Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydává Zen 5 jako zajímavý Ryzen 5 9600X a mdlejší Ryzen 7 9700X

No podľa všetkého by to chcelo ešte aj XT verzie s TDP 105 alebo 125W...pre milovníkov výkonu...resp. ak sa to dá doladiť za pomoci PBO a uvolnenia TDP na vyššie, tak je vec vybavená, ale to sa môže na každej základovej doske chovať inak. Ale Der8auer ukazuje že sa to dá poladiť https://youtu.be/jPJ0Khw3kIc?t=589

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. U toho 8C stačilo jít ze 125W spíš na 95/105W, aby tam byl trošku viditelnější posun proti 7700X, protože na 65W je to 8C v MT už zbytečně moc škrcený. Na to 6C těch 65W celkem dostačuje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím.
Kdo chce MT výkon, ten jde do Ryzen 9.
Ryzen 7 je na takové to domácí žvýkání.
Asi největší zátěž co ho může potkat, jsou hry.
Na občasné hraní 65W stačí.
Na náročné hraní tu je X3D.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasim, kdo chce vykon kupuje TR...na domaci zvykani ti staci notas
To je asi stejna logika

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TR a EPYC jsou odlišné kategorie, to je jasné. A přesto existují i pracovní stanice s dvojicí EPYC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já neřeším MT výkon obecně, ale vůči přímému předchůdci, tzn. oproti 7700X. Takže pokud by tomu povolili aspoň těch 95/105W, taky by to i v MT bylo proti 7700X o něco víc přesvědčivější. A těch 65W měl mít až 9700 bez X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží na typu aplikace. Když těží víc z FPU a vektorů, tak 7700X vyklepne i 9600X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kto chce slušný výkon za menej ako 400 €, nemôže ho mať? Aj ja by som dnes šiel do 8jadra Zen 5, ale ideálne s TDP 120-140 W (mohol by mať 4,6 GHz), aby nebolo brzdené. Do 170 W CPU nie je problém uchladiť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě jde TDP zvednout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale v rámci limitov. Neverím, že u R7 7700 sa dá navýšiť výkon na rovnakú úroveň ako R7 7700X (dajme tomu oba na 5 GHz).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechápu, proč nezůstali u osvědčeného modelu 7700 = 65W a 7700X = 105W. Proč s tím 9700X šli na 65W. Pak je otázka, kolik W budou mít 9700 bez X, pokud je vydají. Kdo chtěl nižší spotřebu, tak šel původně do modelu bez X. Takže mi X se sníženou spotřebou nedává smysl.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mně se to naopak líbí - je super vidět, že stejný, nebo dokonce daleko lepší výkon je tu k mání za skoro poloviční spotřebu. Hrátky s písmenky mě moc neberou a AMD si to nyní při nemohoucnosti Intelu může dovolit, ba naopak může ukázat o kolik je v přepočtu na Watt výkonnější.
Daleko podstatnější je IMHO to navýšení výkonu v FP operacích - to je reálný přínos tam, kde AMD dosud trochu tahalo za kratší provaz.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze to nedava smysl. Mit novou generaci 9700x, ktera ma prd vykonu navic iproti predchozi 7700x nedela dobry dojem a uz vubec nebude motivovat k nakupu. Recenze to odserou taky. AMD melo roky najety model, do ktereho zavedli uplny bordel a zbytecne, stacilo nechat TDP jak bylo a nebo oouzit 9700. Nemluve o hernim vykonu, ktery nepresvedcil celkove Jeste horsi debilitu predvedli s 5900XT znacenim.
Za mne se da oznacit marketing AMD jako "brain-dead". Nevim co tam huli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen věc toho, jak to kdo chápe. Mají větší prostor pro X3D variantu. Byť asi měli vydat jak 65 tak aspoň 95 nebo 105 W osmijádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mě to naopak dělá skvělý dojem. Kdybych chtěl výkonnější model, počkám si na 16c model. Aktuálně není moc důvodů k tomu navyšovat výkon, který v podstatě nemáš jak smysluplně využít, to si prostě přiznejme. Pro velkou většinu uživatelů je už 9600X nesmyslná drtička a tam bych třeba já naopak čekal, že budou dělat to co dělá Apple - dodávat objektivně lepší produkt, což v tomto ohledu je tišší, méně žravý procesor. Zejména když konkurence v podobě intelu nic takového neumí a umět ani nebude.
Někdy je možná lepší vystoupit z toho vláčku nesmyslných benchmarků a sledovat, jak reálně ten počítač funguje a ostatně celá argumentační filipika proti Intelu není v tom, že by byl zásadně pomalejší, ale v tom, že žere jako prokopnutý. Za mě tedy naopak kudoz do AMD, že vyvinuli něco co jde jiným směrem - a teď jde jen o to, jak to marketingově využijí (malé PC, tiché PC, pasivní PC(?))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malo to byt o 15% vykonnejsie ako predchadzajuca generacia. Je 9700x vykonnejsi ako 7700x o 15%?? nieje! Takze kludne tomu mali dat rovnake TDP, lebo sa zlepsil prestup tepla z procesora do chladica, tak sme mohli mat pri rovnakej spotrebe vyssi vykon. Teraz mame rovnaky vykon pri nizsej spotrebe, ale za to nikto procesor menit nebude. Komentare o 12/16core si nechajme o tyzden.. mam obavy, ze to bude rovnako zle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže o 16% má být lepší výkon na takt, což jakž takž sedí, když to dotaktuješ na úroveň Zen4, tak z toho něco takového asi vypadne. Že je pak omezen power limit a výkon tímto snížen je pak už věc druhá. Stačí si počkat na 9950X, který nebude podtaktovaný a bude normálně boostovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

roob Pleteš si nárůst IPC a výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš ve své úvaze 2 chyby: první ti už vytkli kolegové ohledně IPC x výkonu.
Druhou přidám já: upgrady se nedělají tak, že kupuješ pokaždé následující generaci, prostě dnes PC se běžně používá i 5-6 let a pokud budeš dělat upgrade, tak přes několik generací - a to zejména ve střední třídě o které je řeč. A tam je ten výkonnostní nárůst velký (např. oproti modelu jako 3600X, který sám o sobě je stále velmi dostatečný a upgrade vyloženě nepotřebuje, pokud nehraješ hry), a zároveň dostaneš o dost nižší spotřebu. Pro mě to je win-win. Pro tophraní budou jiné procesory (16C nebo X3D)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, ale pak by jsi musel cely ten marketing zamerit timto smerem, coz AMD neudelalo. Musel by jsi pracovat na tom, ze lidem neukazujes "vykon", ale efektivitu, protoze ITX, zelene nalakovane EU a nevim co. AMD ale nic takoveho nedela. naopak ukazuje slidy s benchmarky a narusty vykonu, ktere v matici testu, ktere se pouzivali, tam nejsou. Recenze to nepotvrzuji, takze vysledny vysledek je v lepsim pripade zmatek, v horsim AMD ohyba realitu podobne jako Intel. Pokud chces videt, jak je to vnimano, tak si precti zavery recenzi...
Sorry, ale AMD v tomhle naprosto selhalo, at uz to chtelo prezentovat jako 'efektivitu' nebo "vykon'. Ani jedno z toho nedopadlo. To ze ty si z toho vyberes to co potrebujes, protoze si to v tom vylozene najdes, to je z pohledu marketingu toho produktu, propadak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by jsi znal prezentace AMD jako firmy a nezaměřoval se jen na herní desktop a výsledky testů, věděl by jsi, že AMD už roky cílí na zvyšování efektivity. Byť se to úplně nejvíc ukazuje u výpočetních akcelerátorů Instinct a serverových EPYC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ten jeden slajd, co v prezentaci uvede? :)
|Ja se bavim uplne o jnem levelu. Marketing, na kterem by to bylo zalozeno, coz je trosku jiny level, nez "jeden slajd".
Nebo ty jsi z prezentace AMD, kdyz uvadeli Zen5 ziskal pocit, ze se ma jednat o "uspornou generaci"? |Nekdo tam tvrdil, ye 7700x bude super usporny nasledovnik 7700? Ja teda ne..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já prezentace AMD sleduju roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z jedné prezentace jednoho produktu bych nedělal závěry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Zen5 je dost zaměřen na snížení spotřeby a zlepšení efektivity. Stačí se podívat i na mobilní Ryzen AI, ty jsou taky dost brutálně omezené power limitem a je to zaměřené na co nejnižší spotřebu na úkor výkonu, možná až zbytečně moc, ale AMD prostě nechce dělat teplomety jako Intel a oni ví, že největší síla jejich architektury je právě když potřebuješ snížit spotřebu, přistupovat na hru Intelu se jim moc nevyplatí, spíš chcou ukázat, jak velký je rozdíl v efektivitě u jejich architektur a že pro podobný výkon konkurence oni potřebují daleko méně energie a že není nutné pálit tolik elektřiny k nějakému pořádnému výkonu, stačí mít Ryzen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen AI má strop 54 W, ale zatím jsem viděl jen testy na polovině.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"To ze ty si z toho vyberes to co potrebujes, protoze si to v tom vylozene najdes, to je z pohledu marketingu toho produktu, propadak." <= To je pravda, ale má to i světlé stránky ...

1) Ty si stejně vybereš co je ti blízké, protože víš, že se i tato generace povedla.
2) Dává to přeneseném slova smyslu prostor Intelu se vzpamatovat.
3) Díky neefektivnímu marketingu tak nakupuješ levněji než bys v případě efektivního marketingu jinak zaplatil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude motivovat k update CPU, ale u novych sestav se to muze oplatit. Odhadoval bych, ze AMD timto cili spise na zakazniky Apple a Qualcomm, nez na zakazniky Intelu....

A dava jim to moznost v budoucnu zvysit TDP, pokud by se neco nevyvedlo. Vytvorili si timto bezpecnostni polstar do budoucna, kdyz ted asi v Intelu nevidi prilisnou konkurenci....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osobne si myslim, ze uzivatel Apple nebude prechazet na Win. Proc by to delal. Je spokojeny s tim co mu Apple nabizi (protoze to neni Win), jinak by tam davno nebyl. V opacnem garde se to nabizi i u Win, ale tam to neni casto o spokojenosti, ale o tom, ze je pro ne Apple jeste horsi :))
Jako bezprecedentni polstar je dobry, ale prodeje produktu, kteremu vyjdou recenze na "meeh" a neni zahackovany v OEM svete, tohle moc nepomuze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou uzivatele, co vyzaduji dlouhou vydr v idle, ne? Pripadne pasivne chlazeny stroj. Tak ted maji sanci, 65 W se jeste da resit pasivne. Samozrejme uber Jablickar na Win nepujde, ale jsou i preletavci....

No, ale spise AMD muze jit o ten Snapdragon, pripadne dalsi ARMy pro Win. Pripadne o vytvoreni polstare, kdyby se v budoucnu neco nevydarilo a museli vykon dohanet frekvencemi....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja te asi rozumim. Ale AMD prodava hlavne pres Retail sektor. Tam se hraje do znacne miry i na recenze. Pokud ty recenze produktu nevyjdou dobre, uskodi to AMD, uskodi to jejim prodejum. Ten produkt je prijimany nejak, i presto, ze treba AMD ma nejaky duvod rpoc to tak nastavilo, ncimene podle mne to neumi bud 'prodat' a nebo to jednoduse podelali s tim nastavenim, ktere tomu dali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neuškodí, jak už jsem psal, kdo recenze čte, zná situaci Intelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo a ne. Cast lidi se jde podivat prave na jeden produkt a royhoduje se. Ne kaydz yna i historii kolem toho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, já bych se na jeden nedíval, abych měl relevantní srovnání. Ani bych se nerozhodoval podle jedné recenze. I když já obor sleduji 30 let... takže mám přehled aspoň v něčem. Ale vždy jsem to tak dělal, ať jsem kupoval jakoukoliv elektroniku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten důvod vidím v širší segmentaci trhu. Ať chceč či ne, jsou tu zákazníci, co kupují procesory jako Core-T prostě proto, že chtějí tichá PC. Kdo bude chtít vyšší výkon, může zvolit jiné (vyšší) model. Přetaktovat X nebo počkat na XT/X3D modely je taky řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mala poznamka.
Velal ludi, hlavne BFU nieje uzivatelom Apple pretoze to nieje Win ale kvoli Apple image. Operacny system je im ukradnuty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me to prijde fajn, kdo ma 7xxx nepujde do nove rady. Kdo po mnoha letech meni, ma moznost ziskat vykon 7xxx s vyrazne lepsi spotrebou, temer na moznostech pasivniho chlazeni a i levny cadic za par stovek to uchladi na extra nizke otacky, kdy to realne neuslysis pokud zavres bednu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to tak chápal.
ALE
Neplatí to už 5 let. AMD Ryzen 7 3700X vydaný 2019 má 65W.
Tak proč by dnešní AMD Ryzen 7 9700X nemohl mít taky 65W

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lebo je na tych 65W pomaly aj pri porovnani so svojim starsim bratom a nieto este rovnakou cenovou alternativou od konkurencie ;) preto.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Úprimne si myslím, že je to čiastočne príprava na zen6 kedy by tých jadier mohlo byť o dosť viac, ale tým pádom spotreba jedného jadra musí byť priškrtená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto tvrzení dává smysl, ale to mohli přiškrtit až s nástupem Zen6, ničemu by to nevadilo. Měli by 2x tolik jader, tak i na přiškrcené spotřebě/frekvenci by to dávalo násobně větší výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, toto je len teória. Ja si takisto myslím, že niečo podobné bolo aj u 7900xt. Tá karta požadovala viac energie, ale to by moc dobre nevyzerala z hľadiska efektivity tak ju priškrtily lebo aj tak by 4080 jednoznačne neporazila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, že 9700X běží na 65 W, protože násobně větší spotřeba by nepřinesla tomu očekávaný nárůst výkonu. Tak tu spotřebu a frekvenci nastavili na nejlepší poměr výkon/watt. Ostatně celá architektura měla být právě na toto optimalizovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je v tomto nekonzistentné už dlhšie:
R3 1300X, 2300X, 2500X, 3300X, 3500X, 3700X, 5600X, 5700X = 65 W
Asi zase budú 2 modely so 65W TDP, čiže aj R7 9700. Alebo AMD urobí výnimku a po čase vydá 105W R7 9800X, ale tomu neverím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mezera tam je. A destijádro nemají, zatím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím dôvod na 10jadro. Intel ho mal jediný raz. Ak by bol R9 9700, 9800X, 9900 a 9900X, výber v rámci 350 - 550 € by bol dostatočný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A protože nenní 10. jádro, můžou být 8. na více TDP. Tak to bylo myšleno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Môžeme len dúfať, že príde R7 7800X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby (Zen4) co se začli spoléhat na vyšší takty si to už holt taky potřebuje trochu pápnout, kdyby vyšel aspoň ten přechod na lepší proces, tak by to možná stačilo, ale takto to je prostě málo, chce to tomu trochu uvolnit ten šibenční power limit a přetaktovat, minimálně 9700X, jinak pak už 9700X trochu postrádá smysl, je na tom zbytečně bottleneckovaný, jednoduše se nevleze do obálky a efektivita není až tak vysoká, a tak rozdíl mezi 9600X se potom trochu ztrácí, takovej DoDo style, toto se jim teda moc nepovedlo, moc nechápu tady tu brutální segmentaci trhu přes takty, kdy ti pořádně boostují až R9, už tak má ten mainstream málo jader a prostě to v této třídě s tímto nedokáže dosáhnout výpočetního výkonu konkurence v této třídě a teď to má ještě zataženou ruční brzdu, aby náhodou nedošlo k nějakému citelnějšímu posunu, jakdyby to chtělo být ještě víc pozadu, zvláštní, asi se Arrow Laku moc nebojí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skôr to vidím ako nedobre odkomunikované...Mali povedať, že PBO v režime AUTO bude vypnuté alebo takmer žiadne boostovanie nad istý rámec. ...A pre vyšší výkon treba zapnúť režim ENABLE alebo ENHANCED a nastaviť ručne TDP....tvorcovia zostáv by sa hneď zariadili a pridali aj AiO chladič, aby sa to držalo okolo 70-80 stupňov celzia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Safra, NDA skončilo vlastně včera a ne dnes, nějak si pletu čísla :DDD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někde ještě pořád mají včera.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výsledky zkopírované z computerbase (jako vždycky), kde to vyšlo pro AMD příznivěji než jinde (jako vždycky). Jakážto náhoda.

Diskrepance mezi měřeními AMD a realitou nezmíněna.

Problémy se stabilitu a kompatibilitu pamětí, na které narazil GN, jayz2cents,... nezmíněny.

Paradox, že je v řadě testů nová generace pomalejší, než předchozí nezmíněna.

Celkově vyvážené a objektivní shrnutí, jak by se od diit dalo čekat ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

když se pustí na 7700X eco mode s 65W vykazuje podobné fps a nekonzistenci mezi jednotlivými herními tituly(podle toho jak hra procesor vytíží), stejně jako zen5
https://youtu.be/ZsQl0_-JANc

takže až někdo udělá test se stejným TDP zen4 vs zen5 tak herní rozdíl bude stále stejných 5%, které většina redakcí naměřila

zapomělo se zmínit, že combuter base testoval s rozdílnýma paměťma u zen4 mel 5200 paměti a u zen5 měl 5600 dle guidy AMD, problém je, že ve většině případů se zen4 kupoval už rovnou s 6000MHz paměťma

ceny jsou absolutně neobhajitelné ve světle zlevněných zen4 procesorů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diskrepance je standart na který jsme si zvykli.

Problémy dvou YT stok nikoho nezajímají.

Co je řada testů? Můžou dva vytvořit řadu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. Můžou dva vytvořit řadu? .."

Anglický gentleman stojí v řadě na autobus i když je na zastávce sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze delas presne to stejne co kritizujes jinde(klasika u lidi).
Ten "nemecky web" mel pro herni vykon Zen4 jedny z nejhorsich vysledku na webu. To tii ale zda se nevadilo. Jak to? To bylo v poradku? To ti ta "diskrepance" nenapadla??
Ted kdyz to diky te metodice vyslo zase lip u Zen5, tak je to najednou problem
Nemas tak nahodou problem spis ty sam?
:)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

„Problémy se stabilitu a kompatibilitu pamětí, na které narazil GN, jayz2cents,... nezmíněny.“

Hysterického JayzTwoCents jsem neřešil včera…

https://diit.cz/clanek/intel-prodlouzil-zaruku-core-1314-o-2-roky-pripus...

…nebudu ho řešit dnes a nebudu ho řešit ani zítra.

1. Proč Vám nevadilo, že nepřebírám jeho kritiku Intel, ale vadí Vám, že nepřebírám jeho kritiku AMD?
2. Proč bych vůbec měl řešit bulvár?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, nevim, Mně stačí Zen 3, ale zaměření se na spotřebu u Zen 5 je mi sympatické a znám hodně lidí, kteří u Zen 2 dali přednost 65W 3700X před 105W 3800X. Já to tak neměl, ale myslím, že AMD ví, co dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád to je desktop, který nepotřebuje jet tak striktně na nízkou spotřebu a u té 9700X to už je až moc přehnané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se oprostit od svého racionálního pohledu a podívej se na to z hlediska běžného uživatele, který je dnes často enviromentálně "uvědomělý" a požaduje malou spotřebu. 65W procesor je pro něj ideální a kupuje. :-)
Předpokládám, že 9800X na 105W bude později.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale měli ho vydat rovnou a na pak si nechat až X3D. Aby bylo na výběr. Pak by recenze mohly oslavit jak nárůst výkonu, tak efektivitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo vydají jen 9800X3D časem. ;-)
Měli, měli, nevíš, na jaké problémy narazili a je to jistě i optimalizaci výroby.
Prostě spousta čipů, které umí 65W 8/16, tak prskli ven, co nejdřív ten. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediné problémy měli s tím, že část výroby neprošla všemi výstupními testy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud u X3D nedochází k poklesu taktů, tak bych čekal, že vydají rovnou už jen 9800X3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží i na ceně, díra by tam být mohla. I u současné řady tam je mezimodel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak nemají to vymyšlené až tak špatně, teď jsou stejně bez konkurence a budou mít i s tímto navrch proti Raptor Lake, to jim zatím stačí a než vydají X3D, tak mají zatím ještě čas odstranit porodní bolesti, které to teď zužují, budou mít pak čerstvé odladěné kusy, které nakonec udělají ještě dobrý dojem, pokud se jim povede odskočit od non-X3D. Stačí s tím počkat až dopadne Arrow Lake a pak už to jen odpálí, budeš mít nové recenze a pokud se jim povede ho opravdu překonat a odpověď přijde brzy po jeho vydání, bude vymalováno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně je možné, že non X půjde třeba na 45 W, že se to posouvá níž. Hlad po tom určitě je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je nutné obmedzenie na 65 W? V 1l case? V PC, ktorý beží 20 cm od postele? Rozhodovať sa medzi 65W 8c a 120W 8c, beriem 120W, lebo ho uchladím a získam asi 1 GHz naviac. Neverím, že R7 9800X príde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajímavost: Kolik procent času potřebujete hnát všech 8 jader na 5.4 GHz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o % času, ale o možnosť mať vyšší výkon. Keby som mohol pustiť do svojej i5-12400 117 W, ktoré papierovo môže to 6jadro žrať, tak pustím aj keby som získal len 0,2 GHz. Stálo by mi to za to. 117 je na Feru 5 nič. Pravidelne používam Handbrake, tak by ma potešila každá ušetrená minúta. Avšak ak už ide o %, tak to u mňa vychodza (s i5) na 1,2 až 3% (podľa presetu), u R7 9700X by to samoz. bolo o čosi menej. Tak či tak, AMD sa pripravilo o výkon a náskok nad Intelom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to jen první dva modely, známe další dva, ale to není konec, stačí srovnat s Ryzeny 7000, v každé nové řadě je modelů víc. A upřímně, co má Intel? Chcípající Raptory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me se to naopak libi. Da se to chladit cimkoli za par stovek extra tise a nabidne vykon predchozi generace. Slusny pokrok s efektkvitou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na CPU mali kocku zo železa, že sa báli 105W CPU? Do 170 W by som sa nebál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná měli udělat rovnou dvě verze 9700, ale podle mne takto mají větší prostor pro 9700 X3D, nebo jak se bude jmenovat a to bude ta skuketčná bomba, pokud se potvrdí, že cache navíc už nebude znamenat nižší maximální takty. A kdo chce 9700X pustit víc šťávy, ten tu možnost přece má.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to vypadá, že herní výkon u Zen5 bottlenckují paměti, jenže oproti Zen4 to o moc rychlejší nijak rozumně nepobere, aby se z toho dalo těžit, takže jednak by právě V-Cache mohla přesně tento problém vyřešit, protože snižuje nároky na propustnost, a tak už nebude třeba to tak hnát a druhak má přinést řešení těch nižších taktů u těchto modelů, takže oproti 7800X3D vznikne nějaký boost už zde a polepší si to hlavně tam, kde V-Cache nedokázala tak pomoct a pak to dokonce mohlo i něco ztrácet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už u 5800X3D a ZEN3 Epyc s V-cache hlavně v linuxu byly vidět velké rozdíly u některých aplikací. A to bych řekl, že 8. kanálová RAM by EPYC brzdit neměla. Co mne u ZEN4 překvapilo, že V-cache má 16, 32 a pak až 96. jádrový model EPYC, ale 64 vůbec není. Co je zajímavé, že právě model s větší L3 má i vyšší základní takt:
AMD EPYC™ 9684X - 96 - GHz - 2.55 GHz base - 1152 MB - 400W
AMD EPYC™ 9654 - 96 - 2.4 GHz - 384 MB base - 360W

A i srovnání 16 a 32 jader X modelů není proti F nezajímavé, což je rozdíl proti ZEN3 generaci. Takže hádám podobné věci i u ZEN 5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlit ne. Jenom podotknu, že u Blender má na Linuxu dobrých 20 % lepší výkon než na Windows. Ví se o tom hodně dlouho. Pro někoho je to důvod provozovat kvůli tomu Linux, nebo alespoň dual boot.
Nevím, jestli mají Windows takovou systémovou režii, pomalá volání systémových funkcí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou aplikace, kde to není 20%, ale násobky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel dekuje za microsoftu, diky kterymu se jeho procaky jeste vubec prodavaj..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně děkuje korporátu a firmám jako DELL, HP a podobné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Memory management. Staci opakovane volat nieco v style getmem/allocmem a rozdiel je hned vidiet. Pokial ma clovek Windoze, ale potrebuje v tom nejake Linux veci, tak wsl --install to isti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proste a jednoducho to mali nazvat 9700 bez x, aby sa to porovnavalo so 7700 a nie 7700x. Na x verziu si mali nahrabat lepsie chipy a vydat ich niekedy v buducnosti, ked ich bude dost. Pruser je, ze po tomto sa clovek boji, ako to dopadne o tyzden s 12 a 16core.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty budou v pohode, 9950x nema orezany tdp a 9900x ma 120w, coz je docela rozumny.. 65w u 9700x je fakt ulet..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaslouzena kritika AMD marketingu a body k zamysleni, ze 7700X (Zen5) neni tak spatny, pokud by byl launch tak nepovedeny.

https://m.youtube.com/watch?v=8HsKMz92HwA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no nevim.. nepovedenej.. zadnej launch nic nezmeni na blbe nastavenym tdp.. kdyz ma 9600x sweet-spot na 65w, tak by 9700x co ma o tretinu vic jader byl sweet-spot kolem 65w x 1,33, takze kolem 85w..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mezi 9700X a X3D osmijádrem asi ještě něco bude. AMD má podmínky pro navýšení počtu modelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přetaktování u AMD Zen 5 nefunguje? Nebo si prostě můžeš limit na optimum zvednout sám? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale ne každý uživatel se do toho pustí, ne každý na to má zkušenosti nebo prostě jen chuť a čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli si neco pretaktuju nebo nepretaktuju nic nezmeni na blbym rozhodnuti amd, kterym si posrali hodnoceni v recenzich..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by je nějaká recenze trápila a už vůbec v situaci, kdy je na tom Intel tak blbě. Kdo recenze čte, situaci Intelu zná. A kdo je nečte, tomu je to fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP je soucast launche spolu s tim, jak ten produkt ukazujes. Marketing (technicky marketing) by ti mel urcovat do jakych vykonostnich trid budou jednotlive produkty urcene a podle toho urcuje strategii, jak ten produkt budes nabizet. Nic z toho se AMD nepovedlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže počet naprosto odlišných zátěží je tak velký, že to prostě nejde. Každá aplikace chce po CPU něco jiné. A ve finále může být dost rozdíl, zda máš čistou instalaci Win a testuješ jednu aplikaci a nebo zda máš víc aplikací současně. Každý uživatel PC používá trošku jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tenhle šašek, jenom obhajuje svoje špatné leaky ohledně výkonu, kde ještě 2 týdny zpátky tvrdil, že místo 16% bude mít 23% vyšší výkon, což si musel vycucat z prstu
https://youtu.be/_hPBqjlsXIE

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neni s takovym zaverem lepsi pockat na recenze 9900/9950 ktery na rozdil od 9600/9700 nejsou podtaktovany??

ale jinak teda souhlas v tom smeru ze si nejdriv vyrobil nerealisticky ocekavani mimo cisla co slibila amd, a kdyz se jeho ocekavani nesplnilo, tak zacal malovat karikatury lisy su.. to fakt sasek je.. https://i3.ytimg.com/vi/8HsKMz92HwA/hqdefault.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je to presne naopak, on byl ten, ktery tvrdil, ze IPC bude mit nizke narusty, tvrdil to dlouhodobe. Tvrdil, ze Zen5 ma problemy, atd. Cili jeho puvodni infa byla korektni.
To ze si pak pozdeji s temi cisly zacal hrat je jina vec.
Nechavas se unest emocema..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna to video jsem viděl a jediný, kdo se nechává unést emocemi, je autor videa. Zcela zjevně si postavil chybnou spekulaci a když mu nevyšla, tak není schopný vlastní chybu uznat a kope kolem sebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslsi to posledni video, ktere jsem tu linkoval?
Ja bych se v podstate pod tohle video mohl klidne podepsat. At uz mel uniky IPC jake chtel, to co kritizuje konkretne v tom videu na AMD je naprosto presne. Firma, ktera nedokaze 'prodat' svuj produkt a neumi vyjit ze sveho stinu. Firma, ktera neumi napsat guide lines tak, aby to davalo co nejlepsi vysledky. Jako sorry...jejich stesti je, ze Intel ma tolik problemu, ze nevi, co hasit driv.
A to by se dalo mluvit o marketingu AMD kldine dal..jejich "intelovsky moment", kdy uvedli treba takove 5900XT.. to musel delat nekdo na houbickach, protoze jinak takovy marketingovy prujem snad ani enni mozny..
Sorry No-X, ale AMD je marketingove uplne vedle v soucasnosti. nevim jestli je to tim, ze odesel Hallock a vede to nejaky diverzne spolehlivy pracovnik, ale technicky jejich marketing, silne upada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsi si z toho vybral zrovna to, o cem to video vubec neni :) Jinak ty narusty u AVX512 aplikaci tam treba i jsou.
Koukej se na to, co kritizuje, ne to jestli u predchoziho "leaku" mel mit IPC 15% nebo 150%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne třeba jsou. Jsou tam. Jiná věc je, že Windows to neumí dost dobře využít. Fakt už by to chtělo změny v jádře. A nejhorší je, že MS lepší jádro má, ale jen pro vyšší WS verze a Servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten člověk má kontakty na spoustu inženýrů v obou táborech a zveřejňuje informace, které od nich dostává. Mohou být přesné i nepřesné, ale jsou to alespoň nějaké informace. Pokud je vy berete za přesnou předpověď jak věci budou vypadat, tak je zřejmě problém někde u vás.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kontakty samozřejmě nemá, bere si jen od jiných leakerů. Co bere se ukázalo hezky nedávno, kdy se schválně "leaknula" nepravdivá informace, a ten jouda na to udělal video, jak dostal info od svých insiderů :D dělá to jen pro kliknutí na video.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme nesmysl, pokud leakuje roky dopredu jako prvni nazvy architektur, tak kontakty mit musi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako první opravdu nikdy, jen většina leakeru nedělá ytb, nebo střídají dost twitter účty :)

je to jen kašpárek.

https://www.reddit.com/r/BustedSilicon/comments/yo9l2i/collection_of_mli...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, kdyz nejaky niemand na redditu s biasem sesmoli nejaky prispevek, ktery pak vsichni ostatni co ten kanal moc nesleduji bezhlave berou jako bernou minci.. tak samozrejme jo, je to proste kasparek :)
Jak znamo, kazdy veri radeji tomu, cemu verit chce..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jen zlomek toho, v čem "lhal" tedy co tvrdil, aby měl dosah a kliknutí.
Jak říkám, jakej je to podvodníček se ukazalo, když na něj nedávno jeden leaker dal boudu :) leaknul blbost, a on o tom pak udělal video, jak to má od svých insiderů a že na to přišel první, tohle normální kanál opravdu nedělá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je v poradku, jak jsem psal vyse, kazdy veri tomu cemu chce verit. Malokdo si da tu praci si fakta opravdu overovat a jeste k tomu je chapat v souvislostech.
Apropos.. tvoje veta, ktera tvrdi, ze "prepisuje jinych tweety" je prave hezka ukazka toho, ze na jednom pripadu (nevim jedtli pravda nebo ne, nechce se mi to zkoumat) udelas obecny zaver. Jinymi slovy, delas podovod taky.
Jen tak pro zamysleni.. zamyslel jsi se treba nad tim, ze treba "ruzne leaky" muzou pochazet z jednoho "zdroje". Potazmo zamyslel jsi se nad tim, ze mu treba da k dispozici infa o projektu v ranne fazi, kdy se treba postupne zmeni, atd. Tech veci, ktere by jsi mel brat do uvahy je spousta, neni to ano/ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bránit takové vemeno, který už roky dělá content jen pro kliknutí, no nevím, co ti na to říct :) snad jen že nahodí vždy fake čísla u nových amd produktů a realita nikde. a ten příspěvek není jen jeden, jen byl poslední hřebiček do rakve :D sdilel i fake rtx 4000 titan obrazek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy ma pravo na svuj nazor, ja ti ho neberu, ale vidim to diametralne odlisne, protoze se na to divam skrze vlastni zkusenost, ne skrze mentalitu a bias druhych.
Tim nikde netvrdim, ze tam nejsou veci, ktere se ukazi pozdeji mimo. Nicmene to je risk lidi jako je on, ze mu pak druzi budou nadavat do "vemen".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to není risk, jen ubohý bait na lidi, co to žerou, speciálně na kliknutí AMD "fanoušků" :) existuji leakeri, co nepotřebují sdílet lži, a dají ven jen to, co pak sedí s realitou..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ti budou teď aktivní nejvíc, když Intel má nejvíc problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale takovy pindy muzu komentovat, jen jako pindy, a to poradne..
Kdyz vas nebavi dane veci cist.. nectete je, pokud vam nekdo vadi..ignorujte ho. Pokud ho ignoruijete.. nebude to ho potrebovat komentovat a presvedcovat ostatni o "sve" jedine pravde.
ps: tim ze si da te prezdivku "realityman" z vas zadnou 'realitu" nedela :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi misto Ryzen-u 7 9700X rovnou koupit Ryzen 7 7800X3D alias dobre vyvazeny procesor jak(pro aplikacni vykon) 120W TDP tak pritomnosti V-Cache(pro hrani her), ja 9700X totiz beru rovnou jako ECO model primo z vyroby, pak az 9800X3D prevezme trůn, doufam ale ze nebude 95W omezeny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pokud uživatel hry nehraje? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výborné shrnutí na MLID - https://www.youtube.com/watch?v=8HsKMz92HwA

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na Alzu a furt nic, kdy to bude možné koupit? Ne že bych to chtěl hned kupovat, ale plánuju mamce udělat upgrade počítače a čekám, že po vydání 9700X budou starší modely ve slevě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si, ze Zen4 pujde zatim vic dolu s cenou. Ty ceny Zen5 jsou zatim nastaveny tak, aby oba produkty koexistovali vedle sebe..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plánuju AM4, Ryzen 5600

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

[censored]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..zase tolik si mne nedobirej ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč to mínus? Co je na 5600 špatného?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

alza.cz zatim jeste vklada nove ryzen do systemu kdyz tam maji "Prodej skončil"
https://www.alza.cz/amd-ryzen-5-9600x-d12458375.htm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jupí, už to je dostupné :-)
AMD Ryzen 7 9700X (cena: 9.999 Kč)
https://www.alza.cz/amd-ryzen-7-9700x-d12482041.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celé to na mě působí jako že marketingový tým dostal zadání "aby se o Zen 5 všude hodně psalo" a tento úkol dokonale splnil. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy se o všem hodně píše, ale ne na všech webech. Někoho zajímá jen herní HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak konečně někdo porovnal opravdovou efektivitu se stejným TDP:
https://youtu.be/e80Gqhe2Kt8?t=154

o 7% lepší zen5 oproti zen4 při stejném TDP, sem to říkal, když se přiškrtí zen4 na 65W dává podobné výsledky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v které aplikaci? Ve všech určitě ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cinebench
1% herní rozdíl výkonnostní 9600X vs 7600X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A cinebench je všeříkající. Speciálně když jde o první dva modely z celé nové řady....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já nevím co čekáš od ryzen9 ten na tom bude dost podobně, když 9700x je na tom dost podobně jako 7700/X
jediné opravodové zlepšení je v AVX a další věci netýkající se moc spotřebitelského trhu

jinak v cyberpunku a balders gate má 9600X vyšší spotřebu než 7600X
https://youtu.be/e80Gqhe2Kt8?t=544

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože navyšování počtu ALU od jistého bodu už nemá takový efekt. Ale všechny změny a že jich tam je mraky, se zůčtují časem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na alze za 10ku 9700X :DDDD
https://www.alza.cz/amd-ryzen-7-9700x-d12482041.htm

nekup to když za míň můžu mít 7800x3D
amd si myslí, když bude vydávat ty samé výrobky za o trochu menší doporučené ceny než 2 roky starý předchůdce že to stačí jako v případě nových zen3 XT verzí, které jsou také k ničemu za tu cenu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by měl někdo brát nutně 7800X3D? 7800X3D rozhodně nemá tolik výpočetního výkonu co 9700X a pokud to nemáš na hry, absolutně pro to nevidím důvod, když to je za stejnou cenu. Jestli má něco smysl, tak spíš pouvažovat jestli nestačí 7700X, výkon je skoro stejný, je o něco levnější, akorát to bude víc topit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mas lepsi 7700, zvednes mu TDP a jsi na 7700X ;)
Pro herni frikuliny je le 7800X3D jasna volba, pres kterou nejede vlak, pokud na ni maji penize :)
Herne se Zen5 proste nepovedl a je jedno, jak se na to divas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PBO máš ale i u toho 9700X, pokud upřednostníš spíš výkon, ona to je vlastně spíš taková R7 9700, akorát to má z nějakého důvodu X. Obecně pokud nepotřebuješ hrát hry, tak Zen5 není špatná volba, jinak je opravdu lepší asi Zen4, protože hry zaznamenaly docela mizivý posun a něco to tam už prostě asi zas brzdí, něco jako ještě u Zen2 ty latence mezi jádry do L3, což představovalo takový strop, tak Zen5 už nejspíš trpí znovu na něco podobného, ale jiného, kvůli čemu už ten výkon nebude moc chtít jít nahoru ať máš sebelepší ST, uvidíme časem podle toho, co předvede Zen5X3D, ale asi tam bude brzda nejspíš s tou RAM, Ryzeny na toto vždycky dost trpěly jak jsi neměl rychlou paměť a u Zen5 se to už začíná projevovat nejspíš na plno a navíc to rychlejší než Zen4 už nezvládá, takže jediná záchrana se teď jeví ta V-Cache... chtělo by to s tím už něco udělat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pre mňa bude zaujímavé až 9600 (X som nikdy nemusel).
Najviac ma zaujal jednojadrovýkon, tam čo som pozrel, vysoký nárast výkonu.

V porovnaní s AM4 procesormi, ak niekto kupuje nový počítač, nemá význam šetriť. Teraz zlacnili v obchodoch 8500G a 8600G. Zvažujem či tieto, alebo 7600, ktorá je až o tretinu drahšia. 9600X nie, ale ak by v čase 1-2 mesiacov uviedli aj 9600, tak ten.

Ako spomínané v článku, tiež nie celkom rozumiem priškrteniu spotreby, možno po prvých testoch pretaktovania sa príde na dôvod.
Ja som to bral tak, že verzia bez X je tá na domáce bežné žuvanie s normálnou spotrebou a X verziu si kupujú nadšenci, ktorým ide o výkon, t.j. neriešia spotrebu, dávajú kvalitnejšie chladenie, ide im o čas, o výkon. Počítajú, že to je výmenou za vyššiu spotrebu.

Najmä pri 8 jadre, nastaviť im limit ako pri 6 jadre, je nezmysel. Ale uvidíme pri záťažových OC testoch, či tie procesory pri spotrebe predchádzajúcej generácie, budú stabilné, alebo budú zle OC výsledky, kedy sa ukáže, že prísny limit spotreby bol nevyhnutnosť.

Zatiaľ Zen5 vyzerá dosť dobre. Do AM5 ešte nejaká generácia pôjde, je to dobrá kúpa (či už Zen4, či rovno Zen5) na 3-5 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S 8500G je 25% pod 7600 a dostanes 4 pcie linky pre dGPU. https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-8500g/17.html
8600G je 12-15% pod 7600 a dostanes 8x pcie pre dGPU. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávaj to s AM4.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

9600 asi zadny nevydaji, kdyz 9600x ma uz TDP nastavene jen na 65W. Jedine co by jim zbyvalo je okopirovat Inteli T verze s 35W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wot? R3 3100 aj 3300X, R5 5600 aj 5600X, R7 7700 aj 7700X majú 65 W. Skrátka AMD môže použiť horší kremík a R5 9600 bude mať tiež 65 W, len nižšie frekvencie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cece, premyslej chvilku.. ;)
9600 je stejna konfigurce jako 9600X, aneb 7600X vs 7600..
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Jiný výběr se používá až ve více odlišmých segmentech, třeba jestli ten křemík půjde na desktop, notebook a nebo server.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem aká rovnaká konfigurácia? R5 7600X má predsa TDP 105 W a R5 7600 len 65 W. Tak ako predtým AMD vydalo R5 5600X a potom R5 5600, oba 65W modely, tak to môže byť aj teraz. Kde je problém?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale ted uz mas preci "X" kovy model rovnou s TDP 65W. Kde tam vidis prostor pro 9600 model ve stejne konfiguraci jader, jako 9600x? U 7xxx rady to smysl davalo.
Jaky by melo smysl vydavat dva modely se stejnym poctem jader a stejnym TDP, vzdyt preci vidis, ze tech 65W ten vykon tomu CPU 'ubira'.?
Vydani 5600 a 5600x byl celkem nesmysl, melo to v podstate stejny vykon.
I kdyz treba mas pravdu, pri takovem marketingu AMD se opravdu neda moc predpokladat, co AMD udela nebo neudela, takze treba 9600 klidne vydaji :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Non X by mohla mít 45 W. Ať je nářez Intelu dokonalý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

R5 5600 je 45W model? A keď už niekto taký chce, zo 65W sa dá urobiťnastaviť 45W TDP. Tak isto to môže byť u R5 9600.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Může, já se bavím o výchzím nastavení, to vidí každý v katalogu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

45W model AMD v desktope nemá a neverím, že by teraz s takým prišiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se nedivil. Když mají 65 W X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samoz. vylúčiť sa to nedá, ale ja taký model neočakávam, lebo AMD už uviedlo 2 65W modely s rovnakým počtom jadier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by R5 9600 nemohol byť obdoba R5 5600? R5 5600 musel byť horší kremík keďže mal o 0,2GHz nižšiu zákl. frekvenciu. Či to dávalo zmysel, je druhá vec. AMD zrejme chce predať aj o kúsok horší kremík. Prečo nedala modelu R5 9600X vyššie TDP, nevieme, ale ani ja to nepovažujem za ideálne riešenie. Doteraz boli po 2 6c modely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smutný je, že po tom co jsem si za 5 700,- koupil R7 5700X3D, platformu AM5 asi přeskočím celou. :)
Jinak je 5700X3D aktuálně u emzáka za 5 190,-, což je naprostá bomba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD nezklame, když má šanci zasadit kudlu intelu :) tak to prostě klasický podělá...
Nejen, že výkon nesedí s tím, co ukazovali, ale ještě je to úplně stejný, jak minulá generace..tohle neměla být nová řada.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jinak na alze maj 9600X za 7900,-kč :D nekup to

sem zvedavej na novou generaci grafik, tam snad intel trochu zabojuje, protoze to co predvadi ted amd je smutny

energeticka efektivita
https://uploads.disquscdn.com/images/597dc64bcdf60dd2712f2e6afec1540232a...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Aplikacne, to podle toho obrazku vyapda slusne. Akorat herne to stoji za starou backoru..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych raději nevynášel soudy, dokud nebudou venku dvou CCD otesánci, alespoň jedno X3D a X870 čipset, pak dostanem celkový obrázek o Zenu 5.
Nemůžu se ale ubránit pocitu, že konkrétně 9700X se moc nepředvedl a nevidím tam vůbec nic k záchraně, kromě jistého OC potenciálu, který zajímá možná tak mě a pár dalších. Ten OC potenciál ale spíše, než pro samotný 9700X, vypovídá pozitivně o Zenu 5. Pro mě mnohem zajímavější X3D varianty, možná půjde pomocí pár kliknutí v BIOSu přepnout, tak říkajíc, na vyšší level. A na to se těším.
Jinak 7800X3D ho (9700X) válcuje asi na všech frontách, u nás se dá sehnat navíc i levněji (to bylo hlavní pozitivum, že je ve světě asi o 20$ levnější), žere méně a má mnohem vyšší výkon - alespoň u workloadu, na který se 8/16 jádro, troufám si říct, kupuje nejčastěji.
A nesmím zapomenout na fakt, že u Zenu 4 bylo tak nějak jedno, co za ramky se osadilo a tady u Zenu 5 to už zase, zdá se, neplatí a opět se musí laborovat a vybírat správný EXPO kit s vysokými takty a nízkou latencí (který častokrát stojí dvojnásobek), nezapomenout na to, že se 4 moduly se to chová jinak, než se dvěma a bůhví jakej čurbes v tomhle ještě udělá X870...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"EXPO kit s vysokými takty a nízkou latencí (který častokrát stojí dvojnásobek)"
Vysoke takty su na nic. AMD v prirucke pre recenzentov pre Ryzeny 9000 pise ze sweet spot je stale 6000 aby si mal IF na 2000 1:1. Niektore kusy mozu fungovat i na 6400 1:1, ale AMD im neposiela 6400 kity na recenzie, lebo to neni 100% istota. Lepsie je znizit CL.

Ja mam lacnu ADATA 6000 CL40 a fungujem rok a pol na 6000 CL30 1.35V bez jedinej chyby. Testoval som asi 48h v memteste bez chyby. Zvlada to i 6000 CL28, skusal som 2h testu, ale chcelo by aspon 24h ale nemam na to cas. Na 6000 CL26 1.55V to zacne robit chyby pri teplote od 80°C a chladit RAM sa mi nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, na nic to není. Nějaký výkon se tím vyškrábnout dá. IF už jsem viděl i na 2200 MHz, jen mi není jasné jak se to počítá.
U Zen 3 to bylo jasné IF a Memory Clock muselo být 1:1. Já s prvním kouskem 5900X se nedostanu přes 1800 MHz -> 3600 MHz DDR4 a pak babračka s časováním a s každým updatem BIOSu znovu.
U Zen 4 a Zen 5 je to nějaký víc zapeklitý... Na Zen 4 a Zen 5 fungují kity 6400 MHz v 1:1 módu a také ty IF takty vídávám běžet nad 2000 MHz, jen mi není jasný ten vztah, aby byly co nejnižší latence a pokud možno co nejvyšší propustnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Zen4 musi byt IF minimalne jedna tretina rychlosti RAM aby to zvladalo na 1:1. Na 6000 potrebujes IF 2000, na 6400 potrebujes IF 2133. Ja na 6000 pouzivam IF 2100, lebo to znizuje latencie o cca 1% v porovnani s IF 2000. Niekto ma vyssi vykon na 6000 a IF 2133.

Ja mam zrejme horsi kus (Ryzen 7600), ktory IF 2133 nezvlada a potom predpokladam ze kontroler detekuje chyby a opakovane nacitava data z RAM kym to prejde bez chyby a tym znizuje vykon. Preto ja mam na 2100 vyssi vykon nez na 2133.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„A nesmím zapomenout na fakt, že u Zenu 4 bylo tak nějak jedno, co za ramky se osadilo“

Hmmm, a nepleš si to náhodou s 3D? Právě už i u Zen4 byl docela problém s pomalými RAM a dělalo to nemalé rozdíly, ale 3D tyto dopady vždycky dost zmírní. No a teď u Zen5 to vypadá, že se to akorát ještě víc zhoršilo a to horší na tom je, že to ani o moc rychlejší RAM nezvládne než Zen4, takže musíme čekat na 3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemalé rozdíly jsou na nízké frekvenci s velkou latencí, jak jde latence dolů a takty nahoru, rozdíly se zmenšují. U RAM je to tak vždy. A nedívej se jen na testy RAM, ale na aplikační.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pletu. Díky za opravu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.phoronix.com/review/ryzen-9600x-9700x/3

Tady je vidět jasný přínos nové generace. Browser a Electron apps snad dnes používá každý.
Jasně že když se nehoní frekvence, tak nárůst výkonu není "univerzálně všude".
Za mě pěkný a i ten snížený příkon vítám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

selenium se používá na automatické testování web aplikací, není to nic co by normálnímu uživateli pomohlo, myslím, že zen5 si oblíbí v profi sféře, ale v consumer segmentu, na který tyhle procesory míří je to meh

HWU na svém podcastu to pěkně popsali,
že ač většina redakcí naměřila podobné malé výkonnostní zisky a o trochu lepší energetickou efektivitu nadpisi recenzí a závěry nebyly vždy v souladu s naměřenýma výsledkama, což se stalo spoustě redakcí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že AMD ma problém s přehříváním cpu, proto těch 65W.
Stavěl jsem si novy komp pred třemi měsíci s ryzenem 8600G.
Ten procesor ma teplotu 40 stupňů, ale sebemenší zátěž způsobí zahřátí třeba na 70 a zase prudce klesne. Dodany chladič byl k ničemu, počítač se vypinal. Teď mám chladič se 7mi heatpipes a dvěma ventilátory, tak se nevypina ale prudké přehřívání se děje pořád. Taktovat ho nebudu, nemám proč, ale určitě by ta teplota litala jeste vic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.