Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD na Computexu uvede čtyři nové produktové řady, asi Ryzen 3000, Navi…

Zveřejnění pozvánek na Computex odhalilo plány AMD, dle kterých se CEO společnosti Lisa Su chystá na představení hned čtyř nových produktových řad…

Vraťme se na chvíli do roku 2015. Nebyl to rok pro AMD příznivý a prakticky ve všech ohledech to vypadalo zoufale. Předchozí vedení zrušilo velké procesory a Piledriver byl na trhu již třetím rokem. S vývojem APU se nikterak nechvátalo a namísto odloženého APU Carrizo došlo pouze na přetaktované Kaveri alias Godavari. Tím společnost přestala Intelu konkurovat nejen ve velkých procesorech, ale zároveň tím začala vyklízet i nižší cenové relace. Nevypadalo dobře ani když Intel s Broadwellem předehnal  grafický výkon nejvýkonnějšího APU od AMD. Tím AMD ztratila i prvenství nejrychlejší integrované grafiky. Broadwell byl sice násobně dražší než Kaveri, ale na ztraceném prvenství to nic neměnilo.

Radeon R9 285 - GPU Tonga v ořezané podobě

Dobře to pro AMD nevypadalo ani na trhu samostatných grafik. Již v roce 2012 při vydání první generace GCN omezilo vedení Roryho Reada výdaje na vývoj a výzkum grafických karet, odešel grafický šéfinženýr Eric Demers a následovalo několik vln propouštění. Tento finančně-personální Mordor se na produktech promítl s tradičním ≥3letým odstupem právě v roce 2015. Zatímco Radeony R9 290X z předchozí generace dokázaly dobře konkurovat, pro rok 2015 bylo připravené pouze zpožděné GPU Fiji, které provázela kdovíproč osekaná Tonga a přetaktované modely starších čipů.

Amd Godavari 02

APU Godavari: A10-7870K, procesorová nabídka AMD v roce 2015

Bylo znát, že produktová nabídka generaci od generace slábne, grafická divize po bezvládí trvajícího téměř do poloviny roku 2013 neměla finance, cíl a původní vývojový tým byl téměř rozprášen. Finanční výsledky až na výjimky kvartál od kvartálu horší. Veškerá procesorová nabídka se skládala z jednoho přetaktovaného modelu loňského APU. Úsporná čtyřjádrová APU Kabini byla již dva roky podobně mrtvá, na trh šly jen mírně přetaktované modely.

Společnost neměla co nabídnout a příjmy jí zaručovaly jen SoC pro herní konzole. Hodnota AMD se měsíc od měsíce propadala a co chvíli se objevovaly zprávy, které firmě by se koupení společnosti mohlo hodit, protože jen její patenty pro ni mohou mít vyšší hodnotu. Z vážnějších zpráv je možné zmínit značky jako Samsung nebo Xilinx, ale objevovaly se i zprávy o možnosti rozprodeje AMD po částech.

SoC / APU Xbox One od AMD

V červnu 2015, téměř před čtyřmi lety, se pak objevily zprávy, které tehdy potvrdila redakce KitGuru, že Microsoft jedná s AMD o možnosti prodeje. Dávalo by to smysl, AMD Microsoftu dodávala SoC pro Xboxy a k danému datu jich dodala množství, jehož hodnota byla téměř tak vysoká, jako tehdejší cena celé AMD. Microsoft mohl mít na jedné straně obavu, aby ho konec (krach, prodej, rozpad) AMD nepřipravil o jádra pro konzole a na druhé viděl příležitost jak si levně zajistit čipy pro další roky.

Lisa Su, CEO AMD

Lisa Su tehdy měla plné ruce práce s dementováním zpráv o prodeji společnosti. Podle jejích slov nemá AMD o prodej zájem, plánuje vlastní budoucnost a konkurenceschopné produkty. V atmosféře tehdejší produktové nabídky a finanční situace to ale málokdo bral vážně:

Lisa Su se v poslední době snaží, seč jí síly stačí, prezentovat AMD jako firmu s vlastní budoucností. V posledním rozhovoru pro bizjournal zmínila vývoj produktů, které půjdou na trh v horizontu tří až pěti let: „Bavíme se o průmyslu, jehož aktuální práci lze komplexně hodnotit s tří- až pětiletým odstupem - nepoznáte, jestli jsem odvedla dobrou práci dříve než za pět let. Nicméně každý chce vidět dobré čtvrtletní výsledky. Takový už je život.“

červen 2015

Od tehdy vyřčené věty „nepoznáte, jestli jsem odvedla dobrou práci dříve než za pět let“ se nyní můžeme odrazit. Letošní Computex totiž proběhne právě čtyři roky poté, co Lisa Su citovaná slova vyřkla. Je jasné, že na finanční stránce společnosti se tyto produkty promítnou až s oním pětiletým odstupem, ale pokud budeme hodnotit čistě produkty, pak k prvním z nich bude patřit nabídka, jejíž vydání proběhne v letošním roce.

Zveřejněním plánů Computexu vyšlo najevo, že Lisa Su chystá na této akci vydat či ohlásit rovnou čtyři nové produktové řady, což následně potvrdila AMD ve vlastní tiskové zprávě. Konkrétní jména produktových řad zatím nebyla zmíněna, ale není těžké extrapolovat, o jaké produkty půjde. Zároveň můžeme na základě dosavadních informací spekulovat o tom, které budou vydané a tedy nedlouho po Computexu dostupné a které ohlášené na následující měsíce:

  • Ryzen 3000 - desktopové procesory Zen 2, pravděpodobné vydání
  • Epyc / Rome - serverové procesory Zen 2, možné vydání
  • Threadripper - desktopové HEDT prodesory Zen 2, pravděpodobné ohlášení
  • Navi - desktopové GPU Navi 10, možné ohlášení

V případě Ryzenu 3000 a Epycu se jeví jako docela možné vydání na Computexu s dostupností v červnu či začátkem července. Oba staví na pravděpodobně stejných 7nm čipletech, liší se především pouzdro a centrální 14nm čiplet, s jehož výrobou by při stáří procesu neměly být sebemenší problémy. Kombinace malých 7nm čipletů s dostupnými většími 14nm čiplety předurčují tyto procesory k časnějšímu vydání.

Ryzen 3000 / Zen 2

Threadripper sice bude taktéž založený na stejné nebo podobné konfiguraci, ale AMD jej obvykle vydává s určitým časovým odstupem - patrně až když má nastřádaný dostatek čipů a je si jistá pokrytím poptávky v serverovém a standardním desktopovém segmentu. Pokud jej AMD v červnu na Computexu ohlásí, mohlo by k vydání dojít ve druhé polovině srpna nebo začátkem září.

Epyc Rome bez IHS

Nakonec zbývá Navi. Grafické čipy jsou tradičně větší než procesorové a konkrétně v případě Navi 10 lze hovořit o jádru s plochou 2xx mm², tedy asi trojnásobku plochy 7nm Zen 2 čipletu. Nižší takty a větší možnosti deaktivace chybných výpočetních bloků dávají co do výtěžnosti větší manévrovací prostor, než jaký by mělo procesorové jádro těchto rozměrů - i tak ale bude výtěžnost nižší než u malého Zen 2 čipletu a mělo by tak smysl spíše ohlášení s vydáním naplánovaným na přelom léta a podzimu. Ostatně spíše pozdější než Computexovém vydání naznačují různé indicie již od února.

Diskuse ke článku AMD na Computexu uvede čtyři nové produktové řady, asi Ryzen 3000, Navi…

Úterý, 9 Duben 2019 - 15:28 | Tomcat2 | Vyjít tenhle článek na DDworldu, tak bude mít...
Středa, 3 Duben 2019 - 17:09 | Vladimír Čunát | Ano, kromě automatiky existují na x86 i instrukce...
Středa, 3 Duben 2019 - 15:07 | Peter Fodrek | na to netreba inštrukciu, to si robí CPU samo a...
Středa, 3 Duben 2019 - 12:42 | danieel | U tak velike cache bych ocekaval nejakou...
Středa, 3 Duben 2019 - 12:00 | tombomino | "K čemu je důležitá lepší latence?" .....
Středa, 3 Duben 2019 - 11:35 | tombomino | Nevim..Kdyz konvertim nebo poustim 4K tak bez...
Středa, 3 Duben 2019 - 11:34 | ados | Už se těším, dlouho plánuji upgrade na léto,...
Středa, 3 Duben 2019 - 11:28 | Tom | BTW jak jsou na tom ZEN CPU(SEV/SME) ohledne...
Středa, 3 Duben 2019 - 11:19 | tombomino | Zatim je to jen otazka serveru a Intel to ma...
Středa, 3 Duben 2019 - 11:05 | Tom | Fakticky ma ZEN a nejspis i bude mit nejedinou...

Zobrazit diskusi