Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prezentuje Zen 3 jako Zen 2 s jednotnou L3 cache

Možná AMD nechce být zas o tolik napřed a po vzoru Intelu schválně zatahuje ruční brzdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda překopání cache nepřipadne jako úplně malý krok. Navíc do uvedení Zen3 je ještě poměrně daleko a asi by nebylo úplně nejchytřejší už teď vyložit všechny karty na stůl a vystřílet všechen marketingový prach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale aby tu zase za rok (4Q 2020) bola platforma co podporuje DDR5? Ved o DDR5 neni ani chyru ani slychu. To uz rok pred uvedenim DDR5 by musela byt nejaka njuzka o DDR5 aj 2x kazdy mesiac s tym, ze JEDEC vsetko uz davno postavtil svatenou vodou. Ale nic, zdochol pes. AMD este len nabehlo na DDR4 pre 3 rokmi. No a PCIe5? Tam AMD v desktope nabehlo pred kvartalom na PCIe4.

Jedine co si viem predstavit, ze IO chiplet by podporoval DDR4 aj DDR5 a PCIe4 aj PCIe5 (aj to s 20% sancou), ale selektivna podpora iba pre nove verzie je za rok brutalne nepravdepodobna. V desktope iste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že PCI-e 5 a DDR5 jsou prostě zatím zbytečné, i kdyby je AMD mělo.
U PCI-e je těžce napřed díky PCI-e 4. Ještě pro to máme jen minimum periferií, Intel to mít nebude ještě minimálně dva roky, není kam spěchat. Implementace PCI-e 5 je dražší na vývoj, tranzistory, vedení v desce, proč těmi zdroji plýtvat.
DDR5 by se výkonově asi vyplatila, ale na trhu to pořádně není dostupné, kompatibilitu by AMD ztratilo a získalo nevýhodu v podobě daleko větších cen platformy než Intel s DDR4. Kdyby mělo udělat řadiče kompatibilní i s DDR4, tak zase větší složitost, dvoje desky... proč nepočkat, až tuhle bariéru bude chtít prorazit i Intel?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Unifikovaná L3 cache se očekávala už u Zen 2. Bylo docela překvapení, že i Zen 2 má to absurdní rozdělení na dva oddělené CCX. Navíc tenhle typ cache Intel používá dávno, takže AMD nevyzrazuje žádnou novinku. Pochybuji že by AMD chtěla prozradit zásadní změny v uarch v takovém předstihu.

DDR4 nebo DDR5 bude jedno. Stejně budou na trhu ko-existovat AM4 a AM5 souběžně. AMD nic nebrání spárovat Zen 4 s DDR4 i DDR5 pomocí jiných IO die. A mohou být na trhu současně pokud to bude nutné. Zen 4 má přijít na trh v roce 2021/22, takže pokud se třeba výroba 5nm Zen4 zpozdí, tak můžou v roce 2021 přijít s DDR5 Zen 3. V tomto je chipletový design geniální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ja si to take nemyslim, ale tlacit se do ddr5 a pcie 5.0 uz je vazne trochu uspechane, kdyz pcie 4.0 se teprve rozjizdi, jedou na tom zatim 2 grafiky a par ssd a do ddr5 neni co zapojit - jedec to ma sotva na papire.
Jestli ale spoji L3 cache tak vlastne vytvori vetsi "ccx" s az osmi jadry ze dvou klasickych. Me to neprijde malo a urcite to pomuze zkratit nejen kosmeticky nektere prostoje. Jinak to jde na ruku tem pacientum, kteri tu pred vydanim zenu 2 basnili o tom, ze amd vytvori 6 jadrove a 8 jadrove ccx. No evidentne to nebylo tak snadne, kdyz se to rozhodli lepit ze 4 jadrovych, ale nakonec to tak bude. Bravo, pacienti :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O šesti a osmijádrových CCX básnil Číslicová Zhouba Stach. Vždyť měl přeci tajné zdroje přímo z AMD. Díky za připomenutí, na tohle se snadno zapomíná. Stejně jako jak u Core 2 Quad psal o tom, jak Intel dělá zoufalé slepence, a u Zenu z toho udělal největší technologický skok :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ahaaa, tak od stachuje "vitr" vane :) asi se mu sem zabehly nejake ovecky, protoze ja to mam stopro odsud

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proc ne? mohou zvolnit a Zen2+ vydat jako Zen3 a mit v klidku pripraveno ... Amd ted hlavne potrebuje prodavat a ukrajovat podil na trhu ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod, proč by nemohlo AMD používat strategii tick tock. Intel už se ji dávno vzdal. O Zen+ se taky dříve nevědělo a byl vsunut až po zjištění, že do Intelu šlápli trochu víc, než si mysleli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

inac, podla slidov pada ten clanok z minuleho tyzdna, ze Zen 3 s SMT4x

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni jak vyuzit PCIe4, k cemu teda PCIe5. Navic jestli to bude chtit zase dalsi vetrak, tak at si to nechaj. DDR5 nejsou a buh vi kdy budou. Ono uz DDR4 ma strop, ze frekvence moc vykonu neprida, respektive neprida zadny protoze je zvednuta na ukor horsiho casovani.
Takze bych se vubec nedivil, kdyby tyhle zmeny byly az za tri roky u Zenu 4 a u Zenu 3 slo spis o dilci zmeny a novou vyrobu na 7nm EUV.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ide o servery, tam sa PCIe5 uzivi

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty stovky zařízení s PCIe4 doplní další tisíce s PCIe5. Nebuďte naivní, bude trvat 3 - 5 let než bude vše na PCIe4 a některá zařízení ani nebudou. SSD patří do slotů pro paměti a pro zbytek stačí 4ka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD se v serverech řeší SASem, zřídkakdy NVMe (bohužel!). SSD do DIMM jsou dost specialita a myslím, že v nejbližších deseti letech to nebude nic běžného. NVMe jako protokol vůbec není moc rozšířené, takže i SAN běží často na SCSI (i FibreChannel používá vnitřně SCSI), a pokud použijete NVMe SSD, musí se dělat překlad mezi protokoly. Bude hezkých pár let trvat, než se NVMe bude běžně používat v SAN, pak teprve začnou upadat SAS/SATA SSD.
A u NVMe PCI-e 4 dává smysl, i PCI-e 5 by se uživil (méně linek => méně železa => méně problémů, nižší cena). Ale jak píšu hore, zatím je to zbytečné, protože ani PCI-e 4 není běžné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není jak využít PCIE4? Kamaráde já vím že si ho nekoupíš ale takový PCIE4 M2 SSD to je o dost někde jinde. Doporučuji si vytáhnout hlavu ze zadnice a udržovat se v realitě místo psaní stupidit na diskuse.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No o dost někde jinde - ano, je to poznat v benchmarku, ale v reálném provozu ani náhodou

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. Rozdiel medzi nvme a sata SSD nieje tak vyrazny ( v testoch je, 3000vs500 je velky rozdiel, v praxi pre bezneho uzivatela je skoro nulovy) ako medzi hdd a sata SSD. Za rovnaku cenu radsej pomalsi ale vacsi - podobne to je u Ram.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V praxi spustím engine i s projektem o cca 7 sekund rychleji než na Samsungu 970EVO+

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

napis to celou vetou, lebo 970evo plus je ten rychly. Takze na SATA obycajnom 500MBs to pustis za x sec, na 3000MBs to spustis za x-7sec. Kolko je x?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

o 7s rychleji z kolika?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych doplnil, ze mezi NVMe a SATA neni rozdil vyrazny, mezi NVMe PCIe3 a NVMe PCIe4 je rozdil v realnem provozu zcela zanedbatelny.
Ale myslim, ze ho nema cenu resit, nekteri uzivatele tu musi byt proti Redmarxovi vzdycky v opozici, at napisu cokoli. (O to vic jsem rad, za ty normalni uzivatele tady, kteri neresi kdo to napsal ale obsah.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale isteze rozdiel je! Ak ma niekto databazu, do ktorej vstupuje 1x za minutu a pri pomalom SSD ma odpoved za 20sec a pri rychlom za 5sec - ale kazdu minutu!! tak to uz je rozdiel kde "to musis mat". Do normalneho kancel/herneho pc na doma to potrebne nieje. Len aj tak si to kupis, lebo Patriot VIPER VPN100 SSD 512 stoji 89€ a SATA napr. WD blue 500 stoji 69€. Samsung 970plus stoji uz 127€, tam by som potom bral radsej 1TB WD blue M2 - 137€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinde na server se jeste da docist, ze by se mela/mohla zmenit struktura chipletu/ Ze 2xCCX blocich po 4 jadrech na 1xCCX blok po 8jadrech. To by byla urcite dost velka zmena sama o sobe, ktera by mohla ve vysledku zmenit fungovani pristupu do L3 Cache, snizit latence mezi jadry a ve vysledku i citelne nekde zvysit IPC.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 3 cílí na 10-15% nárůst IPC oproti předchůdci:
https://youtu.be/m94v-SrPftU?t=381

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ričííí Rič nám lhal? Žádná revoluce se superširokou architekturou???? To jako Apple se svým iphonovým suprširokým CPU bude muset Intel zadupat do země sám?? Uvidíme:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoli závěry jsou zatím předčasné. AMD mohla být silně selektivní v tom, co zveřejní. Stejně tak je možné, že se změnami v roadmapě, které AMD naťukla v souvislosti ze Zen 2, se některé architektonické zásahy přesunuly ze Zen 3 na Zen 4. Řada prvků, o nichž se spekulovalo v souvislosti se Zen 3, nastane tak jako tak - jen není jasné, na které generaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Veci jako SMT3+ jsou velmi radikalni a velmi dalekosahle a kdyby AMD melo zpusob, jak je BEZPECNE dostat do chipletu, tak by to samozrejme zverejnili.

Tohle by byl pro ne velmi velky tahak pro serverovy trh, kde jsou objednavky vetsinou nekolik let dopredu a podle toho by samozrejme i nasmlouvavali TSCM. To ze to nezverejnuji je podle me jasna indikace, ze nic takoveho neplanuji ani v dohledne budoucnosti (ani ZEN4).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento předpoklad by mohl platit, kdyby u dosavadních generací Zenu s dlouhodobým předstihem zveřejňovali architektonické detaily. Skutečné IPC Zenu drželi pod pokličkou do poslední chvíle a namísto něj záměrně zveřejnili nižší hodnotu, čipletový koncept Zen 2 rovněž tajili, počet jader Zen 2 také. Vyložení karet dřív, než je to nutné, je marketingová chyba, která vede pouze ke snížení prodeje produktů, které jsou aktuálně na trhu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tento tvuj argument by mohl platit, kdyby AMD u Zenu zatajovala architektonicke detaily.

Architektonicky detail neni IPC. IPC je DUSLEDEK architektonickeho detailu, napriklad predvidacimu algoritmu, rozsireni zasobniku, nove instrukce, atp. Nic z toho AMD netajila. Pouze rekla, ze narust IPC vidi na ~40% proti predchudci a ono to nakonec bylo vice.

Chipsetovy koncept ZEN2 je zasadni pro AMD jako pro vyrobce, nikoli pro zakazniky. Pro zakazniky jsou dulezite az veci, ktere z toho plynou, jako napriklad latence, NUMA domeny, atp.

Vylozeni karet co s produkty ktere maji prijit za 2 roku nevede ke snizeni projede produktu, ktere jsou aktualne na trhu. To je tezky omyl. Malokdo ceka byt jen pul roku na novy produkt. Rozhodne ne firmy, ktere musi obnovovat sve stroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hádáš se tady s AMD i Intelem dohromady, kdy jejich praxe je taková, že 4-5 let vyvíjí uarchitekturu, celou dobu to drží v tajnosti a až teprve dva tři měsíce před zahájením prodejů udělají představení detailů.

Ty tvrdíš jsou že jsou hloupí a nemají důvod pro tajnosti.

Nadruhou stranu existují lidé, kteří si myslí, že nějaké dobré důvody pro to mít výrobci CPU budou, když do poslední chvíle tají detaily architektury. IMHO je dost naivní rozporovat činy lidí, kteří o tom ví 100x víc než my tady :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SMT4 je MOŽNÁ ze hry. Ale pořád se jedná o písmenka v prezentaci, která se netýkala primárně Zen 3. Je otázka zda by AMD v této prezentaci chtěla zveřejnit rok dopředu tak zásadní featuru jako je SMT4 pro Zen3. Však vyloženě nelžou když napsali že Zen 3 bude podporovat SMT2, když bude podporovat i SMT4.

To pořád nevylučuje široké jádro se 6xALU jako má mobilní Apple. Jednou k tomu stejně dojde ať už to bude jakýkoliv Zen. Keller pracuje v Intelu na novém jádře Golden Cove a nic jiného než 6xALU se očekávat nedá. Smutné ovšem je, že AMD a Intel pouze dotahují ovocnářskou firmu, nikoliv že jsou na špici vývoje. Třeba ARM má vektory SVE2 se 2048-bit šířkou, tam se AVX512 ani nehrabe, takže nám x86 začíná zaostávat.

Je možné že Zen 3 je místo původního Zen 2+, a přinese jen malé změny aby zachovali počet jader. A velké změny přinese Zen4 na 5nm procesu, kde bude prostor se tranzistorově rozšoupnout pro široké jádro se SMT4. Ale to je blbost, AMD avizovalo stejný výkonostní nárůst jako u Zen 2, navíc nová 19h Family taky znamená větší změny.

Podle mne příliš brzy dělat závěry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, zase ta tvoje nekritická glorifikace ARMu založená na porovnávání hausnumer. Realita je ovšem více přikloněná k x86 - HPC, servery, desktopy, notebooky. Dnes to tak holt je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na celkový počet CPU už pomalu vyhrává ARM, mobily, IoT, smartTV a jeho podíl dále roste na úkor x86. A nejhorší je že ARM výkonostně roste tak, že brzy bude konkurovat v serverech a desktopu, zatímco x86 kvůli spotřebě do mobilních telefonů nedáš ani kdyby ses rozkrájel.

ARM umí vektory o šířce 2048-bit.... x86 jen 512-bit. Umíš vyhodnotit že 2048 > 512?

Ty to bereš ze svého pohledu děcka co hraje na PC hry a nevidí nic jiného. Já ti tvůj pohled neberu, ale nešiř tady nesmysly že x86 vládne všude. Není to pravda ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si všimni, že ty oblasti cos vyjmenoval mají něco společného a tím něčím je - PRD VÝKON!!!
Dále si při opakovaném čtení mé první odpovědi všimni, že jsem psal o HPC a serverech a ne jen o herních PC.

„ARM umí vektory o šířce 2048-bit.... x86 jen 512-bit. Umíš vyhodnotit že 2048 > 512?"
To je přesně ten tvůj primitivní pohled a z něho odvozené zcestné závěry. 64bit procesor je podle tebe 2x výkonnější než 32 bitový atd. - stačí jen hodit číslo a pak bez rozmyslu dělat závěry. On totiž ani na těch AVX-512 svět nestojí. Ale jasně, ARM je kvůli tomu 4x výkonnější....
V serverech nemusí záležet na x86 SW, ale stejně je úspěch ARM CPU v této oblasti hodně malý. Desktopy a workstationy raději no comment - přitom já bych do toho rád šel, ale nemám do čeho. Nebo mi můžeš nabídnout ARM based PC co je srovnatelný alespoň se zastaralým Ryzen 3 1200?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

PC ve smyslu IBM-PC asi těžko.
Ale desktop na ARMu, co bude dobře použitelný (8GB RAM, 8 out of order jader, dobře použitelná 2D grafická akcelerace a akcelerace přehrávání videa), už se jistě postavit dá. Akorát je podobně drahý nebo dražší než x86, společně s tím, že k tomu nejsou Widle a špatně se k tomu připojují další komponenty (např. na nVidia grafiku můžete zapomenout). Takže tenhle segment víceméně stojí a ARM se rozšiřuje spíše na serverech.
Ostatně můžete to vidět na telefonech, jak funguje prohlížení webu, kancelařina a Youtube na 4k obrazovkách vcelku bez potíží. Když to samé přenesete do desktopu, kde si můžete dovolit lepší storage a TDP procesoru, přidáte k tomu použitelný OS na desktop, normálně to půjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou lidi co ani neví kolik jejich CPU má ALU, natož aby to mohli porovnávat s ARMem. Intel Core i AMD Zeny mají jen 4x ALU jednotky, takže ten výkon tomu odpovídá. Applovský Vortex v Ajfounech má 6x ALU a má o 50% větší výkon. Chápu že Palomínu a ostatním děckám se to nelíbí, ale prostě nejpromakanější a nejvýkonější CPU na světě má nyní Apple. Kdyby uměl Palomino používat alespoň ten google, tak by zjistil, že FPU má pořád lepší Intel. Ale přesvědčuj tady lidi co ani neumí hledat.

Stejně tak ty vektory. SVE2 je celkem novinka ve světě ARMu a ještě to nikdo nepoužívá, ale už jen existence zpracování vektorů o délce 2048-bit napovídá, že ARM chce výkonostně x86, nejen dohnat, ale i překonat.

Třeba Cortex A77 má taky 4xALU a už se v podstatě dotáhla v IPC na Skylake a Zen, takže by byla v pohodě použitelná i pro desktop. Doby kdy ARM byl slow in order CPU jsou pryč a do dvou let bude ARM v noteboocích a serverech jako doma.
https://www.anandtech.com/show/14384/arm-announces-cortexa77-cpu-ip

A nový Cortex A78/Herkules asi přinese 6xALU jakožto konkurence Applu. A teď si představte že všichni číňani a i to levné Rapsberry Pi bude mít výkonnější CPU než jakékoliv PC a budou umět zpracovat 2048-bit vektory.... do 5-ti let konečná pro x86 pánové. Na x86 budeme vzpomínat jako na Cyrix :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak to souvisí s mým komentářem?
Myslíte si, že jste jediný, kdo ví že existuje i něco jiného než Wintel?
Co můžu, to nechávám běžet kdekoli jinde než na x86. A Applu s jeho migrací na ARM fandím.
Mimochodem je mi úplně jedno, kolik má můj procesor ALU. Zajímá mě, jak funguje. A z tohohle pohledu, možná jsem poněkud zvláštní, nějak už pár let nemám problém. V notebooku mám nízko taktované dvoujádro, kterému jsem navíc podstatně omezil výkon, aby nepotřebovalo aktivní chlazení. Nenarazil jsem na potřebu vyššího výkonu. Zajímá mě, že je to tiché a na baterku to vydrží 14 hodin.
V tabletu většinou využívám grafickou akceleraci. S telefonem telefonuji, tam nechápu význam osmi jader. U pracovní stanice mám už 6 let 8 jader, pořád si slibuji, že si koupím novou, ale nějak vůbec netuším proč to dělat. Na hraní her to také docela stačí.
Mnohem více jde podle mě dnes o akceleraci všeho možného (tam se možná dají využít ty 2kib vektory), zejména videa a AI, rychlou storage (vyřešeno díky SSD) a dostatek RAM. Apple se mi líbí díky důrazu na jednovláknový výkon, který považuji za násobně důležitější než bambilion jader (ano, mám své zkušenosti s 64 jádrovou Tilerou i stavebními stroji od AMD, nevermore) a fandím mu díky tomu, že má možnost rozbít nadvládu Intelu (a poslední rok mu pomáhá AMD - ale tam je to z bláta do louže, jestli Intel nebo AMD, pořád je to trh, na který se nikdo další nemůže dostat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo na Palomina. Ty máš docela podobný názor na věc. Nejde mi o vůbec o nějaký ARM, ale o tu ostudu, že ten Applí procák je o tři generace před celým x86 světem. Ještě štěstí že ostatní Cortexy jsou 4 generace pozadu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víš že si dost protiřečíš? Buď "je na špici" a nebo "brzo bude konkurovat"..... Zatím jaksi ani nekonkuruje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kompletne opomijis drobnosti typu SW ekosystem. Sebezajimavejsi platforma je ti celkem naprd, kdyz nebud mit ekosystem, na kterem firmy pojedou, kdyz si ho koupi. To je jedna z brzd, proc se ARM zatim nedari proniknout dal nez do "domaciho elektra a modemu" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Servery, HPC a dokonce i část worstationů je na x86 ekosystému nezávislá, ale stejně má ARM problém se prosadit. IMHO chybí silný hráč co má dobrý návrh a odvahu žít po dobu rozjezdu se ztrátou. Jo a Apple tím silným hráčem není, protože většina nebude platit za stejný výkon 3x větší cenu. I já jako fanda non-x86 bych dal max. 1,5x tolik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je spis, ze cast toho ekosystemu je nezavisla. Nejde to ale.napsat obecne. Treba v ES systemu, ve kterem delam, neexistuje zadna serverova cast, ktera by mela "ARM" certifilaci. Pokud se.to.nezmenilo, tak par let nazpatek, pokud.vim, tak ani webovy servery jako treba JBOSS arm nee..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten 6xALU Vortex CPU prostě nikde jinde než v Apple zařízení nikdy nebude. To je hlavní důvod proč se to brzdí. Cortex A76 je 3xALU což odpovídá Core2Duo, taky nic moc v porovnání s x86. Cortex A77 už je 4xALU stroj a tady už to začíná být zajímavé.

Na opravdu výkonné a dostupné ARM CPU je potřeba počkat až na A78/Herkules, který přijde až v 2021. Takže x86 může ještě dva roky lelkovat, pak přijde dost nepříjemné překvapení se 6xALU a 2048-bit vektorovou FPU.

Pointa je ta, že už nyní Apple má ARM CPU výkonnější než x86. Jenže Jobs už nežije a současné vedení applu nemá odvahu udělat větr v serverech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je ta, že v roce 2021 bude x86 taky dál...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM jsou machri, vyhravaji na cele care v "mobily, IoT, smartTV". :-)

Tak jo, vyslovene vykonova spicka. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chytrý člověk nikdy nebude podceňovat konkurenci, která prodá 2x tolik čipů než on sám. A navíc pořád roste.

Jinak ARM je výkonová špička už nyní. Apple Vortex má 6xALU jádro a drtí výkonem serverový Intel Skylake-X. Jediné štěstí pro ostatní, že Apple jej prodává jen v telefonech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To netusim a popravde neverim tomu, ale Skylake-X drti kde co, treba i TRipper od AMD. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty blaho a vis ty, ze AM4 soket ma 1331 direk? A kolik mas direk ty?

AM4 je proto o svetelny rok lepsi, nez ty, to urcite muzes vyhodnotit, ze?! :D

x86 rulezzz! Arm, mib, etc. sukzzz!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi nějakej 4% -tní, že jsi zatížený na dírky? Panebožezaco? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen poukazuji na tve retardovane mysleni, ze kdyz chip specificky navrzeny pro velice jednoduche energeticky nenarocne pouziti (IoT) a tim padem tedy ciste na pocet samozrejme vede, tak ze je tim padem lepsi.

Korelace neimplikuje kauzalitu!

Mimochodem, vis, ze ARMovych navrhu je nekolik? Nejedna se tedy o jeden CPU.

Stejne kdyz pujdeme do hloubky... to ze ma nejake jadro nejakeho CPU 4 a nebo 6 ALU neni smerodatne. Je dulezite jak rychle bezi, jak dobre jsou zasobene a jaka je celkova zatez ktera pres to jadro jde. To ze bude umet jadro nejake specificke operace neznamena, ze bude tim padem lepsi.

Ty architekture mikroprocesoru vubec nerozumis, ale nekde sis precetl par slidu, videl par grafu a od te doby tu vedes svatou valku za slavu "Apple 6ALU CPU" a nedokazes uvazovat souvislosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Korelace neimplikuje kauzalitu!"
Tohle je sice pravda ale tady je to pužité nesprávně bo on nemá ani tu korelaci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"According to SPEC benchmarks, the Vortex cores inside the A12 has better IPC than Intel Skylake processors and can even match a high end Xeon in terms of single threaded performance.

As far as Geekbench is concerned, the A13 easily outclasses a midrange 15W laptop SoC like the i5-8250 in single core performance:"

https://www.quora.com/How-fast-is-Apple-s-latest-A12-CPU-compared-to-the...

Googlete a porovnejte SPECint2006 výsledky. Ten Apple (6xALU) na stejné frekvenci drtí Skylake (4xALU) o +58%. Ten kdo tvrdí že počet ALU nemá vliv, tak ať si zůstane na Pentiu4 nebo na Bulldozeru (oba měly 2xALU a oba byly tragédie).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nebude problém i v tom "According to SPEC benchmarks"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muz nazor je ze AMD vyda refresh Zen 2+ alias Ryzen-y 4000 generace na kterem si skusi vylepseny 7nm EUV, hlavne zmensi 12nm IOD(I/O Die) na 7nm, na pristi rok ji nic vic nenuti hlavne navysit takty a znizit spotrebu, dale co se tyka architektury Zen 3 tak podle me zamerne(AMD) otupuje Intel aby zustal troska v klidu, ale realne jiste v roce 2021 uvede jak socket AM5 tak s tim podporu DDR5 a PCI-Express pate generace, dale kdyz k tomu pripocteme rozsirene SMT v roli dvou, tri az ctyr vlaken na jadro bude to bomba, proc by si ted vystrilela vsechen kalibr? zbytecnost kdyz je slaba konkurence.

V puvodni prezentaci uvadela AMD kompatibilitu socketu AM4 do roku 2020, cili refresh architektury Zen 2 je vice nez realny i kuli tomu v jakych srackach dnes Intel je, proste nedokaze konkurovat, majitele pocinajic A320 boardy si z nich vytahnou Ryzen-y 3 nebo 5 prvni generace a strci si tam Ryzen-y 4000 generace, vlk nazranej a koza zustala cela.

Jeste k te sdilene cache, koncept Zen 2 si zaklada na cipletech kde kazdy nese 8 jader ale interne se sklada z dvou CCX bloku s tim ma kazdy svou 16MB L3 cache, cilem Zen 3 jiste bude uvest skutecne nativni 8 jaderne CCX bloky/monolity = ciplety s jednotne pristupnou cache a tez mozna o velikosti 64MB, cim vic sou totiz dnes operace provadene rychleji cili vetsi cache smysl ma, hlavne kdyz 7nm EUV zvysi denzitu na plochu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba proto, ze je verejne obchodovatelnou firmou.

Mandat jejiho vedeni neni vest zabomysi valky s Intelem a prekonavat je vzdy o par procenticek a nechavat si trumfy. Zadna firma takhle neuvazuje, ani Intel takhle neuvazoval, proto nebyl pripraven na uspech ZEN.

Kdyby meli realne sance takovy produkt dat na trh, tak by se tim uz chlubily. Protoze to by prilakalo vice investoru, vice penez, moznost lepe inovovat, expandovat (nasmlouvavat si vyrobni kapacity), vetsi zajem z trhu (objednavky na servery, superpocitace), atp.

Jedna vec je cekat s cenovou nabidkou, pripadne pozdrzet o par tydnu release aby to davalo strategicky smysl (naka konfera, black friday, reakce na konkurenci) a druha, uplne jina vec je, zadrzovat naprosto zasadni a dalekosahle zmeny v architekture, podporovanych technologii, atp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní a dalekosáhlé změny v architektuře se samozřejmě budou tajit do poslední chvíle kvůli tomu aby se jimi neinspirovala konkurence

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Vývoj CPU trvá cca 4 roky a zveřejňuje se až těsně před uvedením na trh.

Unifikovaná L3 cache je něco co Intel už používá roky, takže tohle zveřejnění AMD neublíží. Navíc se už očekávala u Zen 2, takže spíš má zpoždění.

To široké jádro se SMT4 a ten vysoký výkon z toho plynoucí bude AMD držet pod pokličkou o to důkladněji. Zase nebudeme vědět nic do ofiko zveřejnění jako u Zen 2.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaaasne, protoze inzenyri vzdy cekaji na oficialni odtajneni informaci konkurenci. Zadny z nich nechodi na fora, konference, atp. kde by se rozebirali potencialni zmeny v x86 architekture treba na 10 let dopredu...

Nikdo prece nezamenstna inzenyra, ktery by TREBA - a tedka se podrzte, protoze je to radikalni myslenka - uvazoval o inovaci vlastniho produktu bez ohledu na konkurenci.

To je takova kravina, ze to az boli cist.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám ukaž tu konferenci kde nějaký inženýr zveřejnil detaily Zen 3 architektury. Nepiš tady kraviny prosím tebe. :-D

Pokud vím, tak dopředu se chlubilo AMD jen Bulldozerem, že to bude revoluce, výkonově drtič, pak se chlubilo že jádro je extrémně malé a zveřejnilo fotku die (zde bystřejší jedinci zavětřili že je něco špatně, když to má málo tranzistorů).... no a byla to katastrofa, že nebýt Radeonů tak AMD krachla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prechod na DDR5 by bol taky maly (teda riadny) intelovsky oyeb na zakaznikov, co im vysolili tie obrovske prachy za x570 chipset, takze to sa dufam nestane, resp. nech to ma aspon dualny radic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to je tady za tlachy že zatahovat ručknu je úplně v pohodě, když konkurence je slabá? tohle dělal intel 8 let a najedou u amd je to v pohodě, neříkám, že to amd dělá schválně ono takový "revoluce" jako predvádí s ryzenem se dělat každej rok nedaj, prostě intel vsadil na 10nm všechno včetně všech změn v architektuře, ale nevyšlo mu to, přejme obou, aby jim to vycházelo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Důvodem existence firmy, přinejmenším v ČR, je zisk. Pokud ne, jedná se o porušení zákona.
Zisk uděláte tak, že snížíte výdaje a navýšíte příjmy. Tedy prodáváte za co nejvíc a investujete co nejméně. Když je konkurence slabá a kupní síla pořád stejná, proč pokračovat ve vývoji, když můžete rýžovat peníze?
To je kapitalismus, smiřte se s tím. Fungovalo to tak odjakživa a vždycky to tak fungovat bude, i když na to násilím budete cpát bůhví co. I v socilalismu to fungovalo, akorát v mnohem zvrácenější podobě.
Jestli chcete funkční trh, kopněte celý Wintel do zadku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V "reálném socializmu" to tak rozhodně nefungovalo, tam se sice zpomalil vývoj (někde jsem viděl grafy vývoje hdp v čssr a západní evropě a vycházelo z nich že zatímco u nás stouplo za xx let 3x tak v rakousku za stejnou dobu 5x) , protože na něj nebyl dostatečný tlak a zároveň existovala "žalezná opona" tj omezený trh, ale ceny se stanovily tabulkově/komisí, ne tak aby se co nejvíc vydělalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.