Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prý opět končí s velkými procesory a odkládá Kaveri

S Kaveri může být pravda klidně uprostřed - mobilní čipy mohou vyjít před koncem 2013 a desktopy 2014.

Když už jsme u těch titulků, proč se třeba tady neobjevují titulky typu: „Kolik zařízení s Hondem si můžete zakoupit 7 měsíců od jeho uvedení?“ případně „Kolik tabletů s Temashem můžete zakoupit a jak je to doopravdy s výkonem prezentovaným na Computexu?“

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ze stejného důvodu, jako se tu neobjevily titulky „Kolik zařízení s Tegrou 4 si můžete zakoupit 7 měsíců od jejího uvedení?“ případně „Intel odložil Broadwell o půl roku - proč tvrdil, že jde vše podle plánu?“. U každého výrobce se čas od času objeví zdržení nějakého produktu. Pokud ale většinu ostatních produktů dodává plus mínus podle plánu, nevidím důvod, proč se po něm vozit.

VR-Zone se v posledních týdnech evidentně rozhodl vozit po AMD, byť by se stejně pádné nebo i pádnější záminky daly najít i u ostatních výrobců - u kterých jim ovšem odklady a nesplněné sliby nevadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je škoda. Těch zařízení s Tegrou 4 je násobně více než těch s Temashem/Hondo a o Broadwellu se tu článek už objevil http://diit.cz/clanek/broadwell-odlozen

Na netu rozhodně není jen VR-Zone, ostatně on třeba SA se vozil (a možná že i vozí) po nVidii taky. Ovšem to není důvod proč o tom nepsat obzvláště pokud bylo Hondo/Temash jedním ze styčných bodů mobilních zařízení ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, článek o odložení Broadwellu se objevil. Nikdo se v něm ovšem nevozil po Intelu, nikdo netvrdí, že Intel vědomě lhal, případně že investorům předkládal něco jiného než OEM partnerům a rovněž je tento článek pouze krátkým oznámením, nikoli třídílnou sérií, která by doněmoty recyklovala jednu informaci a snažila se hledat teorie, komu všemu Intel lhal a proč je špatný.

Takovým způsobem k tématu přistupoval VR-Zone, který v podstatě začal tím, že Lisa Su v červnu konstatoval, že dodávky Kaveri budou zahájeny v prosinci, což VR-Zone prezentoval jako "AMD: Kaveri letos vyjde"... a skončil tím, že totéž tvrzení Lisy Su prezentoval jako potvrzení toho, že Kaveri letos nevyjde a AMD lže :o) Pokud si všimneš diskuse pod touto řadou zpráv na VR-Zone (zvlášť pod druhým dílem), pak možná uznáš, že tento postoj neshledávám zvláštním pouze já.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vození bych rozhodně nevytahoval, i tady na diitu se permanentně vozíte třeba po Applu, Intel tu v lásce taky dvakrát nemáte a schválně kolikrát tu byla propírána "šedivá pasta" ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mícháš dvě odlišné věci. Na jedné straně vytváření hypotéz a kritizování společnosti na základě těchto hypotéz a na straně druhé kritiku za nekvalitní zpracování produktu z vyšší cenové relace. Intel se rozhodl nekvalitní pastu na high-endové procesory používat z vlastní vůle a činí tak nadále i po dlouhodobé kritice (která nepochází z DIIT, ale je globálního charakteru). Šedivá pasta tu byla zmíněna vícekrát, ale vždy v důsledku vydání konkrétního produktu, na kterém byla aplikovaná. Nic víc, nic míň.

Totéž Apple. Pokud dlouhodobě do zákazníků hustí cosi o ideální úhlopříčce a ideálním poměru stran, a pak udělá pravý opak, případně pokud s konkurencí nebojuje svými produkty, ale vymáháním soudních zákazů prodeje, pak sám zavdává důvody k legitimní kritice.

Pokud ovšem VR-Zone na základě jedné citace vyvodí v červenci závěr A, v srpnu na základě téže citace vyvodí závěr B a výsledek se snaží prezentovat jako rozpor ve tvrzení AMD, pak nejde o legitimní důvod ke kritice, ale vyrábění záminky k výlevům daného redaktora.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A není to dost podobné výrokům pana Ježka o tom jak malý čip nemůže podávat dobré výsledky, což následně při recenzi obrátil naruby? Proč zde sledovaný a vychvalovaný Temash (10 stránek výsledků, best of Computex, 30fps v dirtu, 50% výkonu navíc s dockem, mezi nimi mimojiné spekulace typu Surface s Temashem...) z čista jasna zmizel z focusu a jako na potvoru když zrovinka vyšel na světlo? Zatímco GT640 s DDR5 tu byla do druhého dne ihned po upozornění Františkem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že tu kritizovanou objektivitu zde s leppardem vyvažujete dostatečně :)

PS: Tegru bych sem raději teď netahal, myslím že ta se tu dostane ještě na přetřes u výsledků hospodaření nVidia.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslet nestačí.

PS: no jo, Tegra úplně nV potopí nebo se minimálně dostane na úroveň AMD, hromadně se budou vytrhávat palubní počítače z aut/tabletů a budou se nahrazovat Temashem :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pánové máte velice úzký pohled na elektroniku. Může se zdát, že Tegra 4 je v mobilních zařízeních neúspěšná, ale nVidia s nima udělala terno v Automobilovém průmyslu, kde jsou daleko větší marže než u tabletů a telefonů.

Posuzovat úspěšnost Tegry jen podle trhu s mobilními zařízeními je jako posuzovat úspěšnost prodeje lopat na sníh v létě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

opravdu s nimi to terno udělala ? Nějaké čísílka či odkazy pro podporu svých tvrzení by něškodilo udat. Mě se zdá že říkáš hop a v Nvidii ještě ani neskočili :o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

20 milionů čipů pro Volkswagen Group do roku 2020. Stačí?

Pokud bude zájem, hodím sem i konkrétní článek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam i čísla BMW? http://www.flickr.com/photos/nvidia/8366247806/ Ten mimochodem používá Tegry v infotanmentu od druhé generace iDrivu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak kde, Tegra 3 je od X6 a novějších + Rolls Royce

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak to není zas takové terno. To je necelé tři miliony čipů ročně po dobu 7 let s tím, že jde navíc nejspíše o starší Tegry kvůli ceně (Tegra 3 pravděpodobně) Obecně s novou Tegra 4 Nvidia moc úspěchů neslaví a ani předchozí prodeje Tegra 3 nebyly žádná sláva, ale trochu to Nvidii pomůže, to je pravda.

Jen pro srovnání Apple prodal za 3 měsíce 37 milionů kusů iPhone 4S :o)

http://www.letemsvetemapplem.eu/2012/11/30/podivejte-se-kolik-se/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam jedno ine vysvetlenie pojmu "vleky procesor"

Aktualna licencna zmluva na x86 (Intel a AMD sa vzjomne blokuju vo vyrobe x86- napr. AMD ma patent na integraciu matemetickeho koprocesora do CPU, teda patent na FPU aj patent na integraciu FPU do procesora s archoitekturou x86)

Zmluva konci bud 1.1.2014, ak sa n-te predlzenbie zmluvy z roku 1976,platnej od 1.1.1977 vztahuje na obdobeie od vypovede Intelu,alebo do 31.12.2014, ak sa na neho nevztahuje. Po tom termine nebude mozne vyrabat x86-ovy CPU legalne, ak sa AMD a Intel nedohodnu.
Pripadne moze AMd ziskavat cash tym, ze udeli licenciu Intelu a sama si nebude od intelu licnecovat nic..

Intel and AMD settle, agree cross-licensing deal

Summary: Intel will pay AMD $1.25bn and the two companies will share patent rights for the next five years, while AMD has cancelled all antitrust litigation against Intel

David Meyer November 12, 2009
http://www.zdnet.com/intel-and-amd-settle-agree-cross-licensing-deal-303...

Ak to AMD chce urobit musi zryclit vyvoj ARM-ovych CPU

http://www.engadget.com/2013/06/18/amd-seattle-arm-server-chip/
http://www.pcworld.com/article/2042267/amd-slates-first-arm-server-chip-...
http://diit.cz/clanek/arm-procesory-od-amd-v-roce-2014

a tym stiahnut ludi z x86 projektov, ktore tym naberu zdrzanie, co sa ale deje.Druhym krokom by bolo, ze dalsie x86-kove priojekty AMD rusi, a to tvrdia pani.

Teda existuju naznaky, ze "velke procesory" znamene procesory architektury x86.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že "velké procesory" zde znamená x86 a že AMD s nimi v nové roce skončí. Spíš, že se jedná o výkonné CPU do (vyššího) mainstreamu a highendu, kde se bohužel AMD už několik let nechytá. Poslední konkurenceschopný byl Phenom II.

Tento měsíc, jako věčný AMDčkář od dob K5-75, jsem si pořídil Intel - poprvé po 17 letech. A vidím, že jsem dobře udělal.. :-\

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom prispevku som len ukazal, ako k tomu yaveru m,ohli prijst

A najnovsie info napovedaju, ze by to nemusela byt kacica
http://tech.ca.msn.com/acer-expect-more-android-and-chromebooks-less-win...

Acer to downplay Windows in favor of Android, Chrome OS
Preparing for 'the day after tomorrow'
By Neil McAllister, 8th August 2013
"For the PC industry, I haven't seen light at the end of the tunnel," Wong said. "First, we have to sustain our market share and protect our bottom line ... and by doing tablets and smartphones right, we can be prepared for the day after tomorrow."

Android devices will probably make up 10 to 12 per cent of Acer's revenue by year's end.

saw a growing market for Chromebooks, which he said made up nearly 3 per cent of the company's shipments during the quarter that ended in June

Wong said that by 2014, sales of Android devices might contribute as much as 30 per cent of Acer's total revenue.
http://www.theregister.co.uk/2013/08/08/acer_to_scale_back_windows/

HP’s Slate 21 is a $400 Android all-in-one PC and tablet
June 24, 2013
http://www.digitaltrends.com/computing/hps-slate-21-is-a-400-android-all...

Transformer od ASUSu.
Na něm frčí Android 4.1 (Jellybean), celé to pohání Tegra 3. Aby to nabídlo nějakou lepší přidanou hodnotu, Windows 8 se budou dát z doku, kde budou předinstalované, „streamovat“ přes Wi-Fi do tabletu pomocí programu Splashtop
http://diit.cz/clanek/msi-ap2021-asus-transformer-aio

AMD vystřízlivěla z Windows 8, půjde do Androidu
7.6.2013,
Byť to trvalo déle, uznala nakonec i AMD, že přes Windows 8 cesta nevede a ač o tom ještě v loňském roce nechtěla ani slyšet, ohlašuje nyní oficiální podporu pro Android a ChromeOS.

Mozno to bude zanament navrat Dirka Meyera
Dirk Meyer: drasticky se změní interakce lidí s počítači
23.12.2009,
http://diit.cz/clanek/dirk-meyer-drasticky-se-zmeni-interakce-lidi-s-poc...

31. srpen 2011
AMD hledalo nového prezidenta přes 6 měsíců poté, co v lednu, kvůli neshodám v oblasti směřování mobilní strategii, odstoupil Dirk Meyer.
http://www.itbiz.cz/clanky/lide-ve-firmach2

Po odchode Dirka zniyilo AMS podprou Linuxu a teda Androidu a ChormeOS, teraz otocili..

Podle analytické společnosti NPD se chromebookům nevede vůbec špatně – tedy přinejmenším na americkém trhu. Viceprezident společnosti Stephen Baker v rozhovoru pro ZDNet prohlásil, že v posledních osmi měsících chromebooky obsadily 25 % trhu s levnými laptopy do 300 dolarů. Tahounem jednoduchých notebooků s webovým prohlížečem tedy není hardwarově vybavený, ale drahý Pixel, nicméně ty nejlevnější modely. Chromebooky se podle NPD podílejí na prodeji všech PC až pěti procenty.
http://www.zive.cz/bleskovky/npd-chromebooky-se-v-usa-podileji-na-prodej...

Pri orientacii na Android je ARM lepsi ako x86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš zajímá, kdeže jsou ty "profi APU", co AMD anoncovala již v době Trinity.
Tedy s ECC, FirePro certifikovanou grafikou. Případně jen jako procík s ECC bez grafiky.
Co by pokrýval ty ECC capable 10W-45W malé věci (nevadily by ani ty velké).
Zatím byla veliká výhoda AMD, že jejich FX desktop procesory (a desky od Asusu) uměly ECC. Kde je ECC verze APU ? FM2 sokety to umí (jde jen o to, zda jsou dráty vytaženy k DIMM soketům, memory manager je v procesoru).

Očekával jsem, že například letošní upgrade oblíbeného HP Proliant Mikroserveru N54L (po N36L, N40L) bude mít v sobě něco nového s ECC, možná i grafikou. A ono nic, je v tom pořád 2 jádro Neo X2 (Phenom), tentokrát na 2.2 GHz. To to fakt ještě pořád AMD vyrábí ? Nic proti, ale je to vážně vykopávka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Díky ovšem HP za ně, sháněl jsem na jaře po všech čertech poslední kusy N40L, teď se objevil N54L, naštěstí skvělý design ani trochu nezmrvili. Jediný rozdíl jsou vyšší hodiny procíku. Za 4.3 kKč (barebone s 4GB ECC RAM) je to nejlepší NAS široko daleho (FreeBSD + ZFS). A nejlevnější.
Tak se do budoucna těším na další generaci Microserveru s APU. Nebo to bude zase Neo, tentokrát na 3 GHz a 28nm ?
:-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kde by měly být? Při vydání AMD konstatovala, že jsou určené primárně pro Indii a další asijské trhy: http://diit.cz/clanek/amd-uvedla-firepro-a300-a320-apu-trinity

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm.

Podle všeho jsou ty zmíněné "profi" APU pro Asii také bez ECC RAM. Tedy například pro CAD (v letectví a automotive) k ničemu.

Když pominu AMD FX, tak nejlevnější servřík nebo ws s ECC RAM je něco na bázi E3-1200. Čili C20x čipset. Nebo C22x pro Haswell. Pod 10kKč (mb+proc) se nedostanu.

A pod 35-45W jsou jen typ E3-1220Lv2 na 20W za 5kKč nebo nové čtyřjádro E3-1230Lv3 na 25W za 6kKč. E3-1220Lv3 na 13W dvojjadro ještě nikde nemají.
Naprosto úžasné procesory, ale je to moc drahé řešení.

Ani AMD v současnosti nic pod 65W nemá (s ECC).

Přitom trh je po takových věcech celkem hladový. Viz. třeba úspěch těch malých a levných HP mašinek s obstarožním AMD Turion Neo X2. Sice to má poloviční výkon 2-jádrového G620, ale má to ECC, což je pro servřík zcela zásadní. Výkonově to stačí. A procík má TDP 15W.

BTW, hned po HP Microserver G7 N54L (s Turion Neo X2 na 2.2 GHz, 15W) se objevil HP Microserver G8, ovšem již s Intel C204 deskou a v prodávané variantě s 2-jádrovým CeleronemT/PentiemT/i3. Ale bez ECC, takže na fileserver úplně k ničemu. A 35W, tedy hlasitější chlazení.
Leda do toho vrazit za dalších 5kKč E3-1220Lv2.

Ale tím se z původně laciné krabice za 4 tisíce stala krabice za 15 tisíc, tudíž neprodejná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava !
Tak G2020T má ECC, to jsem si nevšiml, tím se to mění.
Ale cenově je to zcela jinde, bohužel.

Viz. tady G8, barebone za 13 000 Kč, TDP procesoru 35W:

http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=HP+Micro+G8

A tady G7, barebone za 4 300 Kč (navíc s jedním 4GB ECC DIMMem), TDP procesoru 15W:

http://www.fttg-shop.cz/serv-hp-micro-turion-ii-neo-n54l-2-2ghz-1x4gb-no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A finální upřesnění: nová Ivy Bridge řada Pentií G2xxx má ECC support, stejně jako většina i3 procesorů a 4 typy z řady i7. Jenom i5 s ECC není.
Jsou v TDP již od 17W.
No sláva, konečně to Intelům došlo.

Jistě ECC funguje v čipsetech řady C20x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud redakce zdržení v řádu jednoho měsíce považuje za takto relevantní, ptáme se, proč stránky téhož serveru neobsahují i titulky typu: „Kolik zařízení s Tegrou 4 si můžete zakoupit 7 měsíců od jejího uvedení?“ případně „Intel odložil Broadwell o půl roku - proč tvrdil, že jde vše podle plánu?“."

Mozna proto, ze kazdy server na svete nemuze byt AMD pozitivni, jako je to v pripade diit.cz, kde se zarucene veskera negativa o Intelu nebo nVidii drive nebo pozdeji objevi. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OK, kolik článků na téma "Intel lže investorům" nebo "Tegru 4 si asi po půl roce od uvedení nekoupíte" na DIIT vyšlo? Tolik k oněm "veškerým negativům" na adresu Intelu a Nvidie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u toho konce AM3+, proč ne, ten socket je dnes zastaralej, neefektivní, zakstaralé HT co nenakrmí PCI-E 3.0, zastaralé chipsety, kterejm dnes chybí features, etc. Defakto neudělali pokrok od roku 2007 a uvedení AMD790FX, jediná citelná změna bylo přidání Sata 3.0 do southbridge.

Ale čím jej nahradit? Zatím nejsou ani zmínky o jeho nástupci. Co je průser je to, že AMD nevydala ani zmínky o nástupci do server segmentu pro socket G34, kde nadále zůstává jádro Abu-dhabi a přijde jen jeho další revize něco jako "nová trinity".

Nejsou žádné známky o něčem jiném než FM2+. A do FM2+ budou max šestijádra architektura která ruku na srdce, bude mít stále horší výkon/takt jak Phenom II, nebudou s největší pravděpodoností mít L3 cache a jako bonus je celá ta platforma mířena low-endově, max 2x8 linek PCI-E z CPU, atd. Takže ono to skoro vypadá že AMD končí s čimkoliv nad low-endem, či dejme tomu niššim mainstreammem (v závislosti jak se jejich nová CPU povedou), což by defakto konek "velkých CPU" byl.

Pokud ne, tak potřebujou novou verzi HT, novejch cipset, a nebo novej socket v desktopu i serverech kterej by pojmul integrovanejch min 4x8 PCI-E linek z CPU. A ani zmínky o takových produktech nikde nepadla.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli on to neni celosvetovy (celoplanetarni) trend v CPU...
Inteli rychle CPU jsou pekne, ale realne se jich vyrobi a proda velmi velmi malo.
Nvidia je takove embedded/mobile nedochudce, ARM je pevny jenom v malych systemech- i kdyz obchodne stve konkurenci kvantitou, tedy proc ne, kdyz je to tak silene levne.
Tak ted si vyberte, podle mne neni moznost jina nez jit cestou CPU s nizsim a strednim vykonem napechovanych funkcemi pro co nejsirsi pouziti=co nejvetsi pocet ruznych aplikaci (rozumej implementaci v systemech od tabletu, pres embedded po stolni stanice a hracske masiny).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

upss, zapoměl jsem tam dát smajlíka na konec :o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.