Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD do ARM architektury nejde

Amd zase, zase špatně. Není to tak dávno, co se jim nechtělo do segmentu netbooků, nakonec jsou tam taky, ale až když už není o ně poptávka tzn. že intel na nich vydělal a amd nic. Teď jim ujede vlak s tablety a nebude dlouho trvat a budou si rvát vlasy zase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD jde správným směrem, u tzv. "netbooků" byl za zadkem intel, avšak tady intel jde proti ARM s Atomem, AMD má APU a VIA je známá především svými úspornými procesory. nVidia sice zbaběle utekla k ARMu (nic jiného jí prostě nezbylo :-) ), ale to nemění nic na tom, že i nejnovější ARM jádra jdou doslova drcena i inordery od intelu s nálepkou Atom, a co se týká grafického výkonu tak tam má pro změnu výhodu AMD v podobě několikaleté zkušenosti bývalé ATI a dnes vynikající DX11 architekturu grafických karet.

Akorát mě trochu mrzí, že se licence týkající se x86 stále zdržují prodejí, byla by to mnohem větší podívaná vidět např. takové "nVidia APU" bojovat proti AMD APU a intel IB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si zase myslím, že zejména v mobilním segmentu je ono popisované "drcení" dvousečná zbraň. Ono je sice pěkné, že i nejzastaralejší aktuálně nabízená x86 architektura rozseká ARM v nějakých testech, ale jak je to s výkonem na Watt a s TDP? To jsou aspoň pro mne mnohem důležitější parametry a v budoucnu (tablety a stoupající podíl notebooků) bude obecně jejich význam jenom sílit. x86 má náskok mnoho let a mnoho miliard dolarů, ale její omezení na tři výrobce je taky jednou z jejich největších slabin a dost velkou motivací pro ostatní, hrnout zdroje do ARMu. Ve světle událostí posledních dvou až tří let bych si (být investorem) rozhodně netroufl investovat do x86. Nerad bych tady brnkal na strunu nekritického optimismu, ale v mých očích je ARM a na něj bezprostředně navázaný zařízení dostatečný impulz pro celý segment, aby se sakra probudil a předvedl nějakou zásadnější inovaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se někdo ohání výdrží na baterky, ale lidi kolem mě co mají notebook nejsou bez zásuvky déle jak cca 6 hodin, protože to prostě nepotřebují. Výdrž 10 hodin? Wow tak to je fakt dobrý, ale ne pro většinu. Pro zálesáky, obchodní cestující na dlouhé trasy atd. jo, ale pro většinu jen nepotřebná featura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co tu plácáte je úplně mimo mísu. Nejde o to jak je kdo bez zásuvky. Jde tu o TABLETY notebook je věc do kanceláře. Tablet je do domácnosti. Vtip je v tom, že tablet bez výdrže aspoň 24 hodin na baterii, je pořád poloviční. Podle mě ideál je tablet cca 10 palců 16:10 rozlišení. Kapacitní display, USB Host a hlavně výdrž na baterku v pohotovostním stavu tak 4 dni a Při používání alespoň den!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, a já si pod pojmem "tablet" představím placku od Wacomu :-) Ale to nechme stranou, co se týká mobilních zařízení, tak matlat prstem po displeji jsem si zvyknul na svém 4.3" HD2 s WP7, pokud bych ale potřeboval něco většího a zároveň menšího jak můj 13" notebook, tak bych tak ale rozhodně chtěl EMR dotykovou technologii (klidně v kombinaci s kapacitní, ale aby šla vypnout), ale co by bylo pro mě nejdůležitější tak x86 kompatibilní platformu - dívat se na facebook je sice úplně super kůůl věc a mít ho propojený v OS ještě mnohem vykůůlovanější, ale když si chce člověk např. něco nakreslit či zahrát nějakou klasiku jako AOE nebo Polda, tak by na ARMu měl smůlu (momentálně mluvím o té multimediální stránce, věc pracovní na takovýchto mrzáčcích nemá co dělat)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Polda 2 pro iPad - http://itunes.apple.com/cz/app/polda-2/id411157202?mt=8
AOE nevidím ale IMHO najdete srovnatelné hry.
Jinak spousta klasických anglických adventur byla portována, stačí hledat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomuješ si kolik "žere" samotný 10" display? x 24h?

Nehledě na to, že asi nebudeš tablet držet celých 24h v kuse a nějaké odložení do dockovací stanice by asi neměl být problém, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odložit na dockinu není problém. Ale proč, když by se nemuselo. Mobil taky nedáváte neustále do nabíječky, když ho nepotřebujete. Protože nemusíte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dát do dokiny je přirozenější a pohodlnější než zapojit mobil do nabíječky a nabíječku do sítě. Je to i estetický a funkční odkládací prostor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6 hodin na baterku? Při jakém jasu displeje? Při jaké zátěži? Při jaké hlučnosti chlazení? Při jaké hmotnosti akumulátoru? To jsou naprosto zásadní informace.
Pokud zvolíš z hlediska spotřeby energie efektivnější architekturu, můžeš mít výdrž o polovinu větší. Zdá se Ti to zbytečné? Dobře, můžeš mít Tebou uvedených 6 hodin v notebooku, který bude třeba o půl kila lehčí (když už se s tím taháš/tahají na cestách), nebo budeš mít těch samých 6 hodin, ale po celou dobu si můžeš dovolit jas na maximum a vyšší zatěž. To fakt není jenom o honění výdrže, ale i o jistém uživatelském komfortu, ne? Copak to nevidíte?
A to mluvím jenom o noteboocích. Představa, že takový tablet vydrží 6 hodin na baterky je naprosto strašidelná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je zase strašidelná představa, že držím tablet 6 hodin v ruce a něco na něm dělám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli to dobře chápu, tak tablet s výdrží 6 hodin je vlastně špatný, protože tak dlouho na něm stejně nikdo v kuse pracovat nebude? No, to dává hodně velký smysl ... třeba pro někoho, kdo je ouchylný na píchání spotřebičů do el. sítě a užívá si každou minutu, kterou může žít přikurtovaný šňůrou od adaptéru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já podpořím Mirka - 6 hodin by mi na tabletu úplně stačilo, kdyby přehrál FullHD x264 (s normálním nastavením / bitrate) a kdyby byl x86 kompatibilní. Asi bych k tomu chtěl i rychlejší nabíjení (do dvou hodin), což by snad taky neměl být problém. Nějaký ARM žebrák na mě nezapůsobí ani s výdrží tři dny v kuse. Ale chápu, že to je věc osobní preference a pokud někdo pomalý tablet chce, tak ať si jej klidně koupí, na web to třeba může stačit a ještě to k tomu přehraje nějakou MP3ku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci Ti brát iluze o ARM žebrácích v tabletech z Číny za 80 USD...
Nicméně například s NV Tegra 250 (1GHz DC) mám tu čest v Toshibě AC100 (s Androidem 2.2) a FullHD přehrávání přes 4h v pohodě (déle jsem neměl proč). Mám to jako HD přehrávač a super surfovadlo na televizi přes HDMI.. s podporou flashe, což v sobě TV nemívají...
Pravda není to tablet... mě ale klávesnice vyhovuje... Prostě "přenosný netbook a HD přehrávač" v jednom za 3500 CZK, pro mne dobrá volba.
x86? bohužel, ale mě zrovna v tomto nasazení nějak nechybí a Android funguje k mé spokojenosti... akorát mám tendence šahat na display, který není dotykový :-)
Dokonce už na to geekové "roubují" plnohodnotné linuxové distro...
Podobná záležitost v x86 provedení Atom + ION nebo nové AMD je v poněkud jiné finanční relaci a v daném nasazení mi to za x86 opravdu nestálo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už to umí napsat ť, ň nebo ó? Nechci, aby to vypadalo jako rýpání, fakt to myslím jako seriózní dotaz. AC100 bych kvůli ceně možná koupil.

Každopádně výkon AMD C-50, jako je např. v Iconii, od toho nečekám. Taky mi vadí, že je tam malý disk a nejde tam přidat nějaká standardní 2.5", ale cena je odpovídající výkonu.

Osobně bych chtěl něco jako tablet s AMD Llano, v práci bych to hodil na monitor přes HDMI a normálně na tom dělal a doma bych si "tabletil" na webu a přehrával z toho přímo / přes projektor, plus by se na tom dalo hrát - ale to asi tak ještě dva roky nikdo nevyrobí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jim to nevysvětluj. Jsou to lidi, kteří mírou svých představ neště nevyrostli z puberty :-) To je fakt super - tak tablety tady popírají, namítají, že jsou málo výkonné, ale pak tu zmíní featuru, jako že na tom potřebují zapařit nejnovější gamesu nebo něco nakreslit v nejlépe v AutoCadu :-) Prostě tady je vidět, kdo má, a kdo nemá rozum v hrsti, a kdo vidí dále, než do první zatáčky. Před pár lety ani taková Nokia nevěřila, že něco jako iPhone je možné, dneska je jsme u iPadu. A za pár let tady můžou být ultratenká, pasivně chlazená zařízení, co umožní oněch 90% běžných činností, a vydrží pár dní. To jen pár lidí tady bude chtít pořád u sebe nosit hučící x86 cihly :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Ono to nějak bude souviset s tou prapodivnou módou používat notebook jako přenosný desktop, přičemž většina takovýchto notebooků není praktická ani jako desktop, ani jako notebook.

Většina argumentuje tím, že notebook se dnes výkonem vyrovná desktopu, ale to se rozhodně nedá tvrdit o ergonomii a tahat s sebou na cesty čtyřkilovou potvoru je za trest. Naopak ideální pracovní nástroj na cesty -tedy něco s hmotností do jednoho kilogramu a výdrží alespoň 12 hodin prostě není k sehnání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já notebook jako přenosný desktop používám bez jedinné vady na kráse v ergonomii. Pokud jste o tom ještě neslyšel, tak se to jmenuje dokovací stanice. A až bude dokovačka i pro smartphony a tablety, tak budu chtít aby byly x86, abych si na ně mohl instalovat běžné programy, které používám i na desktopu. Blbost ARMu, respektive neexistence desktopových aplikací pro něj, se pak projeví v celé své kráse po připojení na klávesnici, myš a velký monitor. Opravdu nevím co bych mohl na něčem takovém v současnosti dělat, napadá mě totiž jen prohlížení webu a pouštění filmů, těžko si zde ale nainstaluji své oblibené aplikace, které používám na x86, když na ARM jednoduše nejsou a jediné čím mi můžete oponovat je jakási víra že budou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co není na ARMu? Já bych například mohl používat přes 90% aplikací i na ARMu, protože jsou OSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono proste financne nepripada v uvahu aby si clovek nakoupil zvlastni pristroj pro kazdou kombinaci vykonu a vydrze co potrebuje ... ja se treba zamyslel nad tim co potrebuju a dospel k zaveru ze potrebuju spis prenosny desktop nez notebook.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně bude nakonec spotřeba CPU irelevantní, protože největší část energie sežere display a bezdrátové rozhraní - kde je účinnost už velmi vysokí, takže není kde spotřebu snížit - jediné, kudy lze jít jsou baterie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš ukázat nějaký in-order Atom, co drtí Cortex A15?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na THG je pěkný článek o tom, proč by AMD mělo firmu ARM koupit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

byl by prosim odkaz na ten clanek? asi neumim hledat, diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tržní cena ARM Holdingu je bez mála 14 mld. $. Firmu ATI koupila AMD za méně než polovinu (5,4) v době své prosperity a skoro na tom finančně vykrvácela. Navíc tržní cena AMD je dnes jen něco přes 6 mld.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD ATI SoC prodalo a neni jako statni Intel kterej muze vyhazovat miliardy kdy ho napadne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vyhazuje ? No, to by jim akcioníři dali. Kolik má čistý roční zisk ? Tuším 48 mld USD, takdeže si může dovolit hodně. Ale mám pocit, že oni ARM nepotřebují, stále mají strongARM (a že ty byli ve své době asi nejlepší).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

obrat 2010 je 46mld USD, čistý zisk mají kolem 11,7mld. USD... jen pro presnost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel již NEMÁ ARM k dispozici, své portofilo prodal Marvellu stejně tak, jako AMD prodalo Imageon Qualcommu, a vlastnit licenci avšak mít prodané know-how, to není žádný náznak případného produktu. Navíc StrongARM je již solidně zastaralé (rok 1999), Intel posléze pracoval na nástupci XScale, který by ovšem dnes taktéž nic zázračného nepředvedl (instruktážní sada ARMv5TE v dnešní době poněkud nepoužitelná), navíc co se týká performance-per-clock, tak PXA27x, který jsem měl tu čest vlastnit v HTC Universal, HTC Magician a Toshiba Portégé G900, neškáluje výkon lineárně s frekvencí, navýšený taktu o 20% znamenalo navýšení výkonu o 7-13%. Jediné, co bylo na XScalu velmi ceněné proti ostatním CPU v té době, byla přítomnost WMMX instruktážní sady, jenž sloužila k dekódování videa (a zvládala to mnohem výkoněji než GoForce 5500, bohužel baterka to odnesla taktéž mnohem rychleji)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě ty strongARM jsou další neúspěšně prosazených architektur od Intelu. Od něj odešli už před nějakým časem, viz koment níže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD se nedá upřít, že má odvahu jít proti zbytku trhu, i když to vypadá jako špatný krok. Je otázkou nakolik se z ARM opravdu podaří udělat konkurenci x86, pokud teda ARM šílenství poslední doby není jen blud. Určitě bude zajímavé jak se to vyvine. Já osobně budu podporovat AMD, ikdyž možná jen proto, že mi nejdou k srdci předem daní vítězové ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ARM šílenství je hlavně na tomhle serveru, jinak se zas tak moc nemění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šílenství? Je to přirozený vývoj ARMu za posledních 10-15 let. Velké rozšíření jako levného zástupce 32b ve vestavěných zařízeních šlo ruku v ruce s jeho použitím v mobilech (už tady byl zmíněn např. ten StrongARM). Jak stoupá výkon tak se šíří i do ostatních, náročnějších aplikací (DVB přijímače, pevné disky, SSD apod.).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve všech Vámi jmenovaných zařízeních není žádnou novinkou, naopak má zde možná více jak desetiletou praxi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě o to jde, už je to zavedená a široce používaná architektura, tak nevím proč se někteří diví, že se rozšiřuje do dalších zařízení. Asi je to více vidět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim redakciu, aby opravili chybu pri zobrazovani akejkolvek diskusie sekvencne => vobec to nefunguje.
Priklad:
namiesto spravneho odkazu v tvare
http://www.diit.cz/diskuze/amd-do-arm-architektury-nejde/38163/?sequence=1
ma ikonka iba akysi skrateny odkaz
http://www.diit.cz/diskuze/38163/?sequence=1
ktory ale nefunguje
:(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohu jen potvrdit a pozoruju to uz vic jak tyden

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz som to nahlasil aj na fore, som zvedavy ako rychlo bude trvat naprava :)
http://www.diit.cz/forum/viewtopic.php?f=7&t=419

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se probírám diskuzemi řešící ARM/x86 otázku, všímám si, že naprosto převládá názor, že ARM jednou prorazí do hiendu atd atd. Ale přiznejme si, že jsou to jen spekulace, do toho nějaká nějaká ta geekovská osobní vyhraněnost proti letité x86 a pod. Ve skutečnosti nikdo z nás nemůže vědet jak to dopadne. Podívejme se ale na fakta, která hovoří spíše přesně opačně. Dnes je ARM pouze v mobilních zařízeních a tam kde už lze x86 nasadit (od netbooku výš) se naprosto nechytá. A přitom tu byly tu pokusy proniknout do netbooků Tegra od Toshiby např. Pár těchto netbooků se teď prodává ve výprodejích, jejich zastoupení na trhu proti x86 netbookům je ale tak promile možná méně, proč si je lidé najednou nezačali kupovat, proč jste si je nepořídili vy, co vidíte v ARMu budoucnost? Mají lepší výdrž, jsou levnější, HDMI full Hd video atd, přesto vám nestojí ani za těch 3500,- např zde:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450812B200010M7
A to je prosím reálný obraz. Jak tedy může někdo ve světle těchto faktů předpokládat, že se snad uchytí takový ARM desktop, kde je ještě větší potřeba instalovat a používat rozšířené aplikace, tedy (dnes) x86 aplikace? A proto předpokládám spíše přesně opačný vývoj, stejně jako AMD a Intel. Např. AMD se povedlo už teĎ dostat se svým nejúspornějším APU na 5W. To už stačí i do zařízení velikosti tablet a skutečně se x86 tablety již objevují, možná není ještě nejlepší čas na nákup takového zařízení, ale v příští generaci 28nm APU by spotřeba mohla klesnout v pohodě na 2-3W, což už je plně konkurenceschopné Armům s grafikou. Tomu věří i AMD, to je celé. Jak sami vidíte ARM se ani tak nedostává do větších zařízení, jako se spíš x86 dostává do menších. Jen si to představte. Jste AMD nebo Intel a máte v nabídce třeba dva 45W desktopová APU, jedno armové, druhé x86. Když se více bude prodávat jedno, druhé méně a já jako firma budu muset platit vývoj 2x, vyvíjet 2x více ovladačů a to vše proto, abych si mohl konkurovat sám sobě. Věřte dále ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono Intel si ten dvojity vyvoj klidne dovolit muze, ale AMD ne.

Co se software tyce, tak uvidime co se povede microsoftu, ale osobne to taky vidim cerne ... mnohe velke softwarove firmy maji s multiplatformnim vyvojem problemy a ze by vyvijeli jenom pro ARM nehrozi, takze jak to asi dopadne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to dopadne ? .NET, java, dalvik a dlouhá odezva.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak to fungovalo s výpojem aplikací pro Windows NT na SPARC, Alpha, MIPS, nebo PowerPC ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Dnes je ARM pouze v mobilních zařízeních a tam kde už lze x86 nasadit (od netbooku výš) se naprosto nechytá." - jestli právě toto není ten typický IT pubertální pohled na svět, kdy většina lidí řeší akorát PC. PC jak jsme ho znali, je prostě mrtvé. Zůstane jako speciální zařízení pro střih videa a jiné náročné operace. Ta hláška je navíc NAPROSTO mimo mísu, protože celkový součet všech zařízení na ARM podle mě přesahuje počet prodaných x86 zařízení. Je třeba říct jedno - chlapci, dojeli jste. Ve skutečnosti byl x86 vždycky krám, který žil na dominanci dua WinTel. Nebo je tu někdo,kdo si to troufne v dané době srovnávat s RISCy? Ponechám ti Tvé domnělé názorové vítězství, že se ARM neuchytí na desktopu, ovšem aby ses za pár let nedivil, že cože to ten desktop vlastně je :-) Prostě ARM tu bylo dříve, než x86 fandové začali řešit, jestli byto mohla či nemohla být konkurence. A úplně stejně tady ARM bude, a je mu úplně ukradené, cosi tady dělá x86 architektura :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Si porovnej s RISCy dnes - Tegra 2 vs. C-50, obojí dvoujádro na 1GHz. Když pomineme akceleraci videa (což nemá s ALU moc společného), odhadl bych ten ARM někde mezi třetinou a polovinou výkonu C-50. Bohužel nikde nemůžu najít rozumné srovnání na stejné platformě - třeba openssl benchmark, ideálně pod stejnou distribucí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ha, už jsem něco našel:

http://vanshardware.com/2010/08/mirror-the-coming-war-arm-versus-x86/

Když se podíváš na komplexní benchmarky (např. V8/SunSpider/GTKPerf dole), tak je Mobile Athlon (starý) na stejné frekvenci jako ARM cca 2.5x rychlejší, takže můj odhad bude plus mínus sedět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý test, napsaný poměrně lidsky. Mám z dnešního pohledu akorát 2 výhrady - Cortex A8 - vykopávka. Co tak A9, nebo DualCore A15, co se chystá na konec roku třeba v OMAP 5? Dobře, hovořit tady o A15 může být vapor, ale stejný vapor slyším od zastánců x86, a tedy hlavně, že ATOM je tu, aby se dostal postupně až do tabletů, a mobilů. A že takových zařízení je, co?
Prostě - dejte mi 3D full HD plus dolby7.1 stream s výstupem na HDMI pod 2 Watty, pak se budeme bavit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký nárust výkonu očekáváš mezi A8 a A9? A změřil to někdo, nebo to je jenom z tiskové konference ARM? BTW - má vůbec Tegra 2 (jako zástupce skutečně existující A9 platformy) TDP pořád ještě pod 2W? Ono je to celkem jedno, pojďme porovnat příklady z praxe: výdrž na baterie Toshiby AC100 (Tegra 2, 6 hodin / 25Wh) a Acer Aspire One 522 (AMD C-50, 8 hodin / 47Wh) - zdroj notebook.cz. Dostaneme 4,2W pro Toshibu proti 5,9W pro Acer, který má vyšší rozlišení, normální HDD, 2x vyšší výkon a při volbě OS není člověk omezený na Android nebo hack bootloaderu a Linux z SD karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná je x86 hrozná, možná ARM bude v desktopech, ale já mluvil o současné situaci, která hovoří úplně opačně. To "mrtvé" x86 je totiž ve všech desktopech i netboocích a ARM je jen v mobilních zařízeních a nevím jestli jste vůbec četl obsah této zprávy, ale i AMD oficiálně řeklo, že je pro ně mrtvý spíše ARM. Tohle všechno jsou fakta, ať se mě nebo vám jakkoliv líbí nebo nelíbí. Já jsem jenom řekl jak to je, jediné co s tím můžete dělat je popírat fakta :-D. No a ehm nazývat fakta reálného světa "pubertálním pohledem na svět" a slepou víru v něco co není pravým pohledem mi spíše přijde vrcholně pubertální. Ale jak jsem psal, věřte dále ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl jsem, že je hrozná, pouze že nikdy nebyla nejlepšší, a že jaksi je běžné, že se na světě neprosazují ty nejlepší technologie (jako bývalý Amigista to musím vědět :-) )
Nikdo netvrdí, že je x86 mrtvé, to je typická reakce těch, co cítí, že je tlačí bota, a že je tady možná konkurence. Já to taky můžu obrátit - už léta slyším vapor o tom, jak bude ATOM od mobilů přes tablety, a jsou to celé roky, a těch zařízení je tu kolik?
Tady prostě dochází ke konvergenci, kdy se objevují non PC zařízení, a v naprosté většině těchto, je zatím prostě něco na bázi ARMu. Máte tedy svá "fakta" značně pokroucená, protože jsou posazena mimo realitu - mě a dalším je jistě naprosto jedno, co o ARM řeklo AMD, prostě si zpočítejte objemy MCU/CPU, které se na světě chrlí do nejrůznějích zařízení, a srovnejte s x86 :-) A nebo víte co? Raději to nedělejte, ušetřite si si rozbití svého pohledu na realitu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mluvil jsem o netboocích, noteboocích a desktopech a to jsem si dával ještě pozor, takže jsem to zdůraznil raději několikrát. Nikdy jsem nepopíral, ani že se vyrobí více ks Armů než x86 jak mi tu předhazujete, ani že je x86 snad dominantní v mobilních zařízeních jako smartphony. Tvrdil jsem pouze, že je x86 dominantní v netboocích a výš a to skutečně fakta jsou nebo snad máte arm desktop a arm notebook? Opravdu nemám rád diskutéry kteří mi předhazují něco co jsem neřekl a pak mi to vytýkají. A jak vidíte, tak ani ten dlouhý vývoj ARMu je nestačil na to, aby ARM prorazil někam výše než do smartphonu nebo nějaké té ledničky, síťové karty a pod. Takže raději vy nesrovnávejte počet prodaných x86 CPU v netboocích a desktopech s Arm procesory prodanými v tomto segmentu, mírně by vám to zbořilo vaši víru, i když vlastně ne, jde o víru a ta jak je známo nepotřebuje nic hmatatelného. Průnik armu do netbooku je tedy nula, respektive jedna a to netbook Toshiba s Tegrou, který nezaznamenal vůbec úspěch, přestože je levný, úspornější než x86 atd. Průniků x86 do tabletů je naopak již celá řada, pokud bude dále sníženo TDP lepšími výrobními procesy nic nebrání prosazení i zde. No a pak budou na řadě smartphony

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ač tady v diskusi zastávám pozici "pro tablety a výše x86", tak k použití x86 ve smartphonu jsem skeptický. Tam je potřeba hodně jednoduchý procesor a při očesávání x86 už by se dle mého projevily věci jako dekodér instrukcí na mikroinstrukce, integrovaná FPU (jistě, šlo by to i bez ní, ale nebylo by to moc kompatibilní), 64bit architektura apod. Abychom dostali něco velikostí a spotřebou podobné ARMu, muselo by to být ořezané až na úroveň cca Pentia III nebo AMD Duronu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fakta jsou, že ARM se prodává daleko víc než všech procesorů od Intelu už několik let a mobilní zařízení (které je z tvého pohledu jediným uplatněním ARM) jsou pouze zlomkem. ARM máš všude kolem sebe ve spotřebičích či PC komponentech a dost z nich rozhodně nejsou žádná ořezávátka. Jak jsem psal výše, je jen přirozeným vývojem, že se propracovává do stále náročnějších aplikací. Není to hit posledních dvou let, ale neustálý vývoj přes dvě dekády.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je poněkud konzervativní firma, takže její rozhodnutí chápu. Nemusí se rvát do každého módního trendu, který vydrží jen pár sezón. Nebo naopak se tablety hodně rozšíří, kdoví.
BTW, stále nevím k čemu je tablet dobrý. Co jsem s ním pracoval, tak jsem stále "hledal" klávesnici a myš. Prostě ta tužka či dloubání prstíkem mě nebere, snad když bych chtěl malovat obrázky :). Jinak je to pro mě spíše nepříjemná a krkolomná záležitost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč všichni berou ARM jako módní trend či výstřelek posledního roku či dvou. Je to trend čistě ekonomický a technický, trend ve kterém se ARM stále přibližuje běžnému počítači s podvozkem x86. Dnes ještě nemusí být na jeho úrovni, ale už se tomu dost blíží, začíná se brát jako konkurence, což před 10 lety nebyl, třebaže se už používal v mobilech/PDA.

BTW tablet jen tak bez klávesnice je určený hlavně ke konzumaci zábavy, ne k psaní románů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí jak se tady krásně všichni handrkují jestli je lepší ARM nebo x86. Mě osobně by v pohodě stačil tablet který bude jen zobrazovadlo s dotykem. Vše ostatní může běžet na desktopu a streamovat se to do toho zařízení. Stejně dnes dělám většinu práce přes terminál do Prahy tak proč ne z postele na desktop?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo prace ... ale pro hry je ten datovy tok (mysleno do zobrazovadla) o necem uplne jinem. Na druhou stranu, tablet propojeny tenkym optickym kabelem s pocitacem ... to by nebylo uplne marne ...

(PS: Ano, ja vim ze kdyz se nechate ozarit jak na rentgenu tak i datovy tok nekomprimovaneho videa narvete do radia ... nechci. Bud kabel nebo by mohli zvladnout smerovy prenos s automatickym mirenim (IR laser))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ony ty odlesky od IR laseru by nebyly o moc lepší než všesměrové elmag záření :) Nakonec jak se tak dívám, tak WirelessHD má ve specifikacích i směrové antény, takže rentegenování by bylo omezeno :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kert - dobre pises. ja doma desktop viac vyuzivam ako media server nez na inu pracu. OK ak hram tak na nom. Ja by som polozil otazku ARM / x86 inak. Bude ARM revoluciou alebo evoluciou it segmentu? Asi bude zavysiet skor na softe ktory bude dostupny pre obe platformi. Dnes mi to pripada, ze Android zariadenia ci iPad a klony su skor hracky pre nadsencou a PC je na pracu. Nakoniec bude jedno co bude pohanat zariadenie ale co sa bude dat na nom robit - dostupne aplikacie a periferia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.