Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Opteron A1100 na desce typu 96Boards EE vyjde na 7500 Kč

300 za ARM? To je celkem dost. Ale třeba ve zmíněném segmentu je to levné...

P.S: opravte si ve druhém odstavci "Deka nese", vypadá to dost humorně :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby 300, ono je to 300 dolaru:)
http://www.anandtech.com/show/9956/the-silver-lining-of-the-late-amd-opt...
Aha, on ma jenom ten smesny arm na tom stat 150 USD;) A i ta nejnizsi varianta ma zrat 25W, ja myslel, ze se to bude chladit pasivne a ted tam vidim ty 4 velke diry. Osobne mi ten board prijde nejenom drahy, ale dost zbytecny ..... AMD jiste bude davat vaznym zajemcum ty servery na ozkouseni a vyvoj zdarma a ze by mel nekdo doma potrebu neco vyvijet pro arm, to pochybuju:) Ale ono ta prehnana cena a zravost, jak pise anandtech, z toho dela neprodejny kus HW ..... a to ja si treba myslel, ze nejake 1W army s nejakyma DSPckama pro sit, by do nejakych hloupouckych serveru na datove uloziste, smysl mit mohly .....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Minule lidi psali, že je to dobré na NAS, jenom s těma dvěma SATA to není úplně to správné terno. A taky tam myslím byly slíbené 10Gbit ethernety, které se po cestě asi někde ztratily... Toto se má brát IMHO jako nějaký vývojářský / testovací kit, kde by šla ladit distribuce pro ten NAS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podstatne je, ze todle je deska s SO-DIMM do ktere muzu nacpat tuny pameti. Kdyz se podivam na ty bezne ARM boardy (s CPU z mobilniho sveta), daji ti tam 8mi jadro a k tomu 1-2G pameti. Coz je mi totalne k nicemu, kdyz i jediny proces C++ kompilatoru sezere klidne pul giga pameti. S timhle clovek muze pustit kompilaci na vsech jadrech, bez obav ze to chcipne nebo se uswapuje k smrti... takze za sebe - konecne neco na cem lze normalne vyvijet. Akorat tam mohli nechat vsech 8 jader zaplych.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"kdyz i jediny proces C++ kompilatoru sezere klidne pul giga pameti"

Aha. V tom případě možná bude problém v použití C++ místo *mnohem* úspornějšího D, Go, Lispu atd. ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten Opteron má mať vraj viacvláknový výkon na úrovni FX8150 @3.6GHz a jednovláknový dokonca dvojnásobný teda na úrovni niektorých Intelov (možno ste si všimli rozdielne škálovanie vo výkone na počet jadier. Je to spôsobené vylepšeným zdieľaním prostriedkov vrámci modulu, nejaký medzikrok pred SMT ktoré majú prichystané na ďalšiu verziu a aj na ZEN).

Podľa mňa to je krásna ukážka toho, kam sa môže ARM dostať, ak sa ho chytí poriadna firma (nie babráci ako Qualcom). Už sa teším, čo predvedú v ďalšej verzii (SMT2, teoreticky dvojnásobok prostriedkov na jadro, teoreticky +40% vo výkone jedného vlákna, možný 14nm proces).

A pokiaľ je to celé pravda, tak sa mi zdá tá cenovka ešte celkom ľudová. Teda aspoň vzhľadom na taký Xeon D.

ps.: Andatech by som v tomto až tak vážne nebral, keďže sú dosť zaťažení na všetky Intely (serverové obzvlášť) a tak iné procesory ktoré sú dokonca nedajbože na inej architektúre nedokážu objektívne ohodnotiť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"má mať vraj" - cili JPP - vyborne hodnoceni:)
Nebudu to hledat, ale neni FX8150 nejaky buldozer a srovnavas to tedy s "jednovláknový dokonca dvojnásobný teda na úrovni niektorých Intelov" i7kama? Ten ARM se zda byt skoro jako zazracna technologie .... proc to jeste nikoho jineho nenapadlo, vracet se v roce 2016 k neefektivite RISCovych procesoru? Treba intel by byl jeden z prvnich na rane:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Netroloval si náhodou aj minule, pri zmienke o POWER8?

Prečo by mal byť RISC menej efektívny ako CISC?

A Intel nebude vyrábať ARMy z rovnakého dôvodu, ako ukončil vývoj IA64. Pretože by museli behom pomerne krátkej doby preportovať všetky x86 aplikácie a tým by tak nejak prišli o monopol.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jeden malý detail: Jádra současných procesorů architektury x86/AMD64 jsou typu RISC s CISC obálkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze sis i sam odpovedel ze?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro MCH(BTJ): i5 je RISC procesor, CISC je jenom malá část, která překládá instrukční sadu x86/AMD64

Před léty Intel nabízel SW firmám(především M$) utnutí x86 části s tím že by udělal čistou 64-bit RISC architekturu, ale nebyl o to zájem - především M$ nebyl schopen v té době napsat funkční OS pod jinou architekturu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, ted uz opravdu krmit nebudu;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Řekl Troll...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cože, ty neznáš Itanium??

Když trolla, tj. sebe, nenakrmil, tak píšeš z hladu? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak na ten výkon jsem teda (v pozitivním slova smyslu) celkem zvědavý. Pokud to bude polovina FX8150 @3.6GHz, tak sním svoje sandály. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prosimě klid. Je to obyčejnej cortex A57, žádná custom super architektura, a výkon tomzu bude odpovídat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Custom architektura to neni, ale ma to 1M L2 na 2core + 8M L3 na cpu + k tomu 25W TDP + aktivni chladic.

Takze srovnavat to s mobilnimi cortexy se sotva 1M total cache a 5W TDP je trochu (znacne) mimo misu. Zas na druhou stranu moc neverim ani tomu, ze to bude frcet stejne rychle jako FXko...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tezko muzeme hodnotit zda je 25W malo, nebo moc kdyz tu nemame zadne vykonove srovnani. Ono se ukazuje ze po vetsinu casu vykon procesoru uz dnes neni potreba a spise kvuli virtualizaci clovek potrebuje hodne operacni pameti. To ze pro to nevidime vyuziti doma v desktopu jeste neznamena ze se trh nemuze zmenit. Pokud bude intel jakozto leader stale tak drahy, tak je docela mozne ze mu ujede vlak uplne. Uz dnes se prodava mnohem vic procesoru na armu, nez x86 kompatibilnich a jednou se muze stat ze se to preklopi.

Preklopeni bude hlavne o softwaru a emulaci. V momente kdy nekdo velky prijde s kompatibilnim systemem a prekladacem aby tam bylo mozne spoustet i vsem bezne aplikace muze se trh vyrazne zmenit. Porad je to ale jeste hodne daleko, nicmene mnozstvi arm vyrobcu a ten obrovsky pocet procesoru ktery se takto sype do sveta jen ukazuje ze vyvojaru pro tuto platformu je opravdu hodne a nevypada to ze by jich melo ubyvat. Na desktop pc to jeste teda neni, ale to chce jen cas. Krom pocitacu je ARM ale vsude kolem nas.

Jinak dalsi zajimave procesory jsou podle me s architekturou MIPS64, naprikald Tile-Gx 72. Ale to jsou uzce zamerene procesory, ikdyz podporuji i SIMD instrukce. Nicmene 72 core @ 1GHz s 60W TDP je take velice zajimave. Router s timto procesorem koupit lze, ja zatim pouzivam polovicni variantu (36 core) a musim rict ze to jede vyborne.

Priznam se ze ale ve vsech tech architekturach docela plavu a chtelo by to nejaky clanek od nekoho zdatneho kdo by jednotlive architektury rozebral a popsal jejich vyhody a nevyhody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze to +- srovnani je v tom clanku na anadtechu, zvlast kdyz v AMD developer boardy dodavaji uz nejakeho pul druheho roku?
Vetsinu casu vykon neni skutecne potreba, proto se uz naucily x86 procesory vypinat ruzne casti, takze vyhoda ARM muze byt leda ve velikosti a cene cipu. I do ARMu uz se dnes rvou specializovane instrukce, takze je to spis paralelni vetev x86, kde je asi problem, aby kvuli licencim prisel dalsi hrac na trh.
Ze se dolarovych ARMu proda o neco vic nez x86 za stovky dolaru? Myslis, ze tohle intel trapi?:) Intel (AMD) je v tomto skoro jako apple. Radeji budou prodavat poradne a drahe procesory a budou si drzet 100% sveho trhu nez dolarove kusovky do mobilu, kde je ARM (a jine ruzne paarchitektury) uz cele veky. Proc stavet nove tovarny, ktere se mu mozna zaplati za 10 let? Nebo ma sve linky vyhradit misto cipum za 100 dolaru, cipum za dolar?:)
Intel ma ted nejvykonnejsi cipy (svetelne roky pred ARMem, kousek pred AMD), vyrabi nejpokrocilejsim procesem, ma nejuspornejsi jadra ...... no a taky je nejdrazsi .... kdyby se vykon ARMu zacal nejak vyrazne zvedat a hrozilo, ze pronikne do nejakeho jeho teritoria, pak proste a jednoduse - snizi cenu:o) V nejhorsim na cenu ARMu. Kdyz budes mit dva stejne vykonne stroje - za stejne penize - co si vyberes? Podle anandtechu to ani neni recnicka otazka, ale realita. Samozrejme, ze x86, kdyz mas asi o osm radu lepsi podporu na vsech frontach. A navic vykon je ryze specificky. Budou aplikace, kde budou ty procesory stejne rychle, ale kdyz prijde na jinou aplikaci, ktera vyuzije instrukce, ktere ARMu chybi, tak vykon vzdy pujde na stranu intelu s bohatsim CPU.

Ja verim, ze jednoducha instrukcni sada se hodi do nejakych hloupych smerovacu atd .... hloupe myslim takove ty domaci routery atd, v tech chytrych je specializovany HW.
ARMy jsou male, jednoduche a proto levne, tot jedina vyhoda ... na router za 10 dolaru predstavuje dolarovy cip hodne muziky za malo penez. Prece tam nedas stodolarovy cip, aby to bezelo stejne rychle a procesor 99% casu spal.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tento pohled jsem na to mel pred rokem. Dnes kdyz vidim kam vsude arm pronika zacinam lehce menit nazor. Intel totiz trpi na to stejne co velke firmy. Cim vic zamestnancu tim vetsi naklady ktere je potreba platit a tezko se da hlidat zda vsichni pracuji efektivne. Proto maji mensi firmy sanci na uspech proti temto velkym molochum. Ja mam strach totiz z toho ze dnesni levny arm at uz qualcomm snapdragon 615, nebo treba mediatek 6592 jsou pro beznou cinnost dostatecne vykonne procesory. Zvlada to prehravat fullhd video, zvlada to vse co clovek potrebuje po beznem pracovnim nastroji (office, web, komunikaci atp) Podle me tohle muze naprosto plnohodnotne nahradit 90% kancelarskych pocitacu - neni jen dostatecne dobry software. A ted si predstav jak dopadne x86 kdyz by klesly prodeje cpu jen o 50% z tech 90% moznych. Podle me vykonne procesory za par kc tu uz mame a tohle muze nastat - jen neni software a mam pocit jakoby microsoft sam nechtel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hloupe je, ze se docela zapomina na to, ze dnes je mnoho SW licencovano na pocet CPU jader (vcetne HT) a postupne pribivaji dalsi a dalsi. Jinymi slovy CPU sice stoji par tisic, ale licence jsou do milionu. Takze neni vyhra nahradit 8 jadrovy Intel za 32 jadrovy ARM, protoze usetrim nula nula nic na HW a na SW zaplatim 4x vic. Navic u mnoha serveru se vyskytuje potreba spise narazoveho velkeho vykonu nez rozlozene kontinualni zateze. Vyuziti pro tyhle CPU neni zas tak velke jak by se mohlo zdat, tj. netvrdim ze neexistuje, ale neverim ze se stanou hlavnim proudem pro trh beznych serveru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pekná doska. Len ma iritú na šikmo sata porty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pajeli to na kolene nekde v cine. A budes to snad kupovat?;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já si vždycky myslel že 120x120 je čtverec, ale na fotkách je zcela evidentní obdélník. Asi mám moc roztažený obraz na monitoru :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ne. Chyba je v článku. Oficiální specifikace uvádí jiné rozměry:

96Boards Enterprise Edition
Hardware
96Boards EE Minimum Hardware Features
1. Small form factor
○ Standard EE version 160 x 120mm
○ microATX EE version 244 x 244mm
2. Design is SoC independent (targets 32 or 64 bit SoCs)
3. 1GB RAM (16GB strongly recommended for server software development)
4. Minimum on-board connectors and expansion I/O
○ 1x Serial over USB UART with microUSB interface
○ 2x USB
○ 1x RJ45 Ethernet
○ Standard version board power from low cost 12V DC Jack connector
○ or standard 12V high power DIN connector
○ microATX version board power from ATX power supply
○ 1x 40 pin 96Boards 1.8V expansion interface header with UART, SPI, I2C &
GPIO
○ Standardized positions for PCIe connector(s), If implemented

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.