Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD by ráda vydala Piledriver v létě

AMD Fusion APU
Uniklá detailní roadmapa AMD pro první až třetí kvartál letošního roku odhalila několik zajímavých skutečností. Za pozornost stojí především nové detaily k procesoru Piledriver a APU Trinity…

Piledriver

O procesorové architektuře Piledriver (jakožto nástupci či druhé generaci Bulldozeru) se mluví poměrně dlouho, přesto toho příliš nevíme. Můžeme říct čistě tolik, že má nabídnout o něco lepší poměr spotřeba/výkon (a zřejmě i samotný výkon) než Bulldozer, první implementace se na trh dostane jako součást APU Trinity a druhá (vylepšená o širší instrukční set) jako samostatný desktopový procesor platformy Vishera.

AMD roadmapa 2012 pro CPU a APU
AMD roadmapa 2012 pro CPU a APU

Datum (ani přibližné období) vydání samostatného procesoru dosud nebylo známé a na základě jistých zvěstí nejasného původu se spekulovalo o konci roku - předvánočním vydání. Sice by to neodpovídalo nedávno zveřejněné oficiální roadmapě, která platformu Vishera pozicuje již na rok 2012, ale jiné informace zatím dostupné nebyly. Slajd ukořistěný DonanimHaberem ale Visheru a celou první generaci Piledriveru umístil do třetího kvartálu, což odpovídá rozmezí července až září.

Trinity

AMD Trinity mechanical sample
AMD Trinity mechanical sample (vpravo verze pro desktop)

V případě Trinity mluvíme o třech samostatných řadách: Ultramobilní (18-25 W), mobilní (35 W) a desktopové. Doposud jsme se věnovali především oběma mobilním verzím - tentokrát je ale na scéně desktopová. Její uvedení na trh bude probíhat opačným směrem: Od nejvýkonnějších variant. Na trh se dostane v druhém kvartálu (někdy v rozmezí dubna až června) a nejprve přijdou řady A10 a A8. Nižší část trhu ponechá AMD současnému Llanu, konkrétně řadám A6, A4 a E2 (Llano A8, které je bezproblémově dostupné teprve od ledna, půjde na penzi). V průběhu léta se postupně aktualizují i nižší řady, takže do křemíkového důchodu odejde i poslední APU postavené na procesorové architketuře AMD K10.5.

Diskuse ke článku AMD by ráda vydala Piledriver v létě

Pondělí, 13 Únor 2012 - 16:21 | nd76 | Taky bych si rád koupil Trinity v létě ... ;) Tak...

Zobrazit diskusi