Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová roadmapa AMD potvrzuje APU Richland a Radeony HD 8000

AMD roadmap 2013 Richland Radeon HD 8000
Na téma nástupce APU Trinity se během třetího kvartálu letošního roku objevilo mnoho oficiálních a nepodložených (dez)informací, takže vítáme možnost uvést celou situaci na pravou míru…

Pro začátek bude třeba menší vysvětlení několika změn v roadmapě, abychom se mohli zorientovat. Mluvíme o segmentu, který AMD nazývá mainstream APU, tedy tom, který vytvořilo APU Llano a který následně obsadil jeho nástupce, APU Trinity. Podle starší (avšak již letošní) roadmapy vidíte, že se nástupcem Trinity mělo v roce 2013 stát APU Kaveri (kombinuje procesorová jádra Steamroller, grafiku architektury GCN a 28nm výrobní proces):

AMD FAD2012 - Client and Graphics Roadmap 2012-2013
AMD FAD2012 - Client and Graphics Roadmap 2012-2013

V létě se však ze serveru Fudzilla začaly šířit zvěsti o jakémsi APU Richland. Ty můžeme zpětně přirovnat k epickému útvaru lidové slovesnosti zvanému pověst, který má pravdivé jádro, ale smyšlený obal :-). Stejně tak je to s Richlandem. Možná jen o chlup složitější: Název Richland se totiž nakrátko objevil v jedné velmi staré roadmapě, kde označoval variantu Trinity s polovinou procesorových jader (2) i polovinou grafických výpočetních jednotek (192). O dalších parametrech můžeme jen spekulovat.

Nyní se ukazuje, že AMD použila název Richland znovu, ale jako označení nástupce Trinity, respektive její vylepšené verze, která přijde na trh namísto APU Kaveri. Co sice konkrétně tato roadmapa nezmiňuje, je použití 28nm výrobního procesu (Trinity je 32nm), nicméně tuto informaci považujeme prakticky za jistou. On to totiž patrně bude jediný opravdu výrazný rozdíl oproti Trinity. Jak ukazuje roadmapa, zůstávají zachována procesorová jádra Piledriver, zůstávají i „Radeon Cores 2.0“, což můžeme přeložit jako grafické výpočetní jednotky architektury VLIW-4, které známe z Trinity (a Radeonů HD 6900). Novější proces by měl zajistit především nižší výrobní náklady, zřejmě nižší spotřebu a možná i nějaký ten MHz navíc.

AMD roadmap 2013 Richland Radeon HD 8000

Co konkrétně způsobilo odklad či zrušení APU Kaveri, sice roadmapa explicitně neuvádí, ale dává dost velký prostor pro čtení mezi řádky. Můžeme totiž říct, že 28nm proces problémem nebyl - na tom bude vyráběný i Richland a ultramobilní APU Kabini. Rovněž lze vyloučit skluz s vývojem grafického jádra - architektura GCN je na trhu bez dvou měsíců rok. Můžete si však všimnout, že první řádek roadmapy staví do pozice procesoru roku 2013 architekturu Piledriver, nikoli Steamroller, který se měl objevit i v APU Kaveri. Zdá se, že má AMD s jejími přípravami skluz a přinejmenším po většinu roku 2013 ji ve všech produktech na trhu bude muset zastoupit krátce vydaný Piledriver.

Za upozornění stojí i zmínka o Radeonech řady HD 8000, která je vůbec jednou z prvních v rámci oficiálních materiálů. Osmitisícová řada bude stavět na druhé generaci architektury GCN, stále pojede na 28nm procesu a na trh půjde (samozřejmě podle nepotvrzených informací) někdy v prvním kvartálu roku 2013.

Závěrem můžeme potvrdit i existenci čipsetu Bolton, který měl původně stát při APU Kaveri. Odhadovali jsme, že bude navržen s ohledem na zpětnou kompatibilitu s Trinity a to se nyní potvrzuje - Bolton neposlouží Kaveri, ale Richlandu (přiznáváme, že k tomuto odhadu nebyla třeba žádná velká porce jasnozřivosti - chystaný čipset vychází ze stávajícího Hudsonu a většina známých změn je spíše kosmetického rázu).

Diskuse ke článku Nová roadmapa AMD potvrzuje APU Richland a Radeony HD 8000

Žádné komentáře.