Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Trinity: Datum uvedení a předběžné testy

AMD Trinity mobile
Na Trinity jsme v posledních týdnech nezapomněli - jen se neobjevily žádné nové informace. Teprve nyní se věci dostávají do pohybu. Podle redakce Sweclockers už je dokonce stanoveno i datum vydání.

Je docela zajímavé, že všechny aktuální informace přicházejí ze severu, konkrétně od redakcí NordicHardware a Sweclockers. Nebudeme ale hledat případné souvislosti, podíváme se rovnou, co je nového: Po řadě odkladů, které postihly jak AMD Trinity, tak Intel Ivy Bridge, to konečně vypadá na finální termín: 15. května 2012. Jistě si vzpomínáte, že AMD ještě loni uvažovala o vydání v prvním kvartálu či začátkem roku, ale nakonec se tento termín ukázal být příliš optimistickým. Objevila se celá řada spekulací, která odklad vysvětlovala - mezi nimi i tvrzení, že čip potřebuje o jednu revizi navíc, než výrobce loni očekával - ale i když to vypadá pravděpodobně, pravdu budeme znát teprve příští měsíc.

35W mobilní verze, o které se mluvilo nejvíc, by se měla objevit jako první - velmi pravděpodobně přijdou zároveň s ní i desktop modely. Ultramobilní 17W model ale čekejte o něco později, nebude totiž distribuován samostatně, ale výrobci jej nejdříve budou muset integrovat do základních desek příslušných mobilních zařízení (není určen pro socket, ale nese BGA určené pro přímé napájení k desce).

AMD Trinity APU for notebook and desktop - prezentace
AMD Trinity APU for notebook and desktop - prezentace

Výše vyobrazená stránka z prezentace patří k posledním uniklým materiálům - mainstreamovou mobilní platformou je míněna právě 35W Trinity. Že skutečně přinese nějaký výkon navíc oproti 35W Llanu, ukázal NordicHardware na testu ve Folding@Home:

  AMD Llano
A8-3500M
AMD Trinity
A8-4500M
AMD Trinity
A8-4500M
nárůst
 Floating point 1 580,98 1 655,51 1 679,55 +5,5 %
 Integer 3 921,99 5 214,95 5 662,48 +38,7 %
 TDP 35 W 35 W 35 W -

Tabulka obsahuje výsledky Trinity ze dvou různých sestav, proto jsou uvedeny dvě hodnoty. V souladu s očekáváním je výkonnostní nárůst v celočíselných operacích (Integer) vyšší - procesorové jádro Piledriver vychází z architektury Bulldozer, takže má 2× více celočíselných než FP jednotek. Podstatné je, že výkonnostní nárůst byl dosažený v rámci stejné hladiny TDP (což ale neznamená, že se momentální spotřeba obou APU neliší).

Trinity ponese až 4 procesorová jádra (2 moduly) postavená na architektuře Piledriver (vychází z Bulldozeru) a podporuje AVX, AES-NI a SSE4.2. Grafické jádro staví na architektuře Radeonů HD 6900 / Cayman, tedy VLIW-4 výpočetních jednotkách, které se krom Trinity a samotného high-endu minulé generace zřejmě neobjeví v žádném jiném produktu. Půjde tedy o DirectX 11 čip doplněný procesorem UVD 3.0 pro přehrávání HD videa a na rozdíl od HD 6900 ještě procesorem VCE pro hardwarovou kompresi HD videa.

Diskuse ke článku AMD Trinity: Datum uvedení a předběžné testy

Sobota, 7 Duben 2012 - 20:33 | TyNyT | Tohle (myšleno nějaká nižší verze Trinity) by...

Zobrazit diskusi