Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD bleskově uvedla Radeony HD 8000M - parametry a kompletní prezentace

sranda je ze u nas skoro vobec sa nepredavali notebooky s 28nm radeonmi 7700-7800. jedine tak dell inspiron, a potom herny msi notebook s 7970M-kou :) dufam ze tieto budu rozsirenejsie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase párují ke stejným číslům různé paměti, to je - s prominutím - pěkný bordel, obzvlášť v tomto případě. Vždyť 64bit DDR3, obzvlášť pokud to nějaký umělec osadí něčím jako 1000MHz, může oproti 64bit GDDR5 shodit u takového čipu výkon klidně na polovinu. Proč to pitomci neudělají 8500 - DDR3, 8600 - GDDR5/64bit, 8700 - GDDR5/128bit, 8800 - větší čip. Ale to by bylo asi příliš důvtipné. Takto můžou těch čipů prostě přivézt pytel, vysypat je a říct - napájejte a označte si to kdo jak chcete, stejně bude celkový výkon nakonec úplně random.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to podobně. Napadá mě ale jedno vysvětlení. Pokud ty čipy chtějí dávat jak do notebooků, tak do ultrathinů, pak v ultrathinech bude třeba dosahovat nižší spotřeby, což se nejsnáze dosáhne použitím DDR3. Pokud by ale AMD zakázala DDR3 na vyšších řadách, pak by výrobci nemuseli mít o jejich grafiky zájem a radši by sáhli po konkurenčních. Důvod: Za ultrathin se připlácí a výrobce by těžko vysvětloval zákazníkovi, proč je v dražším šasí horší řada (třeba HD 8500) než jakou si může koupit v obyčejném levnějším (HD 8700). Samozřejmě by se to dalo vyřešit tak, že by třeba do notebooků šla řada HD 8700M a do ultrathinů řada nazvaná třeba HD 8700U s nižšími takty a pomalejšími pamětmi. To by ale znamenalo opět zdvojnásobení SKUs, což vadí nejen výrobcům, ale i mnohým zákazníkům a diskutérům jako je Richmond, kteří vidí v každém novém modelu od AMD pokus o záměrné zaplevelení trhu :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nejaky link alebo porovnanie ze ddr3 zere menej jak ddr5? ved kazda novsia pamat ma nizsiu voltaz oproti predchodcovi vacsinou a vyssie frekv..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Voltáž neni zdaleka to jediné co ovlivňuje odběr. Současné DDR3 navíc běží standarnd ěuž jen na 1,35v a už jen podle toho jak jsou i v loadu studený je jasné že maj odběr naprosto minimální.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

GDDR3 = 1.8v
GDDR5 = 1.5v - 1.35v*
GDDR5 Low Power = 1.2v - 1.0v

*Power Down feature = změna z 1.5v na 1.2v

zdroj: http://www.elpida.com/pdfs/E1600E10.pdf

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přímo AMD píše
GDDR5 memory can enable up to 20% better graphics performance with minimal impact in battery life.1
http://www.amd.com/us/products/technologies/gddr5/Pages/gddr5.aspx#1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Hynixů píšou také, že GDDR5 žerou méně než GDDR3 http://www.hynix.com/mail/sub03.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GDDR3 se nepoužívají už léta. Nahradily je GDDR5. Tady mluvíme o DDR3, které mají odlišnou architekturu a jejichž výroba se stále přesouvá na novější výrobní procesy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Radši ještě jednou zdůrazňuju - DDR3 (bez G) - jde o jiný typ pamětí. Řadiče většiny GDDR3 grafik vůbec DDR3 nepodporovaly - podporu ATI a Nvidia doplnily v okamžiku, kdy DDR2 pro low-end přestávaly stačit, high-end přecházel na GDDR5, přičemž GDDR3 byly nevhodné, protože byly dražší(!) než rychlejší GDDR5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže na těch nových ATInách jsou klasické DDR3? Pokud ano tak jsou na tom energeticky o dva řády horší než GDDR5 (případně ještě více pokud beru v úvahu LPDDR2 nebo 3). Zdá se mi přitažený za vlasy do notesu/ultrathin dávat DDR3 (ikdyž třeba low-power).

Když se podívám na DDR2 a DDR3 (resp. systémovou RAMku používanou v int. řešeních) tak jsou na tom oba dva výrobce stejně (bídně) a rozhodně na tom nenesl vinu řadič protože ten už měli oba dva k dispozici na kartách s GDDR (3 a 5 paměti používají stejný, resp. GDDR5 mohou běžet na stejném jako GDDR3). Navíc v lowendech nikdo nebude platit za GDDR, které by pak nešlo kombinovat se systémovou RAM. Prostě je to kategorie kde se šidilo vždycky a všecko

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyžtak DDR3 používané v těch lowendech (předpokládám že myslíš SidePort Memory) měly v "Low Power State" 0.75v 70nm (v uvozovkách proto protože neumí paměť dát do stavu jako GDDR). Na Asuskách bývalo tohle http://www.nanya.com/NanyaAdmin/GetFiles.ashx?ID=464 nebo Hynixy. Na hi-end MXM se mimochodem dávaly třeba http://www.hynix.com/datasheet/eng/computing/details/computing_19_H5TQ2G...) a ty byly myslím 40nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad zaplevelení - nakrklo mě to už před lety kdy si ATI začalo vymejšlet íčoviny typu xx10, xx20, xx30, xx40 kde se to nemusí lišit logicky taktem, ale klidně i jádrem (většinou přejmenovaným z minulé generace). Samozřejmě nV se v tom nemůže nechat zahambit a udělá si 105M apod. V tom aby se prase vyznalo (ale lowend bfu zalíbilo). A hádej od jaký doby to začalo - jop, přesně když AMD koupilo ATI :) Třeba u A6 namlátí z jednoho čipu 15 variací :o Onehdá mi zákazník uvedl jako důvod koupě nejdražší vga protože se v tom nevyzná a přišlo mi to vtipný, za rok jsem ho plně chápal. Navíc výrobce nemusí vysvětlovat nic, ten to fakt vysype jak píše xvasek a okecávání nechá na prodejci (a ten si pak vylejvá srdíčko po diskuzích že je v tom bordel :D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, ono to není jen o xx10, 20 atd, ale o xx10, xx15, xx40, xx45...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To si este nikto nevsimol zlate ocenenie od DIIT ? Je to hned na prvom slide.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné. :-) Jenom nevím, jestli je to kvůli tomu, že je DIIT tak světoznámě proslulý server, nebo jestli je to tím, že jiná ocenění za GCN neposbírali. Budu pevně optimisticky věřit, že to první. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nasbírali jich poměrně dost, ale naše je takové graficky zdařilé a reprezentativní, takže se výběru vůbec nedivím ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.