Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD u APU zkrátí „Black Edition“ po vzoru Intelu na „K“ (uvnitř přehled současných i nových modelů)

.. o jee to je zas opicarna ... jasne at v tom amd udela poradnej hokej ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak.... asi se v tom doposud dalo v pohodě vyznat :-( škoda že v tom teď celkově na všech frontách dělaj bordel.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, pokud procesory nemaj modelový čísla podobný instalačním klíčům k Windows, tak je mi to celkem jedno. Mně to v současné době nepřijdě nějak zvlášť složité ani u AMD, ani u Intelu. A co se týče BFU, možná je dobře, že se v tom nevyznají, aspoň nám, co jim ty pecka stavíme, do toho moc nekecaj ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jedno A6 má turbo, druhé ne, to samé u A8... navíc ta změna do intel stylu (číslování..)) no nic, nějak spíše ten jejich marketing nechápu čeho těma změnama (opuštění Athlonů a Phenomů) chtějí dosáhnout....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To já taky ne, ale to nic nemění na tom, že ještě pořád není tak těžké dohledat parametry ;) SIceš je jich čím dál víc (zejména teď, když do toho přišly i grafiky), ale pořád to ještě jde. Jsem zvědav na Wichita/Krishna, to budou SoC, tam bude dalších mufnáct parametrů navíc - celý jižní můstek - víc už toho tam snad integrovat nejde proboha ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jde, PCIE 1x sloty, a tak dál... ;-) :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude v tom SoC :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jeste RAM ... hmmm ... a mozna display ... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď mám v tom mám úplně bordel. Nejdříve jsem chtěl stavět hned na A8 3850 + 2000Mhz pamětech a taktovat. Zkoumal jsem řadu recenzí OC Llana a má se to asi takto: Pozitivní je, že 32nm Llano nabízí daleko lepší taktovací potenciál než Athlony. Na vzroku devítí A8 3850 se 1/9 podařilo dostat na 3,32Ghz dalších 7/9 na 3,67 a jeden na 3,82Ghz, takže 3,62 Ghz, které plánuju by mělo na 8/9 klapnout. Bohužel jediné, co jde ale u neodemčeného Llana měnit je frekvence sběrnice ze základních 100, při 125Mhz nám vychází takt přesně na 3,62Ghz a paměť šlape na rovných 2000Mhz. Bohužel vše je přes děličku, zde je kámen úrazu. U pamětí to nevadí, prostě se použíjí nějaké rychlé, třeba nejlevnější 2000Mhz A-data, stejně chceme paměť pohonit kvůli GPU. GPU je taktéž přes děličku a přetaktuje se taky. To opět nevadí, protože to opět cheme. Průšvih nastává až na SATA kontrolérů, který sice jede, je ale potřeba obětovat režim AHCI a spokojit se jen s IDE, AHCI prostě po OC nejede. Takže si teď nejsem jistý jestli do toho jít nebo počkat na Llano s odemčeným násobičem. Tam sice bude taktování pohoda, násobič i takt GPU půjde změnit přímo, bus se měnit nemusí jenže pak paměti nepojedou rychleji, než na maximálně podporovaných 1866Mhz a to nechci taky, protože grafika umí těžit i z rychlejších frekvencí. Jenže změna busu i u Kčka způsobí zase nefunkčnost AHCI. Tak a teĎ babo raď

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle už hóódně dlouho řeším tou nejjednodušší metodou: pořizuji si takový hardware, který od základu dělá to, co chci a nevymýšlím si chobotiny s taktováním. Pro tenhle "sport" já nikdy neměl pochopení, riskovat nestabilitu mašiny a její potenciálně dřívější odchod kvůli několika málo procentům výkonu navíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sport... no on už to dáávno není sport, už je to základní vlastnost, vzpomínám si jak jsem si integrovanou HD3100 přetaktoval z tuším 350MHz na 650MHz, výkon se zvedl 2-3 násobně (i rozdíl mezi 350 a 450 byl ve výkonu znatelně velký), doteď to běhá stabilně a bez problému, výkon navíc a ani jeden mV nahoru oproti defaultnímu nastavení NB. A nebo vezmu jako příklad můj původně Phenom X2 555BE, odemčel jsem 3. jádro (4. má vadnou L2) a nataktoval na 3.8GHz, to vše s defaultní voltáží a komfortně z Windows pomocí K10stat, navíc jsem si nastavil vlastní úrovně i pro další P-state, takže v idle mi CPU žere o 15W méně a v burnu jen o 5-10W více než po vybalení z krabice, což si myslím že se občas hodí (a je to zcela zdarma, stabilně a legálně :-) ). Taktování mobilní HD4330 bych ovšem do toho mco nezatahoval, bez zvýšení voltáže jsem se z 450/600 nedostal výš, jak 600/800, při 0.1V navíc (kolik mě to stálo úsilí zjistit, jak dostat upravenej BIOS do NTB..) jsem se dostal na 680/800, čímž jsem dosáhnul okolo 50% OC na jádře, a na teplotě se to téměř neprojevilo (nějaký ty 2-3°C se dá počítat jako chyba měření., ovšem toto již oficiální cestou bohužel nebylo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak to bereš. Já mám za základní myšlenku, že nemusím taktovat hned od začátku, ale až začne být procesor relativně pomalý - tzn. v době kdy bych začal uvažovat o jeho nahrazení. Takže pokud si koupím dnes procesor s potenciálem k přetaktování až o 40-50% (dnes třeba i5-2500K), tak ho tři roky budu provozovat na základní frekvenci, pak ho přetaktuji a další dva možná i tři roky (záleží jak hodně se ještě vývoj procesorů zpomalí) bude velice dobře sloužit místo nového mainstream procesoru (i s celým novým základem).
Dnes si pod takovým zastarávajícím procesorem představte třeba C2Q Q6600 - na 2,4GHz už mu pomalu dochází dech, ale kolem 3,4GHz poráží nepřetaktované procesory s cenou kolem 3000Kč i po více než čtyřech letech co vyšel a v klidu ještě cca dva roky vydrží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je taky moudrý přístup. Pro kamaráda jsem nedávno stavěl sestavu, ptal jsem se ho, co na tom bude dělat, řekl že developit SW, tak jsem mu tam vrznul levné SSD 64GB na systém + vývojové tooly, 8GB RAM, levnější desku s H61 chipsetem (na co lepší když to nepotřebuje že), ale dal jsem mu tam nejlepší Corei7 2600K, právě proto aby si ho mohl třeba za 3 roky nataktovat a pořád to bude slušný stroj na to, na co jej potřebuje. Mimochodem jsem se vlezl do 14 tisíc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

25% zrychlení CPU a asi 30-40% GPU (i +10fps což je dost) není zrovna málo když uvážím, že s Llano stačí nataktovat jedinou součástku. Přístup "klidu" chápu a respektuji, já ale vždycky razil filozofii chytré koupě a nehodlám platit ani korunu navíc když nemusím, raději ušetřené peníze dám do něčeho jiného. Když to tak počítám, tak podobně výkonný hardware od základu jako takhle vytuněné A8 je až nejpomalejší Core i5 nebo nejrychlejší Core i3, což jsou 3000-3500,- + nějaká diskrétní VGA v hodnotě kolem 1500,- to už jde k nějakým 5000,-. To samé se dá dokázat za: A8 2800,- +500,- příplatek za 2000Mhz paměti oproti Intelu kde bych použil 1333Mhz. Když to sečtu ušetřil jsem kolem 1500,- kč ale uznávám, že to pro každého není, nicméně pro mě ano. Příští můj počítač už bude asi bez grafiky úplně, to už se přehoupnu přes 30, dnes ale je ještě pár her, které si zahraju - buď starších nebo pokud se objeví něco opravdu dobrého, třeba nedávno jsem hrál Fallout 3, kde se chytal i můj stárnoucí mobilní HD 3870

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... takže výkonově mi potaktované Llano vystačí. Jo a u toho nataktovaného Llana se vlezu do 10 tisíc za bednu a to ve formátu mini ITX. Přece jen už ve svém pokročilém věku 29 let nestrpím nějaké dráty po stole a hučící svítící nevkusné bedny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě zajímá, zrovna potřebuji postavit mini-ITX stroječek do 10 tisíc i s ~60GB SSD a nějak to mám i s nejlevnějším Llanem dost natěsno, u Intelu null problémo za 8,5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdar borci, co použijete za bednu pro to mini ITX? Potřeboval bych doporučit nějakou bednu. Na ceně až tak nezáleží, potřebuju aby šla přišroubovat na zeď, takže VESA. No a jak se pak řeší zdroj?? Zatím jsem viděl jen jedno řešení s adaptérem, a jedno s miniaturním nestandartním zdrojem v bedně. Nemáte nějaké tipy co za bednu a co za zdroj na mini ITX? Moc potřebuju. Dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zatím pátráme dva :) Jistou variantou se jeví být Akasa CRYPTO, jen je potřeba se vejít rozumně do 80W spotřeby (kvůli zdroji, který je externí). Problém je, že třeba heureka píše, že jako VESA ano, ale u výrobce jsem to nenašel (a weby prodejců taky spíše mlčí). Ostatní řešení působí dojem, že budou slyšet (větráky ve zdrojích).

To, o čem jsem hovořil v předchozím příspěvku, počítá právě s tím slyšitelnějším řešením s interním zdrojem, tam ale není kvalita skříně tak důležitá (může být co nejlevnější), zato zdroj ano (vybral jsem Seasonic TFX SS-300TFX Bronze 300W) a navíc počítám s krapet výkonnějším řešením (Atom ani Zacate do toho nechci). Deskou má být GA-H67N-USB3-B3, kterou tady shodou okolností mám na recenzi (bude, ale ne hned) a můžu už teď říct, že se mi ta destička moc moc líbí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc že ses ozval. No to by mě opravdu zajímalo, do čeho toho Seasonica dáš. Já jsem fanda kvalitního HW, takže Seasonic mě zaujal. Navíc zdroj je podle mě strašně důležitý. Šel bych do toho taky, ale co za bednu? Našel jsem jak jsem psal 2 Lian-Li, jedna má 110W/12V adaptér, druhá má 150W zdroj v sobě. To je ale cenově dost vysoko, to by ti nabouralo ten limit 10k. Jinak já požaduju, aby se to dalo dát na zeď a mělo mini ITX desku, přijatelné rozměry. Cenu až tak neřeším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, budu možná vypadat jako debil, ale co - plánuju to strčit do Eurokejsu (Mini ITX Wi-02C koupenýho bez zdroje samozřejmě, protože na interní zdroj bych jako skeptik, co už pár zdrojů v EC (al)obalech viděl, nevsadil ani rozbitý kombinačky :).
Kdybych to chtěl dát na zeď, seženu něco, čím to vyztužit a za to bych to zachytil. EC beru jako "dodělej doma", nízkonákladová krabička, která, když se nebude moc obtěžovat, snad něco vydrží ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jop, ten eurocase je ok pokud chcete šetřit, rozměry to má ok, je to bez zdroje, na našem trhu jsou snadno k dispozici jen dva 300W zdroje TFX: Seasonic TFX SS-300TFX nebo Fortron TFX FSP300-60GHT 300W oboje 80Plus bronze a v podstatě stejná cena 700,-

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v pohodě, cenový limit je cenový limit. Lepsi šetřit na bedně, než na zdroji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na těch EC skříních je fajn (teď to bude trochu nadsázka), že když mě nas**e, tak ji zmuchlám do kuličky a vyhodím oknem :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

imho váš limit 10K spolu s kvalitativními požadavky typu case Lian Li + vesa věšáček je obávám se nereálný. Chte trochu moc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ten limit na 10k měl WIFT. Já naopak žádný limit nemám, proto uvažuju o Lian Li PC-Q09 nebo PC-Q09F, který jsou dost drahý. Klidně bych koupil mini ITX case od Thermaltake, Silverstone, Fractal design, (popř. Zalman, CoolerMaster, AeroCool, Enermax, Antec). Jen to musí mít VESA na pověšení na zeď a přijatelné rozměry. Budu muset dlouho hledat, a protože se v tom nevyznám a každá firma má jiný kategorie, a tím VESA se až tak nechlubí, tak to bude nadlouho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

třeba Cooler Master Elite 100 RC-100-KKP3 má VESA úchyt ;-) http://pc-skrine.heureka.cz/cooler-master-elite-100-150w/
Bohužel jen 150W zdroj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak především - každého, komu radím se stavbou PC, se nejdříve ptám, na co ho chce. Pokud chceš jen čistě 2D, tak nemá cenu se o Llanu vůbec bavit (to jen tak na okraj, terroristova vymývárna bohužel způsobila už i u Tralaláka, že můj pohled považuje za pohled AMD fanATIka, což mě včera docela zamrzelo). Půlka čipu Llano je GPU. Pokud chce někdo půl produktu ignorovat, nemá cenu, aby si jej pořizoval. To není jaksi chyba toho produktu, ale chyba člověka, který o něm takto smýšlí. Je to jako si koupit do počítače třeba Geforce 580, používat to jen na plochu a pak si stěžovat, že to bylo zbytečně drahé. Má zamyšlená sestava byla pochopitelně bez SSD, přesněji "pouze" s 1TB 7200 SATA III diskem. Pomalejší A6 Llano nedoporučuji vůbec. Ono toho GPU výkonu není ani na nejrychlejším A8 nazbyt, na druhou stranu na plochu je ho zbytečně moc i s A6. Takže jak jsem říkal, doporučuju buď Intel na 2D nebo nejrychlejší A8 na hry. Tady jsem navrhl sestavu s 64GB SSD Kingstonem V100, která by mohla vyjít na rovných 11tisíc: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_16VV01189S0116RB0115XT01123...
+ cca 1500,- na Asrock A75M-ITX -> Asrock bude určitě levnější než ASUS a Gigabyte miniITX a navíc jako jediný Llano ITX má CPU socket nejdál od pci-e x16 slotu, takže větší chladiče jako Shuriken nezablokují slot! Sestava by vyšla do 10tisíc v pohodě, stačí směnit 2000Mhz pamětí za 1600Mhz a použít stock chladič. Pokud to myslíte ale s hraním na Llano vážně, 2000Mhz paměti se zůročí a Scytche chladič taktéž, právě kvůli přetaktování. Tak snad jsem trochu inspiroval ke stavbě Llana ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud se někomu nelíbí Seasonic, může místo něj použít Fortron: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NJ16TO
a tady je fotka toho Asrocku, který kromě toho, že je podle mě nejlépe ze všech Llano ITX řešený, bude mít i nejlepší poměr bang for bucks:
http://assets.vr-zone.net/12409/A75M-ITX.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no a volný pciex16 slot v případě nespokojenosti s GPU výkonem doplním tímto HD6570 do hybridního crossfire: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007K0BV59L188N
Do Case se vejde pouze low profile karta. Tento Radeon jím je, pokud vyřežu do bočnice dírku pro přečnívající žebra této fanless karty. Podle zkušeností Tralaláka s tímto case je nutné použít fanless kartu. Aktivní karta má svůj ventilátor namířen hned naproti ventilátoru zdroje a to dělá neplechu v podobě velkých teplot. S touto kartou budou žebra chlazení hned u ventilátoru zdroje, takže ventilátor zdroje poslouží i pro chlazení GPU. Celý stroj pak bude poměrně i tichý - 10mm shuriken ventilátor na nízkých otáčkách moc kraválu neudělá a pak už tam bude jen ventilátor ve zdroji, který se kdyžtak vymění za nějaký tižší :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak za mě asi takhle: hodlám postavit nejlevnější rozšiřitelnou mini-ITX sestavu (s SSDčkem, ale to je jedno). Neměnný základ toho, co je platformně nezávislé, jsou: paměti, SSD, skříňka, zdroj, mechanika - to nyní netřeba uvažovat. Co však JE platformně závislé, je CPU a deska. V obou případech nemá vzhledem k požadavku na upgradovatelnost smysl uvažovat nic jiného než Llano nebo Sandy Bridge.

Co mi nabízí platforma AMD? Tříjádro A6-3500 za 1958 Kč, deska v rozumné cenové relaci sehnat nejde (jestli se nepletu, jediná mini ITX FM1 je Asus F1A75​-I DELUXE a to je nejdražší FM1 deska na trhu vůbec za 2834,-). Pokud by byl k mání ten ASRock za 15 stovek, jsme na zhruba 3400 Kč.

Co mi nabízí platforma Intel? Naprosto parádní a už teď dostupnou mini-ITX desku Gigabyte GA-H67N-USB3-B3 za zhruba 19 stovek (levnější mini-ITX desky s LGA1155 už jsou na můj vkus moc očesané, ale existují, ne, že ne), plus Pentium G620 coby nejlevnější LGA115 procesor vůbec, za 14 stovek. Jsem na 3300 Kč a nemusím čekat na dostupnost FM1 mini-ITX ASRocku, odvoz prakticky ihned.

Je to smutný, ale momentálně mi v tomhle vede Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dostupnost je maličkost, je detail jestli deska bude do týdne nebo tří u nás, já počítač obvykle používám alespoň 2 roky. Stále jsi ale neřekl, na co hodláš počítač používat. Do té doby tedy nemohu říct jestli je pro tebe lepší Llano nebo Intel

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) nepotřebuješ to vědět ;), protože
2) já sám vím, co je pro mě nejlepší.
Finta je v tom, že "teď hned" ten počítač nepotřebuju. Já ještě nějaký čas můžu počkat. Jen ještě nevím, jak dlouho to bude trvat, není to až tak docela na mě. Až to nastane, budu se rozhodovat podle aktuální situace. Kdyby ta situace byla dneska, koupil bych Intel. Pokud ta situace nastane na Vánoce, je možné, že to bude AMD, protože třeba bude dostupný v tu chvíli pro mě ještě výhodnější E2 procesor (čistě teoreticky, do budoucna nevidím).

Kdyby se dělal E-350 do socketu FM1, koupil bych ten, protože na to, co potřebuju, by stačil. Jenže ten se do FM1 nedělá a vyměnit se v desce nedá. Kupovat kvůli tomu celou desku znovu, až budu chtít upgrade, se mi prostě nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taK jak jsem pochopil, hrát nepotřebuješ, stačí ti jen akcelerace videa. Pak je volba jasná a nechápu proč se vůbec rozhoduješ - Intel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.