Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD si chválí výtěžnost, 80 % Ryzenů je plně funkčních

AMD prodava moderni a vyladene produkty s jednoduchou integraci/adaptaci a dobrou budouci kompatibilitou, k prikladu herni konzole kde APU tvori architektura Jaguar a graficka typu GCN, nebo Zeppelin/provedeni bloku CCX, system ktery prinesl vicjaderne procesory(6/8) mezi lidi za normalni/lakave ceny, jiz je si mozne v pohode/normalne za-koupit navic modernejsi vosmjadro R7 za 560€ zatim co starsi a prepalujici se ctyrjaderny Kaby Lake(navic osideny o 1/3 sveho substratoveho zakladu) ktery je jenom mirnou evoluci vuci Skylake/-u kuli technologii SpeedShift 2 stoji cez 400€, nerikajic o nepajeni jader k IHS. ThreadRipper/Epyc sou uz tezka zeleza spolecnosti AMD ktera Intel-u zcela podkopou jeho ctyrjadernou tak cenovou valkou vicejader, lide nejsou sprosty, hlavne ty ktery pracuji ve velkych firmach a zvazuji vymenu/modernizaci svych servru, produkty modernejsi, lacinejsi, vykonnejsi, energeticky efektivnejsi a nezesidene, tak timhle AMD muze prave vuci Intel-u zaujmout, ja nerikam ze vse co Intel vyrabi je naprd, ale az prilis si uzival svou pozici neotresitelnosti, zaspal na vavrinech a dost se cenove rozezral, ted se musi hejbat jinak bude cislo dve, hned mu kohoutek bude utnout/urezan z hlavy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ted jeste, aby na RyZenu zacaly fungovat pameti a bude to bomba.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pár dní už fungujú

MSI's Latest BIOS Updates Working Well For Ryzen
Written by Michael Larabel in Hardware on 17 May 2017 at 02:15 PM EDT.

It's been a few weeks since last trying out the latest BIOS updates on my two AMD Ryzen Linux systems, but the latest releases on these MSI motherboards are indeed an improvement.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MSI-Ryzen-BIOS-Memor...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty uz davno fungujou... uz se konecne probud ze sveho zimniho spanku. Vzdyt je venku skoro leto :o)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Fungovaly vždy, jen měl horší kompatibilitu. Ale stačilo jen vybírat správné moduly. COž se doporučuje i u Intelu, zvlášť u vysokotaktovaných typů.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti AMD, ale tyhle nadšené oslavy fandů a příznivců jsem viděl už ve starých válečných německých týdenících. A je co oslavovat! "Naše zbraně vítězí na všech frontách" :)))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A odomykanie uzamknutych jadier podobne ako u Phenomu sa nechysta?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty chceš toho Intela úplně zničit?!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Niečo podobné skúšal Intel, ale, ak je toto pravda, tak Ryzen veľmi vhodný kandidát na tento prístup..

Upgrade procesoru od Intelu? Stačí zakoupit kartičku, setřít kód…
20. 9. 2010

Představte si, že si koupíte počítač s procesorem Pentium s integrovanou grafikou. Po čase budete chtít ale procesor lepší, jenže buďto se nechcete vrtat v počítači, nebo třeba nebudete ani moci (záruční plomba a podobně). Co uděláte? Koupíte si kartičku s „upgradem“, setřete kód, zadáte jej do jisté aplikace (s příznačným názvem „Intel Upgrade Application“) a… Už podle obrázku jistě pochopíte, že tohle asi nebude aprílový žert…
Intel Upgrade Application - instalace

Dlužno dodat, že se to svým způsobem nevyplatí. Kartička totiž stojí $50. Samotné Pentium G6950 (bez možnosti odemknutí) stojí u Intelu $87, Core i3 530 pak $113 (jsou to ceny velkoobchodní při odběru po tisíci kusech, ale i tak je mezi nimi rozptyl pouhých 26 dolarů)
http://diit.cz/clanek/upgrade-procesoru-od-intelu-staci-zakoupit-kartick...

Intel nabídne softwarově upgrade procesoru pro další tři modely
15. 8. 2011

Že jste ještě neslyšeli, že by šel procesor upgradovat softwarovou cestou? Loni bylo možné takto upgradovat Pentium G6951 na Pentium G6952, což procesoru přidalo 1 MB L3 cache a zprovoznilo Hyper-Threading. Nově upgradovatelnými procesory budou jedno mobilní a jedno desktopové Core i3 a opět jedno desktopové Pentium…
http://diit.cz/clanek/intel-nabidne-softwarove-upgrade-procesoru-pro-dal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, moje deska tam tu kolonku má. Ještě jsem to nezkoušel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...nezkusit to, je hřích... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže příští Ryzen Evo na 14nm+ bude doufám nativní desetijádro. Chce to do začátku trochu odvahy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To neni o odvaze, ale o tom, co se financne vyplati. A financne se zrejme vic vyplati testovat jeden chip a pak z nej poskladat vicero produktu, nez pro kazdy produkt (4-6-8-10-Xjadro) delat zvlast navrh. Totiz kdyz ti z nativniho desetijadra chcipne ve vyrobe polovina, prodavat to jako 4jadro dost dobre nemuzes, protoze cena nepokryje ani naklady na kremik. Kdyz chcipnou 2 ze 4, to jeste muzes strelit jako 2jadro, nebo pridas 4 a prodas 6jadro. Navic pokud ma GF u 4jadra vyteznost 80%, u desetijadra by byla optimistickym odhadem kolik, 50% ? to by pak melo ceny jak Inteli Xeony. S tim moc diru do sveta neudelaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma vyteznost 80% u Zeppelinu, ktere maji 8 jader (2 CCX na jednom kusu kremiku).

Nemusi to znamenat, ze jsou to chipy pouzitelne pro plne aktivni modely z pohledu frekvence a TDP, ale jsou plne funkcni. Vyjma nejslabsiho Ryzenu 1400 maji vsechny zatim prodavane modely plne aktivni L3, coz znamena, ze bezi obe CCX a v kazdem bezi 2, 3 nebo 4 jadra podle modelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy musi bezet 2xCCX jinak prijdes o jeden pametovej kanal. Viz diagram jadra, kazdy CCX ma na sobe naveseny jeden kanal. Narozdil od L3 kera se da pouzivat i u jednoho CCX ale pak pro druhy blok je strasne neefektivni si do ni sahat prez fabric.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem to tak, že 80% mají výtěžnost u osmijádra a ne čtyřjádra.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Totiz kdyz ti z nativniho desetijadra chcipne ve vyrobe polovina, prodavat to jako 4jadro dost dobre nemuzes, protoze cena nepokryje ani naklady na kremik."

To má jako být levnější ho vyhodit než prodat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To má jako být levnější ho vyhodit než prodat?

Levnejsi nez oba ty veci je poskladat to z mensich kousku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tíhle způsobem by jsme se nedostali dál než k dvoujádrům :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to bude spíš dvanáctijádro. Vycházím z toho, že "Starship" má mít až 48 jader tam, kde "Naples" má mít 32. A samozřejmě z toho, že konstrukční řešení snad bude stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s takovou vyteznosti by sla rozpoutat i cenova valka v ramci moznosti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi technologický innovátor AMD (Pokročilé mikro zariadenia) predstavoval natívne - monolity vs Intel Pentium D, prípadne Core2 Quad (VIA QuadCore U,L Series) pričom paradoxne dnes sa stretávame s návrhom procesoru, ktorý používa zlepenec dvoch CCX modulov pri ich vzájomnej komunikácii "Infinity Fabric" a to ešte v riešení MCM (Multi Chip Module)...

Som veľmi zvedavý ako budú efektívne komunikovať dva Ryzeny 7 „Threadripper“ (2x die) resp. štyri Ryzeny 7 „EPYC“ (4x die), kde jedno die predstavuje nenatívny monolitický zlepenec z dvoch 4-Core CCX modulov na jednom kuse kremíka.

Na druhej strane nenatívne monolitické zlepence a ešte Multi-Chip-Module (MCM) riešení sú stará dobrá osvedčená metóda - viem o čom píšem... :-)

P.S. som skôr zvedavý na high tech implementáciu APU Raven Ridge (SoC) v štýle "Future is Fusion" pre notebooky, mini-PC a Mini-ITX platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CCX jako modulární jednotka dává technický smysl. Líp se s tím pracuje, když to cpete do různých čipů. Teď ještě aby se programátoři naučili programovat a bude to ráj na zemi. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa na tom programátori ako majú naučiť? Či si to marketing nazval CCX alebo CU alebo jednoducho by to nazval inak vždy sa bude jednať v danom prípade o štyri jadrá s nezdielanou L2 cache pre každé jadro a jednej zdielanej L3 cache tj. každé jadro má prístup do celej kapacity L3 cache.
A keďže 8-Core Ryzen 7 je zložený (spojený) z dvoch takýchto 4-Core modulou (2x CCX) => do L3 cache druhého 4-core (CCX modulu) tieto jadra nevidia a musia si data z nej vyžiadať a presunúť k sobe skrz zbernicu (nazvanú ako infinity fabric) podobne ako v multiprocesorovém systéme.
Na základe uvedeného (a kľudne marketing ne moduluje) je to klasický nenatívny monolit tudíž slangovo: ZLEPENEC (príklady z histórie máme dosť a to aj v MCM prevedení).

Oni pod vedením Kellera naozaj nemuseli objavovať "Ameriku" tak ako sa to snažili pri Bulldozere, ale oprášili osvedčenú DNA nielen svojich predchádzajúcich microarchitektúr a namiešli tú alchýmiju na 14nm litografiu pri ekonomických podmienkach spoločnosti:

Pretože niekedy je naozaj menej viac: Zlepenec a MCM.

A vyšlo to !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Čo sa na tom programátori ako majú naučiť?"

Buď Go, nebo OpenMP, nebo Intel TBB či ekvivalent podle vlastního výběru, a obecněji potom třeba teorii uspořádání.

Jinak brát topologii počítače v úvahu je celkem nutné, pochopitelně - jenže stejné principy, jaké byste bral v potaz u ne-CCX návrhu, platí i pro stroj s CCX. Nemluvě o tom, až to přijde do superpočítačů a pak budete mít "hierarchii vzdáleností" v podobě "sousední vlákno" (L1) < "sousední jádro" (L3) < "vzdálenější jádro" (RAM) < "sousední uzel" (1 hop v hyperkrychli) < "uzel sousední se sousedním" (2 hopy v hyperkrychli) < ... < "nejvzdálenější uzel" (N hopů v hyperkrychli). Všimněte si, že CCX k tomu přidává pouze jednu úroveň navíc, takže základní princip softwarového návrhu se tím nemůže změnit.

Jediná věc, která člověka napadne, že by mohla být zajímavá, by byla, kdyby každý CCX měl vlastní paměťový řadič a veškerý SW by byl NUMA-aware. Tím by se asi zjednodušila ta paměťová část a snížilo soupeření o řadiče, stejně jako L3 cache pouze pro čtyři jádra (a ne třeba pro 22 jader najednou) snižuje soupeření o CAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je radost číst zase chválu na VIA ale pokud si dobře pamatuji, zpoždění onoho bájného a úžasného VIA QuadCore bylo asi tak 5 let odhadem. Nemluvím o tom, že to výkonově bylo jako Atom.
Tak prosím přestaň pět ódu na tu hrůzu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rozšíření obzorů, měl jsem za to, že to VIA vzdala v době Pentií II...

http://diit.cz/clanek/test-via-quadcore-l4700e-1200-mhz
https://www.cnews.cz/via-quadcore-e-c4650-ctyrjadrova-alternativa-pro-us...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že zádadní problém produktů VIA (aspoň pro mě osobně) je koupitelnost. Že to prodají do vestavěných řešení je pěkné, ale když se prostému člověku vyplatí koupit třeba levnou desku s Celeronem 1007U/1037U za třetinovou cenu nebo kolik to tehdy bylo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka trochu mimo: Existuji stranky, zabyvajici se jednotlivymi revizemi CPU (Intel i AMD), kdy jaka rezive vysla, jake chyby opravuje apod?
Narychlo jsem k tomu nic nemasel - wiki obsahuje steppingy zastaralych Intel CPU, ale jen datum vydani, ne detaily co se menilo.

K AMD nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dej do googlu "intel core errata", vyhodi to zopar PDFek ktere obsahuji erraty + (obcas) v kterem steppingu byly opraveny. Trebars 6th gen intely:

http://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/specificatio...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímave že AMD Ryzen som videl už aj v bazári. Jeden bol dokonca 1800X.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.