Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD přejmenovává dva čipsety ATI k obrazu svému

AMD 480X CrossFire logo

V duchu někdejších informací o nových názvech čipsetů ATI se nyní stává tato změna realitou. AMD má na svém webu znovu oživenou sekci s čipsety, kde se objevují její dvě vlajkové lodi: AMD 580X CrossFire a AMD 480X CrossFire. Pokud bychom srovnávali s konkurenční nVidií, pak bychom je mohli přirovnat k čipsetům nForce 590 SLI, resp. nForce 570 SLI. V obou případech nabízí vyšší model „dvougrafický“ režim v konfiguraci ×16/×16 a nižší v konfiguraci ×8/×8, akorát u nVidie jde o SLI a u AMD o ATI CrossFire.

Není žádným tajemstvím, že oba čipsety jsou již nějakou dobu na trhu, akorát pod jinými jmény. AMD 580X CrossFire se doposud jmenoval ATI CrossFire Xpress 3200, AMD 480X CrossFire je pak někdejší ATI CrossFire Xpress 1600, který se úplně původně jmenoval Radeon Xpress 200, to ještě když byl párován s nepříliš povedeným jižním můstkem SB450, dnes se k oběma naštěstí dává už celkem slušný SB600. Další AMD čipsety, které pocházejí z dílen ATI a továren TSMC, na sebe nenechají dlouho čekat, již víme, že jsou v plánu jména jako 690G s integrovanou grafikou Radeon X1250, na němž již staví své desky japonský výrobce YingTong, a pak také M690T, který bude určen pro notebooky a jehož integrovaná grafika Radeon X1270 ponese vlastní paměť.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD přejmenovává dva čipsety ATI k obrazu svému

Žádné komentáře.