Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Athlon 5350: úsporné x86 SoC Kabini za 1300Kč v testu

Ohledně hledání nějakého toho zdroje - ideální by bylo kdyby existovala redukce z notebookových zdrojů na napájencí 24pin na desky (jestli je to teda proveditelné - pro mě je elektřina temná magie).

Většina těch zdrojů je cca 60-90W, takže na tohle (bez dedikované grafiky) zcela dostačující. Navíc se hodně lidem takový zdroj doma váli po tom co se ntb odebral do křemíkového nebe ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jmenuje se to picoPSU. Obvykle má tento "zdroj" velice slušnou účinnost, problém může být s mizernou účinností onoho notebookového trafa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem 150W set z čajny (na zkoušku) do 1000Kč a při idle se dostávám o cca 3W níž (to 10-15% :) ), než s 500W 80 Platinum ATX zdrojem a jinými zdroji které mám doma. Dělá to nějaký seasonic 400W-F3 tuším, cca 10let starý eurocase který ještě tehdá za něco stál, 5let starý Eurocase který už za nic nestál a bere po zapojení do zásuvky na prázdno asi 6W.
P.S.: Zdroj u toho PicoPSU 230V na 12V je obrovský, ale nebezpečně lehký... a zatím jsem nevyhořel. A popravdě ani moc nehřeje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No problem, doska s moznostou napajania klasickym notebookovym adapterom sa bezne predava a za super cenu http://www.alza.sk/asrock-am1h-itx-d1145189.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nejlepší deska pro HTPC na AM1, navíc ušetřeno za nekřestansky předražené PICO zdroje. Samotnou notebookovou cihlu 65W ( doporučenou) lze pořídit za cca 750 Kč. Asrock to jenom zabil nepřiloženou licencí k audiokodeku na DTS Connect. (ALC892 to podporuje, ale ovladače z licenčních důvodů funkcionalitu nemají) . 4K podporuje s odřenýma ušima, vzhledem k frekvencím.. 24 hz...Ale stále lepší než u konkurence.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to ono noutbukové trafo utáhlo bez rizika že něco vyhoří. Jsou to přecejen desktopové komponenty a stejně s aktivním chlazením, takže hluk bude stejně...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

NTB mají aktivní chlazení také a nikde není dáno, že bude jen boxovaný chladič. Spotřeba je srovnatelná s NTB..Herní NTB spotřebou tuhle platformu překonají..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by možné otestovat, zda funguje HW akcelerace videa pod Linuxem? Konrétně pod OpenELEC/XBMC? Díky!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď bych to srovnal výkonově, cenově a spotřebově s GA-C1037UN-EU, GIGABYTE GA-J1900N-D3V a obávám se že by bylo vymalováno.
Nevím čím přesně měříte odběr, já používám obyč. zásuvkový wattmetr protože ho mám už léta a mám s čím porovnávat. Nevím ale jestli neměří bludy. S GA-C1037UN-EU a picoPSU 65W se dostávám na 21W v klidu na ploše s dvěma modulama RAM, jedním SSD a druhým HDD (uspaným). To celé s "obstaróžními" Windows 7 Pro x64 které ještě nemají ty supr čupr fičury ´Win 8 co šetří energii.
Zajímalo by mě tchle dvě mnou jmenované platformy dotestovat na výkon ve Skyrimu, abych si udělal obrázek. Oni ty Intely už zase tak pomalý nejsou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ten quad-core intel celeron vypadá cenově i parametrově jako adekvátní konkurence. nechám si to projít hlavou, proberu s kolegy a uvidíme.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

mozes nam "poslat" alebo dat k dispozícii catalyst 14.3 14.200.0.0 ? lebo na internete nikde nieje (vzorka pre redaktorov?) pocul som aj o 14.4 beta ktore boli spolu s dvojčipovým R9 295X2
edit: uz su na webe: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=388217

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání s GA-J1900N je výborný nápad. Jak z hlediska užití jako multimediálního centra tak stavby domácího NAS. (Fileserveru). AMD podporuje ECC, Intel nikoli. Intel má 2 síťovky, AMD zatím na vydaných deskách ne.. Ani jedna platforma nenabídla slušný audiocodec (Dolby digital Live nebo DTS Connect). Něco se dá vyřešit AC3 filtrem, ale není to totálně BFU. Tak mi to přijde u obou platforem tak obojí na půl cesty. Funkčně konkuruje INTEL 1150, itx deska, a nějaký celeron s nízkým odběrem. Cenově je to konkurence naprosto mimo mísu.. :-(. Testovat tyhle 2 platformy z hlediska her je zvláštní. Ruku na srdce, jaký zákazník si tohle koupí? Někdo kdo nechce svět ARM, ale X86. Někdo kdo bude vyžadovat multimediální univerzálnost řešení či počítač s nízkým odběrem a odkladištěm hromady nasbíraných souborů bez rizika bankrotu za účty na elektřinu a to za minimální pořizovací náklady. Hráč her? To asi ne.. Testy her jsou sice zajímavý parametr, dá se odhadnout výkon CPU a GPU v jednom, ale jinak je to zhlediska konečného užití syntetický parametr jako jakýkoli jiný benchmark. Obě platformy jsou zajímavé, ale ani jedna bez kompromisů zatím nedokáže naplnit očekávání cílové skupiny zákazníků (pokud je tou cílovou skupinou HTPC nebo NAS). To neplatí pro takové to domácí browzdání, ale tam se obávám, že ARM a Android své území jen tak neopustí..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne odkud čerpáte tu podporu ECC pamětí . Nic takového jsem nikde nenašel ... Díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepodporuje, :-(. Tím hůř... O to více by bylo fajn plnohodnotné srovnání a ne jen rychlé debaty v diskuzích.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na domácí video (v HTPC) se přece už používá audiokodek v CPU (předpokládám, že každý rozumný člověk použije dnes HDMI)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by spíše otazkou hlasování v nějaké anketě co používají uživatelé častěji. Pokud nechcete zvuk z připojeného televizoru, nebo projektoru a je připojen audiosystém, sázím spíše na propojení optikou. Na masové rozšíření receiverů s HDMI vstupy příliž neveřím. Pokud nepropojím PC se zesilovačem optikou (nebo její digitální analogií po koaxiálu), tak jsem závislý na kvalitě analogového výstupu. Neřeším tady nějaké netopíří uši, ale obyčejných audio sestavách je digitální signálová cesta větší jistotou. Prostě jako uživatel BFU prsknu optiku do svých 5+1 Logitechů a mám pokoj.. Nemusím řešit 50hz brum a jiné případné potíže z analogového světa. Nic proti analogovým audiofilům, ale to je pro mne obyčejného venkovana jiný svět s jinými nároky.. Tady se stále pohybujeme v těžkém lowendu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak za pripojeni audia pres optiku se rozhodne nemusis stydet, rozhodne je to lepsi alternativa nez to poustet pres HDMI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš zajímá výkon oproti GA-C1037UN-EU. Upřednostňuju singlethread výkon, než víc pidijader. Navíc cena AMD je jestli se nepletu 800MB+1400CPU=2200,- vs J1900 za cca 2100,- vs C1037U za 1744,- a to má C1037U zhruba o 60% výkonnější grafiku než J1900(4MU@až 854MHz vs 6MU@až 1GHz). Navíc myslím že třeba s J1900 jsou nějaké problémy na starších OS(i W7), ale to mohla bejt jenom porodní bolest vyřešená update UEFI.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Presne to by me zajimalo .... konkretne mam vyhlidnutou tuhle desku http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508M27H0002JWF
Je to baytrail TDP 10W. Podle passmarku to ma sice polovicni vykon toho AMD, ale nevim, jestli se tomu da verit. Tenhle ma podobny vykon jak Z3740 z tabletu a ten je fakt rychly jak cyp. Navic se mi libi, ze to ma pasivni chlazeni atd ...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já sem si říkal proč J1800 a pak sem si vzpoměl, že J1900 podelali tím, že nemá HDMI.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak mluvíš tam vo rozměrech chladičů a montážních otvorů, ale nezměříš to? Tak to teda fakt? Tak to je opravdu přínosná informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5,5cm x 5,5cm (uhlopriečka k úchytom 8,5cm)
zdroj: http://home.coolpc.com.tw/mick/OPEN/AMD/Coolpc-AMD-AM1-08.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když už se autor zmiňuje o možnosti přidat grafickou kartu, nebylo by od věci zmínit i fakt, že její slot poběží maximálně v režimu x4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...což ovšem s rezervou nebude nejužší hrdlo celého systému.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jojo to PR AMD, že cit. "Platformě lze pochopitelně upgradovat grafický výkon přidání PCI Express grafiky, ale jak AMD trefně dodává, nemá smysl se tady honit za čímkoli výkonným, postačí něco jako R7 240/250, více k danému CPU nemá moc smyslu (ale dost to samozřejmě závisí na CPU náročnosti konkrétních her)." a správne doplnenie, že má len PCIe zbernicu @ x4 pre grafickú kartu treba brať s rezervou.

Ono to však nič nevypovedá o REÁLNYCH možnostiach platformy ako takej s diskrétnou grafickou kartou, ale iba to, že karta bude takýmto PCIe x16 @ x4 slotom brzdená. Grafický výkon brzdí aj 2.05GHz frekvencia ruka v ruke s single-channel memory controllerom (čiže všetky tri faktory sú úzkymi hrdlami) avšak, zároveň treba odlišovať PR, ktorý potrebuje predávať Kaveri (Stemroller) a dopredávať Richland (Piledriver) a predávať FX (Piledriver).

Ono je totiž na mieste sa o tom aj reálne aj presvedčiť a tu som čakal, že Dávid čo by primárne tester grafických kariet na diit.cz využije hodenú rukavicu a presvedčí sa o tom.
Ja som tam strčil svoju erárnu diskrétnu grafickú kartu (dnes už dôchodca, ale ešte s vitálnym chodom) Sapphire Radeon HD6850 1GB GDDR5 a výsledok je taký, že okrem vyslovene single-core náročných hier - hrám všetky novšie (Battlefield 3, F1 2012 demo, FIFA 2014 demo, GRID 2 demo, WAR Thunder, Resident Evil 6, Mafia 2 demo, Just Cause 2 demo) tituly v nadstaveniach HIGH 1080p.

Ostatne nie zo srandy skončila práve CPU microarchitektúra Jaguár byť z dvoma CU čo tvorí 8 jadier v herných konzolách hlavne u Sony Playstation 4 s 8 jadrovým 1.6GHz procesorom Jaguar a GDDR5 pamäťovým subsystémom tak pre CPU ako aj pre GPU, ktorá činí grafické jadro architektúry GCN s 1152 SPs / 32 ROP a menej výkonným Microsoft Xbox One s s 8 jadrovým 1.75GHz procesorom Jaguar a GDDR3 pamäťovým subsystémom tak pre CPU ako aj pre GPU (+32MB eSRAM), ktorá činí grafické jadro architektúry GCN s 768 SPs / 16 ROP.

Osobne považujem najvyšší model AM1 Kabini (Jaguar) AMD Athlon 5350 2.05GHz v radoch AMD za "užitočného idiota", ktorý ma vyšliapnuté stať sa kanibalom mnohých procesorov z radov AMD založených na "veľkých jadrách Piledriver a Steamroller". AMD Kabini pre socket AM1 s CPU jadrami Jaguar a je po veľmi dlhej dobe (po hókusoch pókusoch s modulárnou microarchitektúrou BD do podoby PD a SR), to pravé orechové zo strany AMD.

Kto čakal, že 128 SPs byť GCN so single-channel memory controllerom dokáže robiť divy, (skôr núdze cnosť pri 28nm SoC.) ako vytvoriť low-cost a low-power x86-64 hybridný procesor a navrhuje skôr dual-channel momory controller s 256 SPs GCN ako základnú hernú platformu a postráda čo by základnú hernú platformu možnosť rozšíriteľnosti o diskrétnu grafickú kartu je zvláštne.

(-) To veľké MÍNUS, ktoré sa skrýva v grafickom subsystéme ako takom resp. UDV je absencia hardwarovej akcelerácie 4K formátov videí skrz iGPU časť AMD Radeon HD 8400 GCN s nízkou záťažou CPU časti, ktorú by som od tejto platformy v roku 2014 rozhodne čakal.

Uvidíme teda čo prinesie v tejto oblasti novšia platforma Beema a Mulins s CPU jadrami Puma a GCN+ iGPU časťou, ktorá by mala byť reálne na našich pultoch až začiatkom 2015 a bude údajne AM1 socket kompatibilná...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude Beema a Mulins AM1 kompatibilna, tak bude aj nadalej single channel memory a ja ako velke minus vidim prave toto :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro menší domácí server bych řekl že ideální. Video úložiště, Webserver, FTP, Torrent, WebCam monitoring, Minecraft server. Podle mého to se 400W 80plus zdrojem bude úspornější než např na A8 5500 platformě kde má 65W jen samotné APU.
Nepletu se ? Nemá někdo zkušenost ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft server je jednovláknová aplikace (jestli se něco radikálně nezměnilo) a pokud nestíhá CPU serveru, projevuje se to tak, že se pomalu donačítá herní svět na klientech a při kopání ti vykopané kostičky skáčou zpět. Né že by to bylo nehratelné, ale projevuje se to celkem nepříjemě.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

20% zo 400W stale 80W. Osobne idem do 200W 80plus, nic lepsie som nenasiel a picopsu nechcem

Nejake vysledky spotreby pri 300W su napriklad tu http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2374795

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta účinnost se počítá při odebíraném výkonu, takže to není 20% ze 400W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nevim, ten Minecraft mam Bukkitovej a spoustenej pres GUI Launcher. Ale pokud vim tak i v BAT co to startuje se da upresnit kolik CPU/VLAKEN to bude pouzivat, stejne tak velikost RAM.
Nepripada me to kdovijak narocne. Ted to bezi na A8 5500 s 8Gb RAM.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemohli by ste do hernych testov zahrnut WOT (world of tank)? Je to hra zadarmo, online a dnes by som ju prirovnal asi k CS ku. Podla mna je aj dost oblubena.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se že to vůbec nemá význam na tomhle testovat. WoT potřebuje jak celkem slušnou grafiku, tak dost výkonný procesor v jednom vláknu a to tyhle procesory opravdu nemaj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Šel by pro čtenáře udělat neodfláknutý test?
Včetně porovnání architektur na stejném taktu - kabini (jaguar) vs. kaveri (steamroller) vs haswell (celeron) vs silvermont (Bay Trail-D/celeron) - a se stejnou RAM?
Porovnání cenově konkurenčních produktů/platforem (CPU+MB)? -> Celeron G1820 (G1830 - dle zvolené MB uATX/ITX) vs Athlon 5350 vs Celeron J1900 (již v diskuzi zmiňováno)
Dále (také již v diskuzi zmiňováno) chování pod Linuxem + XBMC (když pan autor je takovým fanouškem open source OS - a není sám ;)
Jo a abych nezapoměl - testy nejlépe v reálných situacích / využití pro tyto produkty (asi těmito CPU nebudeme kodovat video, srovnavat pindiky při komprimaci a hrát hry tak náročné že i v maximálně osekaném nastavení jedou jen v jednotkách FPS. Zvláště když jediný smysluplně zvolený "test" akcelerace videa /pod windows v DXVA/ byl omezen na jediný screenshot z něhož nejde vyčíst jaké "konkrétní" video /paramtery/ bylo použito - nebylo by špatným zvykem udávat u testovaného videa výpis z mediainfo /v MPC-HC to je otázka pár kliků myší/; resp. proč nepoužít obligátní Samsung Oceanic?/).

Rád bych dostal odpověď od pana recenzenta, resp. odpovědných z redakce.

Díky

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vezmu to bodově:

- porovnání architektur na stejném taktu mi nepřijde příliš zajímavé. Žádné 2GHz Kaveri není, žádné 4GHz Kabini není, ale popřemýšlím o tom ještě
- Konkurenční produkt chci v blízké době orovnat, vidím to na nějakou desku s onboard quad celeronem
- Linux určitě chci zkusit, pouze jsem to ve velmi omezeném čase zápůjčky nestihl (den fakt nemá víc jak 24 hodin)
- totéž se týká videa

V této recenzi jsem zkrátka stihl to, co v ní je. pak se produkt vydal zase do jiné redakce. Přeci jen se nechci chovat tak sobecky jako někteří redaktoři konkurence, kteří si ponechávají často jediný sample v ČR velmi dlouhou dobu a ostatním serverům tím prakticky znemožní přinést recenzi včas. Ostatně již dne nebo dva po odeslání Kabini jinam jsem si jej u AMD vyžádal na další a delší zápůjčku.

Než to případně někdo udělá: opravdu nemá smysl argumentovat tím, že si Kabini můžeme půjčit v eshopu či koupit. Utrácet za to nebudeme (vy si také nejdete do obchodu koupit věc,kterou nechcete vlastnit a nepotřebujete, jen abyste někomu z blízkým mohli říci, jaká ta věc je), eshopy pak nerady tyhle věci půjčují, protože je to pro ně náklad (pak to mohou prodat leda se slevou jako "krátkodobě použité").

Navíc ono je i bez Kabini práce jak na kostele, takže stručně: ke Kabini se ještě hodlám vrátit, protože mě ta platforma osobně zaujala. Budu rád, když příště z recenze, která prostě vznikala pod dost velkým - zejména časovým - tlakem, nebudeš automaticky vyvozovat, že to autor záměrně odflákl.

Díky za podněty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trosku se vratim k teto zalezitosti - mam na chvili v rukach desku s Celeronem J1900. Konkretne AsRock Q1900-ITX.
Mel by nekdo prani "co vyzkouset"?
Prehravani FullHD videa (windows/mpc-hc) a XBMC beru (zejmena pro sebe) za samozrejmost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pár postřehů z reálných zkušeností s procesorem. V rámci speciálního projektu se poštěstilo (muselo to být levné) platformu AM1 pořídit. Co funguje: AMD 5350 v kombinaci s 8GBRAM 1600Mhz,120GB Samsung EVO a velkým dotykovým monitorem je spolu s WIN 8.1 velmi svižný systém. Nulové problémy s FULHD přehráním akcelerovaně prakticky čehokoli.
Co nefunguje? Poslední verze Android X86 si nerozumí s grafickou kartou a tudíž hned u 1: bootu místo obrazu uvidíte temno s nějakou tou světlou čárkou v obraze. To mi připomělo ranné distribuce linuxu a problémy s xservery a grafikami.. občas nějaké distro skončilo stejně.... Čili na akcelerovaný android na tomto železe zatím zapomeňte. (Virtualizovaně funguje, ale není to ono..zkuste a uvidíte). Z různých emulátorů androidu slušně funguje Bluestack, ale pokud to s ním myslíte vážně tak 22 USD ročně za full licenci nepotěší. AWD (AMD wireless display) zatím zprovozněn nebyl.. nepřišel jsem na to jak...zatím. Cílem by mělo být aby na platformě běželo AWD rozhraní tak aby se celá sestava tvářila jako wireles display - spolu s dotykovým panelem. Na něj se pak dá přistupovat třeba z chytrého telefonu... Tušíte-li někdo jak na to prosím podělte se..Předem vřelé díky. Prospějete dobré věci. Zdroj - bohatě dle specifikace 65W notebookový.. je malý skladný a válel se doma od starého NTB unačky HP. MOBO Asrock s integrovaným vstupem pro NTB napájení. Větráček chladiče CPU - pevně budu doufat, že někdo vyrobí alternativu, přece jen je trochu slyšet..V malé ITX s kříňce je to super systém pro běžné úlohy. Co se ušetřilo na procesoru to se utratilo za SSD disk a výsledek je velmi znát. Pro přátele Minecraftu zde v diskuzi.. kvůli synovi fandovi jsem také experimentoval s Minecraft serverem a je pravda,že pokud máte víc přátel, tak na tuto úloho přeci jen potřebujete něco výkonnějšího na jádro.. Minecraft je specifikum, kdy kostičky dávají zabrat grafikám a server zase procesorům a hlavně množství RAM na serveru. HTPC skvělá volba a kvůli spotřebě media - streamovací, file server pro takové to domácí žvýkání je bezva.. Ještě někdo s reálnou zkušeností? Jo chladit to ale potřebuje, tak ten větráček na chladiči opravdu nezapomeňte zapojit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Výkon ANTUTU 15700. Tedy asi na úrovni Samsung S3, Emulátor Bluestack, hostováno na WIN 8.1.
AMD společně s Bluestack oznámili (únor 2014) dostupnost optimalizované Retail verze Android X86 v 2. polovině roku 2014. Nebude to zadarmo, jsem zvědavý na posun ve výkonu oproti stávajícímu virtualizovanému řešení, kde je výkon relativně slabý.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak pozitivní změna, Bluestack 9.2 a srpnové ovladače dávají v ANTUTU přes 25000. Pokud to ovšem není způsobené změnou samotného benchmarku, kde jsem si v changelogu přečetl cosi o snížení podílu vodních vln ve 3D testované sekci. Kompatibilita se zvýšila. Některé apky co neběžely náhle běží.-) Jinak stále emuláror využívá pouze jedno jádro a něco přes 700MB RAM. Pokud by emulátor běžel aspon 2 jádrově.. to by byla jiná...Mimochodem na AMD X6 Phenom 1100t hází ANTUTU cca 30000. takže u tohohle 25W drobečka 25000 klobouk dolů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Update Kabini 5350 na aktuálních beta driverech k 21.3.2015 a posledním Bluestack zlepšilo výkon na 26000 v ANTUTU a více než ztrojnásobilo výkon ve 3D ANTUTU (přes 3000 b). Kompatibilita a stabilita se zvýšila. Tato kombinace je konečně rozumně použitelná na emulaci Androidu na x86.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Update Kabini 5350 na aktuálních beta driverech k 21.3.2015 a posledním Bluestack zlepšilo výkon na 26000 v ANTUTU a více než ztrojnásobilo výkon ve 3D ANTUTU (přes 3000 b). Kompatibilita a stabilita se zvýšila. Tato kombinace je konečně rozumně použitelná na emulaci Androidu na x86.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.