Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: APU Phoenix Point je čipletové

Tím spíš by měli nabídnout i 6j s plnou konfigurací GPU, případně 1280 SP. Když se GPU čiplet oddělil od APU monolitu, bude malý a tím se sníží počet defektů, tak nechápu, proč chtějí uvést jen kombinaci 8j + 1536 SP, nebo 6j + 768 SP. To je dost velký skok. Vypadá to na umělou marketinkovou segmentaci. Takhle ten GPU výkon v NTB moc neporoste, protože většina lidí si stejně koupí levnější APU/NTB. Předpokládám, že jen Ryzeny 9 79xxHS budou mít tu SLC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Takhle ten GPU výkon v NTB moc neporoste“

U řady Ryzen 5 poroste mezigeneračně úplně stejně jako u řady Ryzen 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vypadá to na umělou marketinkovou segmentaci. "
.. ano :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

niečo ako
Threadripper Pro 5000WX CPUs Arrive In China, 64 Cores For $7,000

published about 11 hours ago
https://www.tomshardware.com/news/threadripper-pro-5000wx-cpus-arrive-in...

?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jak vypadá ta přirozená segmentace a kde se s ní lze setkat. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak za prirozenou 'segmentaci' muzes povazovat rozdeleni do vykonostnich trid, podle funkcnosti chipu.
Nicmene tady je asi zcela jasne, ze AMD omezilo grafiku zamene. Je to presne podle schematu..vyssi CPU vykon=vyssi grafika.
Delaji to vsichni vsichni vyrobci, takze nic zvlastniho. Proc by to nedelalo i AMD. Nicmene je to skoda z uzivatelskeho hlediska.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Tak za prirozenou 'segmentaci' muzes povazovat rozdeleni do vykonostnich trid, podle funkcnosti chipu.
Nicmene tady je asi zcela jasne, ze AMD omezilo grafiku zamene.“

Z čeho je jasné, že omezení nesouvisí s funkčností čipu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cece ja ti nevim, ale mne prijde tahle debata docela zbytecna.
Prijde mi to, jako ze se snazis navodit dojem, ze AMD ma spoustu zmetkovych chipletu, coz je presne v rozporu s tim, co se traduje min o jeho 6-7nm vyrobe. Pochybuji, ze 5nm na tom bude nejak zasadne jinak.
Kdyby AMD chtelo, stale mohlo vytvorit i variantu se slabsi CPU casti, ale plnou grafikou. Pokud to tak neudelala, je asi na snade, ze je to cilene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když ses do debaty zapojil, předpokládal jsem, že ji nevnímáš jako zbytečnou. Mě to téma docela zaujalo.

Nevím, kolik má AMD na 5nm procesu zmetkových čipletů, ale vím, že GPU s 1536 stream-procesory, adekvátním počtem texturovacích jednotek a ROP nebude úplně malé a rozhodně nepůjde o ~70 mm² jako u procesorových čipletů.

Pokud předpokládáš, že AMD nemá na 7nm výrobě „spoustu zmetkových čipletů“, proč prodává šestijádrové, dvanáctijádrové, dvacetičtyřjádrové a čtyřicetiosmijádrové modely procesorů, pokud by ta jádra mohla prodat za vyšší cenu jako plně aktivní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud předpokládáš, že AMD nemá na 7nm výrobě „spoustu zmetkových čipletů“, proč prodává šestijádrové, dvanáctijádrové, dvacetičtyřjádrové a čtyřicetiosmijádrové modely procesorů, pokud by ta jádra mohla prodat za vyšší cenu jako plně aktivní?"
.. nezlob se, ale tohle nedava smysl, co jsi napsal. AMD musi prodavat napric celym spektrem produktu a vykonostnich skupin. Jinak by bylo z bussines pohledu, padle na hlavu. Predpokladat, ze ti kazdy bude kupovat "plny produkt" za "plny peniz" jen pro to, ze jej dokazes vyrobit je apriori mimo misu. Pripadne upravit cenu TOP produktu dolu jen proto, aby si to mohl koupit "lazdy" je to same.

"rozhodně nepůjde o ~70 mm² jako u procesorových čipletů."
.. netusim jak velky bude, nicmene stale plati postulat, ze kdyby AMD chtelo, muze uvest jinou verzi slabsiho CPU se siljnejsim GPU. Pokud toto neudela, je zrejme, ze to udelat nechce. Je to proste klasicke marketingove schema.. cim vic zaplatis, tim vic dostanes. V tomto pripade, CPU a GPU.
Opravdu nerozumim tomu, co chces na tomto diskutovat. To ze v tom schematu uplatni i castecne defektni chipy, se nevylucuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„.. nezlob se, ale tohle nedava smysl, co jsi napsal. AMD musi prodavat napric celym spektrem produktu a vykonostnich skupin.“

Takže prodej ořezaných procesorových čipletů v mainstreamovém segmentu je nutnost (a jinak to „nedává smysl“), ale prodej ořezaných grafických čipletů v mainstreamovém segmentu je umělá marketingová segmentace. :-) Nebo jsem to špatně pochopil? Přijde mi, že tu máme dvě stejné situace, ale na každou je (z mně neznámého důvodu) nahlíženo jinak.

„kdyby AMD chtelo, muze uvest jinou verzi slabsiho CPU se siljnejsim GPU. Pokud toto neudela, je zrejme, ze to udelat nechce.“

Kdyby AMD chtěla, může prodávat Threadripper za $2. Jedna věc je, co je hypoteticky možné, druhá věc je, co dává smysl.

AMD bude mít z výroby nějaké procento grafických čipletů, které budou nějakým způsobem poškozené, nebo které budou mít vysokou leakage, při které by se v plně aktivní konfiguraci nevešly do TDP limitů daného segmentu. Takové musí někde prodat. Nejlogičtější je prodat je ořezané v mainstreamu za nižší cenu. Z toho logicky vyplývá, proč jsou ořezané procesorové čiplety párovány s ořezanými grafickými čiplety.

Nijak z toho ale nevyplývá, proč by pro AMD mělo mít jakýkoli smysl kombinovat ořezané procesorové a plně aktivní grafické čiplety. Aby taková kombinace dávala smysl, muselo by z výroby padat podstatně víc vadných procesorových čipletů než vadných grafických čipletů. Jaký by k tomu měl být důvod?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak se vam podarilo sklouznout do naprosto nesouvisejici diskuze... kdyz si znovu prectete puvodni komentar, mluvi se tam o tom, ze mezi 50% a 100% GPU konfiguracemi je docela dira. Celkem jiste budou mit spoustu GPU funkcnich na 75%, rekl bych ze i mnohem vic nez tech ktere budou mezi 50 a 75. Kdyz se ale firme nechce delat >2 konfigurace, tak tam proste jebne maximalni konfiguraci a tu nejhorsi konfiguraci do ktere padne 99.9% vyroby, ya basta. Jestli to je "marketinkova" segmentace nevim, ale celkem jasne je to dost spatna (pro zakaznika) segmentace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino 2× předložil argument, že by AMD mohla nabízet kombinaci plně aktivní grafiky a ořezaného procesoru, tak jsem na ten argument reagoval.

Pokud jde o argument, proč AMD nenabídne GPU funkční z 75 %, tak to je trochu jiná věc. Pokud bych to vzal z gruntu, tak pro realizaci takové konfigurace musejí být splněny dvě podmínky:

1. Musela by existovat pouze jedna konfigurace grafického čipletu s 1536 SP. Zatím totiž s jistotou nevíme, zda třeba nebude existovat velký čiplet s 1536 SP pro high-end a malý čiplet se 768 SP pro mainstream. Pokud by výtěžnost výroby byla tak extrémně dobrá, jak naznačuje tombomino, pak by se vyplatilo konfiguraci se 768 SP prostě jako takovou vyrábět a šetřit křemík.

2. Čip by musel podporovat vypínání funkčních bloků po jednotlivých WGP. Klasická podpora aktivace / deaktivace po jednotlivých funkčních blocích stojí nějaké tranzistory navíc. To se vyplatí u high-endu, kde je na větších čipech vysoká šance defektu. Dokážu si ale představit, že si AMD mohla spočítat, že se to nevyplatí u APU a v důsledku toho nelze grafiku v APU vypínat po jednotlivých funkčních blocích, ale třeba jen po polovinách. U Rembrandtu se taky zatím neobjevily konfigurace, které by měly GPU aktivní jinak než 0-50-100 %.

Čímž pouze ilustruji, že důvodů (proč je konfigurace GPU právě taková, jaká je) může být řada a rozhodnutí marketingu je pouze jedna z této řady možností. Třeba správná, třeba ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže prodej ořezaných procesorových čipletů v mainstreamovém segmentu je nutnost (a jinak to „nedává smysl“), ale prodej ořezaných grafických čipletů v mainstreamovém segmentu je umělá marketingová segmentace. :-) Nebo jsem to špatně pochopil? Přijde mi, že tu máme dvě stejné situace, ale na každou je (z mně neznámého důvodu) nahlíženo jinak."
.. neni, jedna vec nevylucuje druhou, pouze ty z toho delas 'spojene nadoby'. Nikdo nikde netvrdil, ze nevznikaji zmentky, at na strane CPU nebo GPU, ktere AMD nevyuzije na segemntovani trhu. Pouze logika, kterou pouzivas a ktera de-facto tvrdi, ze ke zmetkovemu CPU musim pridat zmetkove GPU je tvoje fabulace. AMD nic nebrani pouzivat i plne chipy, ktere oreze, pokud se ji to ekonomicky vyplati, aby je prodala. Jake jsou procentualni podily toho ci onoho nevis, tudiz nemuzes ani tvrdit, ze nevznikaji. Prave naopak vzhledem k vyteznosti, kterou mela AMD mit, tak je spis na snade vysvetleni, ze asi nejake chipy orezava i kdyz nemusi

"Kdyby AMD chtěla, může prodávat Threadripper za $2. Jedna věc je, co je hypoteticky možné, druhá věc je, co dává smysl."
.. ad absurdum, ktere nema smysl komentovat

"AMD bude mít z výroby nějaké procento grafických čipletů, které budou nějakým způsobem poškozené, nebo které budou mít vysokou leakage, při které by se v plně aktivní konfiguraci nevešly do TDP limitů daného segmentu."
.. to nikdo nezpochybnuje, ze takova varianta existuje.

"Nijak z toho ale nevyplývá, proč by pro AMD mělo mít jakýkoli smysl kombinovat ořezané procesorové a plně aktivní grafické čiplety."
.. a co vyplyva z toho co pises ty? Je to uplne stejne postavene na predpokladech, ve kterych se muzes mylit, protoze nikdo nezna presna data. AMD jednoduse nechce. Marketingove, ekonomicky vydela vic, kdyz to dela tak jak jsou ty chipy ted navrzene. Nikdo tuhle jejich logiku nezpochybnuje. Jen zakaznik na tom "nevydela".

"Aby taková kombinace dávala smysl, muselo by z výroby padat podstatně víc vadných procesorových čipletů než vadných grafických čipletů."
.. ty vychazis z predpokladu, ze mene vykonejsi APU mueseji byt vadne. Sam vubec ale netusis (nikdo z nas), jake procento vadnych chipu maji a jake objemy tech plne aktivnich APU vs orezanych budou prodavat. Pokud tuhle informaci nemas, tak muzu klidne tvrdit, ze vyteznost je lepsi a zbytek je "marketingova" segregace.
Kdyz to budu demonstrovat na priklade.. data z mindfactory 50k prodanych 5800x vs 56k prodanych 5600x, jakozto 2 nejvice prodavane CPU od AMD. Kdyz to zjednodusim a pouziji tvoji logiku, mohl bych napsat, ze 50% chipletu AMD je chybnych a je v nich potreba deaktivovat 2 jadra. Myslis si, ze neco takoveho odpovida realite??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A čo ak to slabé CPU nedokáže uživiť plnú grafiku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho bych obavu neměl, k šestijádrovým procesorům se dávají i násobně výkonnější grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Financial Analyst Day - diskovou zprávou vydanou „po“, se už nikdo nezaobíral."

Ono, možná akorát nevěděli, jak mají diskovou zprávu zpracovat. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

on diskovú správu majú black hat hackers, ak skutočne bola vydaná.,.
AMD Investigating Alleged 450Gb Data Theft by RansomHouse Extortionists (Update)

about 22 hours ago

Extortion group tries to ransom hacked AMD data
https://www.tomshardware.com/news/amd-purportedly-targeted-by-ransomhous...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla obrazku to vyzer, ze 32MB cache bude sluzit iba pre GFX ciplet. Alebo je mozne ze aj pre Zen jadra? Alebo teda radic pamati bude iba v GFX ciplete, aj pre procesorove jadra?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SLC = System Level Cache.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tomto prípade je to System Level Cache
Ide to môže by Single Level Cell

ono by to ešte chcelolo niečo ako v SSG

27. 7. 2016
Radeon s terabajtem onboard paměti: Radeon Pro SSG
27. 7. 2016
AMD profesionální Radeon pro zpracování 4k UHD videa vybavila 1TiB NAND flash.
https://diit.cz/clanek/radeon-pro-ssg

nejaký Mirroobit ORNAND na EFI a jadro OS
https://www.yumpu.com/en/document/read/26467224/mirrorbittm-ornandtm-spa...
by sa hodil

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.