Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD kupuje Xilinx za $35 miliard

Doufejme, že AMD ví co dělá a neukousli si moc velké sousto. Spousty firem velká akvizice dostala do kolen a některé se z toho ani nedostaly. Nejde jen o peníze (V tomto případě jen akcie), ale i o spojení managmentu.
V produktech Xilinxu se vůbec neorientuji. Co myslíte, že AMD chystá? Nějaká vzájemná synergie produktů nebo to budou držet odděleně?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD "muselo" "koupit" xilinx kvůli tomu, že intel má alteru, jde o HPC segment, kde potom jsou schopni (intel i amd) nabízet ucelenější řešení, takže pokud by amd nic neudělalo ujížděl by jim časem vlak a xilinxu vlastně taky, protože to je přímí konkurent altery, která má v tuhle chvíli za sebou intel, proto si myslím, že slovo koupě není na místě, pokud se firmy spojili pomocí akcií, tak amd to ve výsledku nic nestálo a jenom se dohodli, kdo bude dělat mámu a kdo tátu
což je velký rozdíl oproti nvidii kupující arm za 40mld $ a musí je vysolit na stůl

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„NVIDIA má za Arm zaplatit 21,5 miliard USD ve svých akciích, 12 miliard USD v hotovosti (z toho 2 miliardy jsou splatné při podpisu smlouvy) a dalších 1,5 miliardy USD vyplatí v podílech zaměstnancům Arm."

BTW Čína to asi ještě neodklepla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Kromě té češtiny :-)
"přímí konkurent"
"firmy se spojili"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

omlouvám se nejsem češtin :) byl jsem rád že jsem prolezl jen tak tak školu s češtinou a slohy nebyly nikdy moje silná stránka spíš naopak

@Mirda Červíček to ano bylo to trochu nadnesené, ale nvidia si vyloženě arm kupuje, tady dojde v podstatě ke sloučení a ne k žádné koupi, nadpis dělá dojem, že pokud nvidia si může koupit něco za 40mld tak amd si taky může koupit něco za 35mld, ne nemůže bo jsou menší a jejich finance nejsou na tom tak dobře jako intelu a nvidie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když si uvědomím, co z mého pohledu dělá Mellanox a co pro něj dělá Xilinx - tedy především vysokorychlostní IO karty. Dále pak, co řeší HPE s Intelem - optiku přímo do CPU. A dále pak, že takováto suma (cena akvizice) nebude nejspíš směřovat do desktopu, ale spíš do vysokomaržového serverového segmentu, kde bude synergie a návratnost výrazně lepší.
Pak mi z toho plyne implementace vysokorychlostního IO přímo do centrálního chipu Epycu.
Nebo ještě kousek dále do budoucnosti - připojení GPU do CPU optikou. A to už klidně i pro desktopy.
To je jen můj úzký pohled na možnost synergie. Samozřejmě ta pak bude i zajímavý cash flow ze standardního businessu Xilinxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"připojení GPU do CPU optikou"
Jak si tohle predstavujete? Respektive, jaky by to melo prinos oproti tomu, kdyz je grafika na PCIE4, ktere je primo dovedene do IO centralniho svabu EPYCu? A stejne to nema prakticky zadny efekt?

Nezpominejte, ze i kdyby to melo nejaky prinos, tak AMD musi drzet kompatibilitu. Takze ani RyZen, ani Radeon tohle nebudou podporovat, pac by to zeslozitilo navrh, pac PCIE stejne budou muset podporovat.

A co se tyce ciste serverovych reseni, jak rikam, nejsem si jisty, ze to ma nejaky vykonnostni benefit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kromě vynechání pohledu "dále do budoucnosti" je možné porovnat v čem je optika lepší než drát. Kromě výroby a flexibility v podstatě ve všem :-). Třeba nezáleží jestli je grafika 5 cm nebo 40cm od CPU - vedení datových cest mimo mainboard a bez možnosti ovlivnění elmag polem jiných součástí PC. To je jedna z věcí, které nám zabily paralelní rozhraní a v podstatě to, co brání rychlejší výkonnostnímu posunu v oblasti připojovaných zařízení. Optika skýtá další rozměr pro technologické implementace - obří sdílená operační paměť, komunikace mezi CPU na úrovni komunikace mezi jednotlivými jádry, na připojování výpočetních akcelerátorů nebo jiných ASIC/FPGA/ACAP řešení ...
A to, že to dnes není potřeba neznamená, že to nebude potřeba v budoucnosti. To že dnes máme nějaké standardy neznamená, že je za deset let nebudeme mít jiné. Troufám si tvrdit, že i PCI přejde na optiku. Tipuji PCIE 7-8. Kdysi, a není to tak dlouho, jeden pán (prý) řekl "640 kilobytes ought to be enough for anybody"... Není mnoho rychleji se rozvíjejících odvětví než IT ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A stojí jim to vůbec za to? K čemu se vůbec FPGA reálně používají? Ptám se bez nějakýho despektu, ale na škole jsme si s tím hráli, a moc si nedokážu představit k čemu to je v uvozovkách "běžné firmě", tzn. jestli je na světě opravdu tolik klientů, aby to ospravedlnilo akvizici takové firmy za takhle neskutečný peníze jinou, která na tom pořád není úplně finančně dobře. (i přesto jak se za posledních pár let zbrchali)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina "filmovych" digitalnich kamer je zalozena na FPGA (arri, black magic design) + jejich prislusenstvi. A uz od pradavna jsou v BTS ty hradlova pole - s nastupem LTE a 5G jeste vice.

Zrovna ty Innova i Innova2 karty mam, ale podle QSFP bych rekl, ze to co tady autor pouzil za obrazek je 100Gb/s model, 25Gb/s ma jen obycejne (uzsi) SFP+ sloty pro optiku. A to FPGA na teto karte je tam "bohuzel" jen tak pohozeno bokem - ta sitovka ma v sobe PCIe Gen4 switch.

Autor clanku by si ty zblebty ohledne vyvaru na Vivado mohl odpustit, kdyz se tomu nerozumi - protoze to vyvojove prostredi (SDK) koupi firma jen jednou, zatimco karet muze byt X, kde X >> 1 takze je cena kompilatoru a ladiciho nastroje relativne nizka, az zanedbatelna. K pouziti one karty vlastne neni treba, muzete si do ni natlacit hotovou binarku od treti strany, nebo si vyvoj objednat jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jednou? Neříkej... V době kdy všichni prodávají licence na stanici (dle počtu instalací) nebo dokonce předplatné (Adobe)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vivado ma bud klasickou "per node" licenci, nebo ma "hromadne" licence ktere rikaji "floating", a funguje tak ze si koupis treba floating licenci na 10 instanci; pak si klidne muzes nainstalovat Vivado na 20 pocitacu, ale soucasne ho pouzivat muzes jenom na 10ti.

Pokud vim tak jsou tyhle licence casove omezene (krome free licence pro "hrackove" FPGA). Mozna maji i neco neomezene, ale nevidel jsem to.

Pokud vim, maji licence ktere staci koupit jen jednou, ale ty jsou na "IP" tj konkretni navrhy nejakych obvodu pro FPGA, ne na Vivado.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Autor použil obrázek z tiskové zprávy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to opravili, na tom linku na AMD neni zadny obrazek, ani v PDF.
A nezminuje to vubec zadnej takovej produkt, tyhle karty jsou specialitka.

To uz by byl lepsi priklad ta brnenska 100Gbit sitovka (ciste na bazi FPGA), ale zda se ze ta firma presla na poskytovani sluzeb/filteringu, nez HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z tiskové zprávy k vydání produktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Link?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co dělá FPGA v BTS LTE a 5G? Nic menšího než zpracování signálů na fyzické vrstvě a to vyžaduje při tak složité modulaci do desítek antén (masivní MIMO) sakra výkon v reálném čase!
QSFP je jenom fyzický formát podobně jako SFP+, nic neříká o rychlosti, víme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, delam s temi Innova2 kartami, ty co maj 25Gbit maj SFP28, ty co maj 100Gbit maj QSFP28. Samotne QSFP se da pouzivat v redukovanem 2-linkovem rezimu jako 50Gbit, ale nikdo neimplementuje 25Gbit skrze QSFP.

Tech variant karet je o neco vice nez jsou z verejnych informaci dostupne, lisi se to hlavne existenci/neexistenci pameti u FPGA a pak sekundarniho x8 portu, napr. pro pripojeni NVMe, pripadne druheho CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FPGA je také možným synomem výkonu pro specifické úlohy s výhodou přeprogramování; samozřejmě to chce honit hodně tranzistorů ale proč ne?
Už delší dobu se mluví o spojení CPU a FPGA na jednom plátku (v jedné patici) kdy by bylo možné přehazovat některé funkce dle potřeb uživatelů.
Hraješ hry- přepni na game mód; počítáš- přepni na compute mód; apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co by jste chtel pocitat u her? Kdyz vetsina her je zcela marna ve vyuzivani vicejadernych CPU, natoz nezvlada ani vicero GPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda Freecell apod to nevyuzijou... ja mel na mysli funkci casti CPU a ne FPGA jen jako akcelerator vypoctu "pro hry". Uz jenom kdyby na FPGA mohla bezet neuronova sit- preprogramovatelna pro ucel pouziti CPU ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Hraješ hry- přepni na game mód; počítáš- přepni na compute mód; apod.

Existuje vec zvana ASIP, "aplikacne specificke procesory", a zrovna u nas s tim nekteri delaji, ale funguje to trochu jinak. Neni tam zadnej "game mod" ani "compute mod".

To co pouzivame funguje asi tak, ze mas tooly v kterych si navrhnes cely procak, na miru konkretni aplikaci. Vyberes si exekucni jednotky, vyberes si ktere instrukce budou umet, pripadne pridas specialni instrukce. Muzes mit treba specialni SIMD - klidne misto 512bit v AVX512 mit 4096bit vektory a podobne. Pak ti tyhle tooly vygeneruji nejake VHDL ktere nacpes do Vivada, Vivado ti pak vygeneruje konkretni binarku pro FPGA.

Chces-li konkretni priklad, treba si vem AI - v soucasnosti se pocita s 32 a 16bit floating-point cislami. Defacto je ale i 16 bitu pro AI zbytecne - existuji algoritmy s 8-a-min bitovymi cisly. Pro FPGA tohle neni problem - si muzes udelat treba SIMD se 4096bit vektory 4bitovych floating-point cisel. Navic FPGA ma vicero rychlych vstupu a vystupu - treba muzes mit jeden HDMI vstup, ktery v realnem case potece do nejakeho zpracovani (treba placnu, AI face recognition), a pak vystup z toho rovnou do jineho HDMI, tohle vsechno na FPGA bez toho abys musel neco presouvat po PCIe.

Problem s FPGA je ze realne frekvence jsou mnohem nizsi nez u ASIC (klasicke CPU/GPU), takze abys tohle vykompenzoval, musis mit opravdu specifickej ukol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste dodam:

> se mluví o spojení CPU a FPGA

... o tom se nemluvi, to uz davno existuje a Xilinx to zrovna prodava. Mas tam obvykle ARM CPU + nejakej kousek kremiku s FPGA, s velmi rychlym spojenim mezi tema dvema. S "prehazovanim ukolu" neni problem, muzes klidne preprogramovat FPGA za behu. Jedinej problem je, ze musis mit dopredu pripravenej "image" pro tu FPGA - generovat image na tom ARMu za behu je naprosto nerealne (i na x86 procaku to trva desitky / stovky minut).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Má to samozřejmě i intel/altera. Jeden takovej veselej devkit doma mám, ale mimo demo, které jsem ani nezkusil, používám spíš jen hradla. V práci samozřejmě hradla taky používám, vzhledem k tomu že firma ještě nedávno vyvíjela řešení pro primární a sekundární radary, včetně všeho toho smetí okolo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S FPGA zkušenosti nemám, ale zjevně zde AMD necílí na spotřebitele, ale na velké zákazníky - automotive, telekomunikace, superpočítače, armádu...

Akvizice pomocí akcií je velmi rozumná, AMD se nijak nezadluží (AMD se systematicky oddlužuje, už teď má jen maličký dluh a mnohem více hotovosti), takže riziko je opravdu maximálně v tom splynutí managementu. Ale Lisa Su předvádí už léta, že to řídit fakt umí a tenhle velký úkol jí určitě aspoň zaměstná, bude kam růst, takže doufejme z AMD neodejde. ;-)

Pro akcionáře to samozřejmě je maličko horší zpráva, ale jelikož má Xilinx vyšší marže, cena není nějak abnormálně přestřelená, tak by se to naředění mělo kompenzovat vyššími zisky a případně i tou synergií.

Jsem na to zvědavý, co z toho časem bude.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych si dovolil být dostatečně drzý a řekl bych, že časem (horizont 5let+) z toho může těžit i zákazník. Už teď se používá hromada specifických instrukcí a jestli se z CPU stane ještě větší SoC než teď, tak by se nějaká programovatelná část pro zpracování dat hodila. Pokud k tomu ale dojde, bude to trvat spousty let.

Jinak samozřejmě, akvizice byla primárně pro HPC, rozšíření portfolia (intel by byl ve výhodě) a podobbně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, doplnit si na jeden čiplet FPGA, doplnit app-sepcific akcelerátor a frčet mnohem rychleji podle aplikace. Hodně solidní možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz si AMD poridilo Xilinx, ja bych byl omnoho radeji, kdyby se prave distribucni kanaly Xilinxu pouzili pro prodej vyrobku AMD - on ten OEM trh je ponekud omezenej - a v nasich koncinach na Xilinxu muzu postavit cokoliv, ale cpu od AMD nekoupim (myslim ty v BGA, pro notebooky). Bohuzel ne na vse jdou pouzit industrial moduly ktere se snazi vyhovet definovanemu rozmeru a zapojeni.

Duvod, proc je koupili hledejte v pokeru pro vyssi ligu (hint: cxl / if / gen-z / capi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupit na dluh firmu s cistym ziskem 0,8mld za 35mld pri historicke zkusenosti, jake komplikace zpusubila akvizice ATI za 5,4 mld... noooo to chce poradne velke a chlupate koule. Jsem netusil, ze Lisa takove ma ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cti poradne. Nebylo to na dluh, ale akciema. Ty za poslednich 5 let vyrostly z 3 dolaru na 90. AMD to nebude stat ani dolar.
Riziko z prodeje Xilinxu je spis na strane drzitelu jeho akcii (prodavajiciho), nez na strane AMD jako kupujiciho. Protoze kupuje za cenu trzni kapitalizace (cena snů), nez za realnou hodnotu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pri trhovej cene by za jednu účastinu Xilinxu mal8 dostať 1,36 účastiny AMD a dostanú 1,7 úcastiny..

Ale taký bonus je bežný

Ale kolega netuší o aký aký typ transakcie, keď píšeo dlhu, s tým bezvýhradne s Vami súhlasín

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„noooo to chce poradne velke a chlupate koule. Jsem netusil, ze Lisa takove ma ;-)“

V tom případě by mohlo být větším překvapením, než že takové má, kolik jich má.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za posledni rok jsem pro zakazniky poridil asi 30 notebooku. Odhadem 3/4 byly na AMD platforme. A v zasade jsem rad ze jsem alespon takto AMD pomohl

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.