Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD GPU pro Samsung je 2,5× rychlejší než Snapdragon 865

A14 to zadupe do země, 16x vyšší výkon, 140% nižší spotřeba.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

a kde je pocet ALU? ;-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Kolik IPC?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+ 179%

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sranda? Prejde :D

Desktopove GPU maji nasobne (cca 5x) horsi efektivitu nez smartphony :D
https://youtu.be/2SdIMiEjKD4?t=491

Az uvidim ten 2,5x vetsi vykon v telefonu tak tomu uverim, protoze GPU Adreno 650 ve Snapdragonu typicky bezi na 580 MHz aby se to veslo do TDP 5W. Nejaky testovaci board co bezi treba na 1,5 GHz je sice pekny na chlubeni, ale v telefonu takovy vykon davat nebude ani nahodou.

Ciste teoreticky aby GPU melo 2,5x vetsi vykon pri stejnem TDP, tak by muselo byt 4x vetsi a byt taktovane o 60% nize.
-vykon = 4 / 1,6 = 2,5x
-spotreba = 4 / (1,6^3) = 1

A tady se dostavame na tenky led jmenem staticky leakage, ktery je umerny velikosti plochy cipu, takze 4x vetsi GPU by bylo v nevyhode. Neumim spocitat presne o kolik, ale staticky leak u CPU je cca 10% maximalniho. To znamena ze to velke AMD GPU v telefonu by i tak bylo o 30% hladovejsi. Dalsi vec je ze to neskaluje uplne linearne, takze v realu opet vetsi jadro a vetsi leakage.

https://images.idgesg.net/images/article/2019/10/lakefield-power-perf-10...

Spis to bude testovaci board ktery bezi na 2x vetsich taktech, a stejne jako Nintendo Switch kdyz je zadokovane pri gameseni na TV. V realu to bude mit plus minus stejny vykon jako A14 pri mnohem horsi spotrebe, bude se to prehrivat a bude to pruser jako ty Samsung CPU jadra Mongoose. Samsung pretahl z AMD inzenyry co makali na Bobcatu a Jaguaru a myslel si ze si udela vlastni usporne ARM jadra a bude konkurovat Applu. A vysledkem byly obri jadra s velkou spotrebou a IPC se nejen Applu ani nepriblizilo, naopak dostali naprdel i od mnohem mensich Cortexu. To je tak kdyz x86 inzenyri navrhuji usporny ARM CPU. A u GPU to bude stejna tragedie.

AMD GPU dostava naprdel v efektivite i od nVidie, ktera pouziva horsi vyrobni proces. Natoz od mobilnich architektur se 100% zamerenim na efektivitu. AMD se Samsungem dostane neskutecne naprdel od A14 GPU i od Snapdragonu a jedine vitezstvi zustane tohle PR zviditelneni. To je muj nazor.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"Desktopove GPU maji nasobne (cca 5x) horsi efektivitu nez smartphony..."

...napsal pod článkem informujícím o přesném opaku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cista efektivita nebyla nikdy znamkou desktopu, dokonce ani serveru.

A koho zajima efektivita, kdyz nVidia RTX2080 ma nakych 130 tisic bodu, kdezto A13 jen slabouckych 13 tisic? Efektivita je dobra JEN za predpokladu, ze to skutecne ma dostatecny vykon.

Zkusim ti to vysvetlit, jako by ti bylo 5 (coz je dost mozna tvuj skutecny mentalni vek).

Predstav si traktor, ktery dokaze zemedelec pohanet jen svymi prdy kdyz sedi za volantem. Druhy "osklivy" traktor spotrebuje ceeeeelou nadrz na male policko. Vypada to skvele, ze? Bohuzel ale ten prvni traktor neutahne ani sam sebe kdyz chce prejet pres brazdu, natozpak aby dokazal tahnout i pluh.

A to je mily Richie cely problem tveho srovnavani. Srovnavas nesrovnatelne ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To jsi dal příklad ze své práce, jo? :D

Je vidět že i traktorista jako ty má dnes přístup na ty internety. To je moc fajn, bez urážky. Jenom se obávám, že na CPU a GPU se nedá vždy použít traktorová analogie.

Traktorovou analogií bych to popsal, že tvoje přirovnání kulhá asi jako když traktoru vynechávají v motoru všechny válce. Doufám že víš co to znamená :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

'' Kolik IPC? ''

ipc? instructions per cock?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dobře ty! :-)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IPC ... Idiots Per Cock
Hodnota by vyjadrovala inverzni hodnotu inteligence v muzske populaci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

6 až 7. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Revoluci bude az A15, ta nebude energii spotrebovavat, ale bude ji pri zatezi vyrabet.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A15 bude uz ARMv9 a bude umet 2048-bit SVE2 vektory.

Hlavne mnohem vykonnejsi varianta A16 se chysta na 2022 od Nuvie jako serverovy procak. Jestli tedka nekdo nechce verit namerenym benchmarkum aktualni A13, tak z plnotucneho serveroveho A16 monstra ktere si bude moc koupit v krame kazdy, se primo po.... Ale pak si nestezujte ze jsem vam to nerikal :D

A je dost mozne ze si budu muset zmenit niknejm na 8xALU.... zatimco se AMD s Intelem bude susnit s jejich 4xALU forever. A to muzeme byt radi ze AMD dostalo rozum a nezustalo 2xALU forever protoze by tady uz dneska nebylo :(

...protoze prece na poctu vypocetnich jednotkek u CPU ani GPU vubec nezalezi :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude A16 v serverech, tak jsem zvědav na výkon. Akorát ten ARM má problém, že na něm nejede všechno. Někdo by musel pár věcí dopsat a přeložit. S kolegy jsme lehce prošli možnosti ARM CPU Cavium ThunderX (48 jader), Gigabyte R120-T33. Došli jsme k závěru, že to pro nás není, protože ne všechno jsme schopní na tom přeložit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cavium neni zrovna nejlepsi ARM CPU. Jejich unikatnost spociva jen v pouzivani SMT4 coz je pro nektere pomale serverove aplikace s nizkym ILP vyhodne. Ale jinak je to velmi slaby CPU a dost pochybuji ze se jim podari vyvinout neco co udela diru do sveta.

A16 to nebude primo, sef architekt Gerard Williams ktery ji navrhoval si zalozil vlastni firmu, takze to bude CPU od jeho firmy Nuvia. Protoze primarne miri na servery tak se da ocekavat, ze ten jeho CPU bude o dost silnejsi ve FPU a muze mit i vyssi frekvence. Nedivil bych se kdyby miril na 3,5-3,8 GHz jakozto sweet spot aby mohl zachovat ultra wide design 6xALU nebo 8xALU pro vysoke IPC a zaroven nabidnout o neco vyssi frekvence nez typicke 2,5 - 3GHz pro mobilni ARMy.

Samozrejme to bude uz ARMv9 se 2048-bit SVE2 vektory. Jestli x86 do te doby nepohne zadkem tak je Nuvia prejede jako vlak bartosku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy sa smejete, ale"

AMD patents on-chip peltier
By 10.22.2004
https://www.geek.com/blurb/amd-patents-on-chip-peltier-557061/

AMD new patent, using electric current to cool the CPU
By Evelyn Garcia 2019-07-01
https://www.gearbest.com/blog/tech-news/amd-new-patent-using-electric-cu...

A podchladiť CPU nie je úplne zlá myšlienka
https://electronics.stackexchange.com/questions/278935/do-electronic-dev...

https://i.stack.imgur.com/zbOmI.png

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

žádné "ALE" je to prostě blbost k zasmání :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prečo? Správne umiestnené Thompsonove články, by premieňali odpadné teplo z čipu na elektrickú energiu, a teda výraznú časť spotreby by rekuperovalo. Ja viem, bilancia čipu by nebola záporná (výkon by nebol väčší ako príkon) ale pomerne blízka nule by bola. A na výstupných pinoch by to niečo generovalo..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sotva, ačkoliv by to bylo hezké. Aby tyhle články fungovaly, je třeba tam mít co největší teplotní spád (tj. jednu stranu chladit) a ta účinnost stojí za houby i tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt se to pouziva. Videl jsem to u experimentalnich krbovych automatickych kamen na pelety, kdy to bylo schopne vyrobit 250W na pokryti vlastni spotreby elektroniky, podavace a ventilatoru.

Problem je ze to ma ucinnost 5%.
Dalsi vec ze to komplikuje a prodrazuje konstrukci.
Dale to zhorsuje prestup tepla, coz je u chlazeni CPU docela problem.

U kamen co davaji 5-10kW tepla to bude fungovat OK a vyhoda je ze nepotrebujes UPS. U PC by to mohl nasadit leda Intel, ten by z tech svych 165W byl schopen zrekuperovat 8 W.

BTW kdyz ta Apple A14 bude mit IPC vetsi jen o pouhych 10% tak vysledne IPC oproti Zen2 bude 1,84 x 1,1 = 2,02 ..... tedy o 102% vetsi IPC nez Zen2. Apple tak na par mesicu nez vyjde Zen3 dosahne historickeho mylniku kdy bude mit 2x vetsi IPC AMD CPU. Ikdyz se musim podivat jak je na tom Bulldozer/Piledriver vs. A10 z roku 2016, to by mohlo byt i trojnasobek :D

EDIT: Tak jsem kecal, BD ma horsi IPC jen 2,1x .... tedy zadny 3x nasobek to neni. Ale docela pekne to ukazuje ze jadra Applu udrzuji dvojnasobek IPC oproti AMD dlouhodobe a neni to zadna nahoda nebo kratkodoby vystrelek. Na druhou stranu je treba ocenit AMD ze dokaze drzet pekelne tempo vyvoje Applu. Byt kopirovani Intelackeho 4xALU + SMT2 konceptu neni zrovna nic svetoborneho.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

>Dalsi vec ze to komplikuje a prodrazuje konstrukci.

Jasne, veď ten patent predpokladá chladenie každého tranzistora peltierom a teda každý jeden Peltier by musel byť napájaný jedným Thomasovým článkom. Oboje Peletier aj Thomas by museli mať vyvedený jeden koniec na heatspreader.

Pri n-kusov Thomasových článkov na tranzistor by sa zvýšila účinnosť, ale aj zložitosť..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Thomsonuv clanek je u Peltiera pokus o perpetum mobile.

Peltier ma 5% ucinnost do ochlazeni a tedy 95% odpadniho tepla. CPU se spotrebou 100W by musel chladit Peltier o vykonu 2000W. V zime bys tim mohl vytapet barak.

Ten Thomson by jenom komplikoval odvod tepla a tak zhorsoval uz beztak mizernou ucinnost toho Peltiera. Sice bys zrekuperoval z 2000W treba tech 100W, ale zhorsenym chlazenim Peltiera bys zvysil jeho prikon treba na 2500W. Takze se to nevyplati. A tim zretezenim ucinnost rozhodne nezvysis, spis zvednes rozdil teplot za cenu zhorseni ucinnosti. Pro chlazeni kritickych veci proc ne, treba CML centralni mozek lidstva to bude jednou potrebovat, ale jinak je to plytvani energii.

To je to same jako s Tokamakem a praci na fuznim reaktoru. Jsou to vyhozene prachy. Proc usilovat o fuzni reakci na Zemi, kdyz mame fungujici fuzni reaktor v centru nasi Slunecni soustavy? Stejne by takovy reaktor jen ohrival vodu na paru jako klasicka atomova elekrarna a elektriku by vyrabela parni turbina jako pred 100 lety. A proto je lepsi pouzit fuzni energii ze slunce a bud primitivne ohrivat vodu na paru v elekrarnach se zrcadly, maji to v Izraelli, Francii atd. nebo pouzit fotovoltaicke panely coz je high-tech budoucnost oproti mechanickym strojum. Vetrne a vodni elektrarny jsou taky pohanene sluncem, protoze vitr i odparovani vody je zpusobene slunecni energii..... ale porad je to mechanicke :( Tohle Elon Musk vedel a proto sel do elektro aut a solaru. Je v tom dlouhodoba a udrzitelna budoucnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

5% účinnost? Už chápu to tvoje "hodnocení" výkonu A13.....
"Zařízení pracuje s relativně nízkou účinností, většinou je to v poměru (topicí/chladicí výkon) 1,5 až 2,5" Tj chladíš 100W vyzáříš 150-250W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kravina, Peltier ma kolem 5%. Tady mas video, ktere udava rozsah 2-10% a to jeste pomoci nejakeho teoretickeho kalkulatoru:
https://www.youtube.com/watch?v=5B9SyBVj2lE

Proto se Peltier nikde nepouziva prestoze je to genialne jednoduche a levne. Jenom Sovetska ponorka Zvezda z toho dokazala vyzdimat megawatty .... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

používají ho sondy co mají RTG... třeba New Horizons, Pioneery, Voyagery, Cassini, MSL apod.... :-)

jinak souhlas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ, souhlas :)
Protoze je to nema mechanicke soucasti a je to super spolehlive, coz se hodi zvlaste pro kosmicke sondy, ktere putuji desitky let vesmirem a kde jsi schopen dosahnout na povrchu temer absolutni nulu. Tedy rozdil teplot -273 az po teplotu z reaktoru, ktera muze by bajvoko 200C, to mas nejakych 500 C delta T. Takze ani ta ucinnost neni tak marna. Narozdil od ponorky kde mas delta T mezi vodnimy proudy kolik? 10 C? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten 1.84x vyssi IPC oproti Zen2 si kde nabral?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1,84x je to oproti 9900K. Zen2 je jeste o neco horsi, ale to uz je detail. Spocitej si to sam, udelej si skore/GHz a porovnej je. Dostanes cisla ktere uvadim. Skoda ze Anandtech to nedela rovnou. Ale je videt ze v SPECint ma A13 vyssi skore nez Ryzen 3950X na 4.7 Ghz.

https://images.anandtech.com/doci/14892/spec2006-a13.png
https://www.anandtech.com/show/14892/the-apple-iphone-11-pro-and-max-rev...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasná jedna věc - obecně má smysl porovnávat IPC pro srovnatelnou architekturu (stejnou instrukční sadu). Pokud by se mělo porovnat IPC RISC a CISC architektury, je z principu RISC ve výhodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmes realny vykon a podelis to GHz, tak dostanes pomer VYKON na GHz. Neboli PPC - Performance Per Clock.

Rozdil mezi ARM RISC a x86 CISC neni velky.
ARMv8 .... cca 1000 instrukci
x86-64 .... cca 1300 instrukci

Instrukcni sada ARMv8 se od x86 v poctu instrukci nijak diametralne nelisi a i ARM CPU musi mit dekoder. Jenom je stihlejsi, modernejsi a netaha s sebou bordel z 80. let.

IPC tomu rikam jen ze setrvacnosti, protoze se to bezne pouziva (ve svete x86). Kdyz se ale zamyslis nad tim ze x86 CISC CPU stejne vnitrne vykonavaji RISC mikroinstrukce, ktere navic Intel a AMD mohou mit jine, tak je to skoro jako porovnavat ruzne instrukcni sady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud porovnáváš PPC a říkáš tomu IPC, tak se nediv, že to lidi nechápou a považují tě za blázna. AMD a Intel, pokud pominu některé rozšíření, mají instrukční sadu stejnou a co s ní dělají v procesoru může být každýmu šuma fuk. Dáš jim stejný kód a porovnáš výsledek. Nicméně, pokud jim dáš trochu jiný kód, dostaneš nejspíš trochu jiný výsledek, protože "AMD rychleji dělí a Intel rychleji násobí". Proto vyvozovat nějaké závěry o efektivitě procesoru z jednoho testu není úplně idealní, je dobré na to upozornit, ale ty to tady dáváš pomalu ke každému článku o procesoru. Scalable Vector Extension je hezká věc, ale v zásadě jen pro programátory, efektivitu výpočtu to nezvyšuje, zjednodušuje to programování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže kvůli takovým rejpalům a chytrákům jako ty se musí zavést nová zkratka PPC aby v tom byl ještě větší bordel. Protože pokud nějaký web porovnává IPC, tak to dělá jako výsledek/frekvence. Ukaž mi jediný web, který daný kod prožene debuggerem/profilerem a spočítá skutečný počet instrukcí, které CPU vykoná. Nikdo to nedělá, takže nikdo ve skutečnosti nepočítá IPC, ale PPC.

SVE2 je hezká věc i z hlediska výkonu pro uživatele. 2048-bit vektory se pro výpočty matic hodí, třeba pro CFD nebo FEM. A mýlíš se, zvyšuje to i efektivitu výpočtu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aha v SPECint2006. V SPECfp2006 je to 1.53x. V Geekbench je to 1.68x pre Ryzen 3700.

Ale to ze je RISC rychlejsi je jasna vec, za to nemozes davat zasluhy Applu. RISC procesor nemusi robit dekodovanie mikroops, je jednoduchsi, instrukcie su mensie, ale ma vysoke naroky na kompilator. Keby mal MS rovnako optimalizovat kompilator pre vsetky procesory, roznych vyrobcov, stare a nove modely, tak by ich tam vystrelo.

Este horsie je, ked na RISC postavis server alebo superpocitac a najde sa v procesore chyba v dizajne. To ho potom mozes zahodit. U x86 len updatnes bios.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu:

1) i ARM CPU musi mit dekoder a rozklada na mikroinstrukce.

https://images.anandtech.com/doci/14384/CortexA77-8_575px.png
https://www.anandtech.com/show/14384/arm-announces-cortexa77-cpu-ip/2

2)
x86-64 má 1300 instrukci.
ARMv8 má 1000 instrukci

3) Apple je ve vyvoji asi 5 let pred kymkoliv jinym. Jadro A13 nejvetsi, nejslozitejsi a nejvykonejsi jadro na svete.
6xALU .... proti 4xALU Zen2
3xFPU .... proti 2xFPU Zen2
128kB L1 cache .... proti 32kB Zen2
4MB L2 cache .... proti 0,5MB Zen2
ma cca 2x vic tranzistoru nez Zen2

4) Uz stary Apple A10 z roku 2015 mel vyssi IPC/PPC nez 9900K nebo Zen2 z roku 2019.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekodér není rozklad na mikroinstrukce. Dekodér instrukci dekóduje a předává ji té správné jednotce k vykonání. Ono obecně z definice architektury RISC rozklad na mikroinstrukce nemá (resp pokud to má rozklad na mikroinstrukce, tak už to není RISC - definice RISC je, že je to instrukční sada kde všechny instrukce mají stejnou délku a to přesně 1 takt).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARMv8 má 32-bit instrukce o konstantní délce, takže je to RISC.
Jenže ono to vnitřně rozkládá na mikroinstrukce, takže to teoreticky není úplně čistý RISC.

A teď babo raď :D

Ty rozdíly ve skutečnosti nejsou nijak zásadní. To zásadní je, že x86 je navržená v 80-letech a ARMv8 je o 30 let novější, efektivnější a očištěna od již nepoužívaného bordelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jsi si jistý, že x86/x86_64 neprošlo žádnou evolucí a že se používá vše z 80 let ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen přidávání nových věcí. x86 nikdy nic nezahodila pokud vím. U x86-64, rozšíření registru z 8x32 bit na 16*64 bit (jen pro info ARM má rovnou 15x32bit a 31x64bit, takže skoro 2xtolik).

Ale nikdy x86 nezahodilo žádné staré věci a pořád umí věci jako chráněný režim jádra nebo jak se to jmenovalo, který používaly jen Win3.11 a hromadu jiných kravin z prehistorie které se jinak v moderních OS dávno nepoužívají. Tohle všechno ARM zahazuje za cenu nekompatibility. Ale kdo by používal 10 let starý HW s novým OS když na to nemá RAM, výkon ani ovladače? Příští rok bude nová ISA ARMv9 a ta zahodí 32-bit a Thumb a nejspíš i NEON 128bit vektory. Nahradí je SVE2 které umí 128-2048 bit. Prostě staré krámy co se stejně nebudou používat se zahodí aby to nekomplikovalo vývoj nového výkonného HW. x86 s sebou musí tahat MMX z Pentia které stejně nikdo nepoužívá, asi deset druhů SSE, a ještě 3 druhy AVX, přičemž AVX512 je tak komplikovaná že žádný CPU neumí všechny instrukce (nejnovější Ice Lake umí cca 80% ze 17 subsetů). Kompatibilita 40-let nazpět není zadarmo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protected mode co byl u 286/386 existuje pořád, akorát se jmenuje Long Mode, ten původní se už u 64-bit OS nepoužívá.

https://en.wikipedia.org/wiki/Long_mode

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vycucal si to z jednoho teoretické testu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Benchmark není teorie, ale praxe. Byt syntetická, presto odpovida +-10% realnym aplikacim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To prave obecne neplati.. kdyby platilo, tak ty Iphony 11 roznaseji konkurencni Androidy na kopitech...
;)
Plati to pro specificke pripady, stejne jako to pro specificke pripady neplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Benchmark není teorie, ale praxe."
:0)))))))))))))))))))) dík za fór po ránu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

stačí si znovu přečíst co napsal Zivan ;) to je prostě samo o sobě blbost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, peltierovy články dodnes mají zásadní nevýhodu v podobě energie spotřebované na dosažení daného tepelného toku. Takže chladič na horké straně musí být dimenzován na podstatný násobek tepelného toku přenášeného mezi oběma konci. Pak by klidně 200W CPU mohlo potřebovat třeba 500W chladič.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to cock speed? Nemá!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ani nemôže na to sú experti v Inteli

CEO Intelu, Brian Krzanich, rezignoval
22. 6. 2018
Podle zdrojů webu CNBS je důvodem jeho odstoupení fakt, že porušil směrnici, podle které nemůže mít vztah s žádným zaměstnancem, který je mu ve firemní hierarchii přímo podřízen. Takový vztah ale údajně v minulosti existoval. Konkrétní osoba nebyla zmíněna. Společnost měla na tuto skutečnost přijít poměrně nedávno a s tímto zdůvodněním požádala Krzanicha o odchod
https://diit.cz/clanek/ceo-intelu-brian-krzanich-rezignoval

December 08, 2004
Introducing "Tif" - the Technology Involved Female (výraz, v kontexte toho ako to Ottelini z Intelu povedal, sa prekaldá ako "Technicky zdatná samička" )

A new, tech-savvy woman has emerged and Intel calls her "Tif," short for Technology Involved Female.
https://www.tmcnet.com/usubmit/2004/Dec/1100263.htm

Takže, tá neskontrolovaná prezentácia je ešte väčší problém, ak ju zoberieme v historických súvislostiach Intelu, než sama-osebe..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máme moderní dobu vůbec to nemusela být samička...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otel8ni to povedal pohŕdavým tónom....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a nebol skôr dôvod odchodu to, že predal svoje akcie v čase, keď už vedel, že ich procesory mali chyby? A to s kolegyňou bol iba zástupný spôsob jeho odchodu, aby to nevyzeralo na verejnosti tak svinsky. Proste bol to hajzel a aby si Intel zachoval tvár, tak bol odídený kvôli "aférke"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak kdyz bude mit apple a14 30-40% posun ve vykonu gpu tak se muze jit zas samsunt klouzat :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A bude mít aspoň 12 ALU??

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Apple netroškaří, minimálně 16 ALU

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

me nejaky ALU nezajimaj, me zajima realnej vykon

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že to zatím nebylo vidět...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takze jses bud slepej nebo klasickej droidar co nikdy neprizna ze apple ma lepsi HW

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Až ho bude mít tak klidně, zatím má použitelný hw jen na mobily a tablety a tam mně to fakt nevytrhne :0)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple má přeci vše nejlepší, vše vymyslel a všichni jen kopírují a dotahují jeho gigantický náskok ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

slyšel jsem, že u Apple chystají převratnou novinku - čtečku otisků prstů v displeji!

:D
:D
:D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple byl preci i inovator v pristupu k USB v PC..implementoval jej jako uplne posledni
;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ty se tomu směješ, ale za pár let budou lidé typu Neilz a 16xALU zatvrzele tvrdit v každé diskuzi, že to Apple vymyslel :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to urcite ne, apple prichazi s vetsinou technologii jako druhej ale za to je prvni a vetsinou i jedinej komu to opravdu funguje

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a jestli to "opravdu funguje" rozhoduje Apple, ne? :-)
Třeba jako FaceID, který jde oblafnout blbýma brejlema.
https://mashable.com/article/researchers-fool-apple-face-id-with-glasses...

a jen BTW, otisk prstu v displeji není žádná raketová věda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je hezky že je aple jedinej kerýmu to i funguje ale řekl bych že je důležitější, aby to pak fungovalo i jeho zákazníkům.....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D Beeeeecis, az ta sem pocujem.. :D

shorturl.at/fDT04

"Ty jeden druhy"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Apple má přeci vše nejlepší, vše vymyslel..."

Na zaciatku tu bol Boh, ktory svoril Adama, jeho druzku Evu. Potom tam niekde bol "had" a to prekliate nakusnute "Jablko" (Apple)!

Niekto to ale chape tak, ze Apple svetu ponukalo ten najlepsi raj na zemi a to len jeho vzhladom. Je to proste bozskeee, kym ho skutocne neodskusas. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude spis naopak a nejsi spis ten "jablickar", ktery vidi v ostatnich ty "droidy" :))
Jinak tady mas "od oka" srovnani Iphone11 s mainstreamovym Samsungem A71..ty tvoje "nejvykonejsi jabka" nejak v realu (ne v testech) funguji podobne/stejne jako ty "shitoidni" droidy, akora za pulku ceny a jeste s vetsim displayem ;)
https://www.youtube.com/watch?v=8GWgB18rRns

Fakt nevim, na co se "prsit" vykonostnim prvenstvim Apple, kdyz v reale, to muze byt uzivateli uplne ukradeny. Ale na pumpovani ega je to dobry..
Vzdycky je nekdo lepsi, ale pak zalezi na nejakem praktickem uplatneni. Kdyz dam priklad..Je hovadina se prsit tim, ze mam 3950X, kdyz se mi jeho vykon v pocitaci nikde neprojevi a 3600 bude uplne stejne rychly. Podobne mi to prijde jako Apple vs Android a placat si na rameno, jak je ten Apple uzasny...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jak komentovali posledni SE? vzit cinsky hardware za 3k a prodat ho za 12k?
to dokaze jen a pouze APPLE! :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze ta SE ma A13 ktera ma jednovlaknovy vykon jako Zen2 na 4,9 GHz :D

Smich te presel, co? :D

Ale jo, jinak je levny HW (IPS, baterka atd.)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl spis, ze se dost lidi smeje nekterym tvym komentarum..
A13 muze mit "jednovlaknovy vykon" vysoky jak chce, pokud to ale v praxi krome syntetickych (neprenositelnych) testu nikde nepoznam, tak je mi to na 2 veci.
O prispevek nahore mas srovnani A71 s Qualcomm 730 vs iPhone 11, ktery ma taky A13. V praxi je tam skoro nulovy rozdil a krome toho, ze ten iPhone bude mit nekde lepsi fotak, tak nepoznas rozdily.
Ja jen doufam, ze Jablecnej vyda co nejdrive Macbook s ARM, at uz konecne vime, jak to v realu bude proti "zastaralemu" "x86" fungovat ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No jak to bude fungovat? Asi jako "chodi to skvěle jen to neseje" :0)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nepopiram ze ta A13 v iPhonu SE je hazeni perel svinim.

Njn, co nadelame. Nejvykonejsi CPU na svete a ti pitomci to radsi daji do SE nez aby to prodavali do desktopu a notebooku jako APU. Skoda no.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jjj všichni jste hloupí jen já jsem letadlo co? :0)) Prostě je to jen mírně upravený arm žádný zázrak se nekoná a apple to moc fobře ví.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A proc myslis ze sef archtekt tech Apple jader utekl a zalozil start up Nuvia na serverove ARM CPU? A proc myslis ze o prvni kolo se investori poprali? Vstup Nuvie na burzu bude nejvetsi udalost po vstupu Applu.

Jinak ten snapdragon 730 ma Cortex A76 coz je super CPU. Stejny jako v tom 8cx MS Surface X. Ale stejne je to ma 2x horsi IPC nez A13. V tom Antutu na tom videu je to jasne videt. Ono ten vykon A13 je hazeni svinim i v tom iPhonu 11. Ten procak s takovym IPC patri do HPC serveru, vykonych notebooku a pracovnich stanic. Nedivim se ze ten Williams se nasral a rozhodl se to prodat celemu svetu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten priklad ale hezky ilustruje to, co se ti tady X-lidi snazi vysvetlit, ze nestaci mit jen teoreticke IPC, ale musis mit celou platformu i SW, ktera je to schopna vyuzit a zaroven i uspesne komercne na trhu prodat.
Treba v tomhle videu to dopadne pro iphone primo "tragicky" ve srovnani s S20 Ultra. Temer vsechny aplikace, ktere vyzkouseli, jak rychle startuji, tak byli na tom iPhone pomalejsi a to podstatne...
https://www.youtube.com/watch?v=mvbmruZcVhU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to neni teoreticke IPC, to je zmerene benchmarkem ktery se sklada z asi 19 samostatnych subtestu, to se tyka SPEC i toho GeekBench. Kdyby to CPU prodavali do socketu tak se objevi hromada vyrobcu desek pro servery, desktopy a notebooky. Jenze jsou to pitomci a susni si to jen pro sebe a v telefonu je to fakt hazeni perel svinim.

Proto Nuvia bude masakr. A pokud by se ARM vyrobci dohodli a udelali nejaky univerzalni socket pro vsechny ARM procesory, pak by to byla bomba. Stejne CPU komunikuje s cipsetem na desce pres PCIe a nebyt pinove nekompatibility tak by AMD CPU jel v Intelacke desce a naoopak.

Start aplikaci neni o ciste o CPU, ale o rychlosti uloziste, jak to handluje OS a vstupuji tam i faktory jestli mas sifrovany disk, cim ho mas sifrovany a jak vykonna je akcelerace sifrovani v HW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Start aplikaci neni o ciste o CPU"
.. samozrejme, ale tohle zase ilustruje, ze ti "IPC" nestaci. Musis mit odladenou platformu. Musis mit odladenyOS SW, ktery tu platformu nebude brzdit, musis mit dalsi SW ecosystem, ktery nad tou platformou nasadis, musis mit vyrobce a najit misto na trhu, kde to muzes uplatnit, atd..
Je to X veci, ktere se potrebuji sejit, aby to nakonec vyslo.

Apple ma prozatim tu sanci nejvetsi ARM poposoupnout dal z mobilu a tabletu, ale je to zaroven ta podstatne jednodussi varanta nez u PC.
Pak ze se nekde zacnou objevovat vic uz komercni reseni, podobne jako ma ted Amazon, to je asi taky pravda. Ale prozatim to jen doplnuji, co na trhu uz je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím se nedá nesouhlasit :)

Těch A13 jader je fakt v telefonech škoda, to mne na tom irituje nejvíc. Takové výkonové monstrum, které by dokázalo obrátit trh procesorů naruby a oni si to šušní pro telefony kde to ještě zabijí pomalým loadem aplikací..... ach jo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

moment ! udělejme si sumarizaci
- HW i SW od Apple je nejlepší na světě
- všechny inovace v IT vč. výnálezu základních tvarů jako je kvádr apod., také vynalezl Apple(někteří si jistě myslí, že vynalezl i kolo a mimo jiné stvořil život na zemi ;))
- jejich OS i app jsou nejvyladěnější a nejlepší
- mají nejbrutálnější/monstrozní (a xxx dalších superlativů) CPU/GPU/"NPU"/AI atd. prostě čip :), který vydrtí vše na co jen koutkem oka pohlédne
- v syntetických testech výkonu není zbytek konkurence bez zoomu ani vidět jak obří má náskok A13 s 6x ALU :D :D

výsledek >> *error* podává obdobný nebo horší výkon v praxi s omezenou funkčností :)

btw až bude A14, tak si změníš nick ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já seru na celý Apple. Já chci 6xALU procák s pořádným výkonem ve svým PC a notesu. A ne ty pomalá 4xALU šméčka čím nás krmí Intel s AMD teďka. Nejvýkonější architektura na světě se skoro dvojnásobným IPC oproti Zen2 a oni to dávají jen a pouze do telefonu nebo tabletu a nikam jinam to nechtějí prodat. To tady ještě fakt nebylo. Naprosto absurdní situace a přesto je to dnes realita.

Až vyjde 8xALU procák od Nuvie tak si změním nick na 8xALU Nuvia Monster 2000 ... nebo jak se to bude jmenovat :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ten xxxALU brutalni vykon pouzijes mimo trolleni na co ? :)))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Změnil vůbec Qualcomm architekturu těch jejich čipů Imageon Z430 co koupil od AMD? Skoro to vypadá jako kdyby "jen" navyšoval počet "jader" a frekvenci...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, když došla invence a vydojili původní architekturu, využili příležitosti a sáhli po Ericu Demersovi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám mezery ve vzdělání :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No-xi, zajímal by mne názor odborníka na GPU na tohle video kde je porovnání FPS/Watt:

https://youtu.be/2SdIMiEjKD4?t=473

Dalo by se z toho vypredikovat jak si by si stála RDNA nebo GCN kdyby dejme tomu běžela na taktech podobných jako Adreno 650 v tom Snapdragonu 865? To běží na 580 MHz. Přece jenom je velký rozdíl jestli GPU běží na 2 GHz @ 1.2V nebo na 1GHz@0,6V.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

adreno-radeon... za tym je stary pribeh

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.. v Humpolci bude smutek, tohle Hliník nerozdýchá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.