Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Raven Ridge integruje i dvě gigabitové síťovky a čtyři USB 3.1 Gen2

ak by som si kupoval novú zostavu, tak je to na nasledujúcich 3-5 rokov. 2x 1Gbps je ledva dosť na dnešnú dobu. škoda. mohli tam aspoň vsunúť nejaké NBase-T (2.5 alebo 5) a bolo by to vhodné ako cpu pre NAS/media centre.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kolik lidi to vyuzije? Obycejny 1Gig switch (ktery neni ani linerate a to obcas dokonce ani na alespon dvou portech) stoji porad cca 1000Kc. Kdo bude chtit, tak uz da i tech X tisic za sitovku, protoze naklady na infrastrukturu budou taky palka.

To stejne to media centrum - tam uz i ta druha sitovka je tezky overkill.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, cokoli nad 1000Base-T je (zatím) zbytečnost, protože infrastruktury na to nejsou připravené a navíc počet výrobců PHY je značně omezen.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

chápem váš postoj, ale takto sa nikdy nedosiahne pokrok. ja mám domovské adresáre (/home) na NASe a odkedy mám 4K kameru, tak pri 1Gbps nemám šancu editovať videá. preto som musel upgradovať. ak by všetci výrobcovia dosiek (nie len supermicro) začali tlačiť na 2.5, 5, alebo 10Gbps, tak tu do roka máme pasívne chladené domáce switche zvládajúce takéto rýchlosti. NBase-T má výhodu, že môže zostať existujúca kabeláž.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te a vis kolik lidi jede na 100Mbps routerech a switchich?

Jako klidne i 5 nebo 10Gbps, aspon zlevni 1Gbps sitove prvky, ale osobne nemam zajem o vic jak 1Gbps, nevyuziju to a takto to bude u vetsiny domacnosti. No firemni sektor je holt drazsi, tam to asi bude castejsi pozadavek na rychlost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, spousta lidí jede na 100Mb. Část z nich kvůli cenám a část z nich síť neumí používat. Hodně lidí je schopno doma fungovat tak, že v jednom PC nahrají na flash disk to, co chtějí přenést do druhého PC. Byť jsou spojeny sítí. Je to jako s šestým, sedmým... rychlostním stupněm v autě na českých silnicích. Většina lidí jej nepoužívá, ale část přeci jen na dálnici vyjede.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono už jak začnete vybírat router a zakliknete v parametrech 1Gb LAN a dualband a v tu chvíly se cena vyřítí do čátky, kterou většina BFU prohlásí za nesmysl. Většina lidi tedy pořád vezme 100 Mb, částka kolem 1000 kč pro ně bude větší benefit než rychlost sítě, což je věc která je pro ně bezrozměrná. Řekl bych že takových routerů bude 99 %. V blízkém okolí jsem asi jediný kdo už mnoho a mnoho let kupuje striktně Gb hardware, takže v síti nejsou brzdy. Je mi jasné, že každá rychlost se dá využít, ale popravdě, cena všeho nad 1 Gb je "šílená" a ještě dlouho bude.

Enterprise segment neumím posoudit jaká je tam penetrace, ale kromě serveroven a datových center to podle mě bude podobné jako v domácnostech.

Nedávno jsem musel složitě vysvětlovat proč nemám zájem "ani zadara" o 10 Mb switch. Lidem to funguje a nechápou v čem se to liší, jim funguje (i když dnes to může brzdit i internet), konektory jsou stejné, tak co se vám furt sakra nelíbí. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Se nedá než souhlasit. I když jsem do rodiny jistou osvětu přinesl, stejně nelze přehlížet celkový trend, kde lidi naprosto nechápou proč kabely po bytě/baráku, když to jde vzduchem a na telefon/tablet/notebook jim to stačí. Poslední dobou jim říkám ať nejsou idioti a aspoň k TV natáhnou metaliku. Až si pak pustí z Netflixu 4K film na hustokrutý 65" HDR TV a Anička v pokojíku začne čučet na Ytrubku a Pepík zapne na notesu Steam, té WiFi, ač to bude acbgn@#!%, z toho jebne a v konci si "nezahraje" nikdo (umocněno když budou bydlet v zástavbě).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, BFU si nekoupí ani switch, protože neví co to je a hlavně ho prostě na hraní a serfování nepotřebuje. Ale máš tendenci to zobecňovat a nezlob se, ale mícháš 2 věci do jednoho - WiFi router a switch. Pokud někdo stojí o rychlou domácí síť, koupí si switch zvlášť, hlavně kvůli funkčnosti. A také se dostane na menší částky, protože jak píšeš, WiFi router s 1Gb ETH je předražený a povětšinou mizerně funční.

Pokud budem mluvit o domácím serveru, HTPC, NASu..., tak zrovna v mém okolí se na prostupnost sítě kouká hodně. Samozřejmě nebudu tvrdit, že je to vzorek, ale určitě nepůjde o nějakou ojedinělou anomálii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně že jsem spojil switch a router do jednoho, ale tak to prostě v BFU domácnostech chodí. Obvykle je navíc součástí modemu poskytovatele připojení (ta krabička s intertem? a podobné otázky :-). Co jsem vypozoroval, tak je to naprosto typické zastoupení v populaci. Je pravda, že kombinace laciného routeru a 1 Gb switche je možná, ale nemyslím si, že by byla zrovna obvyklá. BFU si často koupí NAS (na radu kámoše), provozují ho na pomalé síti, že je to pomalé, ale považují to za vlastnost a neřeší to (dokud to zvládá dodávat obsah do TV, ale ani záseky asi neřeší). Lidi co se o počítače zajímají a podle toho si doma sestaví síť tvoří opravdu malou minoritu, takže pozor na vliv sociální bubliny (kam spadá i tento web). :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O BFU tu píšeme oba to samé, tak úplně nerozumím tomu, proč v tom pokračovat. Myslím, že jsem celkem jasně nastínil, o které cílovce píši.

Mě nemusíš upozorňovat na "sociální bubliny", nejsem v nich uvězněn, ani nejsem uživatelem sociálních sítí :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I já vybudoval 1Gb metalickou síť (visí na ní kromě pár kompů a tiskáren hlavně dost AV zařízení), na síťových prvcích jsem rozhodně nešetřil, a nemohu si stěžovat, NAS jsou připojeny do sítě přes 2x 1Gb a ta "multimediální" stíhá streamovat i do více zařízení bez zaškobrtnutí. Rád bych šel výš, ale jak psal Fotobob, cena všeho nad 1Gb je zatím dost vysoká, ale i to by se skouslo, na rozdíl od 1Gb technologie je ale i žalostně nízká dostupnost komponent (mějte mě za třeba za zhýčkaného, pod pojmem dobrá dostupnost si představuji zaškrtání kompletní sady položek pro upgrade sítě v objednávce u nějakého běžného prodejce, dodání nejlépe obratem, nejhůře v řádu dní – a taková situace zatím rozhodně nenastala).
Co je vám to ale všechno platné, že máte alespoň 1Gb, když si dotáhnete domů televizor od Sony, sám o sobě se skutečně vynikající kvalitou obrazu (aby ne za ty peníze, rozhodně nebyl za hubičku, jejich vlajková loď z jara-léta 2016), a při pokusu o přehrání záznamu 4k videa z kamery s datovým tokem okolo 100Mbit/s uloženého na zmíněném NAS zjistíte, že se to lehounce seká, sice nepatrně, ale přec, a při pátrání po příčině zjistíte s nemalým a nemilým překvapením, že TV je vybaven jen 100 Mb LAN rozhraním! A totéž jsem zjistil u jejich jinak excelentního BR přehrávače UBP-X800 – taky LAN 100Mb. Nejsou konstruktéři padlí na hlavu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasně, ale tady jde o to aby se letitý gb zvedl aspoň na těch 2,5. Pro domácí uživatele by to přineslo vítané oživení a kabeláž by mohla zůstat stejná. Takový vhodný kompromis. Pokrok už to vážně chce, protože stylem "ono to pořád nějak stačí" by se fakt mohlo zůstat u zaprděné stovky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ten tvůj NAS...to je asi nějaká rákoska za 20k, že? Nějakej HW RAID s cache, HW PHY ETH, žádný software řešení. A ty disky v tom budou asi taky nějaký 7200-10000ot. ideálně SAS s velikou CACHE. Samozřejmě všechno zálohováno UPS. Jenom že jestli po něm chceš aby sypal 100-110MB nějakej stream+další náhodný přístupy protože si panáček dal /home do sítě, tak může být úzký hrdlo i jinde než v ETH.
Nevíc si umím představit jak je pro editační software+procesor náročný dekódovat stream při bitrate 980mbits + si ukládat temp s histogramem audia + klíčování snímků do /home (například Adobe Premier tohle dělá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně na 1G stačí bohatě nějaký čtyřdiskový Qnap za desítku s ARM CPU a čtyřdiskový RAID5 abych těch 120MB/s udělal. Je to SW RAID, Qnap používá Linux + mdraid, 4x1T jednoplotnový disk (různí výrobci).
Jenže to není jediné úložiště v mojí síti, taky mám doma dost rychlý přístup k internetu, zálohovací pole, rychlé pole pro virtualizaci, a hromadu dalších krabiček. Ten 1Gbit do workstation je pro mě už často limitující, byť mně to zatím neomezuje nijak drasticky. Ale už vím, že pokud přesouvám data, a k tomu stahuju, tak plnou rychlostí už stahovat nebudu (400Mbit).
Na NBase-T čekám, stačí 2G5. Mohl bych si pořídit 10G, ale to bych už dal dost peněz za router, který má na starosti i VLAN, aby to CPU uroutovalo, případně ještě větší pálku za L3 10G switch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou specifičtí uživatelé, ale on v době cpaní všeho do éteru, kdy většině Pepíků stačí plynulý Youtube, to chce na všech základních deskách. Je to podle mě klidně dalších 10 let nereálný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud přesouvám data, a k tomu stahuju"

Dobra, aspon jeden clovek, kterej nejak popsal k cemu to vlastne chce. Sice mi pripadas jak nejaka firma s 50 zamestnanci s tema vsema sitovyma prvkama, ktere doma mas, ale dejme tomu, ze jste vetsi rodina.

Nicmene, neslo by misto pozadavku na rychlejsi sit, optimalizovat casy tak, aby byla sit vytezovana mene ale kontinualne?

Beru to ze sveho pohledu, kdy take ve "spicce" zaroven nepresovam a nestahuju, ale v noci je domaci sit naopak zcela nevytizena a tudiz se to da dohnat. Kontinualne v podstate nevyuziju ani ten 1Gbps, ale jasny, ze bych pod to jit nechtel kvuli okamzite rychlosti, kdyz chci neco udelat (pretahnout) rychle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těch 120MB je sekvenčně velký soubor, nebo to utáhne takhle rychle i zápis menších souborů jako jsou fotky? Jen že co jsem viděl různý testy NASů, tak to většinou dopadlo dost špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Synology bez problému a některé dražší Qnapy taky, samozřejmě pro sekvenční přenos větších souborů, ale právě o to myslím na síťových úložistích jde - filmy, zálohy atd.

Právě ten 1 Gbit ethernet to dneska brutálně brzdí, takže těch 120MB je strop a výrobci se tímpádem ani nesnaží o nějaké generační zlepšení - zvlášť když SSD v podobné zátěži dává 500MBps v singlu. Když potřebuju něco přenést, je rychlejší přijít k zařízení a fyzicky napojit USB 3.0 kabel, čímž to ale dost ztrácí smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas na druhou stranu - pokud to máš na velkoobjemová data, tak máš v NAS plotny, SSD v NASce až tak moc lidí nemá

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano mám, ale rád bych tam dal SSD ale bohužel za současné situace to nemá smysl. Vidím to jako určité spiknutí nebo kartelovou dohodu výrobců - jak NAS, tak disků.

Uvítám jakýkoli nápad jak přenést data po lokální síti rychleji než takhle pomalu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"preto som musel upgradovať."
A na co si teda upgradoval? Kolik tě to vyšlo? Kde si to koupil?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připojuji se k tomu klíčovému bodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moja sieť ale nie je sieť pre bežnú domácnosť, pracujem so sieťami a je to aj moje hobby. tak teda:

* najprv som pridal do všetkých mašín 8 gigový fibre channel - ebay, cca 30-50 euro za dualportovú kartu (pred pár rokmi) a vytvoril som si arbitrated loop (aby som nemusel kupovať switch). neskôr som kúpil brocade 300 switch (ebay), ale bolo to hlučné, veľa to žralo, chýbal mi NFS, tak som to celé predal.
* prešiel som na 10Gb infiniband (zase z ebay) - dualport karta za cca 25 euro. toto mám doteraz, ale nie je to už primárna platforma. používal som to aj ako IP-over-IB, aj ako NFS over RDMA.
* odkedy som našiel ubiquiti 10G switch v akcii za 400 EUR (12x sfp+, 4x rj45), tak mám 10Gb ethernet. Sieťové karty síce zvládajú aj vyššiu rýchlosť, ale rýchlejší switch si nemôžem dovoliť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, ale to už tak trochu posedlost (nic ve zlým, když je to "koníček"). :-)
Ty ceny jsou pomérně brutální, takže to fakt není pro každého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ceny vôbec nie sú brutálne. second-hand FC (bez switcha) je cca rovnako drahé ako gigabit ethernet. len si treba trochu veci naštudovať, nie je to plug 'n pray.

second hand 10Gb infiniband vyjde lacnejšie (levněji) než gigabit ethernet aj so switchom. 10Gb IB karta za 15-20 eur (single port), alebo 20-30 eur (dualport) + 8 portový flextronics switch za 30-50 eur. InfiniBand je stelesnenie výrazu plug and play. nie je tam dokopy čo nastavovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jenže problém je v tom, že je to jen switch takže nějaká pravidla a pokročilé nastavení typu RouterOS tam těžko bude. K tomu spotřeba jako kráva a zabírá to spoustu místa. Ten Infiniband nebo FC možná dobrý, ale jak to dostat do běžných zařízení? A stejně tam bude muset být ve většině případů pomalý převodník a jsme tam kde jsem byli. Tohle jsou prostě věci do serveroven, do domácnosti nebo běžné menší firmy zcela nevhodné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase tenhleten... Prosím tě kde koupím ten 2,5Gbit/5Gbit switch a síťovku? Docela rád bych propojil server s pracovním PC něčím trochu svižnějším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chicken and egg.

zatiaľ je prehľad dostupných (drahých značkových) zariadení tu http://www.nbaset.org/member-products/

už som videl na amazone aj číňanov (startech), ale je to zatiaľ málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach, ale já spíš chtěl odkaz na prodávané výrobky abych si udělal obrázek o cenách než na seznam výrobců kteří se tím zabývají. Navíc, je to customer nebo enterprise segment? Já jenom že si kupovat domů switch za 10K+ a síťovky po 3K+ je docela ehm...dost daleko od domázího užívání.
Už vůbec tu neřeším pak takovou síť saturovat. Jasně, občas bych to taky nejspíš zvládl, ale většinou SSD-SSD po eth nepřenáším a to neřeším že propustnost sítě ovlivňuje i instalovaný antivir na obou koncích a celkový výkon obou strojů.
Respektive by mě zajímalo, k čemu chceš doma sakra vůbec využívat 2,5-5Gbits ETH?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že právě o tom byla řeč. Ceny jsou vysoko, protože síťovky nad 1Gb nejsou osazovány přímo na desky a vlastně není vůbec jednoduché ani levné je koupit. Osobně bych třeba 2.5Gb uvítal také.

Chápu, že používáš NTFS a jak píšeš, na obou koncích máš nainstalovaný antivir, tak máš jiné zkušenosti. Disposable ale psal, že má /home na NASu. Používá tedy Linux a v tom případě je v síti skutečně brzdou 1Gb síťovka a ne pevný disk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to má logiku. Prodáte 100 000 desek nějkého typu a polovina z nich nikdy nebude připojena ethernetem (pokud se jedná o NTB, tam to bude > 90 %). Z té poloviny bude 90 % píchnuto přímo do levného 100 Mb modemu nebo routeru. Ostatní využíjí gigabit. 10 lidí by využilo něco rychlejšího. Má smysl zdražovat výrazně desku něčím co drtivá většina lidí niky nevyužije? Nemá. Dá se to koupit jak PCI-E karta? Až se těch PCI-E karet budou vyrábět miliony, tak se vyplatí uvažovat o tom, zabudovat to do čipsetu/CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předřečník si výše povzdychl, že tento HW dosupný není, další se ptal, jestli to jde vůbec využít. Moje reakce byla na toto, ale přesto budu reagovat.

Vím, že malé procento desktopů není připojeno přes ETH, ale půlka? Ale no tak. V laptopech naprosto souhlasím, tam by to ani smysl nemělo, protože osazované disky jsou sto let za opicema; ty nejsou schopny vytížit ani 1Gb. Na druhou stranu, výrobci úplně nekoukají na to, co má logiku. Kolik lidí reálně využije multiGPU? Podpora je řadu let na MB "standardem", ač by bylo lepší linky využít na více SATA portů nebo něco jiného. A takových věcí nalezneme celou řadu, až třeba po 5.1 (7.1) zvukovky. Nemluvě o všech možných i nemožných blbůstek kolem laptopů.

Je otázka, o kolik by byla deska zdražena např. 2.5Gb oproti 1Gb. To tu můžeme pouze spekulovat, protože se asi nikdo z nás nedostane k ceníku v těchto objemech. Rozumím ti v tom smyslu, že máme zažitý koncept, kdy jde prvně do prodeje karta do PCI(E) a pak se dostává do čipsetu. Ale těchto karet obecné ubývá, díky poměru desktop vs laptop. Myslím si, že se tento zažitý konceppt stane minulostí. Každopádně ano, není možné běžným způsobem takovou síťovku koupit ani do PCI-E, což je škoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejde o zdražení desky, ale o procesor. Výrobce může cenově odstupňovat desky a na tu nejvíc natuněnou dát supr ethernet adaptér. Ten adaptér určitě stojí řádově více než sériový gigabit a výprodejový 100 Mb, který se dá licencovat od leckoho v řadě verzí, takže konkurence tlačí ceny dolů. Těch nejvíce natuněných nevyrobí tolik, protože to je specialitka a ti co to žádají to koupí i když je to dražší. Zatímco ten procesor bude všude. I v low cost deskách jdoucí po posledním centu. Tak proč dávat takovou specialitku do procesoru, když to drtivé většině nebude k ničemu, proč zabírat přenosové pásmo PCI linek pro něco co ho v drtivé většině případů nevyužije.

Penetraci trhu lze podle mě slušně vyvodit podle nabídky běžných e-shopů.

Tohle prostě není krásný vytuněný kousek křemíku posázený kamínky pro nadšence, je to masový výrobek a podle toho je dimezován a naceněn. :-)

Já tím neříkám, aby nedošlo k mýlce, že jsem proti rychlejšímu ethernetu. Jen mi nedává logiku, zatím, jej zabudovávat do CPU/APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím ti, jak to myslíš. Jen mám pocit, že dostáváme do situace, kdy se nevyplatí dělat PCI(E) karty, protože se prodávají minimálně vs je to zbytečné osazovat na MB / do CPU. Spousta karet zmizela z povrchu zemského právě kvůli tomu, že se prodává více laptopů. Vše se snaží výrobci upatlat do USB, včetně TV tunerů a zvukovek. Výsledek tohoto trendu známe. Ale v tomto případě to reálné není. Proto se domnívám, že jiné cesta nebude a vlastně se obávám, abychom tu nezamrzli na 1Gb ETH jen proto, že "to stačí". Takový přístup je podle mne trochu ošemetný už jen proto, že jsme to tu už viděli, např. s panely v laptopech, kdy na několik let zamrzlo rozlišení na 1366 x 768px nebo v desktopu CPU na 4 jádrech. Určitě se najdou lidi, kteří budou říkat, že v autě stačí 4 rychlosti, 22" palcový monitor nebo třeba laptop na práci stačí. "To stačí" je termín, který je podle mě kontraproduktivní s ohledem na vývoj a je mi proti srsti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno se to řešilo tady :
http://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/423417

Rozhodně to stále není consumer sféra.
Mně osobně 1Gbit stačí a ve firmě máme přes 200 userů na jednom místě a switche jsou taktéž propojeny 1Gbit a stačí to.
Součástí je i kamerový systém, který má asi 35 kamer a permanentně je na jeho síťovce 130Mbit receive a 50Mbit transeive.

V plánuje pomalu přechod na switche s 10Gbit uplinkem, zatím máme plné 10Gbit switche jen pro servery.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak do firem tohle probublává dost pomalu, často se jede na hodně starém hw - dokud se něco zásadního nerozbije že už to nemá cenu spravovat.
Až se víc začnou používat větší SSD tak hned bude GB hodně úzké hrdlo. Na přenosy z obyč hdd to ještě jde, ale z modernějších které zvládají kolem 200MB/s už to taky není žádná hitparáda, jede to hodně na doraz. Na doma to pořád dostačuje ale taky už je znát stáří gigabytu (tuším že začínal když jsem byl na střední - a to už uplynulo hodně vody) a výkonnější disky které jsou přenosovou rychlostí jinde než když byl tenhle standart zaváděn. Takže i mrzký 2,5Gb bude velkou vzpruhou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shrnu to do dvou bodů:

1. Do procesoru nemá smysl integrovat hardware, který >99 % uživatelů nevyužije.
2. Že není NBase-T integrované v procesoru neznamená, že jej nemůže osadit výrobce desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spíš bych to bral jako integraci něčeho naprosto základního co nahrazuje na stejné pozici stovkový ethernet. Navíc se to bude dobře vyjímat v propagačních materiálech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem popírá jakoukoliv ekonomickou logiku a kupříkladu AMD není firma, která by měla na vyhazování oknem, jen aby to vypadalo dobře v brožurce.

Jinými slovy ztratit 100 zákazníků kvůli nárůstu ceny je horší než získat jednoho kvůli cool fičurce (kterou si do počítače může přidat i jinak, nemusí být zrovna v procesoru).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„2x 1Gbps je ledva dosť na dnešnú dobu.“

Myslíte na dobu, kdy nejčastější způsob připojení k síti je přes WiFi a druhý nejčastější bude 100Mbit ethernet?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm APU s ECC a 2x 1Gbit, kdyby to melo treba jeste tak 16 PCI-e linek tak uplne skvely server na domaci pouziti. Kdyby to zvladli pod 5000 Kc tak bych si asi udelal na vanoce radost :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo. Na domácí multimediální NAS/server to vypadá docela solidně a jako bonus to můžeš připojit k UHD HDR TV. Ideálně kdyby ještě AMD stohlo vydat SDK pro ten AVC/HEVC encoder a bylo by to téměř dokonalé (nic není dokonalé).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Up to 16L of PCIe Gen3" ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Niečo mi tu nehraje
>Integrovaná výbava APU Raven Ridge bude širší než u minulých generací. Do jádra se dostává
>gigabitová síťovka, respektive hned dva exempláře,

AMD svoju svoju dovíziu predala, okrem patentov . a bol tam zákaz vstúpiť AMD na trh
so sieťovkami, keď AMD dopredalo 10%

Francisco Partners, a Sunnyvale-based private equity firm focused on buyout and recapitalization investments in technology companies, has entered into a definitive agreement with Advanced Micro Devices under which Francisco Partners will acquire 90 percent of AMD's Communication Products division for $375 million in cash. The division provides integrated circuits for the telecommunications industry. AMD will retain a 10 percent ownership interest in the business with a warrant to buy an additional10 percent. AMD and Francisco Partners anticipate completing the transaction in the third quarter.

May 24, 2000, 4:26pm PDT Updated May 24, 2000, 4:26pm PDT
http://www.bizjournals.com/sanjose/stories/2000/05/22/daily14.html

Francisco partners nakupuje stále, takže predaj sieťovej divíze (odkúpila ďalšie sieťové firmy), je nepravdepodobný, ale nutný pre AMD na takúto priesvitku

Francisco Partners and Elliott Management to Acquire the Dell Software Group
Press Release - June 20 2016
https://www.franciscopartners.com/news/francisco-partners-and-elliott-ma...

Ale AMD malo dobré sieťovky a dokonca má patent na Magic Packet, takyže Wake On Lan bez patentu AMD nejde. Na druhej strane v súvislosti s AMD Platform Securirty Processor alais obdoby Intel management Engine to nie je nič dobré

AMD's PCnet-FAST III device supports key industry specifications including ACPI (Advanced Configuration Power Interface) and OnNow power management with AMD's patented Magic Packet remote wake-up technology.
http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1120706

Byl Trump odposloucháván s pomocí procesoru Intel?
29. 3. 2017
Prakticky s každou další generací procesorů byl ME doplňován o další funkce a možnosti. Výrazného rozšíření možností se ME dočkal s generací Broadwell, kdy došlo k implementaci audio DSP procesoru (Smart Sound), který rovněž může fungovat i po vypnutí počítače, přičemž průběžně monitoruje zvuky v okolí počítače („Low Power Always Listening“). Oficiálním důvodem je zajištění hlasového ovládání, konkrétně funkce „Wake on Voice“, probuzení či zapnutí hlasovým povelem.
http://diit.cz/clanek/trump-byl-odposlouchavan-s-pomoci-procesoru-intel

FSF ostře kritizuje Intel
14. 6. 2016
Pokud to náhodou již nevíte, tak srdcem všech PC na bázi CPU Intel je již nějakou dobu tzv. Management Engine, což je takový malý subsystém, počítač uvnitř počítače.

Technicky běží Management engine na svém vlastním operačním systému a provozuje skupinu programů. A hlavně má přístup do hlavní paměti počítače a přístup k ethernetu (Intel Gigabit Ethernet Controller). Je to pochopitelné, jeho podstatou je mimo jiné zajistit vzdálený přístup k administraci daného počítače.
http://diit.cz/clanek/fsf-ostre-kritizuje-intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nemusí to být jejich síťový čip, ale koupený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to pôjde o MCP? Skôr to vyzerá na Ethernet na jedn9m kusevkremíka s APU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Koupený může být návrh, stejně jako třeba u TrueAudio nebo Secure Processor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

môže byť, len ai nie som istý, či to zmlyva o.predaji s FP dovoľuje...

Secure Processor je ARM a ten už vlastní so skoro 25% Mubadala,20% vladník AMD (viď. ťahy AMD voči Mediateku v prospech oartnera Global Foundries Samsungu a Qualcomnu, ktorému AMD predalo mobilnú divíziyj ATi..)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.