Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vyhrála zakázku Tesly na palubní GPU, nová auta dostanou Navi 23

předem omluva za OT.
Písmo na DIIT ve FF 89 - VYŘEŠENO !!!
Je to asi nějakým novým nastavením FF 89, který nezohledňuje znakovou sadu obsaženou v řezu písma a natvrdo nastaví Helveticu (která je ve vlastnostech fonů stránky nastavená na prvním místě pak teprve následuje Arial a další), která u mě v PC nemá české znaky. Po odstranění tohoto fontu již FF zobrazí stránku korektně s použitím Arialu. Zajímavé je, že toto se objevilo až u FF89 a tím pádem souvisí na 99% na nějakém vnitřním nastavení které nevím kde změnit.
Tímto děkuji všem co se mi snažili poradit a obzvlášť uživateli "mejla" který mě navedl správným směrem.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale smysl tohodle všeho zůstane na věky zahalen tajemstvím.... Tedy alespoň pokud nekouříte trávu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

... a pokud trávu hulíte, je vám to uplně fuk. :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No hura! Takze resenim bude koupit Teslu, vytahnout z ni grafiku pro svuj PC a zbytek Tesly obratem prodat - nepochybne to bude levnejsi, nez kupovat grafiku na aukru. :-)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

© by JirkaK

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste ještě k tomu vydat zákaz kryptoměn a OpenCL výpočtů, všechny takové ke zdi a zastřelit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta představa u velké čínské zdi .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do nedávna jsem si nebyl jistý jestli krypto velebit nebo nenávidět. Jedno je ale jisté - diktatúrám nevoní, stejně jako jim nikdy nevoněl svobodný internet (který mimochodem taky baští dost energie). Už jen proto jsem spíše sympatizant krypta. Naopak odpůrci krypta by se mohli zamyslet nad tím, jestli je v pořádku mít stejný názor na věc jako mají zločinecké režimy (Čína). O těch víme, že opravdu dávají lidi střílet ke zdi. Tento slovní obrat od odpůrců krypta směrem k těžařům slýchám v diskuzích až podezřele často. Jasně, na internet píše každý blb, ani já nejsem vyjímkou, ale vyzývat k vraždám lidí mě už přijde hodně přes čáru i z takové té stupidní jako legrace. Fanatismus těchto lidí dále potvrzuje fakt, že by takto "stříleli" opravdu všechny těžaře bez ohledu na to, jestli to je Franta s domácím PC ve kterém má 3 karty a pálí tak 300W nebo nějaká finanční skupina s obrovskými halami plnými ASIců nebo PC s grafikama a pod. V tomto ohledu v tom vidím jistou paralelu s antisemitismem a pod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale fuj, to je hnusná manipulativní hyperbola: "Naopak odpůrci krypta by se mohli zamyslet nad tím, jestli je v pořádku mít stejný názor na věc jako mají zločinecké režimy (Čína)". Jde o věc která není ryze čínský problém, takže logicky spousta lidí bude mít názor podobný jako je ten Čínský, aniž by to mělo jakoukoliv příčinnou souvislost.

Vůbec je to snaha nějaký názor, se kterým viditelně nesouhlasíte, de-legitimizovat a označit jej za patologický, což je tedy zrovna dost totalitní přístup, když už si chcete hrát na demokrata, který by naopak měl mít schopnost oponentuře porozumět, i když nesouhlasí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Prapůvodní myšlenka, pomoci volným výpočetním výkonem různým projektům, se zcela vytratila. Vyjma toho celé tohle rýžování neskutečně zatěžuje životní prostředí, nejen že to "žere" elektrickou energii, která se musí vyrábět z fosilních paliv, ale jde i o to teplo vyzářené do okolí. Bojujeme s klimatickými změnami, které souvisí s roustoucími teplotami, a "těžbou kryptoměn" situaci úplně zbytečně zhoršujeme. Osobně bych celou situaci vrátil na začátek, omezit hodnotu kryptoměn na minimum a byl by pokoj, kdo by chtěl pomoci výpočtům, ten by pomohl, většina ostatních by to zabalila. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S klimatickými změnami "bojují" jen hlupáci a zločinci, kteří ty hlupáky okrádají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U jakékoli technologie uvažovat o nějaké nadřazenosti jakési "původní" myšlenky je holý nesmysl. Nehledě na to, že původní myšlenka prvního blockchainu je decentralizovaná směna hodnot, nikoli pomáhat volným výpočetním výkonem.

Ekologie je vždy nejhorší tam, kde do toho mluví státy. Je to vidět v Číně dnes, bylo to vidět za dob komunismu. Naprosto neekologická je celá státní aparatura, kterou mají kryptoměny potenciál ohrozit, a proto je do budoucna jejich ekologický potenciál značný a kladný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ona hlavně žádná taková myšlenka nebyla. To si pán plete s jinými distribuovanými výpočty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyzýval jsem pouze k zamyšlení, kéž by totalitní režimy také jen vyzývaly k zamyšlení. Pokud vím, pouze u toho "totalitní přístup", kterým jste mne označil nezůstává a bohužel sahá k fyzickým opatřením. Pokud máte snahu označovat někoho kdo vyzývá jen k zamyšlení "totalitním" pak jste totalitním sám. Mě přijde, že jsem píchl do vosího hnízda, máte prostě názor na krypto jako zločinecké režimy a asi nejste úplný ignorant, tak se to dotklo Vašeho svědomí. Ano, svědomí slušných lidí je přirozeně zneklidněno když zjistí že mají stejný názor na něco co diktatura. Co jste však udělal Vy, že místo toho abyste se nad tímto vnitřním konfliktem zamyslel,tak jste mne raději napadl (ad hominem). To je ale naivní myslet si, že taková morální otázka zmizí i když mne označíte za největšího zlosyna na světě. Samotná Vaše potřeba tak činit naznačuje právě konflikt a Vaši nevyrovnanost v této otázce a neochotu ji řešit. Ano je snadnější napadat ostatní, než řešit konflikt svědomí, to je typický rys všech popíračů. Pokud sáhnete k dalším útokům na mne namísto čistého dialogu k tématu který jsem nadhodil, tak to bohužel dále jen potvrdíte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, spojil jste odpor ke kryptoměnám s "podporováním čínského režimu" a dokonce použil slovo antisemitismus. Což je dost ostré a úplně klasický příklad názorové manipulace (argumentum ad hominem). Místo abyste suše či ostřeji popsal svůj postoj a obhajoval jej, pustil jste se do ostré ofenzivy. Totalitním jsem neoznačil vás, ale váš způsob interpretace v daném textu a na tom trvám. Já jsem názor na krypto vůbec neprezentoval, protože se to nevejde do jedné věty ani odstavce, prezentoval jsem názor na formu sdělení. Názor na kryptoměny nepovažuji za nikterak zásadní, přijde mi to něco jako problém Sparta / Slavia. Jde s náma nebo proti nám? Zatímco podpásovou argumentaci za zásadní problém považuji, o dost větší něž jestli je někdo odpůrce kryptoměn. Navíc je úplně jedno co si lidi myslí. Jestli vlády zasáhnou, bude to "bez názoru lidí". Mít na něco stejný názor jako diktatura je kravina. Diktatura nemá názory. Má učení. Má cíle a rozsáhlý systém jak jich dosáhnout. Diktatura (čínská) také nesnáší LGBT, migranty a cizince, porno, japonsko, islámské komunity, facebook a několik stránek dalších věcí. Všichni odpůrci toho také podporují Čínu? Není to divné? Možná se podívejte na komentáře lidí, kteří vědí o čem píšou (celý web): https://sinopsis.cz/sinopis/rizeni-statu-za-pomoci-zakonu-vlada-zakona/

A odpusťte si prosím ten nůž na krku v posledních pár větách (všimněte si, že to není nátlak, ale žádost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tim "zlocineckym" rezimem je to slozite, pro tebe je zlocinny rezim cina, pro cinany to zas budou zapadni imperialisti :) S tou demokracii take opatrne ono se o ni hodne mluvi ale ani u nas ani v usa to rozhodne zadna cira demoracie neni spis kapitalisticke otrokarstvi a nejaka svoboda slova take prilis neplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čirá demokracie není nikde na světě, ovšem čirých zastupitelských demokracií je na světě spousty a fungují přesně tak, jak jsou navrženy. Demokratický schvalovací proces nemorálního užití útočného násilí je uchopen těmi nejhoršími z nejhorších...

Kapitalismus ke své funkci vyžaduje úctu k soukromému vlastnictví a to i vlastnictví vlastního těla. Otrokářský kapitalismus je tedy definičně oxymoronem a pravděpodobně se tak snažíte popsat důsledky demokracie na společnost snažící se kapitalisticky fungovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Demokracie a Kapitalizmus je ukázkově čistý protiklad. Na kapitalizmu není demokratického zhola nic. Naopak kapitalizmus ji z principu autoritativní až despoticky řízený systém. Zastánci kapitalizmu se dívají na demokracii z patra a jsou přesvědčeni že zanesením kapitalistické filosofie do veřejných věcí by bylo přínosné. Ostatně ono se to již děje. Ne jen u nás si kapitalizmus začal demokracii již delší dobu ohýbat k obrazu svému. Kapitalizmus z principu má zásadu, že koupit se dá dnes již téměř vše a i každý. Vše je jen otázka sumy, protože každý má někde hranici, kdy již nabídku nelze odmítnout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus si nic neohýbá. Kapitalismus tu není a nikdy nebyl. Demokracie funguje přesně podle návrhu, jen někteří, kterým se výsledky nelíbí, mají pocit, že demokracii někdo musí poškozovat, ohýbat, ničit, zneužívat atd. Demokracie je přece "dobrá", to nás učili už ve škole...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Snaha zakazovat, danit či regulovat volnou směnu produktů, služeb, majetku, peněz atd., která nikoho neohrožuje, je typickým totalitním znakem. Jednotlivé zákazy, daně či regulace se sice liší vážností následků jak na společnost, která je dodržuje, tak na jedince, který je porušuje, ale morálně se jedná o aplikaci útočného násilí.

Toto mají "zakazovači" krypta s Čínou a dalšími opravdu morálně společné...

A například já si na demokrata hrát v diskuzi nehodlám, protože demokracie může být totalitní a zjevně k tomu všechny světové demokracie směřují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, nad čím se ti lidé mají zamyslet, se v angličtině označuje jako "guilt by association as an ad hominem fallacy" (https://en.wikipedia.org/wiki/Association_fallacy). Takhle se oblíbenosti nedopracujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže násilné vynucování zákazu činnosti, jejíž závadnost nebyla nezávislým soudem prokázaná, je společným znakem Číny a jiných totalitních či demokratických režimů a odpůrců krypta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud byste napsal, že je to společným znakem "Číny a *některých* odpůtců krypta", pak by to bylo pravdivé. Jinak to pravda asi nebude. Na Západě se podobné situace neřeší zákazem, ale likvidačním zdaněním. Proto tipuji, že existuje skupina odpůrců krypta, kteří by si přáli omezení těžby třeba přídavným zdaněním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty daně se vymáhají jak? Násilím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo násilí se v tomto kontextu nepoužívá. Pokud na Západě neplatíte daně, pak můžete dostat pokutu, mohou vám zabavit část majetku, nebo vás mohou poslat do vězení. Fyzické ani psychické násilí se při tom nepoužívá. V některých intelektuálních kruzích teď frčí, že násilí je třeba i to, když se na někoho podíváte a ten někdo to nelibě nese. Tohle předefinovávání významů slov ale vede jen k rozhádané společnosti, kde je těžké se domluvit, protože slova mají pro různé lidi různý význam. Slova přestávají být prostředkem komunikace, stávají se zbraněmi. Na technicky zaměřených fórech je lepší se tomu vyhýbat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkuste tu pokutu nezaplatit nebo svůj majetek bránit, uvidíme jak daleko se stát bez násilí dostane. Nezkoušejte označit obránce jako útočníka a rozvádět nějaké debaty o státním "právu".

Významy předefinovává stát již dlouho, rozhádává společnost již dlouho, ale až teď Vám to začíná docházet. Jen jste si nevšiml, která všechna slova už dávno používáte jinak, než ve skutečnosti znamenají.

Daně byly dříve berně, což je trefnější, ale stále nevyjadřuje podstatu vztahu, stát-občan (feudál-poddaný). V principu se jedná totiž o loupež, tedy získání cizího násilím nebo jeho pohrůžkou. Všimněte si, že na morálním principu nezmění nic to, pokud Vám pachatel něco z lupu pořídí, oloupení okolo Vás s loupeží "souhlasí" nebo systém výhrůžek zesložití tak, že s Vámi budou jeho "zástupci" před užitím násilí "vyjednávat" (výzvy->pokuty->soudy->exekuce->ozbrojení bouchači, tedy policie).

Všimněte si, že čím vlivnější (silnější) subjekt, tím méně je mu loupeno. Není náhoda, že zdanění zaměstnance je na úplně jiné úrovni, než zdanění nadnárodních korporací.

Likvidační zdanění je v principu to samé co zákaz a, kdo tvrdí opak, dopouští se těch samých intelektuálních praktik, co hatefree neomarxisté a jim podobní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám ve vašem revolučním rozletu bránit, ale s myšlenkou, že "Stát je organizované násilí" přišel už kdysi dávno Bedřich Engels. Podobných myšlenek je ve spisech Marxe a Engelse spousta a hýří jimi i projevy Vladimíra Ilijiče Lenina. (My starší jsme z toho museli na VŠ skládat zkoušku.) Obávám se, že citování klasiků marxismu-leninismu v diskuzi na DIIT může některé čtenáře popudit, a proto se jdu věnovat užitečnějším věcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste dodat kontext, v jakém jej Engels používal... cituji z wiki: "K tomu účelu je potřeba vybudovat komunistickou stranu, která bude hrát roli předvoje dělnictva a vést je ke splnění jeho dějinného poslání, kterým je revoluční svržení vládnoucích kapitalistů a ustavení komunismu. Socialistická revoluce je jedinou cestou, jak společenský řád změnit, a v rámci revoluce je nezbytné použít revoluční násilí a nastolit diktaturu proletariátu, v níž sám proletariát se stane vládnoucí třídou, rozbije struktury státu (definovaného jako „organizované násilí“), zbaví buržoazii jejího kapitálu a zestátní výrobní prostředky." https://cs.wikipedia.org/wiki/Komunismus

Aneb pro dělnickou třídu nevyhovující organizované násilí nahradíme organizovaným násilím pod vedením dělnické třídy, která sama bude vedena komunistickou stranou, a pak už budou všichni šťastni. Jak to v reálu dopadne "předpověděl" už Carl Menger, ale to Leninovi a spol. nezabránilo to vyzkoušet v praxi a pozabíjet u toho stamiliony - organizovaně a násilně. https://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM

V mé logické posloupnosti ohledně nemorálnosti státu jste nenašel chybu, tak jste zkusil alespoň to, z čeho jste obvinil jiné? "guilt by association as an ad hominem fallacy"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hitler taky nenáviděl bolševiky... proto mám snad sympatizovat s bolševiky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Naopak odpůrci krypta by se mohli zamyslet nad tím, jestli je v pořádku mít stejný názor na věc jako mají zločinecké režimy (Čína)."
Není tohle náhodou pokus vyvolat falešné dilema? Možná ne...
Nicméně tvrdit, že pokud dva ("A" a "B") na sobě zcela nezávislé subjekty mají na něco stejný názor a subjekt "A" je hovado proto, že "B" je hovado prokazatelně, to je panečku teda manipulativní akrobacie nejhrubšího zrna.

Musím přiznat, že tímto jste mě konkrétně vy dost zaskočil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diskutující sice použil slovo "názor", ale dle mého názoru měl na mysli morální princip, který říká, že pokud se mi něco nelíbí, nebo něco chci a seženu k tomu dost "společenské podpory", lze to ostatním násilím zakázat nebo z nich "vymlátit". O soudně prokazatelné nebezpečí nebo náhradu škody dle principu neagrese v těchto případech ovšem nejde.

A to mají zakazovači krypta s čínskými komunisty opravdu společné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že jsem se v tom textu ztratil a vyvodil jsem špatný (chápej jiný) závěr, než měl autor textu na mysli. Osobně doufám, že jsem to špatně pochopil. Protože házet 2 nezávislé subjekty do jednoho pytle pro to, že mají na jeden konkrétní problém stejný názor, by mi přišlo přinejmenším nešťastné.

"A to mají zakazovači krypta s čínskými komunisty opravdu společné..." => stejně se neubráním dojmu, že dehonestovat "zakazovače krypta" přirovnáním k čínským komunistům na základě jakékoliv podobnosti, není správné, resp. je argumentačně prostě mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si zase možná domyslel vysokou argumentační sofistikovanost diskutujícího.

Ačkoli v čisté podobě se přirovnání k někomu, kdo má stejný názor, dá považovat za argumentační faul, zde uvažuji o argumentaci ad absurdum. Na stejném morálním základu zakazování krypta se totiž dá vybudovat a reálně je vybudována komunistická strana Číny a její činnost. Pokud taková morálka vadí v totalitních režimech, vadí i u "obyčejného" zákazu jedné činnosti. Není to ten samý případ jakože, když vrahovi chutná řízek s bramborem, tak by všichni měli přehodnotit svůj jídelníček...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

videocardz perli..
https://videocardz.com/newz/elon-musk-demos-cyberpunk-2077-on-teslas-new...

tablka se srovnanim konzoli dole.. ''Comes with a car'' ((: ''Performance Target: up to 200mph'' a vpravo ta rozpejkacka kurat s intelem a nVidii.. ((:

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Chicken Chamber... ten je dobrej :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K tomu Epyc-i v RAID-och

The new HPE Alletra 6000 takes advantage of the AMD EPYC 7002 series processors, which have the ability to scale from 8 to 64 high-performance cores and the increased generational bandwidth of PCIe® 4 support to offer up to 3X faster performance than previous HPE Nimble Storage All Flash Arrays.
https://www.amd.com/en/press-releases/2021-06-10-amd-epyc-processors-ena...
https://buy.hpe.com/us/en/storage/disk-storage-systems/alletra-storage-a...

K tomu vysvetlenie čipletov

AMD on Why Chiplets—And Why Now
June 9, 2021
https://www.nextplatform.com/2021/06/09/amd-on-why-chiplets-and-why-now/
https://conferences.computer.org/iscapub/pdfs/ISCA2021-4ghucdBnCWYB7ES2P...

S pomerne zaujímavou informáciu:
32 jadrový CPU na 4 ks 7nm čipletov je o 9,7% väčší z pohľadu plochy ako monolitické riešenie ale o 41% lacnejšie na výrobu ako monolit.

Intel skúša akúpiť SiFive
https://www.theregister.com/2021/06/10/intel_sifive_takeover_offer/

A IBM žaluje Global Foundries za neúspešné dokončenie 10 a 7 nm technológií pre Power
https://www.nextplatform.com/2021/06/10/why-ibm-is-suing-globalfoundries...

Xilinx počas procesu schvaľovania kúpy Xilinxu AMD-čkom kupuje Silexica-u

Xilinx has announced the acquisition of Silexica, a 2014-era academic spinout founded on a promise to "democratise accelerated computing" – primarily through its SLX FPGA tool suite.

"Software programmability is imperative to our long-term goal to accelerate the path from software to application-optimised hardware systems,

...market of heterogeneous, adaptive hardware to software developers

Silexica was founded in 2014 by Odendahl, Johannes Emigholz, and Weihua Sheng as a spinout from Germany's RWTH Aachen University

https://www.theregister.com/2021/06/10/xilinx_snaps_up_accelerated_compu...

To bude v podstate lepšia verzia nemeckej idei Operačného systému M3
M3: A Hardware/Operating-System Co-Design to Tame Heterogeneous Manycores
https://os.inf.tu-dresden.de/papers_ps/asmussen-m3-asplos16.pdf

Technická univerzitra Drážďany a Rýnsko-Westfálska technická VŠ Cáchy (fachhochschule je niečo podobne ako slovenská odborná vysoká škola alebo americká college- VŠ len v Bc. stupni) rules..

To vyzerá na pomerne horúce leto v oblasti CPU/IKT

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl S plaid náhodou zrušen, s tím že plaid je více než dost dobrý? Btw auto co těží bitcoin když je zaparkované, už v prodeji je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je to samé (Tesla Model S Plaid), zrušené bylo toto:

Plaid+ is canceled. No need, as Plaid is just so good.
— Elon Musk (@elonmusk) June 6, 2021

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Priste jeste ztmavovaci okna a panoramatickou projekci - pak si muzete zahrant NFS, FlightSimulator nebo KSP rovnou z pohodli auta :-) Takova inverzni realita.. bych si to mel patentovat :P

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Příště :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Neoficiální zdroje hovoří o neupřesněném produktu postaveném na bázi architektury Zen 2. V takovém případě by mohlo jít o některé APU (např. Lucienne).“

Akorát proč APU, když to bude mít i samostatný grafický čip?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podivejte se na to pohledem konkurencni Tegry ci AGX .. to je v podstate grafika, s integrovanym cpu. Takze ten produkt zalozeny na AMD neni APU plus grafika navic.. ale GRAFIKA plus nejake to cpu navic. APU ma vyhodu jednocipoveho reseni - aka SOC, tak je preferovanou verzi (treba u z pohledu podpory LPDDR, ktera v beznych cpu neni).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud skutečně půjde o Zen 2, jsou následující možnosti:

1. semi-custom řešení - imho nepřipadá v úvahu, objem výroby není takový, aby se vyplatilo
2. čiplety (12nm IO + 7nm osmijádro) - pro mobilní segment nevhodné kvůli vyšší spotřebě
3. APU - AMD má Lucienne („Zen 2+“) s vylepšeným řízením spotřeby převzatým ze Zen 3

Bez ohledu na integrovanou grafiku se mi třetí možnost jeví jako nejpravděpodobnější. Integrovaná grafika by měla tu výhodu, že by primární zobrazování mohlo běžet na ní a Navi 23 by byla vypnutá až do spuštění 3D aplikace (=další energetická úspora).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne aby tam bol 3D stacking/3D čiplety podľa AMD (z ich Youtube kanála)

The Bring Up: Computex 2021 and Revolutionary 3D Chiplets
13 449 zhliadnutí
10. 6. 2021
https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70

presnejšie

https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70&t=240s

A tan je úspora aj na spotrebu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Auta jsou přesně ten segment, kde nechci nic jako výkonný GPU ani vidět.
Svět se v prdel obrací, prostě no.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, dneska jezdí půlka kamioňáků s mobilem nebo tabletem v ruce. Když to budou mít vestavěné, uvolní se jim alespoň ta ruka na ovládání volantu :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak volantu ? ... jistě ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak na obsluhu… řadicí páky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a hned ty silnice budou bezpečnější https://youtu.be/TQgHVsGzmRQ?t=57

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bude ten isty problem ako s fiflenami, co su za volantom najnovsieho MB alebo BMW a telefonuju s mobilom v ruke. Nepochopim.
Sadnem do auta hodim telefon, kde pride a telefonujem cez auto.
Prinajhorsom stale existuju drziaky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zde je jednoznačně chyba ve voze, nikoli řidiči. Zatímco ohrkaná filcka po důchodci co s ní jezdil jen do kostela potřebuje nějakým způsobem řídit, nové Benzovo a nebo von Bavor motor přibližovadlo už tolik nikoli. Tam se pomalu jenom šlape na plyn a je tam víc asistentů než na fotbale pro rozhodčí, takže řidič moderního vozu se může věnovat vícero různým činnostem. Tady by mohla nastoupit AI a kamera snímající řidiče. Jakmile by řidič vzal do ruky telefon, dostal by do zadního líce elektrošok. Já bych šel ještě dál, místo elekrošoku bych sedadlo řidiče vybavil katapultovacím systémem jako ve stíhačkách a dotčené vozidlo by samo „dořídilo“ na nejbližší parkoviště odtahové služby a samozřejmě incident automaticky nahlásilo na PČR. A pro nenapravitelné hříšníky by vozidlo s katapultovacím systémem bylo vybaveno pevnou střechou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na takový auto by se stály fronty jak za komárů na banány.
<facepalm />

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fór je v tom že stačí aby to EU nařídila jako další povinný asistent, pak už na výběr jaksi není.

A doufám že jsi nebral příliš vážně to co jsem napsal výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

auta jsou "prokletá" už hezkých pár let - oturbené miniobjemy, jen aby zvládly nějaké emise v laboratorních podmínkách (v reálu vůbec úsporné nejsou), přehršle elektronických "kurvítek". Závislost na velkých čipech vnímám jen jako další vývoj tohoto trendu. Proto zůstávám pokud možno na starých autech, kde jsem si nějakou tu elektroniku přidal sám(android infotainment/navigace, přední/ couvací kamera, na to připojená diagnostika OBD atd.). Vše je však nezávislé na "core" řízení auta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak infotainmenty jsou dlouhodobě poddimenzované a nějaký ten výkon se neztratí ..lepší než "škubačka", co je i v současnosti standardem ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam starsiu generaciu auta a infotainment nemam podimenzovany. Ziadna skubacka, vsetko dostupne v podstate po nastartovani. Je to drahsia znacka a ma to vyladene. Tym, co si to nevedia vyladit na dnesom HW, buduci extra nepomoze. To je to iste ako aj v klasickom PC svete. Novy HW zazracne nevylieci chybu, ktora je niekde inde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neboj se a buď konkrétní .. několik generací od Tesla, Peugeot, Ford, koncern atd. prostě velký špatný a cpali tam čipy doslova za pár dolarů na takové úrovni, že i čínké krámy za 300 babek s 5 let starými low cost čipy jsou schopnější:) .. sice se to poslední dobou výrazně zlepšilo, ale pořád je cítít, že by to chtělo o trochu silnější CPU/GPU.. což by měl být standard u vrcholných modelů typu Tesla S apod. ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý, že žádná firma nepřijde s PC ekvivalentem PS5/Xboxu. Mít za cca 15 000 - 20 000 Kč výkonnej stroj Zen3 + RDNA 2, nebylo by co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, kdo by to takhle dotoval, a proč taky?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to někdo musel dotovat? No třeba Valve něco takovýho chtěl, ale skončilo to u klasický předražený PC bedny, kterou nikdo něchtěl kupovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože to Microsoft a Sony dotují. Konzole prodávají za cenu hardwaru, nemají na nich marži. Klasický výrobce hardwaru tak nemá možnost nabídnout podobnou konfiguraci za podobnou cenu a výsledkem jsou „klasický předražený PC bedny“.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože PS5/XBOX se prodává pod náklady a to jsou prodeje v milionech kusů.V okamžiku kdy mám statisícové série tak vyjdou klasická PC z diskrétních komponent levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy kam se poděla Automotive nVidia ?
Že by Nintendo prodalo víc než palubní systémy ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to tak, ze virtualni uz nebudou jen grafiky AMD, ale i auta Tesla. Proste papir snese vsechno. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Elonovi to politicky mysli, si ty vase tesly pripoji k poolu a bude z vas sosat etery :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda nevidim duvod do auta cpat takovy gpu ... na zobrazeni navigace a infot. staci arm s androidem a funguje to dobre, kdyz si chci zahrat hry urcite je nebudu chodit hrat do auta na 10" displejicek :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak víš jak dáš za auto několik mega a nacpou ti tam low cost ARM, kterému drhne GUI :) ... ale jinak je ta NAVI overkill :D (třeba bude těžit ETH :D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.