Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD upřesňuje plány v procesorech

AMD logo
Firma Advanced Micro Devices (AMD) po čtvrt roce lehce poupravila svou roadmapu, tedy plány na poli procesorů do budoucna. Ta sice opět nesáhá dál než do druhé poloviny roku 2005, ovšem nějaké změny tu přece jsou. Jedno kódové jméno zmizelo, jiné, o kterém jsme již hovořili, se objevilo a celkově je z plánu patrné, jaký procesor bude nástupcem kterého.

A jako obvykle se nejprve podíváme na roadmapu starou a novou:

27. 7. 2004

AMD Processor Roadmap 2004 07 27

24. 11. 2004

AMD Processor Roadmap 2004 11 24

Serverové procesory

Zelená barva viditelně vytlačuje oranžovou a fialovou, technologie tedy úspěšně přechází na 90nm SOI výrobu (která se zjevně AMD vydařila). Při té příležitosti se hned zmíním o 90nm Opteronech Athens, Troy a Venus, které jsou stále plánované na toto čtvrtletí. Tyto procesory se objeví v prosinci, jejich uvedení však nebude provázet žádná oslava v podobě tiskové zprávy či něčeho podobného. Prostě se objeví. Staré 130nm Opterony pak časem vyšumí, stejně tak jako dnes již téměř zapomenuté Athlony MP z architektury K7.

Jinak se u Opteronů nic nezměnilo, vše při starém, tedy v druhé polovině roku se můžeme těšit na dvoujádrové kousky, stejně tak jako na dvoujádrový nadupaný desktopový procesor. Zda to bude FX-57 nebo něco jiného, si zatím netroufám odhadovat. O FX-57 se sice v souvislosti s Toledem již hovořilo, je však málo pravděpodobné, že by AMD dvoujádrový procesor na poli desktopových CPU přivedlo pod tímto označením (u Intelu se o Smithfieldu také už nehovoří jako o Pentiu 4).

Desktopové procesory

Zajímavé to bude v oblasti Athlonů 64. Jistě si vzpomínáte na naše nedávné povídání o procesoru s instrukcemi SSE3, kde se poprvé zjevil pojem Venice. To je tedy nakonec opravdu kódové jméno procesoru a společně s jádrem San Diego potáhnou v SSE3 instrukcích za jeden provaz. U jádra Palermo coby budoucího 90nm Semprona bych osobně SSE3 zatím nečekal, i když vyloučit se to nedá. Na druhou stranu u AMD ohledně SSE3 nečekejte nic závratného, tyto instrukce budou mít většího významu až u dvoujádrových procesorů.

Z plánů navíc vyplývá, že San Diego uhýbá k Athlonům 64. K převlékání kabátů (jako u procesoru Athlon 64 4000+, což je jen převlečený Athlon 64 FX-53) zde možná nedojde. Velmi pravděpodobné se totiž jeví varianta, že San Diego i Venice budou Athlony 64 (možná se budou lišit jen určením pro socket), téměř jisté je, že Palermo budou Semprony.

Mobilní procesory

Ve sféře mobilních Athlonů nás v dohledné době nečeká nic nového. Nízkonapěťový 90nm Oakville (dnes LV Mobile Athlon 64) bude nahrazen příští rok Lancasterem. Výraznější změna vidět není, leda by došlo k takovým „drobnostem“, jako navýšení L2 cache a podobně. Klasický mobilní 130nm Athlon 64 přejde v novém roce taktéž na 90nm jádro s názvem Newark, SSE3 lze opět jen hádat.

Otazníky visí nad mobilním Athlonem 64 určeným jako náhrada za desktopy. Vše závisí na trhu, zda bude po takovém procesoru poptávka.

Mobilní Semprony s nízkou spotřebou (25 W) coby konkurenční procesory k LV Celeronům M se dočkají nástupce až v druhé polovině příštího roku, Tím nástupcem bude dosud nezmíněné jádro Roma. Mobilní Semprony se standardní spotřebou (42,7 W) budou přecházet do 90nm jader Georgetown už v první polovině roku 2005, v druhé pak budou dle předchozích plánů následovány jádrem Albany.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD upřesňuje plány v procesorech

Žádné komentáře.