Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GPU Tonga nese fyzicky 2048 stream-procesorů a 384bit sběrnici

Takže prostý "rebrand" padá u dalšího čipu? To by bylo pozitivní, nicméně o "novém Curacao" se zatím zarytě mlčí, a přitom to nejspíše bude z hlediska objemu prodejů nosný čip této trojkové řady.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, jak mám AMD rád (je vždy tím, kdo přináší technologické inovace - AMD64 bit instrukce, integrovaný paměťový řadič v CPU, dnes HBM ramky v grafikách...) tak zde nemohu souhlasit s tím, že nepůjde o "rebrand".

Podle mě, ač je to jistě sporné, o rebrand půjde, protože čip je fyzicky stejný. Že má biosem či mikrokódem (či jakým čertem) dnes deaktivované jednotky a nyní budou odemčeny, je druhá věc. Čip zůstává stejný, jen bude "odemčen" a tedy o tom bohužel lze mluvit jako o rebrandu.

Stejně mě zajímá, jak byly jednotky vypnuty...

Jistě, šířku paměťové sběrnice nelze modifikovat (to by smrdělo "pájením drátků" a nových čipů na ně, zcela vyloučené, lol), ale zamčené jednotky by se daly na starších Radeonech odemknout a nárust výkonu by zde měl být sakra solidní (nejsou-li natvrdo spřeženy s ramkami, pak by to prostě nešlo...).

Takže jako potencionální místo pro hack hardware by to bylo suprové. Jinak mám za to, že nově vydanou kartu půjde označit za (minimálně poloviční) rebrand, i když bude mít jinak široký memory bus a jiný počet stream procesorů, čip zůstane stejný.
(a toto by IMHO platilo i v případě, kdyby deaktivované stream procesory byly (např. povětšinou) z výroby vadné, protože stále jde o shodný čip, jen se nepovedené kousky daly na jiné karty a povedené se skladují pro nové karty...)

Nicméně nemám tento rebrand AMD za zlé - proti GTX 970 fiasku nVidie jde o blešku, kdy se alespoň nijak nelže o specifikacích :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

O rebrand se nemuze jednat. Sice stejny cip ale v jine specifikaci. Nejde tedy o dva identicke cipy!
Nemuzete prejmenovat neco, co zatim nemate v nabidce.
Navic se jedna o nejnovejsi GCN 3.generace.
Skoda, ze plne tongy si uzivali zatim pouze majitele applu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

I v Applu je, pokud vím, omezená 256bit verze. Jinak můj názor je takový, že pokud by Tonga neměla fyzicky 48 ROP, pak 384bit sběrnici nepotřebuje. Už kombinace 256bit sběrnice kombinovaná s delta-kompresí je pro 32 ROP více než štědrá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

my bad potom. Co tedy delali s plnou verzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plná verze Tongy dosud nebyla vydaná. Pokud se objeví, tak až v řadě R9 300.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

což by odpovídalo tomu tajnůstkářskému uvedení R9 285, kde se prakticky o některých konfiguračních a funkčních aspektech moc nemluvilo, resp. nekomentovalo se to.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kde su im uplne k nicomu a kazdy to hejtuje, lebo opencl im je na dve veci kedze to skoro ziadny produkcny sw nepodporuje a ak hej tak len minimalne, seci by tam mali radsej nvdiu, kde sa im cuda hodi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1) Rebrand je vydani uplne stejne veci pod novym nazvem. Naproti tomu, trebars GTX 970 a 980 jsou stejny cip, akorat je u jednoho cast deaktivovana - nazval by jste 980 rebrandem 970 ? Vzhledem k tomu ze maji uplne rozdilny vykon, parametry i spotrebu, asi tezko ze ? Tohle se dela uz davno a nerika se tomu rebrand.

2) Sirku pametove sbernice lze modifikovat, tim stejnym zpusobem jako zamcene jednotky - tj smerem dolu. Totizto ta sbernice pozustava z nekolika ** nezavislych ** kanalu, ktere muzete odstavit jak chcete. Taky zadna novinka BTW.

3) Zadny potencialni misto pro hack neni a nebude, obavam se. Von totiz vyrobci kdysi davno meli deaktivaci udelanou v biosu, jenomze par vychytralich uzivatelu preflashovalo bios tim z vyssi rady, a bez namahy tak ziskali kartu o +10k drazsi, takze vyrobci pristoupili k drobet drastickejsim opatrenim, jako treba preruseni spoju laserem.... takze pokud neumite opravovat laserem propalene mikrospoje na cipu, tak z toho asi nic nebude :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

K 1. bodu - GTX670M byla 40nm Fermi GTX580M s vyšším clockem a také měla úplně rozdílný výkon a spotřebu - přesto je to rebrand...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jak to prosimvás ten Intel dělá, když nepřináší technické inovace a přesto má výrazně rychlejší procesory než konkurence?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma vacsi rozpocet na R&D nez hodnota celeho AMD.
Technicke inovacie samozrejme ma, ale v zavedenych produktoch ktore vylepsuje v ramci hranic toho produktu. Amd ako mensi konkurent ak sa chce presadit musi narusit trh niecim novym. Dvoj jadra, 64bit atd atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel zase jako první uvedl 4jádra, Q6600 v Q1'07, Phenom X4 9600 byl uveden až na konci roku 2007(November 19, 2007). Podobných prvenství Intelu by se při troše snahy dalo určitě nalézt více.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

netusis proste :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna toto byly dva cipy na stejne podlozce , skutecne ctyrjadro byly az ty phenomy

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

což ale nemělo žádný vliv na rychlost, v té době byl řadič paměti v NB, žádná L3. Sečteno a podtrženo, vytvoření čtyřjádra ze dvou chipů je pěkný příklad technické inovace, diky které měl Intel čtyřjádro na trhu o rok dříve než konkurence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD musi minimalne vydat novou revizi nebo cely novy cip, o kterem nevime. Protoze v opacnem pripade by uz jednou prejmenovane curacao bylo jedinym GCN 1. generace. Ne, ze by to vadilo vykonu, takle pomaly cip je dost efektivni i ve srovnani s novymi maxwelly, ale nema freesync atd. a AMD slibilo, ze vsechny nove grafiky budou freesync mit!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na tom je jedna zajímavá věc. Na Beyond 3D fóru vyšťourali, že zároveň AMD tvrdí:

- OpenCL 2.0 podporujou čipy GCN 2. generace a novější (alias GCN 1.1, jak jim říká Anandtech)
- Pitcairn (HD 7800) OpenCL 2.0 nepodporuje, ale Curacao (R9 270X) OpenCL 2.0 podporuje

Což znamená, že Curacao nemá jen novější paměťový řadič s podporou rychlejších GDDR5, ale zároveň o generaci aktualizovaná GCN jádra (CU). Takže je zřejmě pravda, že Curacao neumí třeba TrueAudio, ale zároveň není pravda, že je GCN 1(.0).

Co se týká konstatování o FreeSync a nových grafikách, bylo by třeba dohledat přesnou formulaci. Oni totiž nemuseli použít obrat „new graphics cards“ ale „new GPUs“. Curacao není „new GPU“, takže by se to na něj nevztahovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá zajímavě, kolik že za to budou chtít? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.