Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD investuje do multi-čip technologií a křemíkových podložek (+historie)

ATI Radeon 9700 Mobility nebylo moc v noteboocich nasazovane, co si pamatuju, tak na notasech uz tou dobou vevodila NVidia.

Ale samozrejme dnes muze byt situace jina a uvidime do budoucna, jestli treba pripadne multicipova Navi prinese do her nejaky zajimavy vykon, to jest vykon, ktery by ohrozoval konkurenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já zase viděl hromadu notebooků s Radeonem 9700 v různých variantách, naopak Nvidie moc nasazované nebyly, FX5xxx řada byla totálně meh.

Nasazované byly i Radeony 9600 a slabší a i ty byly velmi schopné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jo no, to mas vlastne pravdu, neuvedomil jsem si to dobre, 9700 bylo vlastne posledni vzepeti ATI, po kterem uz nasledovala nadvlada NVidie s radou GeForce 6, ktera trva az do dnesnich dnu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zas blbe, r9700 zacala nadvlada ati ktera trvala do vydani gtx8800.. pak meli druhou vlnu od hd4870 do gtx780 plus minus..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to zapomen, GeForce 6600 az 6800 byly skvele karty, ktere NVidii po nezvladnute FX GeForce 5 serii dostaly opet do sedla.

My se tu ale bavime o mobilni rade do notasu a tam prave ATI zacala prohravat jako prvni!

Pletes dve veci dohromady. Prestan se divat tema fanouskovskyma ocima a podivej se do historie, jak to skutecne bylo.

Jinak mimochodem, mam doma schovany pocitac s Radeon X850 XT, moji posledni ATI kartou nez jsem jim dal vale a presel do tabora zelenych. Takze ano v desktopu byla v roce 2005 jeste situace vyrovnana a teprve v nasledujich letech zacala ATI tvrde ztracet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nějaká špatná paměť. S vydáním řady 6000 a zpočátku 7000 se sice Nvidia vrátila, ale nedokázala výkonnostně překonat ATI, s čímž do fiaska s řadou FX neměla problém. Když pak ATI vydala Radeony 1900 s čekalo se na 7900, skončilo to pro mnohé zklamáním, protože šlo jen o přetaktovanou 7800 na novějším procesu, což bylo rozčarování jak z důvodu nižšího výkonu jako takového, tak z důvodu chybějící technologické výbavy. Proti Radeonům X1950 už Nvidia neměla vůbec co nabídnout. Situace se změnila až s vydáním GTX 8800.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, tenhle koncept se ale hojně používal tehdy ještě u IBM ThinkPadů a i Dell to používal u některých Latitudů, skvěle se tím šetřilo místo a s vícevrstvým a kvalitním PCB pak šlo nacpat těsně vedle sebe CPU, GPU, NB i SB, je to často radost pohledět.

Mobilní Radeon 7500, často naleznutelný v ThinkPadech T40 měl typicky vedle GPU 16 nebo 32MB DDR VRAM a vypadalo to takto: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/79-ati-mobility-radeon...

Mobilní Radeon 9000 se používal v ThinkPadu T40p, měl dokonce 64MB DDR VRAM ve čtyřech čipech kolem GPU, které bylo "zalité" v takovém kříži, Dell šel často cestou, že vedle GPU bylo 32MB VRAM a zbylých 32MB bylo mimo na přídavném PCB: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/85-ati-mobility-radeon...

V roce 2006 byl na světě ThinkPad T60 a bylo možné vzít verzi s Radeonem X1400, který má 128MB GDDR3 VRAM hned vedle GPU: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/635-ati-mobility-radeo...

Samozřejmě existují i různé další variace, kdy je VRAM vedle GPU a celé je to zalité do plastu, třeba ATI Rage Mobility-M: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/822-ati-rage-mobility-m

Nebo také hodně provařená ATI Rage XL, hojně používaná v serverech, časem dostala die-shrink + integraci 16MB SDR/DDR VRAM a přejmenování na ATI ES1000.

Rage Mobility 128-M má třeba zaintegrováno v čipu 8MB VRAM: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/113-ati-rage-mobility-...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Díky za doplnění, o Rage s pamětmi zalitými v pouzdru jsem nevěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nadšení bych chladil, už dřív byly s více čipy velké plány, nakonec se ukázalo že je lepší klasický monolit. A AMD není velká firma co by měla sílu něco velkého protlačit. Navíc se s tím pojí velké sw obtíže - a na sw AMD až příliš často pohoří. Mohou připravit nějaký základ, ale pokud to bude pro vývojáře znamenat víc práce než užitku tak se na to vybodnou. DX12 umožňuje hodně zajímavé věci, ale kdo je využívá? A to je W10 už dost dlouho venku, i Vulkán. A výsledky jsou hodně hubené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.