Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD pracuje na několika nástupcích Zenu, prvním bude Zen+

Zen+ Zen++ Zen#

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Pár vám ich chýba
Napr. Objective Zen či Concurent Zen
http://levenez.com/lang/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k datumu vydání jednotlivých generací u Bulldozeru není žádný důvod očekávat, že vydání další generace Zenu bude trvat 4 roky. Dokonce si troufnu říct, že ještě předtím než Keller odešel stihnul dokončit i vývoj Zenu+ :) takže jestli AMD na něčem pracuje, tak to nejspíš bude už třetí a čtvrtá generace Zenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepřeceňuj toho Kellera. Nakonec se ukáže, že jako "pan stavitel" seděl v křesle s lahví piva v ruce a na ostatní pokřikoval: "Namíchej tu maltu tužší." "Hej ty, polož tam tu cihlu pořádně." "To pivo není pořádně vychlazený. Tady se nedá pořádně pracovat."

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Popř. "Piš větším!" :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Nehoupat!"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě tohle je úlohou architekta. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keller Zen nevyvíjel, tým měla na starost Suzane Plummer. Inženýři AMD dokonce potvrdili, že je to za extrémně dlouhou dobu jediný design, kdy neměli shora nadiktované žádné podmínky a požadavky, takže neexistuje důvod spojovat Kellera s podobou Zenu. Sám Keller prohlásil, že týmu řekl pouze to, ať dělají to nejlepší, co se naučili na vývoji velkých i malých jader. Pokud se tedy něčeho sám účastnil, pak jedině vývoje ARM architektury. Zen šel podle všeho mimo něj.

„vydání další generace Zenu bude trvat 4 roky“
Tak jsem to neformuloval. Zdůrazňuju, že ten časový interval nezačíná vydáním předešlého produktu (produkt 0), ale zahájením vývoje nového produktu (produkt 1) a k tomu dochází poměrně dlouho před vydáním produktu 0. Piledriver vyšel krátce po Bulldozeru, ale to nebylo dáno tím, že by ho tým zvládl navrhnout, vyrobit a uvést za rok a něco, ale důsledkem velkého zpoždění Bulldozeru, které souviselo s odklady 32nm procesu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono je úplně jedno kdo na Zenu pracoval a vztaženo k informaci v článku o vydání Zen+ to ani není podstatné. V tuhle chvíli je téměř jisté, že minimálně dvě generace Zenu jsou už hotové, nikoliv že se na nich teprve začalo pracovat a že budou hotové za cca 4 roky...

Vývoj CPU určitě není práce jednoho člověka, pracoval na něm velký tým lidí a jak Keller tak i Plummer tvořili jen část celého teamu inženýrů. Rozhodně bych si netroufl tvrdit s takovou jistotou, že Keller nemá se Zenem nic společného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud v podstatě shodná informace plyne ze slov Kellera, vedoucí projektu, inženýrů i marketingu, nemám důvod ji zpochybňovat. Keller se navíc x86 architektuře nevěnoval od doby, co prvně odešel z AMD, specializoval se na ARM.

Btw. do první poloviny roku 2018 nezbývají 4 roky, ale 2,5 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Btw. do první poloviny roku 2018 nezbývají 4 roky, ale 2,5 :-)"

Mno to ale pořád není nijak v rozporu s informací, že druhá generace ZEN je už nejspíše hotová, bez ohledu na datum vydání samotného čipu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, nechci vám kazit nadšení, ale kdyby v tuto chvíli byla hotová již druhá generace Zenu, tak by ta první byla vynechána, přeskočena, zkrátka by nespatřila světlo světa.

(předpoklady pro mé tvrzení: Pro AMD je nutné předvést produkt co nejlepší a zároveň je nevýhodné příliš často měnit produktovou řadu. + Procesory není nutné vyrábět s předstihem větším než 6 měsíců.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podľa toho čo znamená "hotový čip".

Ak by to bol čip pripravený na sériovú výrobu tak by dávalo zmysel preskočenie prvého ZENu.

Ale (a pravdepodobnejšie) ak to znamená len navrhnutý čip tak nie, keďže od návrhu k sériovej výrobe to môžu byť celé roky.

tipujem že to bude len verzia 2 s úpravami na základe buď "tape-out" alebo "pre-tape-out" vzoriek... niečo ako Piledriver alebo prakticky každý Intel po Nehaleme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to všechno pozdě, moc pozdě. Kdyby datum vydání byl konec roku 2015, tak je to akorát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lepší pozdě než vůbec. Navíc výkon CPU (pro masy) již není tak důležitý jako před lety. Důležitější je vyvážená kombinace CPU+GPU+RAM+HDD/SDD.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No, desktop asi OK, když to bude pomalé, tak se tam hodí víc paměti / grafika / SSD a spotřeba mě až tak nezajímá, takové ty nákupy po rodině většinou končí na APU a občas se později přihodí nějaký Radeon nebo tak něco, sám mám doma tříhádrové Llano a pohoda. Ale u notbooků bych měl pořád strach koupit něco s AMD APU - že bude buď žrát, nebo to nepojede, nebo obojí, přičemž se s tím nedá nic moc dělat. Nevím, jsou to jenom předsudky?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi předsudky, mobilní APU jsou celkem fajn, pokud výrobce notebooku brutálně nezařízne max TDP nebo je tam moc agresivní podtaktovávání :/

Na druhou stranu ultrabooky s Intelem od generace Broadwell trpí suprovým termálním throttlingem, typicky 90-100°C v zátěži a downclock k 1-2GHz je běžná věc, dělá to i Skylake(Dell XPS 13 s i5-6200U), Haswell Refresh a starší s tím problém nemají.

Ale na facebook a youtube doprí ne? Hlavně že to je super tenké, touchpad o rozloze Texasu, je to lesklé a je tam jako fakt šestá generace Intel Core architektury!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a sakra :-O, jednoho Broadwella budu nadělovat. Nicméně lowpower i3 snad tolik topit nebude.
PS: Broadwell je 5th gen. Skylake je 6th gen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já testoval jen i5-5200U a 5300U v Latitude E5550, E7450 pak jedno Lenovo U31 a nějaký Asus X300 něco UX tuším, všude se to smaží po jedné minutě v zátěži a brutálně throttluje. A to na to pouštím stress test AIDOU64 a ta je celkem hodná. Zajímavé, že Latitude E5440/E5540 s Haswell Refresh(i5-4310U) turbuje na plné koule(2,7GHz obě jádra, 3GHz jedno jádro) a má maximálně 84°C, chlazení je přitom stejné a ty čipy mají jen 15W TDP.

Skylaková i5-6200U se chová stejně v tom XPS 13, po minutě začne mít okolo 90°C a takt poskakuje někde v rozpětí 1,8-2,1GHz místo toho aby to drželo těch asi 2,6GHz na obou jádrech.

Skoro bych tyhle ULV čipy nejraději zapálil. Já chci zpět stroje jako Thinkpady W500 a CPU v PGA socketu. Jo a taky poměr stran 16:10. A tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, tak to se mám nač těšit. Doufám, že mi to neomlátí o hlavu :-) A když už, tak do roka, abych to stihnul reklamovat u Asusu s vrácením peněz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A sakra do pytle - zrovna vcera jsem objednal Dell 7450 s i7 2.6GHz/3.2GHz jako nastupce meho 5 let stareho poracovniho NB.

To teda z toho radost nemam .... v recenzi 7450 vychvalovali .... o prehrivani jsem nevedel. Bych cekal, ze to maji v Dellu poresene :(

Tazke jsem mohl usetrit par tisic jit do mene taktovaneho i5, protoze to v zatezi stejen oboje pojede treba na 1.6 GHz?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jakou zátěž tam děláte, já mám zkušenost s dvěma E7450, které držely v max zátěži max 2 až 2,3GHz namísto 2,6GHz a teploty byly okolo 100°C. Také se tam cpaly kromě snižování taktu prázdné instrukce.

Dejte vědět jak to chodí vám, klidně mohu postnout nějaké screenshoty z AIDY64.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní, opravdu se v praxi setkáte s programem který tepelně zatíží procesor tak jako syntetický test pro zkoušení bůh ví čeho? Osobně mam ještě v notebooku starý dobrý 35W 3340M ale rozdíl při použití proti 5200U není žádný kromě toho, že druhý jmenovaný má znatelně tišší chlazení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vysledky Dell Latitude 7450 - CPU Core i7 5600U (2.6 - 3.2 GHz), Broadwell. Pouze interni grfika Intel 5500.|
Stress test Aida64, CPU a RAM: po 32 minutach testu teploty jadra ustalene mezi 89 - 90 C, vetrak fucel docela dost hlasite. Frekvence CPU kolisala mezi 2.9 - 3 GHz
Nedoslo k zadnemu trothlovani, takze s vysledkem jsem spokojeny - je to prece jen ultrabook, ne masina na renderovani Pixal filmu 365 dni v roce :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Latitude 7450 je Dellom považovaná za ultrabook ... ono je pravda že v záťaži hodne pečie, spodok notebooku je dosť horúci. Ale závisí na čo to budeš používať, pokiaľ je to na "kancelárske" veci (Wordy, excely, browsenie, obrázky, aj video na youtube alebo hudba na pozadí), je to úplne OK, občas zafučí ale inak je tichý. A má dobrú výdrž.

Mimochodom, dúfam že si si priplatil za IPS panel. Ten TN 1366x768 aj HD čo tam dávajú sú na dva prsty do hrdla ... ani to nie, pogrcáš sa aj sám. Sú fakt zlé. FAKT zlé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano priplatit jsem si za ten FHD IPS panel, ono vuec je to skoro max. kongigurace co Dell nabizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nezartuj s tym Intelom :( Hladam si nejaky notas a zvazoval som bud i3 /i5 alebo A10. AMD je skor srdcova zalezitost ako rozum :). popravde dnes najst vyvazeny NB je dost zlozite a aby stal tak cca 600 €

Nemate nejaky navrh? veľkost 13 - 15,6. Dám prednosť lepšej grafike a ak by utiahol WOT na strednej grafike tak je to vyhra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavně by prodali něco na Vánoce a možná i do firem co utrácí podle výsledků na konci roku. Bohužel všechny počítače, co jsem letos kupoval byly s Intel CPU (nějaké do firmy, nějaké známým).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řízení spotřeby má neuvěřitelně vychytané i ten první Bulldozer. Neplézt si vysokou spotřebu v zátěži a blbě odladěný 32nm proces s řízením spotřeby. CPU AMD potřebují jenom lepší nanometry a normální tempo vývoje chipsetů. Osmijádrový Excavator s L3 cache na 22nm by byl v současnosti dobrý procesor, který by Intelu dokázal konkurovat i ve vyšším mainstreamu a na úplný highend (min.8 jádrové-16 vlákno Intel) není třeba moc koukat, protože se jich moc neprodá. Potenciál na lehce vyvinuté 12 jádro Excavator monolit pro servery-spešl PC ani nemusím brát v potaz. Celý problém trhu procesorů je v nechuti ARM jít do vyšších výkonů a v neschopné výrobě spojené s AMD. Žádný podstatný architektonický problém dnes neexistuje!!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Řízení spotřeby má neuvěřitelně vychytané i ten první Bulldozer.“
To je v určitém ohledu pravda. Klidová spotřeba Bulldozeru a zvlášť Piledriveru je oproti K10,5 úplně jinde a na celkové spotřebě je to dost znát.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zastaralý výrobní proces AMD dost sráží, ale i tak má FXko patrně horší poměr počtu zpracovaných instrukcí za takt a možná i horší výkon paměť. řadiče, možná by pomohla i větší cache. Zen by toto měl mít prý vyřešeno + lepší výrobní proces, mohlo by se jednat o dobrý procesor. Už aby byl tady!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cache by myslím nepomohla, ze srovnání Trinity (Piledriver bez L3) a FX (Piledriver s L3) na stejných taktech a se stejným počtem modulů vyplývalo, že pro většinu aplikací je L3 na ozdobu, měřitelný rozdíl ve výkonu se projevil jen v několika málo hrách (a to hlavně při nastavení minimálních detailů a archaického rozlišení).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

možná by byl rozdíl větší kdyby ta L3 nebyla tak šíleně latentní (65 cycles), je to nějaká chyba v návrhu, kterou AMD doteď neopravila... L2 u BD má stejnou latenci jako L3 u SB... (25 cycles)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troch offtopic. Ja sem ted pred nedavnem do notasu misto Athlon II P360 2,3Ghz dal Phenom II P920 1,6Ghz. Vsichni mi rikali ze to je blbost, ze athlon je lepsi min zere a ma vyssi vykon v single thread kterej prej nejvic na beznou cinnost potrebuju...... Moje zkusenost je ze Notas se chova slusnejc a topi / zere stejne, a opravdu je na bezny pouzivani rychlejsi. Tak na co je ten single thread vykon? At zapnu co zapnu, vytezuje mi to vsechny jadra. I 11 let stara mmorpg hra. (Silkroad Online) Byl bych rad kdyby mi nekdo vysvetlil proc spousta lidi tvrdi ze AMD v Single thread nemuze konkurovat Intelu a proto je uplne na hov.o. Dik.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdil v single thread vykonu mezi P360 2,3Ghz a P920 1,6Ghz nebude tak velky, ale ze by 11 let stara hra umela vyuzit 4 jadra mi prijde nezvykle ... cekal bych, ze 11 let stare hry vyuziji dva thready a teprve tak dva roky stare zvladnou 4. A schopnost prohlizece vyuzit vic nez jedno jadro taky neni tak stara.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jestli to fakt vytěžuje jádra CPU (jak to monitoruje třeba Správce úloh) a nebo jestli jen nabíhají všechna jádra do P0. Scheduller na Woknech není moc chytroň, alespoň co mám skušenosti s Phenomem a W7 a jednovláknovou zátěž rozhodí mezi všechna jádra čehož výsledkem je, že všechna musí zvednout frekvence a výkon na P0, nicméně naplno vytížená rozhodně nejsou. Pochybuji, že 11 let stará hra bude mít multithread.

Jinak Phenom je proti Athlonu citelně svižnější. Doma mám obojí a ten rozdíl je diametrální (vše ostatní je stejné, MB, ten Athlon je dokonce na W XP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A treba v CPUID hw monitoru .... CPU Utilization...... Snad dneska vsechny moderni OS rozkladaji single thread instrukce na vice jader, na to uz bylo vice zaplat.. efektivita je jina vec. Kazdopadne podle me kdyz je test, kterej forced vytezuje 1 jadro, tak ten test neni nijak obektivni, protoze nevyadruje rychlost zpracovani "pozadavku" systemem, ale pouze 1dnim jadrem, coz pro BFU neni dulezity. Ten oceni, kdyz se to vykona co nejrychlejc. Takze single thread vykon inzerovany ve vsech recenzich, "modernich" nema vypovidaci hodnotu o chovani systemu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmně že máš pravdu. Já už na single thread vůbec nekoukám (stačí mně single thread na úrovni Phenom II XX 3,7GHz), ale multithread chci na min. úrovni Phenom II X6. WoT je hra ideálně pro strávení pár hodin do vystřízlivění po návratu z hospody s 1,5 promile. S ostatním softem problém nemám a i to FX na 4GHz ty zkriplené 10 let staré extrémní-single thread WoT zvládají dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mírně pod vlivem, tak se omlouvám za -samozřejmně- OMG. Dobrá hra buď umí multithread nebo je na singlethread celkem nenáročná a honí to přes GPU jako hry od IDsoftu nebo jednoznačně přes 4 a více jader. Hra která Vás nutí taktovat i s použitím masivně-singlethread výkonovým cpu jako sandy bridge je jednoduše zprasená. I když žádnou konzoli nevlastním, tak ty osmijádra určily dobrý směr, který by ani PC svět neměl ignorovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.