Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Radeon Ramdisk zrychlí i načítání her

V SSD ujel AMD zbytečně vlak, takže tuhle snahu vítám a když to bude funkční, tak to pro mě bude jeden z důvodů nakoupit více RAM a nákup SSD zase o něco odložit:). SSD mi stále nevyhovují a tohle je příjemná možnost jak i bez SSD „něco" zrychlit. 16GB RAM od 16 stovek je v pohodě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RAM disk můžete používat s "normální" RAM pamětí už dnes. Využívám ho třeba při kompilacích a krom toho, že se disky zbytečně netrápí, je zrychlení opravdu velmi výrazné. Používám sw Dataram Ramdisk, pro ram disk do 4 GB je k domácímu použití zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj po zavedení ramdisku a přesunu cache už není slyšet neustálé swapování při brouzdání. ideální na přebalování archivů, etc.
imDisk jako freeware, konfigurace pro start s OS vyžaduje hrabání v registrech, možná změna velikosti za běhu, bo nemám ssd pro smyluplné využívání přesunu image disku do ramdisku, tak zatím bez hrátek s načítání nebo ukládáním
http://www.pepak.net/software/imdisk-nejen-ramdisky-pro-windows/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, s těmi ramdisky je to IMHO takové ošemetné. To že mi prohlížeč příliš hrabe na disk by měla řešit cache operačního systému, která má tu výhodu, že má proměnnou velikost. OS je schopen (obvykle) rozhodnout, zda potřebuje paměť pro aplikace nebo může do paměti cpát data z disku (zrovna teď u mě má cache zabráno 2,8 GiB). Navíc se minimalizuje riziko nekonzistencí při výpadku napájení atp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prohlížeče a víceméně všechny aplikace mají nastavený nějaký temp adresář, kde si ukládají co samy aktivně nedrží v RAM a OS v žádném případě tyto adresáře do RAM nemapuje.

Problém s RAM disky ve windows je, že OS vidí že má fyzicky 4gb, ale neví proč má přístup jen ke 3gb. Celá predikce naplnění operační paměti je pak ujetá a normálně se stává že pak vyskakují hlášky že dochází operační paměť i když to není pravda, ale jinak ramdisk hodně pomáhá třeba při překladu projektů kdy kompiler jede přes 10k+ zdrojáků tak z hdd je to za 3-4min, z ssd to dává kolem minuty a z ram je to za 30s.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bylo by pěkné kdyby to řešila cache OS , ale ta si řeší buhví co - testoval jsem vytvoření cache pro svapování s minimální velikostí a možností zvětšení - a OS se jí ani nedotkl, protože si vystačil se zbývajícími 6GB volné RAM, za to prohlížeče swapovali
jinak: co je uloženo v cache po tom je mi houby a co potřebuji zachovat, to si přeuložím na hdd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro Firefox doporučuji:

browser.cache.disk.enable false
browser.cache.memory.enable true
browser.cache.memory.capacity číslo
- zvolte dle vlastního uvážení, hodnota je v kB

Tím se cache přesune do RAM. Nastavení, bookmarky, ... zůstávají v bezpečí na disku. Do nastavení se dostanete napsáním about:config do adresního řádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak to asi udělá až si v ČEZu zas někdo vyleje kafe do klávesnice?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno a je nějakej ramdisk, kterej nežere hned z RAM vše na co je naformátěnej, ale dynamicky to, co je na něm zabraný?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to musíš na Amigu :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo na linux, tam je to taky standard (tmpfs).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno ako to pekne poladia, tak rad kupim este 16GB RAM a spravim z toho RAMdisk. (UPSku mam)

Ako napad sa mi to paci, pretoze v tejto uponahlanej dobe radsej vyuzijem aplikaciu, ktora to cele za mna osefuje a nemusim to konfigurovat a starat sa rucne. Este keby to vedelo osefovat TEMP adresar co maju widle tak by to bolo uplne dokonale.... Ci nie?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

uložení TEMP s Temporary Internet Files se dá nastavit v IE
původní adresář na c: zůstal, ale očivdně není OS využíván
jestli by se win nechaly přemluvit k přesměrování Temp v LocalUser/AppData jsem nehledal (přeci jen si tam některé prg. ukládají zálohy otevřených dokumentů a ty se mohou při výpadku el. hodit)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a kdyz vypnu swap na disk normalne v oknech, tak se stane co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

swap je pouze virtualni rozsireni ramky, takze kdyz mas dejme tomu 4gb ram, 64bit system, tak bez swapu ma system k dispozici 4gb ram. kdyz spustis neco co ti zaflaka vskerou ramku, popr hodn eapliakci, tak za chvili windows vyhodi hlasku o nedostatku pameti .. .a jakmile dojde, de system do kolen, proto se pouziva swap, takze kdyz se nedostava ramka, tak proste swapuje na disk, jasne je to pomaly, ale kdyz si nastavis 4gb swap, tak system vidi virtualne 8gb ram.
toto vsechno nema nic spolecnyho s temp adresari jak windows, tak ruznych aplikaci, jako treba ie, firefox, photoshop a podobne ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To znamena ze okna zacnou swapovat na hdd az jim dojde nejake vymezene misto v ramkach?

To znamena pokud mam dostatek pameti a nemam vypnuty swap windowsy vubec nemusi swapovat na hdd?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To závisí na verzi Windows.
O XP se říká, že jsou schopné swappovat i se spoustou volné RAM. Čili pak by vypnutí swapu u počítače s dostatkem fyzické paměti dávalo smysl.
Další věc je, že 32-bitové OS umějí naadresovat maximálně 4GB paměti, takže pokud takový počítač už má 4GB fyzické RAM, je swap stejně zbytečný.

S tímhle dokonce souvisel problém s jedním "eko" modelem harddisků, který měl nastavené parkování hlaviček po velmi krátké době nečinnosti: V Linuxu nastával problém, protože systém třeba několik minut nesáhl na disk, který se mezitím zaparkoval a pak zase restartoval, což dramaticky snižovalo životnost. Ve Windows problém nebyl, protože při činnosti uživatele neustále něco swappovaly na disk a udržovaly ho tak aktivní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podla mojej skusenosti ked vypnes swap (vo WINXP), a dojde pamat, tak aplikacia, ktora ju zaplnila proste padne. OS funguje bez problemov dalej. mozes aplikaciu pustit znova a ta bude fungovat kym zas nezaplni RAM.
odskusane pri hrach, co to spravi s inym softom to neviem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO si okna vyrobí hidden swap o minimální velikosti, protože v režimu stránkování paměti ho prostě potřebují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Používám RAM disk. Mám 8 GB DDR2-800 (víc se do desky narvat nedá ;) a z toho 3 GB RAM disk (něco málo sežere i integrovaná GeForce 9300 alias ION „1“). Používám ho výhradně „ručně“, tj. mám na něm defaultně TEMP a veškeré pracovní dočasné místo.

RAM disk mě donutil dělat dvě věci:

1. uklízet. Všechno defaultně stahuju na RAM disk, se vším defaultně pracuju na RAM disku. Vím, že když nastane restart, ať už plánovaný, nebo neplánovaný, obsah RAM disku jde do pryč. Takže vše, co stahuju, nebo vytvořím, následně uklízím na místo, kam to patří. Od té doby se mi nerozrůstá bordel na disku. Všechno má své místo. Bohužel jsem ještě nebyl schopen uklidit ten bordel, který vznikl do doby, než jsem RAM disk začal používat ;).

2. uspávat PC (nejjednodušším a nejrychlejším způsobem - Suspend to RAM). Souvisí to s přirozenou leností uklízet, takže bordel se začíná tvořit na RAM disku. Ten má naštěstí „jen“ 3 giga, takže občas se skutečně uklidí, nicméně uspávání PC, které (klep klep) funguje naprosto spolehlivě (tedy včetně probouzení ;), začíná dělat z RAM disku bordeliště trvalejšího charakteru (nejstarší soubor, který jsem ještě neuklidil, přestože bych měl, se mi tam válí od 12. 9.). Uspávání má tu výhodu, že obsah RAM je stále udržován (a bydlím v lokalitě, kde proud prakticky nevypadává a když, tak je to naší vlastní vinou - někdo vyhodí jističe v celém baráku ;), takže první výhoda (bububu: když dojde k výpadku či restartu, data jsou fuč!) se začíná lehce vytrácet, neboť počítač je stabilní a není restartován (ani plánovaně, ani neplánovaně, záplaty instaluju méně často, než by si asi v MS přáli ;). Uspávání a probouzení PC má druhý pozitivní efekt: počítač je po zapnutí ihned připraven k provozu (byl už tehdy, když jsem ještě nepoužíval SSD, nyní SSD používám, což se ale vzhledem k velké RAM moc neprojevuje, stejně je ta hrstka nejpoužívanějších věcí trvale nacachovaná ve zbytku RAM).

Musím říci, že to není úplně špatný zvyk ;). Videa nicméně na RAM disku nezpracovávám, na to je moc malý, takže kdyby bylo za solidní peníz sehnatelných 64 GB RAM, asi bych se nezlobil ;).

AMD ale podle mě dělá jednu gigantickou chybu: komunikuje svůj „Radeon Ramdisk“ jen jako marketingovou výhodu. Běda, když na to naletí BFU („nainstaloval jsem si teda ten RAM disk, ale ono se nic neurychlilo“). Soft, kterým to chce AMD realizovat (Dataram Ramdisk), není nic než obyčejný RAM disk. Přitom se přímo nabízí udělat z toho variaci na Intel Smart Response, jen místo SSD coby cache použít RAM disk. Stejně je Smart Response de facto softwarová záležitost, takže by neměl být problém to udělat tak, že se místo SSD použije RAM, akorát se musí ošetřit zápisy, aby se na HDD nic nepoztrácelo. Umět by to měla třeba SuperCache od SuperSpeed (levné to moc není, pravda). BFU není zvyklý používat RAM disk (znám řadu BFU, co ani neví, kam se jim stahují soubory prohlížečem, natož aby rozlišovali mezi HDD/SSD/RAM diskem), takže BFU tohle primitivní řešení („hrej si, tu máš RAM disk“) není bohužel k ničemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porid si neco se socketem 2011, jak jsem to udelal ja, a 64GB me stalo tusim okolo 6-7 tisic, ted nevim presne...nic extra hroznyho.
Nejhorsi na tom je, ze zadny ramdisk nepouzivam :-)) Muzes mi neco doporucit, co je spolehlive, idealne neplacene:-) a je to k necemu?
Btw nevim, jak s tim TEMPem a spol - mam to defaultne na SSDcko, tak jestli by to nejak zazracne urychlilo?
Abych nedel nejake psi kusy, a nebylo to k nicemu..
Ja obecne totiz vubec nejake problemy s rychlosti stranek ci tak neco vubec nemam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve zdroji této zprávy je odkaz na pdfko srovnávající několik ramdiskových softů, jsou tam i nějaké bezplatné a rychlostně mezi nimi moc velké rozdíly nejsou. Spíš se liší co do komfortu používání.

Já používám klasický %TEMP% na ramdisku, mj. i proto, že jeho čištění je při restartu vyřešemo samo ;). Máš-li SSD, v podstatě nic zázračně neurychlíš, ale můžeš mu trošku odlehčit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si to myslel no:-( Tak ja tu pamet kupoval "jen tak:, mel jsem zrovna zbytecnych par korun navic, kdyz jsem to stavel, tak jsem to koupil s vyhledem do budoucna - nehodlam ted par let upgradovat...
Takze ted vim, ze je mi tak nejak "na nic", a rikam si, jestli by to neslo nejak smysluplne vyuzit...ale asi to nema cenu.
Btw jsem udelal zajimavou zkusnost - to PciE SSD je fakt pekelne rychle :-)) Z nejakeho duvodu jsem potreboval zkopirovat adresar, ktery ma cca 1700 souboru a cca 7,5GB z toho disku do jeste jednoho adresare (takze probihalo zaroven cteni i zapis na ten samy disk) a bylo to za cca 30 sekund hotove(aniz by to predtim bylo v cache).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, slušné PCIe SSD je další krok ke zrychlení PC po „běžném SATA SSD“ ;). Pak ale začíná hrozit, že se brzdou systému stanou ty RAMky ;). Ne co do kapacity, ale co do rychlosti. Potažmo pomalejší procesor, ale to hádám nebude tvůj případ ;).

Ono teď ty RAMky třeba nevyužiješ, ale jestli za čas budeš pracovat nějakou paměťově náročnou aplikací, tak nebude potřeba upgradovat ;) (což byl asi tuším podvědomý význam nákupu většího množství RAM ;). Taky jsem si kdysi za dob počátků Windows 98 kupoval 128 MB RAM a myslel si, že to nevyužiju. No, a jednoho dne přišla doba, kdy mi to bylo málo ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na bezstarostné využití a urychlení PC bez obav ze ztráty dat v RAMdisku, by se dal použít nějaký SW co se používá na SSD cache ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V linuxu není problém vytvořit dynamicky se zvětšující ramdisky s/bez maximální kótou velikosti. V podstatě se dá kterákoliv složka, pro kterou to chcete, při startu připojit jako takový ramdisk. Na obstarožním Acer Aspire One Z5G s 16 GB SSD (super slow disk) jsem jako ramdisky namapoval cache prohlížeče, adresář pro stahování a rozbalování balíčků a všechny adresáře s dočasnými soubory. Sice má tento netbook jen 1 GB ram, ale systém (leightweight distro debianu s názvem Crunchbang) zabíral po startu jen 68 MB a náročné aplikace jsem na Atomu radši nikdy nepouštěl :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super by byl nějakej BIOS RAM disk, kterej by přežil restart :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takovej znám jen jeden a ten je bržděn SATA rozhraním ;) Gigabyte i-RAM. A dalo se do něj vrazit pekelně málo paměti ;). Ale přežil restart ;) (mělo to vlastní baterku).

Dokážu si nicméně představit, že by se skutečně velká RAM používala jako SSD. Na desku by se vrazila nějaká taková slušnější baterka, co by udržela obsah RAM disku při odpojení napájení řekněme týden, jinak by se to živilo ze StandBy. RAM disk by se pořešil na úrovni BIOSu (či UEFI) a šlo by z něj bootovat, šlo by jej restartovat a tak. Akorát by se kvůli zachování dat nesměly samozřejmě vyndavat DIMMy a nejspíš ani procesor ;).

Otázkou je, jestli by to mělo smysl co do spotřeby a riziká ztráty dat. Jestli se spíš neobjeví nějaká nová generace pamětí, které budou svižné jako RAM a trvanlivé jako SSD (třeba ReRAM nebo tak něco).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me obecne prijde, ze HW je dneska uz rychlej dost i ten "beznej" a nebylo by potreba delat nejake specialni kraviny, pokud by nebyl "zprasenej" SW.
Vidim to u sebe - mam fakt rychlej PC, CPU tam mam druhej nejrychlejsi, ktery se na desktopy aktualne da sehnat,disky rychle jak krava, bezne aplikace funguji "na kliknuti", to znamena kliknu na ikonku word a jeste nez odjedu mysi pryc vic jak 10cm, je word spustenej....A PRESTO pokud oteviram Excelovy soubor o velikosti rekneme 1 milion radku, tak to otevira snad 10 sekund. Pritom ten soubor ma sam o sobe cca 40MB, nic hroznyho...Proc proste ten excel sakra to neumi otevrit rychleji, kdyz ma k dispozici takovej obrovskej vykon :-))
A nezalezi na tom, odkud se ty data berou, proste 40MB ma tak jako tak hned...

To same mam "problem" se startem Win7, kdy na 64GB pameti to startuje snad 50-60 sekund, a tim myslim ten stav, kdy sviti nejake takove to uplne prvni uvodni logo a pak to pul minuty NIC nedela. Proste ale NIC, disk neblika, nedela to NIC. Predpokladam, ze to nejak organizuje tu pamet, nebo ja nevim. Jestli to dela kontrolu cele pameti na zacatku na chyby (to mi prijde nejlogictejsi). Dokud jsem mel 16GB RAM, tak mi Win7 nabihaly tak 20 sekund max...(beru stav pri vypnutem PC, nikoliv uspani)
Pokud by nekdo vedel cim to je, a jak to urychlit, at da vedet :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ad Excel: A nemůže to být tím, že se provádí při otevírání oné 40MBytové excelovské tabulky s milionem řádků dekomprese (XLSX je sic jen ZIP, ale nějaké 1-2 sekundy to zabrat může, zvlášť pokud to máte šifrované) a kontrola integrity (dat, odkazů, vzorců, maker...) ?

Ad Windows: Nevím zda myslíte prvním logem logo MB nebo MS, takže (střelba od boku) to "nicnedělání" může klidně být inicializace některých zařízení, které ani nepoužíváte (druhá síťovka čekající na (Godota) odezvu (který samozřejmě nepřijde), BT marně se snažící o spárování (to bylo oním zakopaným psem u mě, na BT na MB jsem prostě nepomyslel :) ), raid hledající neexistující disky, ...), vytváření cache sbírky tisíců fontů, mountování komprimovaných a/nebo zašifrovaných obrazů disků, antivir spouštěný jako služba před vším ostatním a podobný blbinky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam na mysli situaci, kdy se objevi logo Win7 a pak nic...
Je mozne, ze by to mohlo byt to mountovani neexistujicich raidu, to bych se ani nedivil.
Ono uz jen spusteni MB + inicializace vsech radicu a podobne trva dalsich 25-30 sekund, nez se vubec ty windows zacnou spoustet. Holt to je ta vyhoda, kdyz ma clovek MB s moznosti pristupu na net bez OS a podobne kraviny :-( Do toho jen ta deska ma nekolik radicu na SATA, dale tu mame radic na PciE SSD, a podobne...priserny :-))
Paradoxni na tom je, ze mi to nabiha uz stejne dlouho, jako kdyz jsem mel kdysi davno PC XT - a to PP06, ktera kontrolovala po kazdem zapnuti pamet, ktere tam bylo 640kb, a jelo to po 32kb blocich celkem cca 1 minutu :-) Vzdycky me to strasne rozcilovalo :-)))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takove produkty existuji (existovaly) - jsou to krqabice velikosti HDD, do kterych se narve RAM a pak se to pripoji na SATA.

Je top dobre vyuziti starych pameti.
Nektere modely maji ik baterku na zalohovani napajeni, tekze preziji treba 30 minut vypadek proudu.

Jine modely maji mensi baterku a k tomu slot na SD kartu, kdy pri vypadku ta baterka staci k napajeni procesu, ze se cely obsah RAM ulozi na tu SD kartu a pri startu pocitace zase automaticky obnovi.

Ale uz jsem dlouho o techto produktech neslysel ... doufam, ze se stale jeste vyrabi. Ono SSD tyhle reseni dost prevalcovaly - a RAM disk vytvoreni SW je mnohem rychlejsi (neni tam to omezeni radice disku, co je pomale a zvysuje latence).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.