Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD uvolnila XvBA, aplikační rozhraní pro video na Linuxu

Grafika ATI s tuxem
Uvolňování dokumentace ke GPU ATI/AMD nadále pokračuje, po nedávných specifikacích řady HD 6000 uvolňuje AMD konečně i dokumentaci k aplikačnímu rozhraní X-Video Bitstream Acceleration (XvBA), které je přítomno v linuxových Catalystech a je cestou k přímé komunikaci s dekodérem videa v GPU AMD (UVD)...

 

Přímý přístup k UVD API dosud stál na absenci pořádné dokumentace, používala se nepřímá cesta skrze VA-API propojení s XvBA. AMD vydala XvBA SDK s ukázkovými kódy a knihovnami, open-source implementace je tak nyní jen otázkou času a toho, kdy se vývojáři ovladače do práce pustí a s jakou vervou (připomeňme, že jeden z velmi aktivních vývojářů open-source ovladače grafik AMD je Alex Deucher, který přímo v AMD pracuje). XvBA to ale bude mít těžké, VA-API je zde již dlouho a také je tu VDPAU, otevřené rozhraní od Nvidie (je škoda, že se tvůrci GPU neumí shodnout na jednom API, takto se zbytečně štěpí síly a XvBA SDK tomu na pořádku zrovna nepřidá).

Vývojářský balík XvBA obsahuje mimo jiné utilitu xvbainfo reportující systému XvBA schopnosti daného GPU (UVD), knihovnu pro sledování API volání XvBA a také ukázkový přehrávač využívající UVD. K hardwarové akceleraci ale hned tak nedorazíme, SDK je zde pouze pro to, aby vývojářům dalo přímou cestu ke komunikaci s UVD API a obešel se tak zbytečný VA-API mezikrok. Uvolnění dokumentace k UVD je něco jiného, tím by AMD porušila svoje dohody s partnery držícími práva k některým částem a také "kompromitovala" DRM (Digital Rights Management) systém v UVD.

Architektura a technologie Radeonů HD 6800: UVD 3.0
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD uvolnila XvBA, aplikační rozhraní pro video na Linuxu

Úterý, 1 Březen 2011 - 11:09 | Lazar | V článku na Phoronixu je zmínka o tom, že AMD...

Zobrazit diskusi