Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Portfolio GPU s RDNA 3 je nyní kompletní

Takže slib o migrování nových architektur na starší nm splní až při RDNA4 a Zen 5 přehozeném na poslední snesitelnou výrobu v podobě 6 nm. Trvá jim to dlouho, ale já věřím, věřím,...přece by nám nelhali.

Stejně jsem zvědavý, jak AMD ukočíruje podporu stále prodávaného retro produktu 5600G/5700G. Jestli ukončí podporu iGPU rok po skončení produktů, protože už nebudou chtít podporovat hodně starou Vegu, tak to snad bude na žalobu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

>Takže slib o migrování nových architektur na starší nm

Kedy a kde taký sľub dali?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, nejsem rain man, abych si to pamatoval. Někdy před lety Lisa jasně konstatovala, že si jsou vědomí určité krize ohledně vývoje nm, takže se na ně nebudou soustředit tolik jako dřív a vývoj budou posouvat dopředu více pomocí nových aritektur. Vyplývá to z tohohle prohlášení.

"But we’re doing a lot in architecture. And I would say, that the architecture is where we believe the highest leverage is for our product portfolio going forward."
Prodávání retro výrobků (zastaralé už při vydání) i ve 3. čtvrtletí 2023 tomu dost odporuje. Product portfolio mají zabetonované.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nebolo to nahodou v reakcii na to, ako sa intel zvejkol na 10nm s tym, ze v sufliku mal pripravene dizajny pre 10nm, ale nevedel ich vyrobit?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Netuším, nejsem rain man, abych si to pamatoval."
Ještě že tu máme našeho slovenského Rain Mana. Pana Fodreka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smazat, prosím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' slib o migrování nových architektur na starší nm ''

sorry, ale to je tvuj vymysl.. nebo sis to poplet.. tehdy rekli, ze budou delat novy architektury tak, aby se daly prevest na o generaci starsi proces, kdyz se ten nejnovejsi zdrzi.. no a to taky delaj, viz zen5.. puvodne delanej pro 3nm, z duvodu zpozdeni prevedenej ne 4nm..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Řekli toho víc viz výše. Moc dobře si vzpomínám, jak jsem se při uvedení 5700G uklidňoval tím, že ta zastaralost tolik nevadí, stejně bude nejpozději za rok na trhu nástupce, protože AMD je přeci APU king.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale v tom co citujes neni ani naznak toho co pises v prvnim postu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Umíš ty něco jiného než jen brečet?
Když se ti to nelíbí, tak si běž koupit to co chceš od nVidie, Qualcommu nebo Applu ne? Ty jsi fakt profesionální diskuzní pisálek. To co z tebe vypadne stojí pokaždé úplně za ho*no. Řešíš věci, které zajímá asi tak 0,000001% populace a strašně se domáháš produktů podle svých představ, na míru pro tebe stvořené. Tak si založ vlastní firmu a vyrob si to.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není to spíš naopak? Že ty seš ta 0,000001% menšina co nevidí tu do očí bijící zoufalost a deformování trhu? On je dneska málokdo nadšený z toho, že když chce slušné iGPU, tak se musí smířit s koupí 5700G a už dávno není nástupce do AM5. U dedikovaných karet jsou z AMD nadšený akorát ty a DD, takže ještě méně než 0,000001 % populace.

"Tak si založ vlastní firmu a vyrob si to."
To co z tebe vypadne stojí pokaždé úplně za ho*no.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Za to ale z velké části AMD nemůže. Je to vina Nvidia, která opět ve velkém vydělávala na kryptovlně. Trh je přezásobený a není ani moc důvod uvádět nové grafiky. Proto je méně modelů a proto uvedení celé řady trvá tak dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem se koukal na grafiky z Aukra a nechápu co všichni mají s tím přezásobením. Většina inzerátů je od vychcánků a je lepší se na ně vykašlat a koupit grafiku novou. Kde jsou ty super výhodné grafiky z bývalé těžby? Vždyť to byly tísíce kusů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je náš malý středoevropský trh, v globále to vypadá asi jinak. A prostě trh PC je v recesi. Výrobce snad ví, kolik čeho prodá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"On je dneska málokdo nadšený z toho, že když chce slušné iGPU, tak se musí smířit s koupí 5700G..."¨

A co jako? Tak tu máš 5700G.. co ti nabídne Intel? Nebo jiná konkurence? Nic, tak co brečíš, nebýt AMD tak nemáš vůbec nic a ty furt jen remcáš. Evidentně takových lidí, co potřebují produkty jako 5700G není pro AMD zdaleka tolik, aby to řešili jako prioritu. Možná časem přijde, ale proč by plýtvali zdroji na vývoj něčeho, co lidi vlastně až tak moc nechtějí?

To je zajímavé, že třeba na PCT fóru potkáš hromadu lidí s Radeony 7900 a nikdo si nijak nestěžuje. Kdybych nechtěl grafiku hned o Vánocích, tak mám taky Radeon 7900XTX a je mi to buřt, ale bohužel byla jen RTX4080, tak mám tu, ale chtěl jsem si vzít Radeon, proč by ne?

Prostě tady jde vyloženě o to, že hledáš jakýkoli problém, jakýkoli - byť i okrajový produkt, který na trhnu není a ten zviditelňuješ a děláš kolem toho haló. Přitom to v podstatě nikoho nezajímá.

A jestli si myslíš, že zajímá a vidíš díru na trhu, tak si brnkni do AMD custom divize a oni ti to rádi vyrobí, když si to zaplatíš. Tak furt nepindej a nestěžuj si.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hm, fakt jsem si myslel, že to zrecyklují na padesátkových verzích s rychlejšíma pamětma, trochu zvednou takty, budou se tvářit, že je to odladěnou výrobou a s výkonem půjdou o 5–10 % nahoru. Speciálně u 7700 XT si nechali dost velkou rezervu a u RX 7800 XT jen o málo menší, jestli mají být GDDR6 až na 24 Gbps.

Tak nic, no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by se jim finančně nevrátilo ani omylem. Navíc jsou ve fázi nenažranosti, takže nevydávají ani produkty, které by ztrátové nebyly a snaží se co nejdéle dojit bez přísunu sena.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže po hubených letech, kdy se museli podbízet, teď vydělávat nesmí, aby nebyli náhodou nenažraní. Mám dotaz, kde jsi studoval ekonomii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydělávají na Epycách. Nikde jsem nepsal, že by měli prodávat APU se ztrátou, jen by už mohli hnout prdelí a konečně vydat nástupce 5700G do AM5. Např. PCI-e 3 už do nového PC nepatří. Je skvělé jak na jednu stranu vnucují nepotřebné PCI-E 5 (trapas roku - nejméně potřebná vlastnost) a na druhou stranu pořád nejsou schopni všude dodat moderní mainstream v podobě PCI-E 4.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i když AMD APU v podstatě prosadilo, dnes je situace na trhu odlišná, APU jdou hlavně do NTB a celkově mobilní trh válcuje desktop. Pro kolik % zákazníků by takové APU asi bylo?

A já reagoval na tohle: "Navíc jsou ve fázi nenažranosti, takže nevydávají ani produkty, které by ztrátové nebyly a snaží se co nejdéle dojit bez přísunu sena."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AM5 APU už PCI-E mají, takže je jen otázka kdy a jestli je vůbec vůle. Mobilní APU prodají co vyrobí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U desktopu může být problém s výkonem, nemusí stačit rychlost RAM. LPDDR jsou o něco rychlejší. pětky umí 6,4 GHz a 5X 8,533 GHz. A výrobce musí počítat s taktem z výroby a ne s OC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná by to bylo až příliš blízko vyšším produktům. Nebo díky konfiguraci ROP by ty rychlejší paměti moc nepomohly, jen zvedaly cenu.
Ale je fakt že to mohli víc vytunit. Ovšem jako třeba u RX 590 se ukazuje že jsou bez špetky fantazie - tam také nejeden čekal že to vytuní aspoň na 9Gbps paměti ale ono ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to o cenách, ty rychlejší paměti jsou drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako neexistenci RX 7500 naprosto o ničem bych pochopil, ale že je taková propast mezi 7700XT a 7600 moc ne.
Názor bych k tomu měl ten, že AMD má kapacity na RX 7600 a na RX 7800XT, teda od každé řady jeden model. Víc nezvládne.
Modelů možná nebude dost ani na 7700XT, takže pokud bude poptávka po 7800XT, budou prodávat přednostně ten a až kdyby nebyla, tak pár CU povypínají a hodí to na trh jako 7700XT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby aspoň zlevnili RX 6600, RX 6400 apod. produkty, které už mají vývojově z větší části zaplacené. Kašlat na vývoj v iGPU i dedikovaných je nepochopitelné. Když se nedaří v dedikovaných, zatlačím na vývoj integrovaných a obráceně, ale jim je všechno jedno. Pohádka před spaním - předražený Snapdragon 8 Gen 2 stojí 160 dolarů, ale AMD nemůže zlevnit jebky typu RX 6400.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávej jabka s jabkama. Snapdragon je čip, RX 6400 je grafická karta. Galaxy S23 stojí $800.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GPU je nejdražší součástkou na grafické kartě. Ten snapdragon má minimálně 2x tolik tranzistorů, je na dražším procesu a jeho vývoj musel stát také výrazně více než vývoj GPU pro RX 6400.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A po čem myslíte, že bude větší poptávka, využije tudíž úspor z rozsahu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to AMD a Ngreedia skutečně dotáhly až tam, že poptávka po dedikovaném PC/notebook lowendu je výrazně nižší než po samotném qualcommáckým ultrahighendu, tak je to jen zaměňování příčiny za následek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Z čeho usuzuješ na cenu vývoje? Řekl bych že změny v Snapdragonu byly menší než přechod rdna -> rdna2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy se platí vývoj nové architektury převážně z prodejů notebookového lowendu, který navíc šel do desktopu jen kvůli těžební krizi?

Změny jsou dost podstatné. Jiný proces u jiného výrobce, jiné architektury atd.
https://www.androidauthority.com/snapdragon-8-gen-2-explained-3231826/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

oproti gen1 tam moc změn není (až na tu změnu procesu/výrobce). Ten notebookový lowend má svůj návrh Navi 24, takže to není nějaký odpad od většího čipu. Mimochodem, za kolik prodává srovnatelný čip NVidie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ngreedia může prodávat třeba za dvojnásobek a nedokazuje to vůbec nic.

Navi 24 funguje asi na 3 dalších kartách, tedy RX 6400 je odpad z již tak dost malého a levného čipu.

Gen 1 vs Gen2
- úplně překopaná CPU část (srovnání s vývojem u Intelu bolí)
- jiné GPU
- DSP má navíc int4
- jiné DDR5
- vylepšený networking
- vylepšená výroba

Kdyby takhle nějak udělalo AMD nástupce 5700G, tak to neoznačím za "tam moc změn není" a o Intelu raději úplně pomlčím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

úplně překopaná CPU - Cortex-A510 zůstává (4j -> 3j) Cortex A710 zůstává (3j -> 2j), Cortex-X2 povýšen na Cortex-X3 (design ARM) a dvě jádra byla povýšena na Cortex-A715 (design ARM) .
GPU je stejné Ardeno 730 -> Adreno 740 (přidali raytracing)
Ten zbytek nestojí za řeč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby takhle nějak udělalo AMD nástupce 5700G, tak to neoznačím za "tam moc změn není" a o Intelu raději úplně pomlčím.

"GPU je stejné Ardeno 730 -> Adreno 740 (přidali raytracing)"
A co ten o pětinu vyšší výkon, pane demagogu?
https://www.notebookcheck.net/Adreno-730-vs-Adreno-740_11105_11440.24759...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší frekvence? V tom odkazu je sice nahoře @0,8GHz ale dole pod specifikacemi je "? MHz" takže vědí houby na jaké frekvenci obě běžely. A pochybuju že na stejné, to by neudělal ani Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Červíček.
Nezapomněl jste si vzít léky na uklidnění?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V Ryzenech 7000 je přidané GPU, takže kdo chce koukat na monitor, tak může přes to a nemusí pořizovat žádnou grafiku. Nebo to tak není?
Možná kvůli Epycům by měli mít i nějakou samostatnou grafiku nebo je tam taky přidaná do procesorů? Nevím to.

Za mě jim v nabídce chybí model RX 7700 nebo RX 7650XT. Nebo měli dát na 7700XT rovnou trvalou slevu a když už by byli u toho, tak jít s cenou dolu i u RX 7900XT. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Serverová řešení mají zobrazování (nouzové) typicky vyřešeno pomocí něčeho jako ASPEED AST2500, jako součást IPMI.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_Platform_Management_Interface

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Serverech byl vždy Matrox.
A co ThreadRippery?

Mohli by vzít ten IO chiplet z Ryzen 7000.
Hodit ho na samostatnou kartu s výstupem na monitor a dalšími M2 sloty a USB porty.
Stálo by to pár korun a zájem by byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si pamatuju že v serverech byly nejen Matroxy, ale taky různé ATIny. Ale teď už se všude roky cpe Aspeed AST2xxx ve kterém je "nouzová VGA" což v serverech úplně stačí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On spíš myslel monolit. 5700G bere v idle 18W se zapnutou obrazovkou. 7600 se pod 45W nedostane a GPU část je v něm fakt jenom zobrazovadlo a video akcelerator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7600 G neexistuje že? takže 7600 není APU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavním poselstvím je že od 7600 dolů už nic nebude, jen APU. 6400/6500XT byla ukončovací série daného segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může být zase až u RX8xxx a RX9xxx zase vynechají. U low-endu zákazníci víc hlídají cenu a poměr cena / výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A z čeho by ten model měli odvodit? To jako mají jinak fungující čipy uměle omezit, aby je mohli levněji prodat jako non XT 7700, to se jim určitě moc vyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty komentáře, to snad ani není možné.... (Adams, Červíček, RedMax) ???! :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je na adamsove a redmarxove prispevku tak hrozny? Cervicek jo,ale to je samostatna liga

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

adams jako dycky.. neobtezuje se zjistovanim kompletniho infa a dela zavery.. si ten jeho post precti.. se tu rozhorcuje nad tim, ze nevzniknou novy modely na soucasnejch gpu a pritom amd vyslovene rekla, ze novy modely na soucasnejch gpu vzniknout muzou..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

50ková řada by byl refresh na stejných GPU, což ale i dle názoru jiných je nepravděpodobné, nejen Adamse

"There is still a possibility that AMD may release some different versions along the way, but given the wording about the completion of the RDNA3 lineup, this likely means the end of major releases for this generation."

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-chief-confirms-radeon-rx-7000-rdn...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi co budes chapat pod pojmem "major release". Pokud se mysli "major release" vydani karet na nove architekture, tak nejaky 50kovy refresh pristi rok muzou klidne vydat. Vzhledem k tomu, ze se zatim ale pocita s tim, ze by mela Q3 vyjit RDNA4 (zt uz to bude cokoliv), vychazi pak refresh soucasne RDNA3 jako min pravdepodony, nicmene ne nemozny, pokud se treba RDNA4 zpozdi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nova archiektura by nebyla 50kova verze. Bavíme se stále jen o RDNA3. Zbytek co píšete potvrzuje to co píše videocardz potažmo jiní diskutující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nova archiektura by nebyla 50kova verze. "
.. presne, protoze to by byl s jistotou "major release". Protoze ale nevime co pod pojmem "major relase" mysli, nemuzes 50kovou verzi zcela vyloucit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslí se tím klasický refresh. Stejná GPU ale na pozici 7800XT se použije navi31např, a přibudou CU. Zde na to není prostor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD takovy refresh nedelala ani v ramci RDNA2. Jenom vyhulila takty a pridala lepsi pameti. Kosmeticke navyseni vykonu
Viz 6700XT vs 6750XT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budiž ale také +20W TDP za cenu podle AMD 10%. Pokud by to tak bylo, pak možná jako reakce na "super" verze rtx40.

Zároveň mezi 6700XT vs 6750XT byla rok pauza (březen 21 vs březen 22), což by znamenalo cca 3 měsíce před vydáním rdna 4, pokud by počkali stejnou dobu a pokud vyjde na vánoce rdna4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Point toho vseho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že to udělat můžou, ale je to nepravděpodobné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to byl muj prvni komentar :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' což ale i dle názoru jiných je nepravděpodobné, nejen Adamse ''

?? dyt on naopak pise, ze vydani refreshe cekal, ne ze ho necekal..

ale o to nejde.. tady jde o to, ze amd rekla, ze nevydaj dalsi gpu, ale ze dalsi karty vydat muzou.. a on se pod tim rozciluje, ze nevydaj novy karty.. proste si ani neni schopnej precist, o cem je rec, ale hned dela zavery..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No čekal, ale s těmito parametry na něj právě není prostor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by tam nebyl prostor? Padesátkové modely u minulé generace měly o několik procent výš taktované jádro a rychlejší GDDR6. Co konkrétního brání hypotetickému vzniku padesátkových modelů u této generace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme tu interpretaci lidí, kteří se přímo se zástupcem AMD bavili

"There is still a possibility that AMD may release some different versions along the way, but given the wording about the completion of the RDNA3 lineup, this likely means the end of major releases for this generation."

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-chief-confirms-radeon-rx-7000-rdn...

A jejich shrnutí, že půjdou ven tak asi nějací zlatí králíci.

Pokud by mělo jít o můj osobní názor, 5-10% za to nestojí, protože už teď to TDP je takové ... jaké je. A pokud chtějí vydat RDNA4 příští rok, pak jim zas tak moc času nezbývá, vzhledem k tomu, že jsou nyní v půlce životního cyklu? Ale rád si poslechnu Váš protinázor, proč by jim to mělo za to stát a proč nesouzníte s názorem viz link.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale "nějaké modely ještě přijdou" mi fakt nepřipadá, že by plánovali refresh jako u šestitisícovek, spíš jako zalepení největších mezer v nabídce, takže možná nějaká non XT RX 7700 a ta RX 7500.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Víme všichni houby. A vám to může být stejně jedno, vy byste si Radeon nikdy nekoupil

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen předloni jsem koupil dva. Pokud jde o nové grafiky, za život jsem v podstatě koupil víc Radeonů než GeForce, Radeonů (a Machů a Rage) asi osm, GeForce snad všehovšudy tři, z toho jedna byla reklamačka a výměna za jiný model, takže dvě. :D

Paradoxně je to hlavní důvod, proč bych dnes na používání pochopitelně koupil GeForce, protože už jsem moc starý na to, abych místo něčeho rozumnějšího čtyři roky permanentně experimentoval s tím, co na kterých verzích ovladačů blbne a co ne, googloval, jestli s tím má někdo stejné problémy a co se řeší nějakým workaroundem, občas přeinstalovával drivery jen kvůli tomu, že se tam něco samo přepráskne a ovladače grafiky nejsou kompatibilní s AMD software, a jak malej Jarda se vždycky několik týdnů těšil na to, až AMD něco fixne, abych ušetřil dva tisíce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A pak ses probudil a ruka v nočníku ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vždyť má pravdu, s drivery k Radeonům je to jak na houpačce, někdy jen artefakty v obraze starší hry (namátkou Command Conquer Kanes Wrath) nebo poběží jen zvuk a místo obrazu jen černá s náznaky šedé (Starship Troopers 2005). Takže uvedení názvu "Adrenalin" jsem bral jako zajímavou ironii tvůrců...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná až takový hráč nejsem, ale nikdy jsem se s tím ani ničím podobným nesetkal. Pamatuji jen problémy při instalaci, když to nebyl čistý systém, třeba při výměně grafiky, ale to se vždy dalo vyřešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mohla to být náhoda, ale prostě to dělá hodně špatný dojem.
A taky už nemám tolik času si hrát s PC jako ve školních letech kdy mě prakticky nic netrápilo. Takže přednost má osvědčený hw/sw. Tak to prostě je. Mít den 36h tak si s AMD Radeon dál s chutí hraju, ale nejsme v ideálním světě ani podmínkách, takže to co je nejméně problémové má obvykle přednost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to hraní do značné míry jako servisního technika živilo. Takže si troufám tvrdit, že zkušeností mám víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že se svými 3 GPU od AMD jsem nepodstatný vzorek do statisktiky, ale tak nějak se mi nepovedlo mít takové problémy, jeké driverům AMD přisuzují zelení ultras.

Baldurs Gate III při startu vyhazuje varovnou hlášku - nemáte aktuální drivery (jsou 14 měsíců staré).
Hra funguje a nepadá tak moc. (Padla zatím 2x a to před Patch #1 a nebylo to kvůli GPU).

Když někdo pořád neco instaluje a odebírá, mění nastavení všeho sem a zase tam ... tak to má větší šance padat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hra stejně jako jákoliv aplikace může padnout z různých důvodů a pokud nemáte použitelnou statistiku, kdy na takové konfiguraci padá opravdu výrazně častěji než na jiné, neříká to vůbec nic.

K tomu: Když někdo pořád neco instaluje a odebírá, mění nastavení všeho sem a zase tam ... tak to má větší šance padat. Asi tolik, zákazníci to často chtěli rychle a levně a dělejte čistou instaleci, když neměli ani rozdělený disk a musel bych na externí zálohovat jejich data... Takže muselo stačit ovladače odinstalovat a vyčistit registry windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ty výkřiky, jak to pořáda padá, jsou (krom tady Adámka) taky .. statisticky nepodstatné. Většinou jde o už spomenutý (de)instalacemi způsobený "chaos", uživatelské chyby, ne úplně komatibilní věci a ... hnání výkonu "na krev".

Když jsem to před (téměř) 3 lety skládal, tak se v tom taky vystřídal nějaký ten HW ... 3 desky, 3 sady pamětí, 3 grafické karty, 2 procesory. Od té doby na to moc nešahám. Drivery ke GPU jsem aktualizoval 2x (FSR, FSR2). FSR3 resp. AFMF mají přijít někdy v lednu. Tak nejbližší aktualizaci vidím tak na březen. Až vychytají nějvětšé ovády.

".. zákazníci to často chtěli rychle a levně .."
.. což více-méně znamená, že to v blízké budoucnosti budou potřebovat znovu. Nebo jim to zas tak nevadí. Jejich boj.

".. musel bych na externí zálohovat jejich data .."
Udělat občas nějakou zálohu neuškodí.
Většina užovek na to přijde, až o nějaká data přijde.

".. neměli ani rozdělený disk .."
U microsoftu si i po té spostě let myslí, že je to nejlepší možný způsob instalace OS.

Taky nemám rozdělený disk. Ale mám v PC další dva, pro aplikace a pomalá data (čti filmy a hudba). Takže vše, co se mocí mermou nesere na systémový disk, je jinde.

Z dob Win 95, NT, XP jsem zvyklý dělat si image systémového disku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi nechápete několik věcí, pokud je počítač na dílně a dělám zálohu, ta záloha je u nás a jen dočasná, servis není cloud jaksi. A pokud jde o to, že se ten PC zase brzy vrátí, to je i věc zkušeností toho technika, ale zde je majitel PC s prominutím debil, to nikdo neovlivní. Měli jsme i opakované opravy s kompletní obměnou HW, aby se ukázalo, že zákazník má v bytě vadnou zásuvku se sí´tovým napětím a když PC zapojil na prodlužku jinam, bylo po problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak Vy, ale já jsem se ještě nodostal do stádia, kde bych byl schopen pochopit "věci", o kterých nevím.

PS: Se servisem mám zkušenosti. A vím, co dokážou nadělat nestabilní síť, výpadek sítě a následné napájení z agregátu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Táto generácia GK je skutočne katastrofa. Jediný kto nad tým plesá - je Jan Stach z DD , ale pri ňom si všetci zvykli na erekciu spôsobenú aj prázdnym pohárom ak by bolo od AMD. Všetci ostatný musia jednoznačne vidieť že je to fiasko. Nvidia s AMD si nemá čo vyčítať. Nvidii sa aspoň podarilo zlepšiť efektivitu , inak je to prínos 0,0 - pri AMD ani tá efektivita neviem ako nešla hore.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Se obávám, že ta efektivita AMD v minulé generaci byla daná hlavně tím, že dělali GPU u TSMC, zatímco neefektivita RTX 30 tím, že měly čipy od Samsungu. Na to konto byly ale zase ve srovnání s RTX 20 i RTX 40 na daný výkon podstatně levnější, než se čekalo (teda ty první uvedené modely, pak už ceny podělalo krypto).

Takže s tím, jak přešla Nvidia zpátky na TSMC, má hlavní podíl na zlepšení efektivity GeForce jiný výrobní proces, jinak by ten mezigenerační posun byl podobný jako u Radeonů. A z hlediska efektivity se všechno vrátilo tak nějak do starých kolejí, které jsou vyjeté už od Keplera, že Radeony prostě na stejný výkon žerou víc.

A z hlediska cen GeForce bohužel taky. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dodal bych k tomu, že zvyšovat výkon GPU je čím dál těžší. AMD vidí řešení v čipletovém provedení GPU, Intel nakonec taky a dlouho, ale něco jiného jsou plány na papíře a něco jiného je reálné provedení. To se zatím nedaří. NVidia zatím nic z klobouku nevytáhla a myslím, že je jasné, že si problém uvědomuje. Proč by jinak šli cestou DLSS.
Teda pokud někdo věří, že za rok dva bude líp, tak to není moc pravděpodobné. Vývoj se zcela jistě protáhne na delší dobu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak u AMD to teď dělá to, že sice přešli na 5 ze 7 nm, ale část čipu je furt jen na 6 nm (7), což se určitě trochu negativně projeví a s tím souvisí i to, že to jsou vlastně chiplety, což samo o sobě opět trochu navyšuje spotřebu kvůli potřebě různých propojení „navíc“, takže proto nejspíš je ta efektivita taková jaká je a v přímém srovnání nic moc posun, holt taková klasická nevýhoda tohoto řešení.

Nvidie teď celé čipy dělá dokonce na 4 nm a přešla z 8 nm Samsungu, takže je jasné, že tam byl velký prostor ke zlepšení a jsou teď díky tomu v malé výhodě.

Při zohlednění tady toho čistě z tech. hlediska ta spotřeba není vlastně zas tak špatná, i když je vyšší než u Nvidie, což je samozřejmě pořád nevýhoda kterou už neobkecají a něco, kvůli čemu to teď u zákazníků holt zas nějaké body ztratí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten problém je ale dlouhodobý, AMD není schopna v grafikách dosahovat TDP jako NVidia dlouhodobě a dlouhodobě se pohybuje minimálně čtvrtinu nad NVidií.
Vtipné je to proto, že fanoušci AMD dlouhodobě poukazují na problémy Intelu s TDP procesorů, v čemž mají samozřejmě pravdu, ale je to právě AMD, která má stejné dlouhodobé problémy v grafikách.

Ano, NVidia se v minulé generaci Ampéra zařadila po bok AMD a dosahovala na jednotku výkonu stejného (řekněme si úpřímně PŘÍLIŠ VYSOKÉHO) TDP. Jenže se ukázalo, že tenhle vyýstřelek s odchodem od Samsungu zmizel a u TSMC je to zase OK.
Proč to AMD, které vyrábí také u TSMC generaci, co generaci nedokáže!!!

Mimochodem, vzpomenete si na toho lháře Huanga jak nám bezostyšně tvrdil, že za problém nemůže GPU Ampéra, ale paměť DDR6X, která potřebuje vysoký příkon? Přijde Lovelace, DDR6X jsou stále stejné a prd ho, spotřeba šla dolu o třetinu, takže zase měla lež krátké nohy a tou pamětí to nebylo!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže maximum není totéž jako spotřeba v reálné zátěži. A Intel si za to může sám, když proti TDP je běžně naměřen několikanásobek. 300 až 350 W si může dovolit SW nebo server na CPU, ale ne desktop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, nakonec v příspěvku píšu, že kritika Intelu je oprávněná. Sám bych si procesor od Intelu nekoupil. Přitom já si kdysi liboval na procesorem Prescott, který příznici AMD také hejtvali, ale nebyla to víc než závist, že se Intelu tak dařilo. Ovšem proti současné spotřebě procesorů Intel byl i tenhle Prescott super úsporné řešení. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se Intelu dařilo, protože v té době už byl "obchodní" tlak proti AMD. Na to se zapomíná rádo. Ještě ne tak moc, ale už to začalo. Já neměl prskota, ale dvoujádrové Pentium D, to jelo na nižším taktu, v jednovláknové úloze byl výkon nižší, ale to druhé jádro často hodně pomáhalo odezvě systému. Navíc ta jádra jela víc v optimálním pásmu z hlediska frekvence a spotřeby. A výkonová dominance AMD začala být vidět už s Athlonem, pak přituhlo u Athlonu XP (taky jsem měl) a vrchol byl Athlon 64 a X2 varianty. Tam už byl Intel celkem zoufalý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak s RDNA1 byly se spotřebou níž a s 2 následně taktéž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám tušení o čem mluvíš, řekni konkrétní karty a buď uvidíš svůj omyl nebo nesrovnáváš karty stejného výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba RX 5700 byla spotřebou pod 2060S, 5600 XT zas byla pod 2060 a mají stejný výkon. RX 6600, RX 6800 a 6900 taky měly efektivitu lepší než konkurence v podobě RTX 3060, 3080 a 3090. V jak velké bublině musí člověk žít, aby si tohoto nevšiml?

Vlastně od doby s RDNA AMD začla být v tomto konečně konkurenceschopná, ale jinak je samozřejmě pravda, že v tomto byli vždy pozadu.

Teď to je akorát zas trochu horší, protože tentokrát už na to Nvidie kladla větší důraz a AMD nepoužívá ani to nejlepší co TSMC nabízí, takže bohužel, ale i tak to není zas nijak tragické jako kdysi, kdy mohli mít klidně i lepší a stejně topili nezanedbatelně víc, takže na tom byli rozhodně hůř.

Vzhledem k tomu, že AMD už má chipletovou architekturu a Nvidie furt jede jen monolity bych řekl, že je pozadu furt spíš Nvidie, i když je teď v té spotřebě trochu lepší, ale o moc zrovna ne a na to, že ještě používá 4 nm na celý čip, tak takový rozdíl taky není zas tak úžasný výsledek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D

RX 5700XT (225W) = RTX 2060 Super (175W)

RX 5600XT (150W) je ovšem výkonem pod RTX 2060 (160W)

RX 6800 (250W) = výkon RTX 3070 (220W)

RX 6800XT (300W) = výkon mezi RTX 3070Ti (290W) a RTX 3080 (320W)

Takže tak, Ampéra nebyla ze strany NVidie nic moc po stránce spotřeby, ale furt to bylo na úrovni grafik od AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co to zas plácáš. Ano, RX 5700 XT je na tom s efektivitou trochu hůř a topí víc než 2060S, je ale furt o poznání výkonnější.

Jak jsi přišel na to, že je 5600 XT pomalejší než 2060 taktéž netuším: https://www.techspot.com/articles-info/1991/bench/1080p-f-p_1100.webp

„RX 6800 (250W) = výkon RTX 3070 (220W)“
Nevím co bereš, ale chci to taky, to musí bejt slušnej matroš. Vždyť 3070 už pomalu dorovnávala i 6700 XT, to snad nemusím ani dávat zdroj... nemáš svůj den?

„RX 6800XT (300W) = výkon mezi RTX 3070Ti (290W) a RTX 3080 (320W)“
Jo, ale ještě jsi zapomněl zmínit, že výkonnější než 3070 Ti byla třeba ještě i 6800... no počkej, ty vlastně žiješ ve světě, kdy je jen na úrovni 3070... tak to pak jo.:)
https://www.techspot.com/review/2531-geforce-rtx-3070-ti-vs-radeon-6800/...
3070 Ti se na 6800 XT pochopitelně absolutně nechytá a její spotřeba byla hrozná na ten výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to se nedohodnem. Benchmarky příznivců AMD se od ostatních znatelně liší.
Akorát já si koupil RX 6800XT a ve lhůtě do 14 dnů jsem jí vrátil a místo ní koupil RTX 3080, která stála skoro stejně (+1000 jsem připlácel) a výkonem byla jinde.
Dávám si od té doby na prezentaci benchmarků větší pozor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady je několik ALE. Jendak záleží na sklatbě a nastavení samotných testů, víme že jsou hry a aplikace, které víc sedí jednotlivým architekturám. To je známé. Co ale mne zajímá nejvíc a to je taky njméně testováno, to nejsou maxima FPS, ale hlavně minima a průměry. Tam to zase vypadá jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Akorát já si koupil RX 6800XT a ve lhůtě do 14 dnů jsem jí vrátil a místo ní koupil RTX 3080, která stála skoro stejně (+1000 jsem připlácel) a výkonem byla jinde.“

Jasně a teď tu o Karkulce... Pohádky o tom, že je RX 6800 na úrovni 3070 a jiné bláboly si nechte pro někoho jiného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stále dokola tu operujete jen maximem TDP, to co je podstatné je naměřený odběr třeba za hodinu, to jsou srovnatelné hodnoty. Jak u blbrčků na dvorečku toto. Až budete mít reálné hodnoty v různých zátěžích, pak se máme o čem bavit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že ten 300 Radeon 6800XT strašně žere.
Baldurs Gate III - Very High - 1920x1080 - 220W *
</Irony = Off>

(*) celý počítač (bez monitoru). Údaj z UPS.
PS: Zatím se mi (při hraní) nepovedlo překročit 350W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nedokážete změřit čistě jen grafiku samostatně, je to údaj o ničem a opět pro ty co číst neumí, neměří se maximum naměřené spotřeby v daný časový okamžik, ale celkový odběr ve Watt hodinách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Log z GPU-Z budete brát jako "dostatečný"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co ten GPU-Z měří? Maximýlně nějaký okamžitý odběr. Pořád zjevně nerozumíte pojmu odebraná energie za měřený čas. Kdy se neustále násobí okamžité napětí a odběr proudu třeba po desetinách sekundy nebo i častěji a to se neustále sčítá. Takto i ten pitomý starý elektroměr dává přesnější výsledek:
Elektroměry fungují jako integrátory (integrují výkon v čase). Využívají podobný princip jako wattmetr (napěťová a proudová cívka). Měření probíhá buď přímo (proud prochází skrz elektroměr) nebo nepřímo (proud pro měření je odebírán měřicími transformátory, které obepínají přívodní fázové vodiče).

Mechanické řešení indukčního elektroměru je popsáno pod obrázkem vpravo. Měření vychází z počtu otáček rotoru (kotouče) zabudovaného indukčního motorku, který je roztáčen vířivými proudy. Na vhodně tvarovaném jádře, které obepíná hliníkový kotouč, je navinuta napěťová (měří příchozí napětí) a proudová cívka (skrz kterou prochází měřený odebíraný proud). Vzniklé elektromagnetické pole působí proti poli vířivých proudů v kotouči a tím vzniká moment síly otáčející kotoučem. Kotouč je připevněn na osičku, na které je přes šnekové převody připojeno počitadlo otáček. Pro kontrolu je na hraně kotouče barevná značka, která umožňuje sledovat (a počítat) otáčky. Pro vysoké odběry je na elektroměru uvedena násobící konstanta, kterou je potřeba vynásobit údaj na číselníku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak AMD v driveru hlásí spotřebu jen samotného GPU, ale ono je potřeba myslet i na ty věci okolo, předpokládám, že tě zajímá spotřeba celé grafiky a GPU-Z to tam nemá za celou grafiku, ale právě jen co mu to hlásí, čili jen za GPU, takže osobně si myslím, že ve skutečnosti, pokud máš 100% využití a nějaké referenční nastavení, tak jsi pravděpodobně normálně na tom 300W limitu, když k tomu přičteš vše ostatní co má na té grafice taky nějaký odběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde snad o srovnání vícero grafik, tak u každé změřím průběh FPS a současně dělám i záznam proudového odbětu a až z vypočítané spotřeby ve Watthodinách můžu něco srovnávat. To co tu dokola vysvětluji je fakt, že papírový odběr, nebo největší naměřená hodnota nám o reálném odběru neřekne vůbec nic a je to dobré jen ke správnému výběru zdroje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. A co ten GPU-Z měří? .."
Můžete se na to podívat sám.
Je to zdarma.

".. záznam proudového odbětu .."
Jsou tam hodnoty příkonu. V čase. Tedy přesně to, co je potřeba na spočtění celkové spotřebované energie za čas ve Ws resp. Wh.
Taky bych mohl kouknout na elektroměr. (Už nějakou dobu se mění za digitální, takže koukání na kolečko už je jen hezká vzpomínka). Ale tam zas bude chyba způsobená ostatní spotřebou.

Měřák (třeba takový co používá pan Samák) nemám a pořizovat ho nebudu. Navíc neměří spotřebu, která může případně být pokryta napájením z PCIe slotu.

".. To co tu dokola vysvětluji je fakt, že papírový odběr, nebo největší naměřená hodnota nám o reálném odběru neřekne vůbec nic .."
Max. odběr naměřený ve hře vynásobený dobou hraní vynásobený cenou za kWh mi řekne max. částku jskou jsem "Propařil". Jako limit pro nastavení zálohových plateb je to (pro mne) dostatečně přesná hodnota.

Jako uživatel mne zajímají 2 (3) hodnoty
- max příkon karty (a velikost případných špiček) pro dimenzovaní zdroje.
- to co naměří elektroměr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu je ale otázka kalibrace těch čidel, u napětí bych si typnul, že nějakou přesnost mají, ale u proudu je otázka, zda to není spíš informativní. Protože nikdo nevyrábí měřící přístroj tak, že to jen zapojí a nechá tak, vždy tam je kalibrace a někdy i s certifikací. To ale u grafik nikdo nedělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koľko ľudí mi na nejakom fóre písalo, keď som šiel rýchlo pred Vianocami kúpiť RX7900XT, že o pár mesiacov výjde nová revízia s "opravenými" taktmi a potom neskôr ešte aj refresh. Už vtedy mi bolo jasné, že sú to naivné somariny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kdo to psal, ale ani já jsem tomu nevěřil, když nebudu brát celý vývoj, ale jen opravu HW chyby, výrobu nových masek, to je tak zdlouhavé a drahé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. fáze - nalezení chyb
2. fáze - nalezení způsobů, jak chyby odstranit
3. fáze - vyčíslení nákladů na jejích odstranění
4. fáze - vyčíslení zisků/ztrát při odstranění/neodstranění chyb

Já jsem zatím nenašel vysvětlení proč se stalo, co se stalo. A nedostali se ke mně ani informace o tom jestli vůbec našli řešení těch chyb.
Ať tak, nebo onak, někdo vyhodnotil, že se případné řešení nevyplatí posunout do masové (u AMD než tak masové) produkce.

Mezitím cena 7900 ??? o něco pklesla a pokud jeden nemusí obracet v ruce každou korunu, tak mají lepší poměr výkon/cena než nově uvedené 7700XT/7800XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedno vysvětlení je v těch zdvojených taktech v čipu, jiné pro shadery a jiné pro grafický výstup, možná je řešení moc složité. Ale může to být i kdekoliv jinde, že jim ta část prostě vyšší takt nedává. V tom jádře je proti NAVI 2x je fakt velké množství změn, už jen dual issue shadery a logika kolem nich. Ale protože v čistě výpočetní zátěži ta jádra dávají 3,2 až 3,3 GHz, tady podle mne problém není. Tím pádem to je jiná část celého toho obvodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.