Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co je to AMD FX-670K?

V sestavách některých výrobců se začal objevovat procesor s podivným značení AMD FX-670K. Jde o čtyřjádro, ke kterému se stránky AMD neznají a jehož název se vymyká klasickým čtyřciferným kódům…

Procesor, který se začal objevovat v Pavilionech od HP (např. 500-266ea), a který se teoreticky může objevit i mimo nabídku HP, nezapadá do klasického konceptu značení řady FX - např. FX-4300, FX-6350, FX-9370… Navíc v situaci, kdy všechny dostupné FX-procesory mají odemčený násobič (už samotné logo „FX unlocked“ o tom informuje), je písmeno „K“ na konci názvu v podstatě redundantní informací, která nesděluje uživateli víc než „FX“ na začátku.

Mohlo by se zdát, že tento čtyřjádrový procesor bude verzí APU Kaveri s deaktivovaným grafickým jádrem, ale není tomu tak. Ukazuje se, že čip, který je v tuto chvíli specialitou HP, ve skutečnosti staví na jádru Richland, tedy procesorové architektuře Piledriver.

Redakce serveru Softpedia se domnívá, že nebyl použit název Athlon čistě proto, že procesor nabízí odemčený násobič, čímž se současným Athlonům vymyká a naopak blíží řadě FX. To ale není úplně pravda, i mezi Athlony postavenými na jádrech Trinity či Richland najdeme kousky s odemčeným násobičem.

S jedním z nich - Athlonem X4 760K - se právě „FX-760K“ zdá být podobný. V obou případech jde o procesory pro socket FM2 se čtyřmi jádry (v případě X4 760K na 3,8 GHz a s TDP 100 wattů) - nic extra zajímavého. Zřejmě jde jen o jakousi formu marketingu ze strany výrobce, kdy speciální BIOS zajistí, že se běžně dostupný procesor tváří jako něco zvláštního.

Pokud byste náhodou v supermarketu narazili na sestavu s procesorem FX-670K (nebo jiným podobně značeným), vězte, že nejde o žádnou novinku, ale APU Richland s deaktivovanou grafikou, které HP obvykle doplňuje samostatným low-endovým Radeonem R7 240 do PCIe.

Diskuse ke článku Co je to AMD FX-670K?

Úterý, 25 Březen 2014 - 12:51 | Matouš Radimec | No jo, v článku je to trochu pomotané... :)
Pondělí, 24 Březen 2014 - 19:03 | Behemot | Je to teda FX-760K, nebo FX-670K?
Pondělí, 24 Březen 2014 - 16:41 | Jakub Rydlo | Tak presne tenhle clanek jsem potreboval. Pred...

Zobrazit diskusi