Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD zatím neuvádí Radeony HD 6900

Šotek zase zaúřadoval - v poslední větě v závorce Vám chybí předpona pro- ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si říkal, kolik lidí asi tak četlo Barbara Ronana ... no, tak nic ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto som vobec nepochopil, asi preto, ze som tiez necital toho Barbara Ronana...
Ja som si pre zmenu myslel, ze namiesto Vam sotek zamenil "z" za "k" a povodne to malo byt "zlata Google cache"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malo, malo, dneska lidi uz moc nectou a scifi/fantazy jeste mene.

Ale parodie to je vyborna, treba takovy chlapaty gulas .... (neplest s chlupatymi knedliky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu jak se chtějí s HD 6990 vejít do 300W (vzhledem ke spotřebě HD 6970, což je jeden z čipů 6990), ale nechám se překvapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hádám stejně jako to udělali u 5970.
Navíc tam není do 300, ale okolo 300 :0)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě myslíš snížení taktů, ale Radeon 5870 měl TDP 188W, takže stvořit duální kartu s TDP 300W nevypadalo tak složitě jako nyní, kdy už výchozí čip se sám blíží 300W :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná s tím má mnoho společného také to nové propracované řízení spotřeby (viz. leaknuté slidy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukni na ty slajdy a pochopíš... Cayman má hodně pokročilé řízení spotřeby, má integrovaný procesor, který monitoruje spotřebu různých částí čipů v každém cyklu, takže může dynamicky přizpůsobit frekvence jednotlivých bloků tak, aby čip jako celek splňoval přednastavenou hodnotu TDP. Takže se nemusejí zaobírat tím, jestli se teď nebo za 3 roky vyskytne nějaký test typu Furmark, který by kartu dostal nad stanovené TDP, ale GPU si to už ohlídá samo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kopie power managementu GTX580 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

power management GTX580 není ani na úrovni HD5800

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, je lepsi. protoze hd5800 nemela power management ale thermal management ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty seš fakt vůl :-D, GTX 580 je pár dní venku, určitě to stačili takhle narychlo okopčit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je snad jasny ze nestacili :D v amd rozhodne nejsou hlupaci. to byl jen takovy jab na no-x ohledne druhe vetve prispevku nize :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hadat se o TDP nema moc smysl, muze mit klidne deklarovano 300W a stale muze mit realne lepsi spotrebu jak GTX580

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výborný nadpis článku, více takových :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentálne postačí aby tých "odkladov" HD 69xx nebolo viac.
Myslím, že jeden komix z minulého roku už stačil ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, myslím, že tvé použití slova „throttlování“ je poněkud vágní. U Pentia 4 šlo o vkládání instrukcí typu "nic nedělej", což bránilo přehřátí(zničení) čipu. Snižování frekvence a napětí, při nižším než maximálním vytížení, se odjakživa říká power management.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci GPU používali i throttlování. Byla to v podstatě první ochrana ATI (na HD4xxx) a nVidie (G8/G2xx) před Furmarkem. V souvislosti s Caymanem se to ale asi fakt používat nedá a přirovnávat Cayman k GTX580 v tomhle ohledu nejde už vůbec. GTX580 má na PCB švába, který pouze monitoruje proudový odběr a na základě toho - pokud má daná aplikace profil - se podtaktuje. Cayman má vlastní procesor, který permanentně kontroluje zátěž všech bloků a měl by jim být schopný pro každý cyklus přizpůsobit frekvenci podle potřeby. To je technologicky o dost dál a pokud se tahle fíčura podvedla, mělo by to zajistit lépe vybalancovaný poměr max.spotřeby/max.výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pekna blbost. power management je u gf110 vymakanejsi, nez si myslis. je sice hezke, ze ten cip u gtx580 nazyvas svabem a u jeste nevypusteneho caymana mu davas krasny a napozemsky nazev processor, ale lide s IQ pres 60 si tohohle levneho triku vsimnou snadno. ty jsi nestrany redaktor? ehm

gtx580 dela presne to, co bude delat cayman. driv nez cayman. to neokecas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady není co okecávat. Ty si buďto ani nepřečteš specifikace, nebo záměrně šíříš dezinformace, nebo jedeš v něčem hodně drsným, ale plácáš prostě nesmysl za nesmyslem.

1. GTX580 je schopna snížit frekvenci, poté co externí šváb zadetekuje spotřebu vyšší, než která je zvolena pro TDP a na základě toho podtaktuje celý čip. A je k tomu potřeba profil pro aplikaci, jinak to nefunguje.

2. Stávající HD5800 má v GPU implementovatný obvod, který monitoruje spotřebu a teploty VRM a pokud dojde k překročení stanovených hodnot, přepne se karta do nižšího profilu PowerPlay (napětí čipu i pamětí, frekvence čipu i pamětí), dokud se hodnoty VRM nedostanou na správnou úroveň. Není k tomu třeba žádný externí čip ani softwarový profil v driverech, je to hardwarové řešení implementované na úrovni čipu. Tzn. už to, co přinesla ATI před rokem, bylo dál, než "nové" řešení nVidie. GF110 je prostě jen nová revize GF100 s opravenou FP16 filtrací textur, žádný jiný rozdíl tam není. Když vypneš SW ochranu před furmarkem a dáš na ní chladič z GF100, má vyšší spotřebu, vyšší hlučnost i vyšší teplotu, než měla GF100. Krom full-speed FP16 filtrace je to totéž GPU, jen marketing zapracoval.

3. Cayman je na rozdíl od předešlých čipů schopný upravovat frekvenci různých bloků nikoli na základě právě naměřené spotřeby, ale podle jejich vytížení. Tohle žádný dosavadní čip nepodporuje. Díky tomu je možné kartu držet na libovolné úrovni TDP bez toho, aby se při dosažení určité spotřeby celý čip brutálně podtaktoval a výkon padl skoro na polovinu, jako to předvádí GTX580:

http://www.techpowerup.com/img/10-11-13/gtx580_power_gpuz.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty si tak krasne protirecis:

"Cayman má vlastní procesor, který permanentně kontroluje zátěž"
"Není k tomu třeba žádný externí čip ani softwarový profil v driverech"

ad 1) softwarove profily jsou vyhodne pro fine tunning. nedochazi ti, ze kdyz neco udelas jen v hardwaru, tak v momente kdy opusti brany tovarny, ztracis kontrolu nad jakymkoliv vlivem, ktery jsi nezahrnul do tvych predpokladu pri navrhu

ad 2) kecas. u hd5800 se nemonitoruje spotreba ale jen teplota:

"After a particularly rocky relationship with FurMark blowing up VRMs on the Radeon 4000 series, AMD instituted safeties in their cards with the 5000 series to protect against FurMark – AMD monitored the temperature of the VRMs, and would immediately downclock the GPU if the VRM temperatures exceeded specifications. Ultimately as this was temperature based AMD’s cards were allowed to run to the best of their capabilities, so long as they weren’t going to damage themselves." (zdroj: http://www.anandtech.com/show/4008/nvidias-geforce-gtx-580/3)

ad 3) "Díky tomu je možné kartu držet na libovolné úrovni TDP". krasne se opet snazis to napsat tak, jakoby AMD snad pri podtaktovani vykon nepadal. mam pro tebe novinku - kdyz snizis takty. vykon pada. a jeste jednu - kdyz podtaktujes vsechny casti cipu o 5% abys neprekrocil limit spotreby, tak abys u architektury, ktera umoznuje podtaktovavat jednotlive casti, dosahl stejneho poklesu spotreby, musis tu jednu cast podtaktovat mnohem vice, treba o 75%. vykon u obou reseni spadne prakticky stejne, to druhe ma jen vetsi vyhodu v teplotni ochrane. pokud je ale chlazeni dostatecne (coz u gtx580 uz konecne je), neni duvod se obavat teplotnich spiku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 2). softwarový profil je naprd. Stačí když vyjde aplikace jako Furmark, která nemá Nv profil a karta je v háji. Tyhle věci jsou opravdu lepší v HW. Jinak nemá smysl spekulovat před oficiálním a detailnějším uvedením architektury Caymana, která z ochran je lepší. Terrorist zase blábolí kdy nejdříve říká, že to Cayman z GTX580 za pár dní snad okopčil, pak tvrdí že na GTX 580 je to lepší. Zase tak kecá :-D, kdyby to okopčili, tak by to snad okopčili a nebylo by to horší, prostě number one demagog. Jinak celý tenhle článek je spekulativní od základů a možná ho redakce ani nemusela uvěřejňovat. V podstatě nic jiného než drby na diskuzi se nedalo čekat. Počkal bych na alespoň oficiální slidy a popis architektury Caymana před vynášením soudů. Můj skromný tip je asi takový, že současné generace Ati i Nv jsou si tak podobné funkcemi, cenou i výkonem, jako snad žádné jiné předešlé generace Ati a NV které kdy v jednom okamžiku stály proti sobě

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oprava ad 1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu okopceni viz moje reakce nahore, takze neboj :) a ja rozhodne nerikam, ze je to u gtx580 lepsi. jen oponuju no-x, ktery rika, ze je to na gtx580 horsi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono je to celkem jedno jak to má kdo udělané, hlavní je jestli to funguje tj. jestli se karty nepálí a pak už jen jakým způsobem to throtlování ovlivní fps v reálných hrách. Jestli tam propady nebudou a žádná z karet u Furmarku neshoří, tak je úplně jedno jak to má kdo udělané, ale je legrace vás číst :-). Jestli tam nějaké zásadní propady budou, tak to bude jiná

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

abych byl objektivni, tak u gtx580 se v urcitych situacich nejake propady objevily, ale rozhodne neodpovidaji beznym use-case, takze hrace to neovlivni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no právě. A proto se bojím hlavně u duálního Camyna, aby tam ten teoretický výkon čipů nezůstal jen teoretický, protože pak by to do budoucna mohl vzniknout zajímavý (a dosti pitomý) trend u hi-end karet. Kupovaly bychom grafické karty s čipy s brutálním výkonem, ke kterému bychom se díky velkým tepelným ztrátám a brutálnímu throtlingu nemohli stejně reálně dostat, ten výkon by tam byl k ničemu, možná tak na 5 minut hry, než se karta zahřeje. Prostě tenhle trend už není "cool"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt absolutní demagog :-) Ty si vybereš jednu větu z jednoho článku, která mluví zrovna o teplotách a na základě toho tvrdíš, že Cypress nemonitoruje proud... Když linkuješ anandtech, asi mu věříš. Najdi si jejich recenzi HD5800 a přečti si kapitolu "Better Overcurrent Protection". Nebo si vezmi alespoň slovník a přelož její název. To by mělo být dostatečné k tomu, abys pochopil, jaký nesmysl jsi zase napsal.

Ad profily - kdo tvrdí, že s HD5xxx nelze profily používat? Samozřejmě, že lze, protože PowerPlay samo o sobě použití profilů podporuje. Profily pro aplikaci ale nejsou nutné k tomu, aby ochrana fungovala. U GTX580 nutné jsou a bez nich se karta může poškodit, protože je stavěná na TDP 244W, zatímco v zátěži je schopná dosáhnout až 350W.

ad podtaktování - nikdo netvrdí, že výkon nepadá... je ale zásadní rozdíl mezi tím, co se děje u GTX580 a co ATI chystá pro HD6900. GTX580 reaguje až když odběr vyletí 50W nad TDP:

http://www.techpowerup.com/img/10-11-13/gtx580_power_gpuz.jpg

Konkrétně spotřeba se dostala 50W nad TDP a teprve potom ochrana zareagovala. Takové "TDP" je ti k ničemu, protože stejně musíš kupovat zdroj, který ustojí i peak 50W nad proklamovanými 244W. Navíc se pak karta podtaktuje natolik, že je její výkon omezen více, než by bylo třeba (do dosažení TDP zbývá 50W). Tahle ochrana je v podstatě jen marketing. nVidia má sice uvedenou spotřebu nižší, ale kvůli tomu, že ochrana reaguje s určitým zpožděním, jsou stejně nároky na zdroj o 50W vyšší.

Naproti tomu Cayman reaguje na vytížení bloků čipu, takže (budeme-li předpokládat, že tato fíčura bude fungovat) zadetekuje, že by se spotřeba mohla dostat mírně nad TDP a adekvátně tomu upraví frekvence příslušné části čipu, aby se celková spotřeba udržela na stanovené mezi. V praxi to znamená, že se nebudou konat podobné 50W peaky nad udaným TDP, ani brutální propady výkonu v případě, že se ochrana aktivuje, ale vždy jen úprava nezbytně nutná k tomu, aby karta nepřekročila TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

primo z toho clanku, ktery jsi zminil:
"In this case the job of the monitor is to continually monitor the VRMs for dangerous conditions. Should the VRMs end up in a critical state, the monitor will immediately throttle back the card by one PowerPlay level. The card will continue operating at this level until the VRMs are back to safe levels, at which point the monitor will allow the card to go back to the requested performance level. In the case of a stressful program, this can continue to go back and forth as the VRMs permit."

nikde se tam nepise o monitoringu proudu. pak je dulezita tahle veta:
"Ultimately AS THIS WAS TEMPERATURE BASED AMD’s cards were allowed to run to the best of their capabilities, so long as they weren’t going to damage themselves."

"Ad profily - kdo tvrdí, že s HD5xxx nelze profily používat?" prave, ze to netvrdi nikdo. ja tedy rozhodne ne. tobe se ale jaksi nelibi, ze je pouziva nvidia, u amd je ale obhajujes. a odpoved na otazku, proc je jedno, ze to bez profilu ochrana nebezi, najdes primo u svych milacku amd primo v tom clanku a odstavci, na ktery jsi me odkazal:

"Why is this? AMD believes that the instruction streams generated by OCCT and FurMark are entirely unrealistic. They try to hit everything at once, and this is something that they don’t believe a game or even a GPGPU application would ever do. For this reason these programs are held in low regard by AMD, and in our discussions with them they referred to them as “power viruses”, a term that’s normally associated with malware. We don’t agree with the terminology, but in our testing we can’t disagree with AMD about the realism of their load – we can’t find anything that generates the same kind of loads as OCCT and FurMark."

takze si to priste sam lip precti, diky. sama amd si nemysli, ze by se takovy load mohl nekdy vyskytnout v realne aplikaci. tak proc by proboha mela mit nvidia profily ochrany na normalni hry? ehm. premyslej

"Konkrétně spotřeba se dostala 50W nad TDP a teprve potom ochrana zareagovala." tohle je ale stejna feature, jako bude u Intel Sandy Bridge, kdy CPU pojede nejakou dobu NAD TDP, protoze je to po nejakou dobu bezpecne. ocividne jsi ten design nepochopil. ja si naopak myslim, ze to je chytre. velky load muze prijit i jen na zlomkovy cas a kdyby throttling reagoval ihned, jak tomu bude u caymana, mohlo by to pusobit neprijemne zaskuby. false detection techhle spiku u hd5800 zase nerika nic tobe, ne? zde je videt to, jaky je rozdil mezi definici TDP nvidia a intelu oproti definici amd

try harder and until next time ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak týden/dva, co jsem četl o posunutí uvedení této řady Radeonů někde na půlku prosince. Jen si vzpomenout na zdroj... :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ten preklad z PR jazyka do anglictiny je fakt super :) cayman fail incoming?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si nemyslím, ale vyčkejme na testy (myslím nezaujaté a nepodplacené, ne ty z Anandtechu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.