Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD FX-8150: první hrátky s Bulldozerem pod Linuxem

Dneska jste mne mile překvapili :) Malá náplast po záplavě testů nových HD 7970 testovaných jak přes kopírák jen v DirectX 11, o OpenGL (OpenCL) taktně mlčí i slidy od AMD. Jakoby nic jiného ani neexistovalo, a přitom kvalita druhého jmenovaného je pro nás newindousáků klíčová (i pro hraní DX her pod wine). Takže dneska díky :)

Vytížit všechna jádra lze také kompilací něčeho většího třeba z ramdisku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba kompilací jádra 3.2, aby se pak dalo srovnat zlepšení. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a cdr nevlastni zadne odvazne experimentatory co by to za nas vyzkouseli?? :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S těma teplotama u AMD je to nějaké podivné, zatím jsem nenašel nástroj o kterém bych mohl tvrdit že má 100% pravdu a ukazuje správně. Tedy ve widlích. protože SpeedFan tvrdí temp1 cca normálních 40-45, core ale cca 25... AMD overdrive zobrazuje skoro vždy okolo těch 25, CoreTemp když jsem kdysi dávno testoval tak ukazoval na jádrech 22...... to všechno na netaktovaném 1090T chlazeným vzduchem..... tak mi někdo řekněte čemu mám věřit.... spíš mi přijde že má AMD tak naho*no čidla jako disky od samsungu, ty pokud vím taky podměřují.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučju přečíst si datasheet ( http://support.amd.com/us/Processor_TechDocs/31116.pdf )

Tctl is the processor temperature control value, used by the platform to control cooling systems. Tctl is accessible through SB-TSI and F3xA4[CurTmp]. Tctl is a non-physical temperature on an arbitrary scale measured in degrees. It does not represent an actual physical temperature like die or case temperature. Instead, it specifies the processor temperature relative to the point at which the system must supply the maximum cooling for the processor’s specified maximum case temperature and maximum thermal power dissipation.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nevysvětluje proč to všechny tyto programy, což znamená i Overdrive přímo od AMD, detekují jako normální teplotu procesoru..... jako u ostatních bych to chápal že prostě nefungují podle datasheetu správně, ale když mi u jednotlivých jader hlásí AMD Overdrive shodně cca 25°C tak už je něco ať už u SW nebo HW špatně...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jak to mají ukazovat? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z datasheetu vyplývá, že teplotní senzory v CPU jsou zkalibrované jen pro teploty při maximálním zatížení (při příkonu blízkému TDP). Je to z důvodu regulace a ochrany CPU před poškozením, aby věděl kdy má začít throttlovat nebo vypnout.

Teplotní snímač přímo v CPU je zkrátka natolik nepřesný, že pro teploty pod 50 st.C je zkrátka mimo rozsah měření a hlásí hodnoty s velkou chybou. Proto "dokáže" signalizovat teplotu nižší než v místnosti, což je samozřejmě proti fyzikálním zákonům.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že tohle je přesná definice. Jde o to, že procesoru je úplně jedno, kolik má stupňů, zajímá ho jenom to, jak daleko je od maximální teploty. Srovnal bych to s tím, že čidlo je termistor a procesor sleduje, jestli jeho odpor stoupl/klesl k určité hodnotě, nezajímá ho, jakou teplotu to vyjadřuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lepší než myslet je vědět. Už jenom z principu není možné porovnávat dvě různé fyzikální veličiny: teplotu s naměřeným odporem. Jedině pokud převedu hodnotu odporu na teplotu, jinak je jako míchání hrušek s jablkama. Poté do hry vstupuje kalibrace, linearita nebo hystereze. A právě zmíněná linerarita je ten problém - jen kolem cca 80C snímač měří přesně. Mimo tuto oblast měří velmi nepřesně. Je klidně možné že procesor porovnává jen odpory - jeden vyjadřující TDP a jeden naměřený. Ale vždy to bude s ohledem na teplotu, protože to je pro CPU klíčová hodnota z hlediska destrukce. Takže procesor zajímá jakou teplotu to vyjadřuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proti fyzikalnim zakonum to samozrejme neni. V mrazaku mam i o 50 stupnu mene nez v mistnosti. Klasicke chladice na procesory nicmene pouzivaji pouze prenos tepla a to se pak pod teplotu mistnosti tezko dostanou ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

co tam treba pustit john the ripper? community-enhanced jumbo version umi vytizit vsechny jadra na 100%, neni problem to pustit v 16 vlaknech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste tam pustit pár testů ze sady Phoronix Test Suite:
http://www.phoronix-test-suite.com/

Výhodou je, že testy jsou vždy kompilovány na mírů architektuře procesoru a tudíž je ve srovnání s jinými procesory vždy vidět, jak je optimálně využitý čip efektivní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.