Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD meziročně ztrojnásobila podíl svých procesorů v serverech

Dobré zprávy. Jestli to není apríl?
90% je velká spekulace, skoro kachna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>10% pro AMD v roce 2020 není až zas tak velká fantazie. Proč hned myslet na apríla?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to pochopil tak, že AMD bude mít 90% trhu. Moje chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I první generace Epyc v energetické efektivnosti Xeonům pořádně zatápí, Intel si udržel velmi těsný rozdíl v efektivitě pouze při intenzivním použití AVX2, v ostatních instrukčních sadách AMD energetickou efektivitou vede. Rome toto dále prohloubí a bude určitě energeticky efektivnější než cokoliv, co nebude vyrobené na 10nm.
Intel sice umí dodat více jader do jednoho serveru, protože jeho CPU jsou schopny fyzického SMP 8 CPU oproti SMP 2 CPU u Epyc, ale za velice vysokou cenu a špatnou energetickou efektivitu - trumfy s cenou i spotřebou nyní drží v rukou AMD.
A pokud se vezme v úvahu že akviziční a plánovací proces trvá nějaký čas, tak když Intel roky není schopen dodat nic nového a zajímavého (navíc s problémy vůbec fyzicky zajistit dodávky CPU na trh), budou zákonitě realizace zakázek AMD s časem jen přibývat. Nejhorší je dosáhnout ten minimální moment hybnosti "být na stole" když se uvažuje o obměnách a to už AMD má za sebou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> navíc s problémy vůbec fyzicky zajistit dodávky CPU na trh

Zrovna na serverovem trhu tohle nehrozi - myslim ze i kdyby Intel nejakou katastrofou prisel o vsechny tovarny krom jedne, vyrabely by v ni Xeony... logicky todiz pri vyrobe uprednostni vyrobky s vyssim ziskem, a myslim ze moc produktu s vyssim ziskem nez Xeony nemaji :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že najlepšia reklama pre AMD a presvedčovacia taktika na manažérov, ktorý rozhodujú o nákupoch IT je, že taký gigant ako je Google uviedol hernú platforma Google Stadia, ktorá kompletne beží na železe AMD (CPU, GPU)...alebo internetový vyhľadávač Baidu, tiež prechádza na Epyc a Radeon Instinct (to je už ale pol roka stará správa). Istotne to budú miliardové investície.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

niečo tu nesedí ak odhady nie sú id rôznych firiem

AMD v serverech ve čtvrtém kvartálu roku 2018 na 3,2 %, což je růst na trojnásobek čtvrtého kvartálu 2017 (0,8 %). Mezikvartálově jde o zdvojnásobení (Q3 2018: 1,6 %). Již 0,8 % na konci roku 2017 byl výrazný posun, neboť před vydáním první generace EPYCů se podíl AMD v serverech podle různých statistik pohyboval kolem 0,1-0,2 %.

vs

AMD se povedl epycký kvartál, více než zdvojnásobila prodeje v serverech
1. 2. 2019

Důležité je doplnit, že tento nárůst není meziroční, ale z kvartálu na kvartál, tedy mezi třetím a čtvrtým kvartálem roku 2018. Odhaduje se, že AMD během čtvrtého kvartálu zvýšila podíl na serverovém trhu z 2 % na 4-5 %.

https://diit.cz/clanek/amd-zdvojnasobila-prodeje-epycu

AMD: Zen zpětinásobil podíl v serverech, od Zen 2 čekáme ještě víc
18. 6. 2018
Procesorová architektura Bulldozer prakticky vymazala AMD ze statistik v serverových procesorech. Při nástupu Zenu dosahovala AMD 0,2% podílu…
https://diit.cz/clanek/amd-zpetinasobila-podil-v-serverech

takže vidím skôr 10%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD v serverech ve čtvrtém kvartálu roku 2018 na 3,2 %, což je růst na trojnásobek čtvrtého kvartálu 2017 (0,8 %)." - je to ctyrnasobek...

A k tomu zbytku - spis byla zprava z 1.2. moc optimisticka...

Navic, ze skoro nuly se roste velmi dobre...pak uz to bude horsi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Navic, ze skoro nuly se roste velmi dobre..

Ja bych spis rekl, ze alespon na serverovem trhu, se z nuly roste velmi spatne, lidi spis sazi na overene reseni... Spis bych rekl ze ted ten rust AMD trochu zrychli, ta Google platforma je docela slusna reklama. Pak to zase zpomali, protoze za 1-2 roky hadam ze bude mit Intel opet velmi dobrou konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že nebude... pokud ano, tak AMD propáslo jedinečnou šanci, která se už v historii nemusí opakovat. Naopak teď musí šlapat na plyn kolik to jde a jít ultimátně na krev! Jakékoli zpomalení může být fatální, protože Intel-Impérium nepochybně vrátí úder. Pokud nezískají aspoň 50% trhu, tak za pár let můžou klidně skončit anebo se vrátit zpátky do bezvýznamnosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zle som citoval, ten trojnásobok je v článku nad diskusiou.

A nie je to pravda, že z nuly sa rastie ľahko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k tomu rastu. : V podstste v každej IT technológii platí, že to, čo dosiahlo 12% podiel na trhu, malo peak 40%, stále rastie, alebo pododbor zanikol počas rastu podielu na trhu.. Jednou z mála výnimiek bol Opteron, ale ten mal 25%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povime si za rok... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem loni chtěl brát pár serverů s Epycem, ale nebyly dostupné na našem trhu, a největším problémem je Vmware, resp. funkce Enhanced vMotion Compatibility, kdy nelze migrovat virtuálky mezi různými brandy CPU. Takže jsem musel vzít, chca nechca, Xeon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VMware peče s Intelem? Nějaká kartelová NDA?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurenci se dá potírat všelijak, Intel by mohl vyprávět celé skazky a legendy o podobných případech a následných "opravných" postupech. To je jako když si Microsoft blahé paměti hodlal do open standardu .odt propašovat věci typu "handle as word95" pro formátování textu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když něco nevíte, tak se zeptejte normálně, ne vyhrocováním a podsouváním nějakých nesmyslů.
VmWare EVC funguje tak, že můžete migrovat "live" virtuálky mezi servery s rozdílnou architekturou (třeba z Haswell gen. na Skylake gen.), a to bez toho, abyste musel virtuálku na jednom serveru vypínat a na druhém zase zapínat. Tohle nelze provádět mezi Intel a AMD servery. A pokud máte těch serverů více, tak je nikdy neměníte najednou. Proč? Finančníci a majitelé společnosti by Vás roztrhali. Prachy sice pustí, ale postupně. Nikdy ne ranec, na to by si museli brát úvěr, což je drahé (nebavíme se o serverech za 50t Kč, ale spíše o serverech za desetinásobek ... krát x kusů). Takže pokud máte všechny serverovny v různých zemích postavené na Intelu, tak nemáte moc možností přejít na AMD. Se skřípěním zubů tak zaplatíte za podobný HW o 10-15% více a to Intelu. Bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy to má Intel dobře ošetřené :-). Na skřípání zubů zákazníků tzv. "sere pes" když cash flow se drží v plánovaném rozsahu. A že to je náhoda nevěří ani stará Enófa Kopdohlavová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím se liší x86 AMD od Intelu aby to nešlo přemigrovat? Na druhou stranu, proč to nepřesunout do cloudu, který se o to postará včetně škálování a neřešit konkrétní železo??? Že někdo funguje na starém modelu dedikovaných služeb, je jeho problém - tim netvrdím že tomuto segmentu, neřkuli VMWare, rozumím, včetně důvodů proč to takto provozovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsi to nepochopil. Přemigrovat to jde. Ale ne "za běhu", což potřebuješ pro High Availability funkcionalitu. Chcípne ti jedno železo, automaticky se virtuálka aktivuje na jiném. A to by v mixu Intel/AMD nešlo.
Co se týče cloudu, tak technicky by to šlo přesunout, ale korporátní pravidla jsou proti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nejenom Vmware používají různé "vender locky" na Intel. Pak jsou ještě různé certifikace ať už korporátní nebo organizační, ... zkrátka je toho něúrekom.

I z čistě technického hlediska je poměrně sebevražedné, jít do méně než rok funkčího hardware, už jenom pro vychytanost různých BIOSů, kernelových věcí, integrace všech přídavných věcí... je toho prostě mraky.

Ekonomicky/obchodně mají všechny firmy plány investic/nákupu na několik let dopředu a než se zapracuje nová platforma, trvá to pár let. Některé firmy jedou v jedno-/dvou-/tří-/pěti-letých cyklech, některé používají "kontinuální upgrade" ... A napřed musí projít aspoň roční zkušební provoz na pár serverech, ... až pak se to dostane do větších investic.

Takže je docela jasné, že AMD nárust v serverech se projeví až za několik let. Třeba za pět.
"Early Adopters" si dost často namelou hubu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.