Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chce bojovat s čipsetem „Hudson-D3“ proti Intel P67

...skoro me napada i to ze prijde brzo doba ze deska bude mit dva cipy + socket, v jednom - neco jako severnim mustku, bude fusion apu s cpu+gpu a druhej klasicky jizni .. takze v zakladu by mohla byt deska osazena bez cpu a gpu :-) a pak pri vylepseni si dat nejakej lepsi cpu do socketu :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co je asi "Sandy Bridge" nebo už dříve "Westmere"? ;) CPU + GPU + severní můstek, to vše v jednom čipu do socketu LGA1155. Na desce je jen jižní můstek. Totéž bude "Llano", na desce bude jen "Hudson-D3" (FCH - Fusion Controller Hub).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Základní CPU a GPU bude v jednom čipu jako součást základovky natvrdo (to sandy bridge OPRAVDU nemá) a v druhém bude southbridge. Do volného socketu si pak budeš moct dát lepší CPU :) Tak to Andrew asi chtěl říct.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu by to bylo reálně dobré ? Akorát by byl na desce buď další nevyužitý kus křemíku, nebo nevyužitý socket...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc nevyuzity? Neni problem aby bezeli CPU oba. Samozrejme je otazka kdo na desktopu vyuzije ke 4 threadum "na desce" jeste dalsi 4-8 ve slotu ... ale jsou takovy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jsem špatně pochopil - možná proto, že by mě taková blbina asi nenapadla. To je jak koupit si TV s malým displejem s tím, že až mi přestane velikost stačit, připojím si k ní displej větší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom za hovadinu. Malý CPU s GPU pro 24/7 provoz a koprocesor pro brutální a ničím nerušený výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam jsme byli před 486 DX, v současném pojetí by to dost rozkopalo architekturu PC. To už je snazší (a vývoj tam směřuje), že koprocesorem bude prostě GPGPU schopná grafika ve slotu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mě by tedy koncept dvou různě výkonných CPU vedle sebe docela vyhovoval. protože přestože GPGPU tu už nějaký rok máme, aplikací, které ho dokáží využít je pořád pomálu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

.. je to skoro ta sama blbina jako mit integrovanou grafiku v chipsetu ci ev. v dnesnich dobach v cpu a k tomu mit moznost ji rozsirit o grafiku do PCIe :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak trochu ano. Já když si kupuji desku s integrovanou grafikou v čipsetu, tak prostě počítám s tím, že ji budu používat. Kdybych ji nechtěl, nekupuju si desku s integrovanou grafikou. V tomto smyslu mi třeba vadí, že nejsou varianty Sandy Bridge bez integrované grafiky. Teda mně zrovna to moc nevadí, protože já na nic výkonnou grafiku nepotřebuju ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa rozhodli robiť APU (CPU+GPU) v podobe Ontario, Zacate a teraz Liano, ktoré má byť párované s Hudsonom-D3, tak o žiadnom čipsete nemôže byť reč. Jednoducho zaužívaný pojem čipset v danom prípade neplatí pretože ak sa máme o ňom baviť tak je to len jeho „SouthBridge“ resp. „Fusion Controller Hub“ (FCH). Čiže v podstate radič USB 3.0 napracú do FCH čo je oveľa jednoduchšie. V prípade Intel Sandy Bridge tiež tzv. koncepčne so South Bridgom je zhodný Platform Controller Hub (PCH). Zdá sa, že obe spoločnosti používajú pojem čipset ako sa im to práve hodí.
Tá pravá čipsetová integrácia nastane v podobe all-in-one čipsetu VIA VX11 kombinujúceho NortBridge a SouthBridge, ktorého súčastou bude natívna podpora USB 3.0 ako aj DirectX 11 mGPU (IGP).
Takže VIA VX11 bude s pravděpodobností hraničící s jistotou prvním výrobcem čipsetů pro x86-kompatibilní desktopy, kde bude v čipsetu integrován USB 3.0 řadič.
Ak príspevok spraví dvoják alebo troják tak sorry. Príspevok vyššie je z nejakého mne neznámeho dôvodu skrátený a ztrojený tak tiež sorry)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám-li být hnidopich, tak ani Intel P67 (PCH), ani AMD FCH a ani VIA VX11 (ten jsi našel kde?) si označení "čipset" (čipová sada) nezaslouží, protože jde ve všech případech o jeden jediný čip.

Pojem "čipset" zkrátka už dnes neznamená to, co dříve. Říká se tomu tak jen ze setrvačnosti a aby bylo hned jasné, o co jde, přestože to už dnes čipsety v původním slova smyslu nejsou (akorát VIA a AMD ještě udržuje v určitých případech koncept severního a jižního můstku, ale u Fusion se to opět ztrácí a zůstává jediný čip, ten, který by architektonicky hrál právě roli jižního můstku, totéž je PCH u Sandy Bridge).

Korektní by bylo říkat tomu u AMD FCH (Fusion Controller Hub) (nepočítám skutečně dvoučipové dosavadní čipsety), u Intelu PCH (Platform Controller Hub) a u Nvidie (ION) MCP (Media & Communication Processor), dříve měla také SPP (System Platform Processor), to byly prakticky severní můstky typicky u nForce SLI čipsetů, u nižších verzí také stačil jediný čip (MCP). Prostě jsou to ty nejdůležištějčí čipy, které určují, co to bude za platformu. A říká se jim čipset, i když jde jen o jeden čip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si uvedomujem, že je to skôr "akademická" polemika.
Trocha som sa nad tým zamýšlal (zrejme sám so sebou) už v "článku": Úvaha na tému integrácia CPU a čipsetov (kto googluje nájdete).
Dokonca som to mal napísané aj v pôvodnom skrátenom príspevku /trojáku/. Prosím zmažte ich - nedá sa na to pozerať...

Ja zastávam názor, že chipset je v širšom slova zmysle jednoducho pôvodná koncepcia - čipová sada NorthBridge a SouthBridge ako samostatné dva čipy. V užšom slova zmysle je to jeden čip, ktorý je, ale spojením NorthBridgu a SouthBridgu do jedného čipu teda napr.: Nvidia Media and Communications Processors (MCPs) resp. motherboard GPUs (mGPUs) (Nvidia ION a atď.) a z dielne VIA Media System Processor (MSP) ako napr. VIA VX900 MSP atď.

Áno zastávam tiež názor, že sú to tie "nejdůležitější čipy, které určují, co to bude za platformu", ale v prípade AMD Brazos, Intel Sandy Bridge to predsa určujú samotné APU (Ontario, Zacate, SandyBridge) a nie SouthBridge „Fusion Controller Hub“ (FCH): Hudson a Platform Controller Hub (PCH): P67.

Túto polemiku však Intel sám vyriešil (prvou vlštovkou) novým 32nm SoC Atomom „Medfield“ čo ako z názvu je zrejmé je (System on Chip) teda konečne tá pravá integrácia CPU+NB(IGP, pamäťový radič)+SB... v jednom.
zdroj: http://www.diit.cz/clanek/intel-predvadi-tablet-s-meego-a-vzorek-32nm-so...

Nielen k VIA VX11 pozri:
VIA Embedded at the Digtimes Technology Forum
zdroj: http://www.youtube.com/watch?v=yVN5-QHu1_s&feature=player_embedded

VIA Embedded Insider’s Event v Soule
zdroj: http://savage3d.tistory.com/236

Prvotnú správu (v tom čase ešte troška chaotickú) priniesol digitimes.
zdroj: http://www.digitimes.com/news/a20100901PD219.html

P.S. čiastočný "feedback" som zaslal...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně chápu, jak to myslíš. Máme tu ale problém: museli bychom definovat "NorthBridge" a "SouthBridge".
Tyto dva pojmy znikly v době, kdy bylo nejspíše po všech stránkách výhodné dělat to právě tímto konceptem. V "NorthBridge" byl typicky paměťový řadič a nějaká ta sběrnice, typicky AGP, později PCI Express (ano, vím, u VIA v tuším jednom případě dokonce obojí ;). "SouthBridge" obhospodařoval PCI, IDE/SATA, USB a další.
Zatímco "SouthBridge" dělá de-facto pořád totéž, už s příchodem procesorů K8 se nám část "NorthBridge" přesunula do CPU, a to paměťový řadič. Definice "NorthBridge" se tím pádem mění a časem i u Intelu, jejich "NorthBridge" X58 je velmi podobný X48, akorát nemá ten paměťový řadič, který přešel do Nehalemu. U Westmere se to maličko zkomplikovalo, tam se paměťový řadič opět objevil v "NorthBridge" čipu, ten byl ale integrován na stejnou destičku jako CPU. Má v tomto případě nadále smysl hovořit o "NorthBridge"? V Sandy Bridge pochopitelně došlo k tomu, že "NorthBridge" byl už integrován do CPU kompletně. Totéž současné AMD Fusion APU. Tolik k mé úvaze ;)

Za odkazy na VX11 díky, něco z toho vyvařím, za pre-feedback též.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

neměli by mít ty dolní tabulky taky možnost nazvětšování?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.