Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD nabírá podíl na trhu procesorů

Intel logo a AMD logo
Společnost Mercury Research přišla se statistikou prodejů x86 procesorů (i APU/IGP) za první kvartál. Kdo by čekal, že vliv nedostatku disků se zastoupením nějak výrazněji zamává, bude asi zklamaný…

Přesto se podle analytika Deana McCarrona vliv pevných disků na stávající situaci podepsal. Celkový podíl AMD se nyní dostal na 19,1 % (z 18,2 % za stejný kvartál před rokem), prodeje Intelu klesly z 81 % na současných 80,2 %. Na tatáž čísla se ale můžeme podívat i z pozice samotných firem: Pro Intel to znamená o 1 % nižší objem prodejů, pro AMD zase prodeje vyšší o 5 %.

Překvapivější jsou výsledky omezené na samotný segment desktopu, kde AMD drží 43% podíl. To je poněkud v rozporu se všeobecným míněním - pozice AMD v desktopu je paradoxně lepší než v ostatních sférách, i když by stávající nabídka i recenze produktů mohly evokovat opak.

Můžeme jen spekulovat, proč tomu tak je - faktem je, že v posledních letech se řada náročných úloh přesunula z CPU na grafickou kartu, takže vliv procesoru na celkový výkon sestavy nemá již takový význam jako před 3-5 lety. Komprimování souborů do archivů ztratilo s velkými disky a rychlým připojením smysl, HD video přehraje i nejlevnější grafická karta, kdysi populární převod videa do formátů Xvid/DivX také vlivem rychlého internetu a terabytových disků ztratil na kráse; navíc převod do moderních formátů už zvládají nejnovější grafické čipy rovněž hardwarově. Pokud budeme řešit reálné aplikace, se kterými běžný uživatel přichází denně do styku, museli bychom hledat lupou případy, kdy 2× dražší procesor nabídne alespoň o polovinu vyšší výkon.

Přesto si nemyslíme, že by se tyto informace (nebo spíš úvahy) dostaly do povědomí průměrného uživatele, aby mohly mít důsledky globálního charakteru. Zdá se pravděpodobnější, že půjde o vliv desktopových APU (Llano), které nabízejí výhodnější poměr cena/výkon než kombinace samostatného procesoru a samostatné grafické karty stejného výkonu (s bonusovou výhodou pro OEM výrobce v podobě rychlejší montáže).

Během druhého kvartálu se do hry začne dostávat Ivy Bridge a Trinity, které mají jedno společné: Spíše než navýšení procesorového výkonu nabízejí nižší spotřebu pro mobilní segment a výkonnější integrované grafiky, čímž nastavují poměrně zajímavý trend.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD nabírá podíl na trhu procesorů

Pátek, 4 Květen 2012 - 15:46 | Libor Bauer | Jasne :-) Kvuli flashi pak postaci integrovane...
Pátek, 4 Květen 2012 - 14:57 | HKMaly | Prehravani P-cka v kancelari :-). Bohuzel, hlavne...
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 12:56 | Libor Bauer | Prakticky jste si odpovedeli sami, k cemu dneska...

Zobrazit diskusi