Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Stoney Ridge, mladší bratr Carriza, potvrzen

To čekání na Zen bude větší peklo než jsem čekal. Kdyby začátkem roku uvedly na trh desky AM4 a do toho aspoň jeden zmetek (vyšší lowend až mainstream) z ladění 14nm výroby, tak by to pomohlo i jim. Je to tak nereálné?! Už včera bylo pozdě, ale oni se chovají jako kdyby byly v pozici Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je pouze jedina:

Zda AMD uvede Zen na trh driv, nez bude muset vyhlasit bankrot. Protoze CPU od AMD kupuje dneska jen MIcrosoft a Sony do konzoli.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Bankrot je lepší než dalších x let trápení. Ty dluhy co nadělají do vydání Zenu je moc k výšinám nepustí i kdyby Zen o něco překonal Skylake a oni konečně mohli začít prodávat i CPU s vyšším ziskem. Měli jít do 22nm a nehrát si na polobohy, když na to nemají prachy. AMD mělo/má ve vedení kindermanagery a GF je na tom stejně. Jedna hloupá chyba za druhou.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

On někdo 22nm proces nabízí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale GF do něj jít mělo. Jsou to patlalové co měli problémy i s 28nm, ale oni si myslí, že skok ze 28nm na 14nm je vpořádku. Není. Měli mít reálné cíle a ne se snažit konkurovat Intelu, kor v době, kdy je jasné, že nové nanometry nepřinášejí tolik jako v minulosti. Vyladěný 22nm s poctivou pájkou a můžou bez problémů konkurovat i 14nm Intelům. IMHO by na tom 14nm Intely byly frekvenčně mizerně i bez pasty šedivky, protože se obávám, že z hlediska vyšších frekvencí byl ideál na starších nm a ne na 14nm. Úplně jim chybí pragmatismus a zdravý rozum. Zen na 22nm by jim vytrhl trn z paty mnohem dřív než vysněný a s velkou pravděpodobností problémový 14nm Zen a samozřejmě, že za méně peněz vložených do vývoje a výrobních zmetků.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle ty úvahy jsou o ničem. Kdyby to bylo tak snadné tak by to udělali. Jen si představ jejich (AMD) nový hypotetický Zen na 22nm, který by proti současným 14nm Intelům měl pořád horší výkon/watt a stál by stejně (byl by drahý jako Intel), aby se mohl zaplatit vývoj. To by byly panečku recenze typu že je to o ničem, že to neměli ani vydávat a mohli by to zabalit rovnou. To co navrhuješ je teprve blbost. Mnohem lepší je vydat něco, na stejném výrobním procesu jako má Intel a proti konkurenci nabídnout například stejný výkon za lepší cenu anebo horší výkon ale o dost nižší cenu a podobně, prostě nabídnout něco, aby měl zákazník důvod ke koupi. Myslím, že k nákupu 22nm Zenu by příliš důvod nebyl, protože by jeho cena byla mnohem dražší než levných bulldozerů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobre vzpominam, kdyz zacali vydavat APU na 28nm, tak rikali neco ve smyslu ze na 28nm hodlaji nejakou chvili zustat a ladit ho, misto aby se hnali na nizsi nanometry za tintiliony tolaru (a kupodivu presne to delali/delaji). Takze tvuj komentar, ze jim chybi pragmatismus, je docela zabavni ;-)

Jo a BTW ten 14nm na kterem pojede Zen, muze byt klidne vlastnostmi stejnej jako 22nm intel proces (a divil bych se kdyby byl mnohem lepsi...) Jak uz tu mnohokrat odznelo, ty hausnumera dokopy nic neznamenaji, nanometr je vsude jinak dlouhej :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Reálně to tak je, zhruba dva roky se mluví o tom, že 16nm proces TSMC a 14nm proces Samsungu jsou ve skutečnosti 20nm procesy doplněné o FinFET. Vzhledem k tomu, že 20nm proces bez FinFET nedokázal s rozumnými výsledky realizovat žádný výrobce, je v podstatě požadavek, který vznesl Mirda Červíček, přesně tou cestou, kterou AMD a GlobalFoundries zvolily...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Mirda: "To čekání na Zen bude větší peklo než jsem čekal. Kdyby začátkem roku uvedly na trh desky AM4 a do toho aspoň jeden zmetek (vyšší lowend až mainstream) z ladění 14nm výroby, tak by to pomohlo i jim."

Desktopový trh není tak důležitý jako kdysi. Navíc AMD není v úplně špatné (technologické) pozici, vždyť mají skvělé Carrizo/Carrizo-L pro mobilní sféru. Stačí, aby víc tlačili na výrobce NTB. Více modelů s Carrizo = více příjmů pro AMD. Jen to umět prodat. A dokud se tohle nezmění, žádný ZEN jim nepomůže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Desktop není důležitý jako dřív, ale Carrizo jim v serverech moc zisku neudělá. Měli do toho jít naplno a nebo se úplně stáhnout z velkých CPU a vše lít jen do APU nebo ARM a doufat, že časem i s tímhle řešením v serverech prorazí. Zmražení vývoje vede jedině ke krachu a ne ze zisku z ušetřených peněz za vývoj. Dělat ze sebe neschopné kretény, ukousnout si příliš velké sousto a pak brečet - to umí každý. Kdo po nich chtěl aby se trápili s 14nm?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A nebo příliš věřili Globalfounders, ta firma totiž také naslibovala modré z nebe ale realita je taková že už od 32nm jsou defakto všechny jejich procesy shit vhodnej tak leda pro mini ARM jadírka ale nic velkého a výkonného se na tom postavit nedá. Poslední dobrej plně konkurenceschopnej proces co měli byl 45nm na kterym se vyráběly PhenomyII. Jejich 32nm byla proti intelácké dost na prd (viz jalovej FX žeroucí a topící více jak 32nm 6 jádra Intelu a výkon v trapu. To co předvíděj od té doby je k breku, 28 na kterym je Kaveri/Godavari vůbec nedává frekvence, a od té doby putna... kolik let uplynulo, kde je vše ostatní co naslibovali. I next gen GPU muselo AMD hodit k TSMC a jejich 16nm ačkoliv Globalfounders testovali, a jejich 14nm finfet by papírově měl bejt mnohem lepší, použitelné to evidentně nebylo. Osud Zen je defakto spjatej s tim jestli Globalfounders dovedou se sou výrobou něco udělat nebo ne.

A jak tady mnozí chválej Carrizo to má bejt vtip? Carrizo je slušnej posun ano, ale Star-citizen si na něm nezahraju... je to low-power ULV ulny čip, ve svém segmentu dostává na prdel od 2 jádrovejch intelů i když samo má 4 jádra, tzn jeho IPC a reálná svižnost je furt v trapu. GPU je solidní, ale v této výkonnostní relaci je to k čemu? Co se v tomhle TDP od GPU požaduje jsou multimeduální funkce. Pyšní se HEVC dekodérem, praxe ale ukázala že neni UHD compatible, 10-bit nahrávky neakceleruje vůbec a i 8-bit když se jde nad 30fps tak šmitec. Nevim teda co tady vychvalujete.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Při porovnání s roadmapou AMD je zjevné, že Bristol Ridge bude figurovat jako ona 7. generace desktopových APU a Stoney Ridge jako 7. generace mobilních APU"

Bristol Ridge i Stoney Ridge jsou oboje desktopové APU.

"Podle starších a v podstatě nepotvrzených informací by se Stoney Ridge měl lišit fyzickým počtem procesorových jader (maximálně dvě) a také sníženým počtem grafických stream-procesorů (384 namísto 512)."

v tabulce je ale uvedeno u Stoney Ridge 192 SP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. podle čeho? většina zdrojů tenhle názor nemá... nedává moc smysl, aby AMD vyráběla dvě desktopová APU na stejné architektuře...
2. opraveno

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. protože takové APU bylo plánováno už za časů Trinity, ale AMD jej nakonec nevydalo (kódový nazev Richland, který AMD nakonec použilo pro refreshnutou řadu APU po Trinity). Z uniklých informací AMD to vypadá tak, že CAT cores nejsou úplně mrtvé, na linkedin se daji najit stripky o procesorovych projektech (zapocatych nekdy 2014-15) Tiger a Cheetah pro 16 a 14nm, což by vzhledem k použitým jádrům v Carrizo-L odpovídalo spíše těmto modelům než Stoney Ridge APU.

2. Carrizo/Stoney Ridge se objeví v balení pro AM4, FP4 a FT4

3. pořád existuje reálná možnost, že Stoney Ridge je "testovací" APU na kterém AMD zkouší 14nm FIN FET výrobní proces.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesto se mi to nezdá. Názvy existovat mohou, v plánu jistě nějaký nástupce byl, ale tým, který ty čipy dělal, už dávno neexistuje. Navíc pokud by měl existovat nástupce Beemy / Kabini, musel by být rychlejší. To znamená, že by jádro muselo mít víc než 128 SP. Což Stoney Ridge (192 SP) má. Krom toho jedno jádro Excavator má rozměry jako dvě jádra Jaguaru. Proč by AMD měla vyvíjet dva čipy, které by měly téměř stejnou plochu, pravděpodobně totožný grafický výkon a velmi podobný procesorový výkon?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ti neřeknu Jirko, protože to nevím. AMD dělá spoustu věcí, které nedávají úplně smysl...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mít pro lowend samostatný malý čip by bylo dobré kvůli snížení nákladů (samozřejmě za předpokladu, že se ty peníze při daném objemu investic k tomu potřebných vůbec vrátí). Proč jít do tohohle místo použití Jaguaru, to je pravda otázka. Napadá mě, že by díky tomu Stoney mohlo mít lepší jednovláknový výkon díky turbu. Teoreticky by se tím mohli vymezit proti linii Bay Trail/Braswell/... (Pro A6-8500B má takt 1,6 - 3,0 GHz s 15W TDP, Stoney Ridge se slabší grafikou a osekaným čipsetem by mohlo třeba jít výš).

Tipl bych si, že Stoney Ridge bude 28nm. Cena výroby by i při větší velikosti měla být lepší než 16/14nm, a ty bloky, které bude používat, už jsou na 28nm proces vyladěné z Carriza, tedy produkce opět na stejné lince by měla být pro ně nejsnazší cestou. Že by to třeba mohlo být na těch nových FD-SOI procesech se mi nezdá, to je asi moc velká novinka a hodně práce navíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.