Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD FX-3000: tříjádrová řada „Bulldozerů“ jen pro vyvolené?

Co když to nebude mít počet jader jako je začátek, tedy asi tak nějak jako u Llana? A8-38xx, A6-36xx a stejně to jsou oboje 4 jádra... takže by to třeba mohlo být hůře taktované 4 jádro nebo lépe taktované 2 jádro... :-D

(Aneb ano, taky se mi sekání modulů napůl zdá jako blbost)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to dle mě nesmysl...v oficiální roadmapě o tom není ani zmínka....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jako kdyby tam bylo úplně všechno co plánují ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se nemohlo jednat o "tříjádra", prostě při výbrobě se čtvrté jádro "nepovedlo" a hned máme tříjádra na světě ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni naráží na to, že ten procesor je v podstatě složen ze čtyř dvouJader přičemž ty dvouJádra jsou v podstatě jedenAPůlJádra a tudíš dále nedělitelná. Proto je možné vytvořit 8 6 4 2 nikoliv 7 5 3 1.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a co když je to vytvořeno prostě jen uměle z naprosto funkčního bulldozer modulu, tj. aby AMD mělo bulldozer i v nižší cenové hladině? To vás nenapadlo, že trh způsobuje absurdity typu mrzačení naprosto funkčních věcí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo, otázkou je, zda si může AMD dovolit takhle plýtvat materiálem (prodat plně funkční čtyřjádro levněji jako tříjádro jen proto, že někomu by to mohlo stačit).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je len otazkou kalkulacie. Ked preda 10 lacnejsich namiesto 1 drahsieho s tym, ze vcelku zisk bude u tych 10 vyssi, nez keby predal len drahsi 1, tak velmi rad tych 10 zmrzaci. Zisk ho proste donuti to urobit. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych asi spíš nechal jen čtyřjádra a zlevnil je o, co bych prodělal prodejem uměle zmrzačných čtyřjader. Tím by se čtyřjádra stala ještě zajímavější v porovnání s Intelem a kdo chce 3 jádra, ten za 4 jádra nadávat nebude :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to celé jinak. "šestijádrovými FX-600" se myslí, že budou mít 6 buldozer modulů, budou to tedy něco jako 12-ti jádra. "čtyřjádrovými FX-4000" se myslí 4 buldozer moduly, budou to tedy něco jako 8-mi jádra. A o "tříjádrových FX-3000" se můžeme bavit jako o 3 buldozer modulech, tedy něco jako 6-ti jádrech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepovede jeden Buldozer modul (říkejme mu radlice) ze 4, tak z 4-radlicového buldozeru bude 3-radlicový (z 8-mi jádra bude 6-ti jádro). Ty 6-ti radlicové Buldozery (dvanáctijádra) se ale budou vyrábět samostantě a nepovedené se budou prodávat jako 4-radlicové buldozery. Takže pokud koupíte 4-radlicový Buldozer, bude to pravděpodobně vyrobený se 4-mi radlicemi. Ale taky možná vyrobený jako 6-ti radlicový, s tím že mu kvůli nefunknčnosti 2 radlice utrhly ve výrobě. (Nejinak to dělá Intel se SB, i zde jsou dvoujádra vzniklá někdy jako nepovedená 4-jádra. Akorát AMD už je dále, dělá to na ůrovni celých modulů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi si koupím rovnou ten 6-radlicový, pokud nebude stát moc. Tak max. 5 tisíc bych za něj ještě dal, ale víc už za 6 radlic (něco jako dvanáctijádro) nedám. To bych pak přemýšlel o výše taktované 4-radlici. Celé to je o tom, že AMD navrhlo Buldozery tak, že jedna radlice je vlastně jedno jádro Intelu s Hyper-threading. Takže srovávat stejný počet jader je nesmysl. Leda stejný počet AMD radlic jako Intel jader. Nebo stejný počet AMD jader jako Intel virtuálních jader. Pokud zase v recenzích fandové Intelu (nechci jmenovat Obra) budou vykřikovat, že AMD CPU potřebuje na stejný výkon dvakrát tolik jader, tak jsou troubové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MiMo007:
Mno, musím tě zklamat, ale když se řekne FX-6000, myslí se procesor se třemi Bulldozer moduly a tedy celkem šesti jádry. Analogicky je to i u dalších procesorů. FX-6000 v žádném případě nebude "něco jako dvanáctijádro", na to vsadím svou základní desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj WIFTE, jakou základní desku máš? Bude mi do ní pasovat AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je mi líto, tu nevyhraješ. Wift má 100%tní pravdu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Foxconn MCP7AM04H1 Newark ;) - má socket LGA775 a čipset GeForce 9300 (pochází z jednoho italskýho Compaqu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky by me zajimalo, zda pri testovani bude nekde precizni test jaky je vykon na jadro a srovnani s Intelem. Nemyslim jen to, ze na to pustim nejakou jednojadrovou aplikaci, jako treba Pi nebo SuperPi, ale zaroven i ze tu jednojadrovou aplikaci fixnu na jedno konkretni jadro, jestli se to nejak zmeni. Protoze jinak se ten proces predava z jadra na jadro, a to muze byt specialne u AMD trochu problem. Maji stale tusim tu cache, jak kopie L1 neni v L2 a kopie L2 neni v L3, takze pokud chci neco z L2 toho jineho jadra, tak se to zdrzuje. Nebo tohle uz fixli? Taky musim poznamenat, ze ackoliv proti tomu "expertovi" vyhrady, dela Z. Obr. celkem precizni testy, hlavne kdyz pise clanek o Intelech. Pekne ma provedene mrte testu, ty pak rozdeli dod skupin, ma tam testy na jedno jadro, na vice jader atd. Pak z toho udela prumery v jednotlivych skupinach a to pak seradi do souhrnnych grafu, pekne u kazdeho procaku prumery jednotlivych skupin. Naposledy kdyz testoval i2xxx. Samozrejme o nezaujatosti tohoto Obra nemam iluze. WIFTE bylo by mozne to delat takto podrobne? Protoze Obrovi nevim, jestli ani ty vysledky muzu verit. Jestli treba nepribarvuje i cisla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí s vícejádrovými procesory ručně fixuje spouštění jednovláknové aplikace na jedno konkrétní jádro? Takový test rozhodně nebude odpovídat běžné realitě.
K Obrovým testům se vyjadřovat nechci, já u něj nestojím, když je dělá. Jen můžu říct, že některé zkušenosti mám značně odlišné od toho, co on popisuje (především s akcelerací přehrávání videa na procesorech AMD E-350 a A8/A6, kde mně to funguje a jemu ne).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tim fixovanim vlaken na jadra mas pravdu, malokdo to dela. Ale pokud bych vedel, ze poustim jednovlaknovou aplikaci a pobezi to rychleji, delat to budu. Jinymi slovy kdyz se v testu dozvim, ze ten procak ma problem s predavanim procesu mezi jadry, a urychlim to tim fixnutim na jedno jadro, tak to delat budu. Neni to takovy problem, je to otazka nekolika sekund, a kdyz ten vypocet bezi pul hodky az nekolik hodin, tak neni co resit. A taky by to byla presna informace o schopnostech ALU, a obecne architektury jako takovej.
To co pises o Obrovi, to jsem si vsiml s tou akceleraci. Asi to dela naschval AMD, ze to schvalne nenastavuje, aby to neslo. Co se tykalo toho posledniho testu, tak to bylo asi o tom, ze to nevypnul v ovladacich ATI tu kontrolu, jestli to jde akcelerovat pomoci grafiky. A o akceleraci flashe je to o tom, ze to musis nejak nastavit v prohlizeci, aby ti to ten server pak posilal pro grafiku, coz taky neudelal (ty jo, psal jsi o tom).
Ale krome tohohle by me zajimaly presne ty stejne vysledky tech stejnych testu, tak presne do skupin a zprumerovane. A jako bonus jeste ty stejny testy (benchmark apod.) fixnuty jen na jedno jadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.