Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD chystá FreeSync pro Linux

Zatímco G-Sync už v rámci uzavřeného ovladače podporuje Nvidia již delší dobu, AMD teprve podporu svého FreeSync pro ovladač AMDGPU připravuje.

Jde o jednu z připravovaných novinek pro tento ovladač, který v kombinaci otevřeného kódu v linuxovém jádru a uzavřeného kódu nadstavbové části má tvořit budoucího plnohodnotného nástupce Catalystů. Cílem je v obecném slova smyslu univerzální kompletní ovladač pro grafické čipy a integrovaná grafická jádra s logem AMD.

Mezi novinkami, které jsou připravovány, je tak vedle FreeSync dále podpora synchronizovaného časování mezi více odlišnými displeji, podpora až šesti displejů v libovolné konfiguraci výstupů (HDMI, DVI, DisplayPort, DisplayPort MST atd.), podpora 4k/60Hz na APU a samozřejmě i vylepšení v řízení napájení, kde se chystají novinky jako profily pro přesné řízení frekvencí, vylepšená interakce s PowerPlay či lepší stabilita PowerPlay ve spojení s hardwarem displeje, která mívá tendenci zamrznout GPU.

V současnosti prochází ovladač AMDGPU rapidním vývojem, ještě se používají některé části kódu v původních verzích, přičemž nedávno kupříkladu vznikl obrovský mega-patch o velikosti 93 tisíc řádků zdrojového kódu, který nyní také prochází optimalizacemi. AMD má v tomto ohledu před sebou ještě hodně dlouhou cestu a patrně můžeme stále říci, že na vývoji linuxového ovladače pracuje menší množství inženýrů, než by bylo potřebné, jakkoli se situace zlepšila. Každopádně FreeSync pro AMD grafiky na Linuxu je na cestě.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD chystá FreeSync pro Linux

Žádné komentáře.