceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neboj brzo se dockas vice jader a jsem zvedavej co budes rikat pak :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Budu říkat to samé, že se měli hlavně zaměřit na vícevláknový výkon. Připadá mi hloupé se v tomto případě soustředit na jednovláknový výkon. Vám ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, opravdu neprijde kdyz letos prijdou nejmin 8+4 mozna i 12+4

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak mluvi se o M1X v konfigruaci 2+8 a 16 nebo 32 jader grafiky, dale se mluvi o skladani tehle cipu. 2 nebo 4, tzn. 4+16 nebo 8+32. M1 je jen uvodni low endovy cip v dvouletem prestupnim cyklu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

low endovy cip to rozhodne neni, v iPadech je to zas nejvykonnejsi moznost, chce to jine oznaceni

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale je. Zkusme výpočetní výkon v něčem co ho nekompromisně vyžaduje... Ano proklínaný mining.
M1 má v X Monero 2300H/s (polovina toho co můj mobilni 5800H).
Integrovaná grafika zvládá těžit ethereum 2MHs/s To integrovaná grafika v tom AMD mi při testech zvládla i o málinko víc (max okolo 2,5MH/s a hi-end to není že)...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

asi si trochu neinformovanej M1 je sice v zakladnich modelech macbooku ale zaroven je ve vrcholnejch modelech ipadu takze se da rict tak maximalne ze je to low power cpu ale rozhodne ne low end

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Reálný výpočetní výkon (na urovni mého x let starého i7 4790k) zde jasně ukazuje že je to low end prodávaný za cenu high-endu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano. V ipadexh je to top a je to ukazka jak apple setri. Proc delat A14X kdyz ma M1 ktere ma vykon jaly by mela A14X

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten *překlep* nebo spíš nedoklep na konci té věty by si už ale mohli opravit... po půl dni ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jejich přístup tkví v dosažení vysokého jednovláknového procesorového výkon, čímž se dostali na úroveň Zen 3."
No mně z té věty vyplívá že mají jednovláknový výkon na úrovni zen3 nikoli výkon celého m1 na úrovni zen3. Přecijen výkon v "ultrathin segmentu" je dost specifická záležitost a procesorů zen je trošku větší výběr.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A má to dost ALU? A mohl bych je vidět?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ALU to má dost, ale nemá to 2048bitové vektory!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až tak blbé to nie je, ak si uvedomíme, kto robí programy...

Parallel programmers not prepared for the glorious revolution
By Wily Ferret
Tue Nov 27 2007, 12:28

INTEL RECKONS barely one per cent of software programmers are prepared to face the challenge of parallel programming, which the hardware giant (unsurprisingly) reckons is the future of development.

Starý odkaz
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026585/programmers-prepared-gl...

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood, 26 Feb 2014

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
http://www.theregister.co.uk/2014/02/26/software_needs_meaty_cores_not_t...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je takový problém slepice/vejce. Velmi dlouho se vyvíjelo pro 1jádro. Pak přišla 2 vlákna na jádro a posléze 2jádra. To furt nebylo extra terno, ale snaha byla, aby alespoň UI žilo a procesy se spouštěli ve vláknech, byť ne moc masivně. Docela dlouho čekalo na 4jáadra a ještě déle na vícejádrová CPU. Teď mámě běžně 6 - 8 jádra v mejnstrýmu a cenově i dostupná 12, 16 i více jádra. A pořádně se pro vícevláknová vícejádra programuje až posledních pár let, u her to teprve začíná - co se mi zdá.
Nicméně vývoj vícevláknových aplikací je dneska pohoda lahoda, oproti stavu před 10 lety třeba. Vývojové prostředky paráda. Takže čekám další posun i ve hrách.
// edit... no a tady jsem už ujel od tématu, nechám ale už ležet
Nicméně Apple není primárně herní platforma. Kromě toho, že sebedražší ultrabook a jim podobné jsou furt víc snobend, než verkstejšn. Takže podle mě postrádá smysl se dohadovat, je-li "lepšejší" M1 4+4, nebo Zen3 8c/16th, protože to jsou CPU pro poněkud odlišné segmenty trhu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v mx linuxe to na 4c/8t funguje v poriadku a dokonca na testovanej zostave Ryzen 7 5800x (8c/16t) to v linuxe krasne skaluje
v hrach netusim, hravam hlavne rpg tam to moc nezatazuje cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi tím se někde panu "K" vaří mozek při formulaci protiúderu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, nikde som nenašiel ale aká je cena toho M1 keby ho chcel apple komerčne predávať? Nebude v tých nižších modeloch tak trochu "dotovaná" cena?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem našel cenovou analýzu a překvapila mě nízká cena, ovšem jestli se jí dá věřit, nevím. I tak ho Apple určitě prodávat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvadi se ze apple usetril zhruba polovinu proti odberu cipu od Intelu. M1 krome tabletu je prave v nejnizsich modelech pro masy. Ty maji i privetivou cenovku. MacMini za 700 nebo dokonce za 579 jako refubrished. Macbook Air se prodava bezne za 899 a nekde byla uz akce za 849. I M1 iMac je velice zajimavy pro ty kteri cili na tak kvalitni monitor a chteji pouzivat apple periferie. Konkurence v tech cenach nenabizi vyrazne lepsi veci.ano najde se vetsi vykon ale ne form factor, buid quality, kvalita dispeju, kvalita konstrukce, kvalita klavesnice nebo trackpadu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita displeju v MacMini = 0

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ty jses retardovanej nebo jen neumis cist co napsal ?
" I M1 iMac je velice zajimavy pro ty kteri cili na tak kvalitni monitor"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Modely pro masy se prodávají do 500$ ne do 900... Nehledě na to, že pokud se budu snažit srovnávat pro místní lidi (nikoli pro část obyvatel v USA), tak použiju místní měnu a ceny a zjistím že to stojí od 27k nahoru a to ve verzi s 8GB ram a 256gb diskem který nerozšířím ani omylem. kupovat to z druhé ruky (když to má vše napájené na desce) bych si nelajznul vůbec...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK ma svuj svet..
;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsou macvooky nejprodavanejsi laptopy? Ano jsou levnejsi stroje. Ukaz mi ale levnější apple.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? :))
Ty musis mit dobry jablecny "hang-over" :D
ps: uz s temi demagogiemi dneska skonci prosim..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Typická statistika na míru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se tyhle hybridní procesory na desktop nezdají. Na mobilním zařízení se cokoliv, co není na obrazovce, uspává. Na desktopu je běžné, že procesy běží i na pozadí, a na maximum. Protože se podobnými plány netají ani Intel, tak by mě zajímalo, jakým způsobem funguje plánovač procesů, když má procesor různě výkonná jádra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No většinou blbě :0) Ale prej to řeší W11 který vlastně neměly nikdy přijít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si koupim Macbook Air s M1 v podstatě jen proto, ze prave ryzen 5800U je rok nedostupnej a kdyz uz je, tak v konfiguraci, ktera se me nelibi plus pasivni chlazeni u airu.
Mam pred parallers windows a nezda se mi celkeove M1 nějak závratně ultrarychlý, nicméně na kancelář a práci s excelem, prezentacemi, mailem apod je naprosto, naprosto dostačující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.